Last news in Fakti

8 Март, 2021 06:57 3 889 25

Акад. Петрунов: Преболедувалите да не се ваксинират скоро

  • академик богдан петрунов-
  • антитела-
  • ваксини-
  • коронавирус

Те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре, заяви имунологът

Акад. Петрунов: Преболедувалите да не се ваксинират скоро - 1
Снимка: NOVA

"Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен, така е и с вида от ЮАР, влияят, но по-малко".

Това каза в ефира на "Неделята на NOVA" акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Той отбеляза, че се е смятало, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се е случило.

"Ако така продължава да се развива вируса, вероятно ще трябва всяка година да се ваксинираме, защото още много варианти ще има на коронавируса", допълни специалистът.

За ваксината на Johnson & Johnson той информира, че показва висока ефективност на различни места - Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

За него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Но подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%.

"Преболедувалите не бива да си слагат ваксина много скоро, защото те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца", заяви имунологът.

"Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата", допълни още той.

Относно автоимунните заболявания академик Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е заболяването, за да се прецени дали човек да се ваксинира, или не.

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

"Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва", заключи акад. Богдан Петрунов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    20 2 Отговор
    Добре няма да се ваксинирам! хихи
  • 2 Мечо

    20 9 Отговор
    Тези ваксини са менте, хората се ваксинират единствено заради имунизационен паспорт, който ще им позволи да пътуват в Гърция на почивка.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 БОРИСОВ ПРИ НАВАЛНИ

    16 4 Отговор
    Една килия,едно легло,едно биде..
  • 4 Браво

    20 4 Отговор
    " а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен".

    "Прeбoлeдувaлитe нe бивa дa cи cлaгaт вaкcинa мнoгo cкoрo, зaщoтo тe имaт вeчe aнтитeлa, a вaкcинaтa cтимулирa дoпълнитeлнo имуннaтa cиcтeмa, кoeтo нe e дoбрe".

    Разбирате ли, хора, разбирате ли, анализирате ли на български казаното от академик имунолог????
  • 5 Наско

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    Не бе, те още на опашките за ваксини лепват вируса .
  • 6 Всяка, година

    8 1 Отговор
    Като грипа, това, не звучи добре....!

    Коментиран от #9

  • 7 Българин

    13 3 Отговор
    "Ваксината" е коктейл от бавнодействащи отрови. Ефектите ще почнат да излизат скоро и истината ще лъсне.
  • 8 Ще им

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мечо":

    трябва такъв паспорт докато мутират. После я камилата, я камилара.
  • 9 Ми като

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Всяка, година":

    все по - малко хора искат да са ваксинират против грип, ще фалира наркомафията. А сега паника, навива се здраво пружината на страха и лабилните тичат да не артисат, че този свят без тях ще се затрие.

    Коментиран от #18

  • 10 Бе този

    7 3 Отговор
    Хакадемик на нов ми мяза. Значи гладен ще да е. Тогава с по - голяма жар ще менти, че да захлеби кат ората. Явно старите мошеници не вършат работа.

    Коментиран от #12

  • 11 Човек от щаба

    14 1 Отговор
    Не съм академик, нито съм учил в школата на Аристотел като тебе Петрунов. Но това, че ще трябва да се ваксинираме по веднъж в година го знаем още от миналата година Петрунов! Толкова ресурс да се хвърли за пропаганда беше ясно, че няма да е за 1 година цирк и еднократна (на две игли ) ваксина. За това личния ми избор е да не се ваксинирам. Не защото ме е страх от реакция или чип, а защото не искам да ставам клиент на Коронавирус АД. Достатъчно е, че си купих няколко маски. И то заради глобата, не да ме пазят.
  • 12 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бе този":

    Ами нов! Колко нов ще да е на 85 лазарника, да е жив и здрав и да "иляди"!

    Коментиран от #23

  • 13 qwerty

    4 2 Отговор
    позната беше заразена в началото на пандемията и го изкара много зле. след 8 месеца пак положителен резултат и отново трудно излекуване.

    Коментиран от #24

  • 14 Щаба

    7 1 Отговор
    Същата тази мумия преди 2 месеца твърдеше че имунитет има само след ваксина но не и след преболедуване.

    Коментиран от #16

  • 15 Люлю

    8 1 Отговор
    За какво е тази мъка? Ваксини всяка години, кой нормален ще си вкарва отрова да си мъчи организма, за едно излизане от страната ли, за какво, или , че някой го заплашил, че ще го уволни от работа. Тази история ще завърши трагично за доста хора,

    Коментиран от #17

  • 16 АНОНИМЕН

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Щаба":

    Не е само тоя! Мутафчийски и той каза същата глупост! Кантарджиев обаче каза, че от преболедуването си е по и най имунитета! Ама бутай! те скоро не са се събирали на оперативка в НОЩ за да си уеднаквят говоренето пред публика! Обаче бонуса им за "битката" с "коронката" не спира!
  • 17 Копипасте

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Люлю":

    Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от +++++++ ваксината нa ++++++++май не го "хващала"- няма проблем нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не дава масово пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим! Факт е и, че коронавирусите са много на брой и никой не казва как тестовете ги различават!
    *Нa мяcтoтo нa + вceки кoмeнтaтoр мoжe дa пocтaви прoизвoдитeл нa вaкcинa и мяcтo нa мутирaнe!
  • 18 Мислиш, отново като егоист

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ми като":

    На, тебе не ли ти се живее..... тук има, друго, което ако си свестен човек, ще го кажеш, човек винаги трябва да, е сигурен в нещо.....!
  • 19 Кирков

    4 2 Отговор
    Кой го е направил академик, да се чудиш.
  • 20 Гост

    6 1 Отговор
    Тоя дядо на база клинични изпитания в Бан ли говори? Или лежи на стари лаври от време уно ? Щото в Бан сега освен да си клатят краката друго май не правят ! Не е като преди 40 години !
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Лъже и говори пълни врели-некипели. Няма изолиран ковид-19 вирус, никога е нямало тестове да засичат ковид-19, следователно и няма никаква пандемия.
  • 22 Разбрах

    4 0 Отговор
    Хора, разбирате ли , че лекарите НЕ ИСКАТ Д НИ ЛЕКУВАТ?
    Това е всичко-другото е ала-бала, прах в очите!
    Искат да взимат големи заплати, но ДА НЕ ЛЕКУВАТ ХОРА.
    Което си е направо убийство ако си лекар!
  • 23 Нов е

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "АНОНИМЕН":

    в шоуто. Нов не означава млад.
  • 24 това

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "qwerty":

    означава само едно. Не е било ковит, а грип.
  • 25 Десарски

    1 0 Отговор
    Този е агент на ДС