15 Март, 2021 11:34 5 074 36

Продължава масовото измиране на пчели у нас

  • пчели-
  • пчелари-
  • пестициди-
  • бургас-
  • бургаско

Сигнали за мор при ценните насекоми в Бургаско

Продължава масовото измиране на пчели у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Пчелари от Бургаско сигнализираха за масова смърт при пчелите им, а от Българската агенция по безопасност на храните са започнали проверки на кошерите в региона.

"152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, семейства. Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят", сподели пред БНТ пчеларят Хюсеин Мустафа, който е сред най-засегнатите в бранша в региона.

От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, днес са оцелели едва 108.

Бургаският регион попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя достига до 100%. Именно това провокира проверки от Агенцията по храните, които да опитат да установят от какво измират пчелите.

През първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства. Близо 2000 от тях са загинали.

"По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", обясни пред БНТ д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите, тъй като пръскат насажденията си с отровни вещества.

"Лятното третиране на културите, земеделците пръскат. Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата. Защото те събират тогава мед. Може да са комуниращи вещества, но това не можем да го докажем", заяви ветеринарният лекар Валентин Кованджиев.

Проверките на пчелните семейства от Агенцията по храните ще продължат до края на март.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    30 2 Отговор
    ВАНГА ГО ПРЕДРЕЧЕ
  • 2 Обединени Зърнари ГЕРБ & ДПС

    47 2 Отговор
    Защото продължава масовото тлъстеене на зърнарите !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 324

    46 5 Отговор
    А на никой не му прави впечатление, че продължава масовия мор при българите.?

    Коментиран от #6

  • 5 4344

    34 3 Отговор
    Тия земеделци трябва ги санкционират постояно.Хем товят земята хем убиват пчелите.
  • 6 Грешиш

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "324":

    Като гледам популацията на тъмно белите всичко си е 6.Нали по документи и те са българи...
  • 7 фактически

    33 3 Отговор
    Това с което ни пръскат и нас за ковида , явно мори и пчелите. Нека си приказват че било теория на конспирацията. То се вижда какво става. Измрат ли пчелите си заминават и хората.

    Коментиран от #34

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Антимафия

    40 1 Отговор
    Не само пчелите измират!


    Измират Прасета диви и питомни?

    Измират всякакви видове пернати и птици ?

    Измират села и градове пълни с хора ,млади и стари ?


    Единственно което оцеля ,......Хунтата,

    политиците, с корупцията и кражбите им!
  • 10 Ивайло

    18 3 Отговор
    Ей вече не трябва да споменаваме ковида ли, даже под формата на шега??? Вече ще го наричам този, чието име не бива да се назовава, хахаха!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сатъра на Хана

    23 1 Отговор
    Убий Мутра или Бей , Спаси България !
  • 13 сдаф

    23 1 Отговор
    Незная за кемтрейлса, ама някой може ли да каже колко самолета прелитат над нас за 24 часа, месец, година откакто влязохме в тая престъпна организация и си дадохме небето - БЕЗПЛАТНО! Колко тона гориво изгарят и къде пада тая мизерия. Защо точно ДВГ на автомобилите ни смятат за най големия замърсител на въздуха. По мои наблюдения от тогава накъде на село гроздето и не само силна година не е имало. Валят някакви киселинни "дъждове" и всичко прогаря.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Нема лаба'о

    21 0 Отговор
    БАБХ-то, 'провокирано', да направи проверка ?! Циркаджии. Спомням си една проверка на 'агенцията'. Става дума за 100 годишното ирландско говеждо. Проверяваха дали може да се употребява от хора, при положение, че на кашоните пишеше : ''Да не се дава на животни!''. Та, докато им завърши проверката, пчелите, може да са изчезнали напълно, като говеждото в митническите складове.
  • 15 Защото

    30 0 Отговор
    В кенефа няма контрол върху нищо. А българинът е прост, алчен, мързелив и завистлив. Простото говедо пръска с нерегламентирани препарати, в нерегламентирано време и понеже е просто, не разбира, че всичко това ще се върне при него. А може и да разбира, но е алчно и егоистично.

    Коментиран от #20

  • 16 Киселинните

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "сдаф":

    дъждове не са причинени пряко от прелитащите самолети. А миналата година беше хурка почти за всяка продукция и почти за всички стопани.

    Коментиран от #25

  • 17 Щото

    11 2 Отговор
    Нощно време от ЕС ни пръскат с Ковид. Не случайно зеленият коридор за пазаруване на пенсионерите беше 06ч до 10ч
  • 18 Ставри

    0 17 Отговор
    Да му мислат веганите, за пържолата пчели не трябват!

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Замислете се

    23 0 Отговор
    Върху следния факт: За един свой Цял Живот,една пчела " посещава" стотици хиляди цветчета,за да ни осигури една лъжица мед! И след това загива! Що за хищни животни сме,ние- Хората,който се величаем за Венец на Природата! Но тя- майчицата Природа,ще ни го върне,и то- жестоко! В безкрайната си ,неконтролирана жажда да трупаме и трупаме пари,ще ни унищожи и постави на мястото,което заслужава цялото Човечество.Тя спокойно може и без нас! Подобни недоразумения със сигурност е имало и преди нас.Под една или друга форма са се самоунищожили.Или с екокатастрофа,или с оръжия.Сега Човека е на крачка от това!
  • 20 ами

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защото":

    Точно. Контролните ни органи, трябва да ги сезираш, провокираш и т.н., за да излязат от канцеларийките си. И пак, ще предупредят, проверявания обект предварително. ''Да приготви кеш-а.'' Кочина!
  • 21 винкел

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "сдаф":

    Въздушните коридори над България са много отдавна още по Живково време и не са променяни.През 1980г. над България преминаваха по 1000 самолета за 24ч. Сега заради пандемията са много по-малко.
  • 22 един някой

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ставри":

    Пържолата идва от свинята, свинята каквото яде е свързано с опрашването от пчелите, ТАКА ЧЕ АКО ИЗЧЕЗНАТ ПЧЕЛИТЕ ВСИЧКО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ РАНО ИЛИ КЪСНО.
  • 23 Горките

    8 1 Отговор
    НОЩ да каже от кой грип са болни пчелите Дали не са от африканския Трябва по най бързия начин да се ваксинират 80 % за да се върнем ктм предишния начин на живот Разпоредби да има от Кунчев Мутафчийски и математиците да изчеслят с колко ще се разделим
  • 24 До Ставри

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ставри":

    Има връзка между пръжолите и пчелата.Няма ли пчели,който да осъществят кръстосано опрашване на треви,билки,дървета,плодове и зеленчуци, няма и пържоли. Сам си отговори защо!

    Коментиран от #26

  • 25 Бойко в затвора

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киселинните":

    Най-веме ричината за киселинните дъждове е изгарянето на италианския боклук,и не само италианския в тецовете на Христо Ковачки! Миналата зима снегът беше почернял и след два дни се заговори за масово горене на боклуци в тецовете. Пролетта 90% от продукцията от зеленчуци загина.
  • 26 Ставри

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "До Ставри":

    За царевицата и житото пчели не требват, опрашва ги вятъра, за картофите също.Като добавя и стар хляб и малко коприва и пържолите растат.

    Коментиран от #29

  • 27 bee

    9 1 Отговор
    ПЕСТИЦИДИ !!!
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Ако съм жив и във фамилията всичко е наред!24г ще сложа 3 семейства и ще почна да стягам и другия инвентар!И те имат много врагове от джи ес ем ретланслатори,до варотоа якобсони... мравки и двукраки и четирикраки мечки....
  • 29 Г-ца Ламаринова

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ставри":

    А ябълки, круши, сливи, домати, тиквички, да не изброявам, че са много, а?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Това става преди евроатлантическите демократи да уморят и нас самите.
  • 32 Махмуд

    1 1 Отговор
    Важното е далаверата с пестицидите и ПРЗ да не спира както и печалбите на използващите ги.
  • 33 Косач

    1 0 Отговор
    ...а Водата, Въздуха и Човеците
    уморено крачеха по пътя на Пчелите.
    Всичко що се е заплело в мрежата на пет-о ге-то
    и технократската революция го чака салто-морталето.
    Жалко за отказващата да се ваксинира Природа.
    Писано И е да дяволюира до стерилен нано-интелект...
    бездушен, безвкусен и скопен.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "фактически":

    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката Пчеловъдство... Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 35 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    НИЩО ЧУДНО ТО И НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО НИ ЗАПОЧНА МАСОВО ДА МРЕ.
  • 36 Оня с коня

    0 0 Отговор
    Да се пръска вечер след 5 и като му дойде времето да се забранят пестицидите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове