Last news in Fakti

8 Март, 2021 07:31 1 301 18

Омбудмснаът поиска баланс в Закона за домашното насилие

  • домашно насилие-
  • жертви-
  • диана ковачева-
  • омбудсман

Погрешно е да се смята, че само жените са жертви на насилие, каза тя

Омбудмснаът поиска баланс в Закона за домашното насилие - 1
Снимка: Пресцентър

В закона за защита на жертвите от домашно насилие трябва да има баланс между правата на жертвата и останалите, така че да не се стига до злоупотреби. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

„Един закон за защита на жертвите от домашно насилие трябва да бъде достатъчно балансиран, така че от една страна жертвите да получат и възмездие и защита, от друга страна да не се допускат злоупотреби с този закон. От другата страна стоят хора, които могат да бъдат обвинени несправедливо. Трябва да има баланс между правата на жертвата и останалите, така че да не се стига до злоупотреби с нито една от страните“, подчерта тя.

"Смятам, че институциите са длъжници и трябва да е ясно кой носи отговорност за поредните жертви, които в оставащото време до евентуално бъдещо приемане на закона ще пострадат. факт е, че законопроекта, който беше подготвен предвиждаше редица мерки, затова как да се помогне на жертвите, така да се пресекат колкото е възможно случаите на домашно насилие. той предвиждаше много важни промени", обясни омбудсманът. Тя добави, че този проектозакон предвиждаше повече кризисни центрове за жертвите и механизми за координация на действията.

"Погрешно е да се смята, че само жените са жертви на насилие. за миналата година по статистиката близо 300 мъже са потърсили помощ. Става въпрос за хора с увреждания и деца, които са преки или коствени жертви", каза още Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    8 0 Отговор
    ВЕЧЕ И ЖЕНИТЕ ДА БИЯТ БЕЗНАКАЗАНО МЪЖЕТЕ......РАВНОПРАВИЕ

    Коментиран от #7, #9

  • 2 gggw

    1 9 Отговор
    мине не мине и някой се изцепи ама зверската... ся тая ко иска да каже? че жените си бият мъжете?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Е права

    5 0 Отговор
    е . Колко мАже има чехлюФци и се нуждаят от закрила. А жена която мачка няма милост, като парен валяк е. С развитието на либерастията, броя на такива лавинообразно росте. О темпора, о морес!
  • 6 Лесна

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Johansson":

    работа. Ставаш мюсюльман и заминаваш в такава държава.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    Звучиш като "Какво е искал да каже автора?" на урок по БЕЛ! Ами поогледай се колко съдби бяха преобърнати от "вайкащи се жертви" ! Да ти припомня само една камериерка в САЩ която обвини известен френски политик в опит за изнасилване ! Съсипа кариерата му , а после оттегли показанията си / виж и как изглежда /! А колко се сетиха , че преди двадесет години някой ги опипвал и сега се почувствали използвани !
  • 8 Сатъра на Хана

    1 2 Отговор
    ТАЯ па коя е ....... ? ..... Безлично същество
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "НОВО ПЕТ":

    Да ти напомня и, че лидерката на #metoo само се забърка в скандал с прелъстяване на малолетен !
  • 10 Жените използват толерантноста на закона

    7 0 Отговор
    И Злоупотребяват с него! Бият болни, остаряли мъже, да им предписват имоти, промени се ситоацията жените станаха Агресивни повече от мъжете!!! Мислете, като пишете закони, Равнопоставеност да има, на всеки Заслуженото!!!!
  • 11 Българин

    6 2 Отговор
    Трябва да се закрие тази безмислена длъжност за наши хора другарката нищо не свърши като министър на правосъдието намериха и високоплатена друга като Мая
  • 12 Кой какво

    2 1 Отговор
    поиска? “ Омбудмснаът” пък кой е?
  • 13 Кон

    1 4 Отговор
    Разпоредбите от Истанбулската конвенция трябва да бъдат вкараме в някой закон, нищо че народа не пожела да се ратифицира.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    4 0 Отговор
    Редовният сценарий е: мързелива кивла, решила да си намери доживотен доход от някой лековерен тъ*4о. Нагримирва се, накоконтва се, излиза с него, напива го, преспиват, обвързва го с брак, ражда му дете. После почват истериите по сценарий. Почва да го трови, да буйства, дори си позволява да го напада физически и да го удря. В един момент човекът (все пак не е го8едо), се защитава и я перва. Онази откача, срива се на земята и почва да реве в предсмъртна конвулсия. Вика за помощ, вади си медицинско, мама идва за свидетел от съседното село. Обвинение, съд, театър като за Оскар. Присъдата е ясна. Човека губи семейството си. Осъден е да плаща издръжка на ликлата, както и да й отстъпи жилището си. След това, тя си живее живота с неговите пари. Не поглежда детето, което вижда баща си от дъжд на вятър, а тя си вее га*ите по всички прачове в града. Това е мечтата на 90% от младите българки. Само се озъртат за някой т*п4о с пари, когото да излъжат и одрусат, за да си пращат после селфита от Бали, с поредният р*га4, 3абърсан в поредната кръ4ма. Модерни ценности, дами и господа. Ама важното е, нашето Мими да е щастливо.
  • 16 Първо: Към

    4 0 Отговор
    кого отправяш тези локуми? Към Парламента,който вече функционира само на хартия? Второ: От месеци само две дъвки са в устата ти: Да няма матури,и насилието към жените.Алоо,нищоправещия Омбудсман.Че в България жените отдавна имат повече власт и права от мъжете.Всеки има жив, нагледен пример около себе си..От както си Омбудсман, захвърли в чекмеджето,проблемите който тормозят милиони домакинства- от жени и мъже.Този ,с бруталното дране на Топлофикация, и свързаните с нея чсита.Там търси пробив и подкрепа от Парламента.Но там не смеете дори да пипнете.Домашно насилие!? Абе Нищо Правник,онази преди трб,поне ги хапеше и им бъркаше под опашката.Ти за две стотинки работа не си свъшила от година и нещо.Търсиш си теми,колкото да уплътниш месеца.Ден да мине,друг да дойде! За мен,ако сме народ, Омбудсман трябва да се избира мажиритарно от нас- Народа.Ако не върши работа,да го сменяме Ние.
  • 17 Варненец

    2 0 Отговор
    Ако мъжът и жената не се обичат, веднага започват дела за насилие и делба. И Христос е казал: Любете се и се радвайте! Това и омбудсманът не може да го внуши. А в момента жените имат повече права от жените, така любовта а приори отива на втори план. Така и децата страдат. Без равенство между мъжете и жените ни чака адът, който Западът ни предлага подло.
  • 18 Варненец

    3 0 Отговор
    Поправка: жените имат повече права от мъжете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове