8 Март, 2021 11:21 11 435 62

Мария Банева пред ФАКТИ: Състоянието на Николай е много тревожно

  • николай банев-
  • коронавирус-
  • банев-
  • мария банева-
  • евгения банева

Николай Банев се бършел дни наред с калъфка и повръщал от лекарства, написа майката на бизнесмена в писмо до медиите

Мария Банева пред ФАКТИ: Състоянието на Николай е много тревожно - 1
Мария Банева; Снимка: БГНЕС/Архив

Писмо до медиите изпрати майката на бизнесмена Николай Банев – Мария Банева. В писмото се говори за лошото здравословно състояние на Банев и начинa, по който той е лекуван от коронавирус в затвора. От ФАКТИ се свързахме с Мария Банова, която потвърди идентичността на писмото.

„Много е тревожно и продължава да е тревожно положението му“, каза Мария Банева пред ФАКТИ. „Не се вземат никакви мерки“, допълни тя.

В началото на март т.г. стана ясно, че Николай Банев е диагностициран с Covid-19. По-късно семейството на Банев съобщи, че състоянието му се влошава. „Никoлaй e в риcкoвa групa, нaд 60 гoдини c три cъпътcтвaщи зaбoлявaния и e прeд плaнирaнa oпeрaция, кoятo трябвaшe дa ce извърши нa 8 мaрт“, обясни cъпругaтa му Eвгeния Бaнeвa.

Припомняме, че Банев е зад решетките от две години и половина, а делото срещу него по обвинения зa ръководене на oргaнизирaнa прecтъпнa групa продължава. Преди бизнесменът да заболее от коронавирус, защитата му правеше опити той да бъде освободен от Централния софийски затвор под домашен арест, но съдът отказа това.

„След всички тежнения по водене на делото “Баневи“, дойде като „капак“ Covid-19. В Софийския централен затвор, от 27 февруари в изолатор на затвора се намира Николай Банев“, пише Мария Банова. Тя разказва, че синът ѝ е лишен от качествена медицинска грижа и състоянието му е лошо.

„Бог знае с какво се лекуват заразените, да не говорим за липса на бельо, на кърпи, поради което Николай Банев се бършел дни наред с калъфката на възглавницата и повръщал от лекарствата, поради липса на нормална храна и тестове за адекватност към дадени лекарства, особено антибиотици. Всички затворнически власти знаят, че той е силно алергичен!“, пише Мария Банева.

„Егоизмът, примирението, инерцията няма да ни спасят. Преди всичко сме хора, а животът е най-висшата ценност на този свят. Нека се опомним и започнем да действаме за подобряване на живота“, заключва в писмото си тя.

Пълният текст на писмото на Мария Банева можете да видите в следващите редове. Публикуваме без редакторска намеса:

"УВАЖАЕМИ РЕДАКТОРИ,

БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ!

След всички тежнения по водене на делото “Баневи“, дойде като „капак“ Ковид19. В Софийския централен затвор, от 27 февруари в изолатор на затвора се намира Николай Банев, заедно с Митьо Очите.

В четвъртък, 4 март, нови пет души са влезли в „изолатора“, за който са приспособени коридори.

Бог знае с какво се лекуват заразените, да не говорим за липса на бельо, на кърпи, поради което Николай Банев се бършел дни наред с калъфката на възглавницата и повръщал от лекарствата, поради липса на нормална храна и тестове за адекватност към дадени лекарства, особено антибиотици. Всички затворнически власти знаят, че той е силно алергичен!

От деня събота ( 27 февруари) нашето семейство търси по всички болници с Ковид отделения легло. И намери в „Света София“, където още се пази легло за Николай Банев.

От понеделник, 1 март, адвокатите ни подават молби до съдията, чакат решение. Минават дни, като на 3 март- националният ни празник, нямало подготвен конвой за придвижване към болница „Света София“.

В четвъртък изолаторът се пълни с нови 5 човека, всички без присъди по съдебните дела.

Но… Какъв е големият парадокс? Самите полицаи не искали да стоят в болниците като охрана поради страх от заразяване!!!

Директорът на затвора „кърши ръце“ и днес (петък, 5 март) е решил да търси помощ от Министерството на правосъдието, чийто подчинен е.

Длъжна съм да вмъкна: три писма с материали за положението на семейство Баневи във водените дела, с Декларацията за защита на хора под стража, подсъдими или осъждани на Европейския комитет, която е изпратена в ЕС и на всяка държава - членка, от 20.03.2020г. и то точно заради пандемичната обстановка, изпратихме до Министър Ахладова. Никакво внимание и отношение, като за сетен път посочвам, че Николай Банев не е с присъда, а се намира в ареста, сега в затвора, вече 2 години и 5 месеца.

Продължава „ходенето по мъките“. Времето лети! Именно от затвора много хора в цялата страна намериха своето „място“ в небесните селения…

„Параграф 22“ продължава за Николай Банев и другите затворници.

Защитата смята, че много лесно може да се организира охраната, но явно липсва желание това да се случи.

Къде е тук инквизицията? Тя просто съществува в своето най-ярко проявление!

Много пъти призовавам през тези 2 години и пет месеца: “Хора, бдете!“ Всеки от нас може да бъде репресиран заради доноси, недоказани обвинения, разклатена съдебна система и най-важното – пълното пренебрегване на човека, като фактор в това общество, който трябва да се труди, да се грижи за семейството си и децата си, да твори, да има принос именно в това общество!

Егоизмът, примирението, инерцията няма да ни спасят. Преди всичко сме хора, а животът е най-висшата ценност на този свят. Нека се опомним и започнем да действаме за подобряване на живота.

Всички сме едно!!!

МАРИЯ БАНЕВА".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееи

    76 7 Отговор
    И НА КОЙ МУ ПУКА
  • 2 Сатъра на Мангъра

    31 5 Отговор
    Лекарствата са дрогата на бялата мафия - зарибяват те тотално до "акт за смърт"
  • 3 Доктор Ох Боли

    99 4 Отговор
    И за този и за Митьо Очите и за много други престъпници важи приказката за лъжливото овчарче. Толкова спекулираха адвокатите им с различни заболявания, за да ги измъкнат от затвора, че когато се появи нещо наистина сериозно вече никой не им вярва. Включително съда.
  • 4 Си ган

    81 5 Отговор
    Как става така, че всеки престъпник като влезе в кауша и почва да се разболява?
  • 5 Ограбен от АКБ Форест

    77 4 Отговор
    Малко му е !
  • 6 Fate

    87 4 Отговор
    Приватизатора който едвам си пише името
    Колко животи разсипа

    Коментиран от #56

  • 7 CFC

    86 3 Отговор
    A когато жена му казваше, че кризата ги е удара и са заменили частните самолети с майбаси, му беше хубаво...
  • 8 Бай Благой

    84 4 Отговор
    Това заслужават такива боклуци. Даже му е малко на тоя мошеник, който остави хиляди хора без работа!!
  • 9 Българин

    77 4 Отговор
    Те фамилията баневи заслужават да ги хвърлят на прасетата в козлодуй да ги ядат как едно време комунистите хвърляха кой не им е удобен.баневи комунистите им дадоха да перат парите им и да съсипят заводи и икономиката на България.
  • 10 пенсионер

    81 3 Отговор
    въх, да ги ожалиш ! когато разсипваха и грабеха и не смятаха работниците си за хора им беше много добре! ама дойде и за тях видовден ! червените куфарчета са бая "тежички".....
  • 11 1234

    71 2 Отговор
    Малко му е. Унищожи половината предприятия в България, изхвърли хиляди на улицата. Кръв да пика.
  • 12 Бай Шиле

    73 3 Отговор
    "... Всички сме едно!!!" Госпожо НЕ СМЕ.
  • 13 Железаров

    78 2 Отговор
    А когато повръщаше от преяждане с черен хайвер,с какво се е бършеш.
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    61 1 Отговор
    Горкичкият олигарх, жив да го оплачеш. Малко му е!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тази Госпожа :

    62 3 Отговор
    Нещо не е добре Психически. Тя за Морал - чувала ли е ? Тя за Възмездие - чувала ли е ?
  • 17 все ми е едно

    61 2 Отговор
    Аз когато имах нужда, нито един богаташ не ми помогна. Така, че кой каквото му е писано.
  • 18 Е ???

    26 2 Отговор
    И !!!
  • 19 Хиляди

    62 3 Отговор
    български работници нямаха хляб за ядене заради този комсомолец, камо ли калъфки.
  • 20 един от многото

    73 5 Отговор
    Май много късно се сети госпожо Мария Банева , че всички сме едно. Като живееше синчето ти стругарче в палатите си и джиткаше по света с крадени пари , едно ли бяхте с хората които ровят по кофите с боклук или с обикновените трудови хора които се чудят как да вържат двата края. Каквото си му надробила , сега това ще сърба.

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рачко Пръдлето

    48 2 Отговор
    Г-жо Банева, защо не се оплакваше когато синът ти повръщаше от френско шампанско и черен хайвер.
  • 24 АНОНИМЕН

    35 1 Отговор
    Колеги! Обръщате такова внимание на една празна пощенска кутия! Голямата грешка на Банев е, че си задели повече от договореното и затова му изгоря скъпия автопарк навремето! Тоя е вече прочетен вестник! Няма останали пет лева за цигари! Каквото му беше дадено за управление го ликвидира, провали, продаде и фалира! Бил голям бизнесмен, бил ама контролиран!
  • 25 Бачо Киро

    22 11 Отговор

    До коментар #20 от "един от многото":

    Не си в грешка относно миналото, но въпреки това ситуацията с българското правосъдие е като в Африка... Да не говорим пък ако трябва да те лекуват в затвора... Имай предвид, че въпреки всичко става въпрос за човек без присъда. Произволът у нас е пълен. Две години и половина е баят време да осъдиш някого, хем уж е очевадно...

    Коментиран от #57

  • 26 Нафърфорий

    22 1 Отговор
    Предлагам всички дружно да отроним по една сълза !!

    Коментиран от #60

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    49 2 Отговор
    семеиство баневи излизат постояно с някакакви призиви за съпричастност към трагичната им съдба!интересно толкова ли са тъпи че очакват да ги подкрепят ограбените от тях.мария банева що не направи скандал на сина си като викаше том джоунс да му пее на рождените дни докато хиляди работници от заводите му се чудеха как да си платят тока и да си нахранят децата?
  • 30 гост

    41 1 Отговор
    Сега се сетили , че сме хора , а когато с хората се отнасяхте като с нищожества , тогава не ревахте.Бок......ци мръсни.
  • 31 Чудя се

    42 1 Отговор
    Защо никой не реве за хората, прецакани от Банев, а трябва да жалим за него?
  • 32 Дидо

    44 1 Отговор
    На времето един комшия бачкаше в "Динамо“ – Сливен и тоя като фалира и този завод,комшията се обеси от безпаричие.Всико се връща!
  • 33 айсиктирев

    27 1 Отговор
    занимават ни със сериала "богатите също плачат"
  • 34 Колко струва

    20 2 Отговор
    такава публикация ???
  • 35 Българин

    23 4 Отговор
    Баневи са точно толкова виновни, колкото и другите 67 банди - собственици на приватизациинни фондове. Просто Баневи са наказани, че са спонсорирали един от Руските балове на Евгени Минчев. А къде са собствениците на другите приватизационни Фондове. Другите явно пълнят чекмеджетата на Каскета и Селския бек ?
  • 36 chi

    24 1 Отговор
    А тия, които измами как се чувстват?
  • 37 хвбйкнлм;л

    16 2 Отговор
    Съжалява искрено за него, все пак е човек.
    Дано и той съжали и се покае за всичко, причинено от него на първата му съпруга Дочка, преди да си отиде от този свят.

    Коментиран от #62

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Skarata

    12 0 Отговор
    Кагато яде кебапчетата напреко не ревахте А!
  • 40 Един от всичките

    17 1 Отговор
    Банев заслужава съдбата на хилядите прокудени от него работници. Там му е мястото до живот.
  • 41 БЪЛГАРИН

    12 2 Отговор
    КОЛКО ЛИ СЪМНИТЕЛНИ ТЕЧНОСТИ Е ИЗГЪЛТАЛА ТАЗИ БРАНТИЯ, ЗА ДА ИЗДИГНЕ И ОБЕЗПЕЧИ НЕДОНОСЕНИЯ СИ ИСТЪРСАК
  • 42 3333

    2 4 Отговор
    Колко негативизъм за един.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДЖОТО

    6 6 Отговор
    ТОВА ОЧАКВА И ТЕЗИ ОТ ГЕРБ,О.П. и ВОЛЯ-КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!
  • 45 Знайко

    19 1 Отговор
    На мен пък ми е повече жал за състоянието на бившите роби на робовладелеците Баневи/майка, син и снаха/. Предлагам на бившите роби да напишат отворени писма до майката през медиите и да опишат при кокви условия са работили, какви мизерни заплати са получавали. И как, накрая са били изхвърлени на улицата да гладуват.
  • 46 Трябваше да го Обесят,

    9 0 Отговор
    За назидание на крадливата Хунта Гроб...а сега те нас мъчат...
  • 47 Кински

    14 0 Отговор
    Болен бил ,а колко хора се разболяха от него като оставяше без заплати и работни места.само че сигурно е поредния цирк и нищо му няма,само за да излезе от панделата
  • 48 СиромахЧовек

    8 1 Отговор
    Банева , Ако умре преди да е дарил всичко откраднати на Република България
    ....... ....... теб ще те варим в котела и децата ти
  • 49 Очакваме продължение и за другите...

    10 0 Отговор
    Участващи в разграбването на България!Кредитни милионери,олигарси,пъдари на бай Тошо,мутреси вдовици,банкери,колекционери на държавно културно наследство и много,много агенти от ДС,ШЕСТАЦИ,ДЪРТИ КОМУНИСТИ и СДС активисти...По затворите и да се чува само кански рев...
  • 50 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    РАЖДАШ И ОТГЛЕЖДАШ КОМСОМОЛСКИ ГАД -СЪСИПАЛ ХИЛАДИ СЕМЕЙСТВА , КОЕТО ПО ПРЕЗУМПЦИЯ ОЗНАЧАВА : --ЧЕ СИ НАЙ-ВИНОВНА И ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СИ УМРЯЛА ЗА ПРИЧИНЕНОТО !!!!!
  • 51 мунчо

    11 0 Отговор
    АЛОО Г-ЖО БАНОВА,А ЗНЕТЕ ЛИ СИНА ВИ КОЛКО ЧОВЕШКИ СЪДБИ Е РАЗБИЛ.
  • 52 0000

    12 0 Отговор
    Навремето и мен ме джасна с две заплати тая брадясала свиня.навреме се усетих ,а и бях младеж.много не го мислих.състрадание от мен няма да получи
  • 53 Бокси

    5 0 Отговор
    Га яде кифтетата не рива
  • 54 добре де

    4 0 Отговор
    Настъпената жаба не се ли грижи за него!?
  • 55 пешо

    4 0 Отговор
    никой не го боли чепа за николай и неговата мутреса , да пукнат дано .
  • 56 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Fate":

    Не си прав!Казваш,че Банев едвам си пишел името,т.е.-че е неграмотен.Не е истина!Н.Банев е завършил бълг.филология в Пл.университет "П.Хилендарски".Разбира се,това че е образован,не го прави по-малко неприятна личност,но трябва да се придържаме към истината и да не говорим,без да знаем!
  • 57 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Има доста хора за които не трябва дело и присъда направо трябва да се действа
  • 58 Айде стига

    1 0 Отговор
    Разбрахме, че е невинен! Стига ни занимавахте с утайки.
  • 59 КОВИД 19

    1 0 Отговор
    КОГАТО живееше като римски император в двареца си с крадените пари от народа, не повръщаше от алчност и не се бършеше с калъфката на възглавницата ! Със зейнала уста ламтеше за още, и още! Той не е с присъда, но е престъпник, който подлежи да му бъде присъдено наказание за греховете. Колко е удобен този Ковид-19 за горкия човечец! На такива следствени като този тарикат, мястото му е в ареста до крайното произнасяне на окончателната му присъда. Вечно ли ще спасяваме грабителите, които се мислят за недосегаеми?! Докога ще ги галим с паче перо - а народа кучетата го яли?! " Умната" старица не се е загрижила толкова много за другите в изолатора, такива хора по природа са егоисти - нейната голяма грижа е как да спаси "доброто" си, " безобидно-послушно" синче от решетките. " Умницата" с писмото си до медиите - чрез тях търси обществена подкрепа, - подкрепа от обществото, което е ограбил! Да, това общество може да прости, ако "доброто" момче върне всичко, което е заграбил и се приравни - той и неговото семейство, до нивото на средния статистически гражданин, в което всички се съмняваме. Някой опитвал ли е да вземе кокал от устата на куче - ръмжи, не пуска, и е готово да хапе...! Така, че да не роним сълзи - както крокодила ги пролива, когато е налапал жертвата се! Вече не вървят мамините хитринки! На какво ще се надява майчето след Ковид-19, - на след изорната политическа обстановка за спасение?!
  • 60 ЕДНА СЪЛЗА

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нафърфорий":

    Недей братле, ние не сме престъпници, не искаме да носим грях на душата си! Ако всеки един от нас пострадал отрони по една сълз - много сме ще го удавим. По-добре е сам да се ..., ако от Темида се спаси, то от божието наказание никога. Нищо, че е атеист-комунист.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 11111

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "хвбйкнлм;л":

    Дочка Банева е съпруга №2. №1 е Красимира