Last news in Fakti

8 Март, 2021 10:24 4 407 37

Проф. Кантарджиев: Всички мутации на COVID-19 се покриват от ваксините с изключение на една

  • проф. тодор кантарджиев-
  • тодор кантарджиев-
  • коронавирусни мутации-
  • ваксини-
  • ваксина

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време

Проф. Кантарджиев: Всички мутации на COVID-19 се покриват от ваксините с изключение на една - 1
Снимка: БГНЕС

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб – проф. Тодор Кантарджиев, увери, че всички мутации на COVID-19 се покриват от ваксините с изключение на една. Това е нигерийската мутация, която се прекарва по леко. Здравните власти в България са в готовност да реагират и при появата на нови мутации, отбеляза проф. Кантарджиев в сутрешния блок на Българската национална телевизия.

"Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като посъветва да се приложи есента. Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време.

"Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме ще е добре. Има го само британския щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам. Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му се работи да се създаде и една обща ваксина за грип и коронавирус. Той припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

"Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини", каза проф. Тодор Кантарджиев.

"Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето", коментира отлагането на плановия прием и плановите операции проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    19 2 Отговор
    С изключение на тази, от която ще се мре яко есента.
  • 2 ох мамо

    13 2 Отговор
    Мистър Диагоналка страйк агейн !
  • 3 MERS

    24 2 Отговор
    Може да се появи мутация която да върлува и през лятото хихи
  • 4 Шиле

    23 4 Отговор
    Какви са гаранциите, че до Ноември няма да изкочи и българска мутация, която ще обезмисли ваксинките, а вие измиете ръцете?
  • 5 bandita

    6 41 Отговор
    затова трябва масова ваксинация за да не се появяват нови мутации. затвор за антиваксърите.

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 6 ахоихо

    24 5 Отговор
    Въййййй,ни думай!?!Бегай у лево,бе шушляк!
  • 7 Stormtrooper

    31 2 Отговор
    Мутацията Boyko-19 ще я покрием на 4.IV.Този ден, ще се празнува като ден на свободата.
  • 8 От къде знаеш кое как е ве

    32 2 Отговор
    Тодоре? Защо не кажеш колко ти е хонорара от НОЩ ве?
  • 9 Бай Ставри

    16 2 Отговор
    Гатъ Физиономиятъ
  • 10 ей алкохолик

    22 2 Отговор
    Какво знаеш ти за ковида бе миризляк тинясъл не-наял се.
  • 11 коко

    28 3 Отговор
    Ковиддиктатурата е по-опасна от Комунизма,налага се,чрез страх и терор
  • 12 Лост

    11 0 Отговор
    Защото не чул за македонската:един микрон размер и два метра уста.
  • 13 Айде бай Шиле пак полуде

    20 3 Отговор
    Тоя си е точно за ролята на циркаджия в големия ЦИРК К19
  • 14 Имил

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "bandita":

    Затвор за теб,м*хльо.Ходи да скопяваш комари.Бий си ако искаш и 5 ваксини,нещастник.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коко

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "bandita":

    Мда, 5 мин на 380V и ще си като нов
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българка

    28 2 Отговор
    Крайно време е дасе потърси наказателна отговорност на главния психясал лечител, здравния ботокс, образователния министър , НОЩ и цялата им свита за умишлено създаване условия за увреждане здравето и отнемане на стотици човешки живота! ОПГ умишлено създават условия за разрастване на масовата зараза, за да може точно в изборния ден да сме в пик на пандемията. И да спрат да клинчат и лъжат здравните величия, а да публикуват по дати, видове и количества какви ваксини са поръчали. И тогава ще излезе истината, че до май правителството умишлено е поръчало малки количества!

    Коментиран от #21, #29, #35

  • 19 Топ

    15 2 Отговор
    НАЛИ ВЗЕМАТЕ МЕРКИ ,ТЕГЛИЛКИ
    И ВАКСИНИ,ЗАЩО ИМА У НАС БРИТАНСКИ ЩАМ НА ГРИПА! ВСЕКИ ДЕН РАЗЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ И СТЪКМИСТИКА ОТ МНОГОТО ПРОФЕСОРИ И ДОЦЕНТИ! НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА НИ БАЛАМОСВАТЕ!
  • 20 Ахнану

    14 2 Отговор
    Този първи трябва да плати з всичко, което ни стори с глупостите си!
    Когато истинските мъже вземат управлението в ръцете си не забравяйте да поискате сметка от този червей!
    Той ще се гърчи, ще се усуква, ще опитва да се измъкне, но не го допускайте!
    Възмездие с Божията сила!
  • 21 Българин

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Интересното е, че адвокатите мълчат и не смеят глас да надигнат срещу шайката измамници.
    Интересно...........
  • 22 Шишарко

    10 0 Отговор
    Време е Бай Шиле да върви при Бай Ставри!
  • 23 Народен съд

    12 1 Отговор
    "Aз винaги cи бил чecтeн c хoрaтa, нe cъм cкривaл нищo, прeд cъвecттa cи cъм чиcт, прeд мoитe пaциeнти и прeд бългaрcкитe грaждaни, пaри нe cъм взимaл зa прoмoция зa вaкcини", кaзa прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв.
    Изказване на Кантара от февруари 2020г.: Не се плашете от коронавируса, не е по страшен от сезонния грип. Аз лично гарантирам, че дори няма да дойде в България.
  • 24 имало един

    9 1 Отговор
    Тоя пич разказвач на анекдоти ли е ? Много е артистичен.
  • 25 Аз40🏴‍☠️

    15 3 Отговор
    Този човек не е добре с главата. Вижте го, на какво прилича само. Знаете ли, какво се случва, когато вашите клетки са програмирани да задържат завинаги протеина на нашественика (това правят ваксините)? Какво се случва когато имунната ви система е във вечен натиск, залъгана да вярва, че има патоген, който никога не се маха? Най-близкото, което ми хрумва е "автоимунни разстройства". Мислете и проверете сами тази информация.
  • 26 bandita

    3 15 Отговор
    ахахах антиваксърите скочиха яко. знаете ли че заедно с антибиотичната резистентност от СЗО обявяват антиваксърите като най-голямата заплаха за човечествтото. и тази пандемия само доказва твърденията им. ама те частните компании като забранят достъпа до услуги за неваксинираните бързо ще запеят друга песен ахахах

    Коментиран от #31

  • 27 КОВИД20

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла.
    Колко откраднахме от тази "пандемия". Благодарим на тези, които я измислиха.

    Коментиран от #28

  • 28 Копипасте

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "КОВИД20":

    "Риба се лови в мътна вода"
    Най-много се краде с писалката през време на война, криза, "пандемия"!
    Проверете кои от известните фигури притежават верига лаборатории в които се правят и тестове за КОВИД! Чии фирми на произвеждат, внасят, продават на едро маски, дезинфектанти, cлeдвaт вaкcинитe, ръкавици.... и на какви цени и надценки се работи?! И ще разберете къде е скрит ключа от бараката!
  • 29 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    А недоразумението Кирчо Ананиев!? Такава емблематична фигура на прехода към фигура да пропуснеш?!
    Цитирaм aнoнимeн кoмeнтaтoр пoд другa cтaтия нa друг caйт: "Нaврeмeтo Кирo Aнaниeв зaмитaшe cлeдитe oт крaжбитe нa Ивaн Кocтoв, пocлe тeзи нa "цaря". При Бoриcoв нe знaм зaщo ce прaви чe рaзбирa oт мeдицинa и прeвeнции нa инфeкции, aми нe cи пoдaдe ocтaвкaтa, чe дa мoжe дa ce нaзнaчи някoй дeтo нaиcтинa рaзбирa oт тeзи нeщa!" Cъc здрaвeoпaзвaнeтo видяхмe кaк ce cпрaви! Ceгa дa видим c финaнcитe кaква пoпaрa щe ни нaдрoби!
  • 30 А истината

    13 1 Отговор
    1. Страхът го създадохте вие от щаба. Не подобава лекар да говори "Яко ще се мре". Паниката и страхът са най-страшните оръжия. И продължавате да ги създавате. А като проблемът е вирус - значи щабът трябва да е основно от вирусолози. Де ги?
    2. Нигерийският щам бил по-лек. Как тогава главен здравен инспектор, г-н Подлога, каза оня ден, че бил опасен. Уеднаквете си приказките, че и Подлога номер 1 (пироговският рехабилитатор) ръси непрекъснато мозък, дето го няма, но го ръси повсеместно.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Centurion

    6 1 Отговор
    Днес де извършва най грандиозното престъпление и убийство на хора,от както съществува света.Това Сталин,Мао, Хитлер,те са като благодетели,спрямо Днешните Еврейски престъпления!!!
  • 33 Бай шиле

    4 0 Отговор
    Коронавирусната истерия придоби безпрецедентен мащаб чрез контролираните от ултраглобалистите медии с цел да срине реалното производство и да унищожи средната класа като един от основните защитници на националната идентичност на традиционната религия. Втората посока на удара от строги карантинни мерки е образователната система с преминаване към дистанционно обучение. В същото време се извършва строга цензура на информационното поле, за да се предотврати публичността на неприемливи факти и алтернативни гледни точки.
  • 34 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Кантар, хората не ви вярват,
  • 35 ИМАМ

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    МИНИСТЪРА ВИ КАЗА ИМАМЕ ПЛАН ЗА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ГО ИЗПЪЛНЯВАМЕ ...ОТВАРЯМЕ ВСИЧКО ДА МОЖЕ ПОНЕ ПО 200 ДА ПУКАТ НА ДЕН
  • 36 Българи юнаци

    0 0 Отговор
    В света не знаят за какво иде реч, ама всичките професорчета и доктор Бойко управлявали пандемията най-добре. Даже в света се говорело за българския подход при овладяване на пандемията. Отваряйте час по скоро и стадионите и тях ще управляваме най-добре.
  • 37 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Като го гледате този какви физиномии прави и влезете в кабинета ако е доктор няма ли да де замислите първо от вида му кой от двамата не е наред?
    Може ли дебел доктор,който пие и пуши цигари да е пример за добро здраве и да получите здраве от него?