Last news in Fakti

13 Март, 2021 06:41 2 052 8

Следователите си избират представител в Прокурорската колегия на ВСС от един кандидат

  • следователи-
  • прокурорска колегия-
  • висш съдебен съвет-
  • избор

Изборът се налага заради смъртта от коронавирус на Евгени Диков

Следователите си избират представител в Прокурорската колегия на ВСС от един кандидат - 1
Снимка: БГНЕС

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, предаде БНР.

Кандидатът е един - Стефан Петров, и ако бъде избран, ще довърши мандата на починалия след боледуване от коронавирус Евгени Диков.

Процедурата е в две части. Днес Петров ще представи своята концепция, а следващата събота ще е прякото гласуване.

Първата част ще е в онлайн среда - чрез видеоконферентна връзка, а гласуването - хибридно. Право на глас имат 428 следователи; 393 от тях са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите - с хартиена бюлетина в сградата Националната следствена служба.

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота, свободното волеизявление и не дава възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Ако бъде избран, Стефан Петров ще бъде член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет около година и половина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой си

    11 1 Отговор
    Че колко да са? Тази гдина се избира нов ВСС, колко ще се навият за няколко месеца?
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    16 1 Отговор
    Ей това си е КУШИЯ С ЕДИН КОН !
  • 3 Сър Пичук

    17 3 Отговор
    ВСС в този си вид е вредна структура. Членовете му, както и всички висши магистрати, трябва да бъдат избирани директно от хората, да публикуват редовно публични отчети за работата си и и да могат да бъдат отзовавани.
    Същото важи и за висшите полицаи, следователи и за депутатите. Само така ще се осъщести реален контрол на хората над политическата пасмина.

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сър Пичук":

    Как директно ? На площада и д надвикване ли ? А ти колко полицаи и съдии познаваш та да избираш ? Аз например не познавам нито един съдия и полицай във Варна , за кого да викам ? За който викат другите ли ?

    Коментиран от #5

  • 5 Сър Пичук

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти не познаваш и депутатите, за които гласуваш, защото повечето са от други градове, но гласуваш за тях, нали. Това си е като интервю за работа, на което се явяват кандидати, които не е задължително да познаваш лично.
    Просто е - идва кандидата, представя се пред избирателите, казва какви са квалификациите и опита му като съдия, висш полицай, политик и какво ще направи на новия пост, а хората го преценяват. Ако е работил и преди това, се взима и това предвид - какво и как е правил. България е малка и за всеки има информация и всеки има "публично" досие. А когато избрания започне работа, трябва периодично да дава публични отчети, поне веднъж месечно. И ако започне да прави проблеми, покаже, че е зависим, подкупен или некадърен, прави се подписка и ако повече от 50% от броя гласували за него му поискат оставката, той изчезва. След това може на негово място да влезе следващия от гласуването или да се организира частично гласуване.
    Това е пряка демокрация. Сега, с представителната демокрация, ти гласуваш за партия, с някаква листа, наредена обикновено от вожда и неговата свита. След това те взимат решения, отново определени предимно от вожда и свитата му за гласуване и закони, за избор на съдии и прокурори, назначаване на висши постове и т.н. Понякога решения се взимат и от хора, за които никой не е гласувал (Доган, членове на разни партийни и коалиционни съвети и т.н.)

    Коментиран от #6

  • 6 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    Ако имахме такава система още от 1989г, досега поне 90% от екземплярите в политическия ни зверилник, както и тези в подкупните съд и прокуратура, щяха да са отдавна извън "бизнеса" и на тяхно място щеше да има по-честни, по-морални и по-достойни хора. Със сигурност и България щеше да е по-добро място за живот.
    Не може някой да набие друг и да лежи в затвора, а хора, които са ограбили милиарди, разрушили са цялата държава, уморили са голяма част от народа и са прокудили други извън родината им, да продължават да ни омайват колко са добри и незаменими, какви супер планове за спасение от това, което самите те са направили имат, да ни свалят звезди от небето и да продължават да грабят, плюскат и дебелеят на гърба на изнемогващия народ и никой да не може нищо да има направи.
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    Голям УСПЕХ! Таз година ПО ЕДИН КАНДИДАТ, ДОГОДИНА - ПО ПОЛОВИН!
  • 8 chi

    0 0 Отговор
    Смехурковци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове