Last news in Fakti

8 Март, 2021 13:10 3 440 19

Председателят на Общинския съвет в Созопол за разрушаването на крепостната стена: Длъжни сме да спазим решението на съда

  • созопол-
  • крепостна стена-
  • георги пинелов-
  • панайот рейзи

Ако е имало съдебно решение още през 2014 година, според което разрешителното за строеж на тази част от стената не е било законно, защо не са се взели мерки, Георги Пинелов отговори, че с този въпрос трябва да се попита бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, защо не се е съобразил със съдебното решение

Председателят на Общинския съвет в Созопол за разрушаването на крепостната стена: Длъжни сме да спазим решението на съда - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов коментира казуса, при който част от реставрираната крепостна стена в старата част на града трябва да бъде съборена. Пред БНР Пинелов заяви, че местната власт е длъжна да спази решението на съда, защото собственикът е спечелил делото във връзка с този терен. Според решението на Бургаския районен съд зидът, който е с височина 4 метра, дебелина 1,8 м и попада в частен терен, трябва да бъде премахнат.

Това е емблематична за града крепостна стена, която се е реставрирала повече от 15 години, но още през 2014 година става ясно, че е незаконна в определена част.

"Факт е, че собственикът е спечелил делото, поне на първа инстанция, ако не греша и ние като община сме длъжни да се съобразим с това решение на съда и човекът да си влезе във владение, и да има достъп до южната алея, както е било преди това, ако трябва да бъдем докрай коректни. Аз не знам ще обжалваме ли, в събота съм се запознал с казуса, все още не съм се видял с кмета, за да видя каква е идеята, но предполагам, че дори да се обжалва, вече съдът ще се произнесе, но ако решението е такова, ние сме длъжни да се съобразим с него", посочи още Пинелов в предаването "Преди всички".

Председателят на Общинския съвет в Созопол за разрушаването на крепостната стена: Длъжни сме да спазим решението на съда
Снимка: БГНЕС

"От друга страна това се превърна в емблематично място за Созопол, южната крепостна стена и кулата към нея, аз тук съм израснал, но е възстановена в този си вид и на тази височина преди 7-8 години, тук преди помня, че имаше двуетажна порутена къща, тук сме играли като деца, но там си имаше проход, който даваше достъп до южната алея. Имахме разговор с Димитър Недев, директор на Археологическия музей, той твърди, че въпреки че не се е виждало от нивото на алеята, във вътрешността е имало зид, от който се е виждало, и вече след това е надстроен, и да речем, ако е бил 0,50 см, се е вдигнал до 4-5 метра.

Аз обаче не съм чел решението на съда, нито съм експерт, каквото и да кажа, нито съм достатъчно запознат в конкретика, аз по медиите разбрах, че става въпрос да се предостави достъп на собственика в рамките на 6 кв. м. Но къде точно е определено? Ще трябва да се реши под каква форма да бъде направен проектът и човекът да си влезе във владение, ако няма обжалване на следваща инстанция".

Пинелов каза, че от медиите е разбрал за дупка, която е била зазидана: "И собственикът твърди, че това е неправомерно, иначе самата крепостна стена е добре изградена".

На въпрос, ако е имало съдебно решение още през 2014 година, според което разрешителното за строеж на тази част от стената не е било законно, защо не са се взели мерки, Георги Пинелов отговори, че с този въпрос трябва да се попита бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, защо не се е съобразил със съдебното решение.

Пинелов посочи, че очаква и сегашният кмет да се произнесе по казуса. А въпросът ще бъде обсъден и с главния архитект, и с юристите, защото има решение на съда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 8 Отговор
    Турците са пощадили стената,гербавите не.

    Коментиран от #16

  • 2 ЦЯЛА ДЪРЖАВА

    20 4 Отговор
    СЪБОРИХТЕ , ЧЕ СЕГА ЕДНА СТЕНА НЯМА.ДРЕБОЛИИ.ВАЖНОТО Е КРЪЧМИТЕ ДА РАБОТЯТ , ВСИЧКО ДРУГО СА НЕЗНАЧИТЕЛНИ ПОДРОБНОСТИ.
  • 3 Достойна присъда

    13 3 Отговор
    Като я разрушат ще кажат че било свлачище!
  • 4 Тоя

    22 2 Отговор
    като си е правил кръчма , стената е била там ! Сега селски хитрости да му я събарят , морето да се виждало ?! Наглост безгранична !

    Коментиран от #14

  • 5 Достойна присъда

    13 3 Отговор
    Герберастите и пирамидите щяха да съборят ако имаха възможност
  • 6 Бъки

    6 2 Отговор
    Аз пък съборих мавзолея,хаха
  • 7 Емил

    6 9 Отговор
    Обичам да чета постовете в този чат! Явно се вижда, че русофилията изпива мозъка на хората!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Д-р Менгеме

    4 9 Отговор
    Тук всички комуняги скочиха срещу простия човече, дето си е потърсил правата в съда.... А виновни са алчните общински съветници, кмет и техните фирми, които го дигнаха това искуствено и не автентично го*но, за да усвоят едни европейски пари....
  • 9 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    За да стигнеш до този извод трябва да имаш мозък колкото един средностатистически гербаджия,т.е никакъв с три гънки - за ядене и пиене,за изхождане и за крадене.

    Коментиран от #11, #18, #19

  • 10 То при такива кметове Рейзи,Мърди...

    7 0 Отговор
    Това е само началото!Всичко ще бъде модернизирано и изравнено със земята...Гешев къде е?Потъна в детските ясли и повече не се чу за него...Да не би да е с двойник мутант?
  • 11 Емил

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    По-добре мозък с три гънки, отколкото руска салата в главата!
  • 12 Таню

    2 1 Отговор
    Прав е човека ,откъде накъде ще вдигат 5 метра стена в двора му.Обаче преди това е бил рекетиран да продаде имота на #правилните хора# и след като не се е съгласил да му измислили стена
  • 13 Знайко

    3 0 Отговор
    Вчерашната публикация на "Факти" ме заблуди. Оказва се, че общината е лошата, а не съда и човека са прави. Извинявам се на съдията за това, което написах вчера. Горната снимка е много показателна. На нея се вижда една жълта богаташки къща вградена в стената с прекрасен изглед към морето. Ако се поразровят журналисти съм сигурен, че ще се окаже я на някой "богоизбран", я на роднина на бивш кмет или депутат. Виждат се и 2-3 къщи на хора от "простолюдието", на които общината/менте античната стената/ е закрила изгледа към морето.
  • 14 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя":

    Стената, не е антична, а е строена скоро от кмет, за да се усваят едни пари. Човека вчера показа по БТВ оказа стара снимки на къщата, където се вижда, че преди време не е имало стена.
  • 15 Путинчо

    0 1 Отговор
    Цялото Черноморие е наше вече
  • 16 ъглов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Последния селянин, пак не си разбрал и пелтечиш за ГЕРБ. Къде ти е къщичката. В кое село е. Сигурно е от турско останала. Искам да я съборим. Ние гербавите събаряме това, което турците са пощадили. така правят и израелците с къщите на циганите - палестинци, които са метежници като теб. Хай де кажи си от кой свинарник драскаш по клавиатурата.
  • 17 червенгад

    1 0 Отговор
    За вскички червени умници, които по разбираеми ментални причини не могат да четат. Стената е нова и построена от кмета Панайот Рейзи с европейски пари. Като стар партиен, ваш кадър е решил, че може да гази частна собственост. Построил е тази стена около 2014 година, дори не върху старата крепостна на Созопол. Не се е свързал със собственика на терена. Характерное за крадлив комунист. Като чуете частна собственност и се изривате и под езика. Е сега ще събаряте. И без това няма да сте на власт, търсете си препитание.
  • 18 луд Ленин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Ама ти наистина ли не знаеш че комунист не е партийна принадлежност а диагноза. Няма нормален , който да е комунист. И не се зъби на човека, който ти казва общоизвестен факт. Не напразно комунистите по цял свят ги гонят като "неживи мъртви", а кочината - родина на тая зараза е отрязана от останалия сват като лагер на прокажени. На вътре пускат обаче. В Сибир има много място за хора вече увредени. Заминавай.
  • 19 църчо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Браво мой човек. Кълцай ги червените гове-да. Едно време и викахме съветска салата. И тия същите от тогава я носят те и днес наследниците им в главите си. И гледа го, опитва се да се опъва плужека.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове