Last news in Fakti

15 Март, 2021 15:16 1 655 24

ВМРО и КНСБ: Имаме сериозни съвпадения във визията за доходите

  • вмро-
  • кнсб-
  • доходи

Учебните планове по история са голям проблем

ВМРО и КНСБ: Имаме сериозни съвпадения във визията за доходите - 1
Снимка: ВМРО

Увеличение на доходи и пенсии, ръст на минималната и средната работна заплата, защита на българската индустрия, българския работник и родното производство във всеки отрасъл, отпор на подмяната на историята и въвеждане на безплатни учебници за всички български ученици. Около тези принципи се обединиха ВМРО и КНСБ по време на срещата, която синдикатът организира с основните политически партии. Лидерите на двете формации констатираха още в началото на срещата, че са налице базисни съвпадения между програмата на ВМРО и Меморандума на КНСБ за развитието на страната през следващите четири години.

Ние с КНСБ от много години поддържаме един нормален диалог и си знаем вижданията. От този меморандум виждаме едни много сериозни съвпадения във визията и по отношение на минималната работна заплата, и по отношение на средната работна заплата, тук нашите изчисления са с няколко лева разлика, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Съвпадението във виждането на партията за средна работна заплата в края на следващия мандат е почти на 100% - войводите предлагат нейният размер да бъде 2500 лв., а синдикалистите - 2462 лв.

В тази област ние вървим в една посока. И това е логично, защото един синдикат да се грижи да трудещите се хора, докато идеологията на една политическа формация като ВМРО изважда на преден план ценността, наречена българин, а не някаква измислена евро- или атлантическа, или евразийска, и всякакви други ценности, коментира Каракачанов. Посоката, в която мислим, е една и съща, заключи той за еднаквите виждания за ръста на доходите.

Необлагаемият минимум е една разумна мярка, както и позицията на КНСБ по отношение на намаляването на ДДС на 15%, смята още лидерът на ВМРО. Двете организации намират съвпадение и в позициите за повишение на обезщетението за втората година от майчинството, което синдикатът предлага да бъде в размер на 60%.

Каракачанов посочи, че на този етап войводите няма да подкрепят единствено предложението на синдиката за въвеждането на данък печалба на 15%. Защото това ще предизвика реакция, която не знам дали няма да вкара част от този бизнес обратно в сивия сектор, мотивира опасенията си Каракачанов.

Той изтъкна, че трябва да се работи за премахването на административния рекет над бизнеса. Докато няма ясно изразена воля да се спре с разделянето на бизнеса на наши и Ваши, на червени и сини, не данък 15%, нулев данък да сложиш, чужда инвестиция няма да дойде, заради административно-партийния егоизъм и бюрокрация, добави той. На бизнеса трябва да се гледа като на златна кокошка - да го къткаш, да го гледаш, да го храниш, а той да ти снася златните яйца, обобщи лидерът на ВМРО.

Каракачанов призна, че трябва да бъде чута експертизата на синдиката, който не одобрява предлаганото от редица партии преизчисляване на пенсии с аргумента, че това ще разруши пенсионния модел и ще демотивира хората да внасят осигуровки. Да има ежегодно увеличение на пенсиите с около 15%, като в никакъв случай механизмът не бива да бъде преизчисляване на пенсиите, това е най-голямата глупост, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на срещата. Той се аргументира с това, че при подобен подход 1,2 млн. пенсионери ще получат нула увеличение на пенсиите, а само другата половина от хората в третата възраст ще бъдат доволни. Затова КНСБ вижда справедливост в подхода с увеличаването на коефициента на всяка година стаж в личната формула на всеки пенсионер според изработените години и доход, върху който се е осигурявал.

Посоката ни е една и съща - увеличаване на доходите на българските пенсионери, обобщи той и напомни, че увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лв. беше един дължим жест към хората. Въпросът за пенсиите е много спорен - как да осигурим най-справедливо повишаване на пенсиите. Едната група специалисти го виждат като преизчисляване, аз съм склонен да се доверя на Вашата експертиза, обърна се Каракачанов към лидера на синдиката. Въпросът е как да го направим по най-справедливия начин и да не фалира фискът, подчерта лидерът на ВМРО.

Въвеждането на необлагаемия минимум и намаляването на ДДС на 15% са разумни предложения, смята още Каракачанов по повод идеите на синдиката, заложени в меморандума.

Каракачанов представи и намерението на ВМРО за въвеждане на ваучери за лекарства до 70 лв. на онези пенсионери, които нямат странични доходи, но които са в тежко здравословно състояние, както и ваучери до 100 лв. за всеки български гражданин, за да почива в български курорти и да се подпомогне туристическият бранш.

Лидерът на ВМРО получи адмирации от председателя на СБУ Янка Такева за свършеното в сферата на образованието с увеличението на учителските заплати и отстояването на патриотичното възпитание в училище. Моите поздравления за всички Вас - през тези четири години доказахте, че сте един много коректен коалиционен партньор и всичко, което обещахте се изпълни, обърна се към Каракачанов тя. Такева апелира за въвеждане на безплатни учебници за учениците до 16 г., както е записано в Конституцията, но реално не е така. Лидерът на ВМРО репликира, че партията планира безплатни учебници не само до 16 години, а до завършването на училище - за всички деца от 1 до 12 клас.

Янка Такева отправи апел и за решаването на проблема с изучаването на история в училище. Много е сериозен проблемът с учебните планове по история. Не може в историята за 6 клас и за 11 клас да казваме, че благодарение на присъствието на нашите съседи ние сме си обменяли опит във връзка с обичаите, което е жалко, възмути се лидерката на СБУ към КНСБ. Толкова е смешно, ставаме за смях и пред Европа, българският учител не го преподава, но го пише в учебниците, оплака се Янка Такева. Направиха белята с учебниците и много разчитаме на вас, потърси помощ лидерката на учителския синдикат.

Председателят на ВМРО беше категоричен, че партията ще настоява, ако отново е в управлението, да има заместник-министър с ресор именно средно образование, а личността да бъде обсъдена заедно със СБУ, за да бъде той и професионалист, и патриот.

Учебните планове по история са голям проблем, именно МОН и социалното министерство са най-много атакувани от соросоидните структури. Всяко нещо беше голяма битка - да увеличим часовете по военно обучение, часовете за патриотично обучение. Имаш чувството, че си срещу чужденци, назначени от Али паша, разкри Каракачанов за съпротивата в тези сектори. Войната се печели в класната стая, както е казал Бисмарк. Аз ултиматуми на това правителство не съм поставял досега, но следващия мандат ще искаме зам.-министъра да бъде посочен от нас, защото ми омръзна да ме лъжат. Защото едни чиновници там се хранят от разни проектчета и не ги интересуват българските деца, заключи лидерът на ВМРО.

В срещата с ръководството на КНСБ участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика и водач на листата в Перник – д-р Султанка Петрова, водачът на две листи на ВМРО – в Пловдив и Стара Загора, Александър Сиди, както и евродепутатът и водач на листите в Бургас и Благоевград Ангел Джамбазки, който обясни защо войводите са срещу „зелените талибани“, готови под оправданието за „Зелената сделка“ да закрият цели индустрии и да оставят хиляди безработни. То е нещо подобно на Истанбулската конвенция - защитава се добра кауза срещу насилие над жени и деца, но се прокарва друго. И при „зелената сделка“ се казва - искаме намаляване на емисиите и декарбонизация, но стъпките са към деиндустриализация, категоричен беше Джамбазки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    18 0 Отговор
    започна се....
  • 2 Корупция

    24 3 Отговор
    След 04.04 ще сте безработни.....
  • 3 Последния Софиянец

    28 4 Отговор
    И двете бандитски организации са за затвора.Това е общото.
  • 4 знаем бе

    24 2 Отговор
    Мафиотските кланове на патреотите и на синдикатите имат сериозни съвпадения по визията за доходите , след изборите това ще си остане само визия независимо от резултатите от тях, по стара традиция.
  • 5 Троянеца

    14 3 Отговор
    Във пощенската ми кутия, тия бяха напъхали листовките си. Само да ги набарам, ще ги накарам да изметат целия паркинг.
  • 6 грух грух

    11 2 Отговор
    Нема друго дживотно , което повече от Шопара , едно да приказва друго да върши , апа със синдикатите сте си лика прилика.
  • 7 българка

    14 3 Отговор
    Защо не вземете да млъкнете! Запълнихте всяко информационно пространство със стари вицове! Знаем вече 30 години и особено последните 10 от тях какво обещавате, знаем и как го изпълнявате!
    Вземете та се засрамете!
  • 8 chi

    8 1 Отговор
    За кои доходи?

    Коментиран от #9

  • 9 как кои

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "chi":

    Тия на жълтата торбичка BILLA .
  • 10 нннн

    12 3 Отговор
    Всички ли ще продаваме паспорти ?
  • 11 гнус

    11 2 Отговор
    В Бг синдикати няма.
    Оказа се, че псевдосиндикатите са националистически формации. А образованието е политизирано.

    Коментиран от #18

  • 12 Достойна присъда

    11 3 Отговор
    Общото е че и двете организации нямат нищо общо с Македония и са противни и нагли крадци!
  • 13 Мим

    9 1 Отговор
    Абе преди изборите все обещавате ,все ще направите това, онова .Увеличение на пенсии,заплати преизчисления и тем подобни,ама каквито сте вие,такива са и синдикатите.Нали сте във влстта,до сега защо нищо не направихте по този въпрос.Така ,че това сближаване е предизборно и маниполитивно.Не ви вярваме.. .

    Коментиран от #15

  • 14 НАТЕ

    8 2 Отговор
    Затова ли раздавате по 50лв,от вмро,за да си купите хора за изборите, престъпници!Срам ме е!
  • 15 гнус

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мим":

    Техният номер е да обещават, когато влязат във властта да държат доходите ниски и на края на мандата, ако видят, че изпускат кокала, да вдигнат пенсиите с 50 лв. Тоя филм вече ни го прожектираха.
  • 16 миш

    5 1 Отговор
    Тия от КНСБ,какво работят?Направете си отчет по дни и часове за един месец,да го видим.Какво означава ВМРО,ЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ГО ПРЕВЕДА?
  • 17 гост

    0 0 Отговор
    И тези какви са.... ?
  • 18 герп=БКП

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "гнус":

    За съжаление е вярно!

    У нас е по-зле от тоталитарно време!
  • 19 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    2 1 Отговор
    А ЗА ЧЕТИРИДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пфуууу

    2 1 Отговор
    ВМРО каква революционна организация са? Най обикновени хайдуци, далавераджии, събирачи на комисиони с държавни сделки! Курбанджии!
  • 22 098765

    2 0 Отговор
    Александър Майер Сиди, от еврейски произход, гладен няма да остане.
  • 23 какви синдикати

    1 1 Отговор
    "краставите магарета се надушват през 9 баира!"
  • 24 Стефан

    1 0 Отговор
    Странна работа, 4 години ВМРО бяхте във властта и нямахте допирни точки и сходни виждания, сега преди избори се оказва че искате да вдигате доходите, мислите за индустрията, а преди не мислехте ли, онези търтеи от КНСБ имали даже готов план за 4 години напред какво да се прави, абе ейййй, нямате ли поне малко срам и морал, какви глупости говорите и заливате хора с планове, цифри, доходи, развитие и тем подобни, НЕ ВИ ВЯРВАМЕ БЕ, НЯМАТЕ КАПАЦИТЕТ ЗА ПРОМЕНИ КОИТО ДА НАПРАВЯТ България просперираща страна, и не вие бизнеса и хората ще дават идеите и ще вдигат доходите, ВИЕ ТРЯБВА ДА ИЗКОРЕНИТЕ КОРУПЦИЯТА, но пък се питам как ДОНОСНИК Иван ще вземе кокала от ДОНОСНИК Сава, скачени съдовете сте, излишни сте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове