21 Март, 2021 09:42 5 418 36

Най-търсени и най-добре платени са готвачите

  • готвачи-
  • готвач-
  • черноморие-
  • коронавирус-
  • професия-
  • работа-
  • заплата-
  • туризъм-
  • лято-
  • летен сезон

Заплатите за готвачи започват от 2000 лева

Най-търсени и най-добре платени са готвачите - 1
Снимка: Shutterstock

На прага на новия туристически сезон, пандемията промени търсенето и предлагането на работа. Професията „готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, предаде NOVA News.

Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач. „Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева. Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.

„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина. Заради епидемията много от колегите ѝ вече са се насочили към друг вид работа. „Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната обстановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач. „През месец февруари отчитаме значителен ръст в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари”, обясни Пенка Кирилова, директор на РСЗ-Бургас. Повече са и новорегистриращите се готвачи у нас търсещи работа. За разлика от преди година обаче в мрежата на европейските служби по заетостта няма нито един готвач от чужбина заявил желание да работи по родното Черноморие.

„Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач”, обясни Пенка Кирилова. За това пък заплатите за готвачи започват от 2000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4000 лева месечно възнаграждение. „В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри”, обяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор. В бранша смятат, че очаквания летен туристически сезон по Черноморието ще бъде по-добър от миналото.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    57 4 Отговор
    По морето са все такива като Магарешки.Обещават,а на края на сезона плащат наполовина.Не се лъжете.А няма никакви условия за труд.

    Коментиран от #22

  • 2 щамов работник

    45 2 Отговор
    Българите предпочитат да си взимат готова храна,защото нямат време за готвене вкъщи. А бедните влизат в заведенията за хранене и прекарват деня с по една чорба или супичка. Което е срамно! Това са ми лични наблюдения. България затъва все повече в дълбоката кал.
  • 3 Чорбакаша

    36 2 Отговор
    Какъв сезон по черноморието? Имаше само уикенд туристи от бг и румънци.

    Коментиран от #21

  • 4 Възхитен

    25 1 Отговор
    Най ми аресва оная Силвена Роу,едро мляно,копани като на римски пехотинец и глезен като на унгарски кон.Язък че отмениа конскио велиден,щеше да е на пръво место за най породиста кобила.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Затова

    31 1 Отговор
    Взимат украинци защото българите не им вярват.Последно имаше много лилави по кухните ама явно и те не им се вързват.
  • 7 Да си

    34 0 Отговор
    бачкат те със семейтвата си по 20 часа ежедневно , без почивен ден и над 40 градуса жега в кухните !
  • 8 Готвач

    38 0 Отговор
    Дълъг работен ден ниска заплата без почивен ден .
  • 9 Психо от Курило

    43 2 Отговор
    Хахахахаа , и един мармот ги завива със станиол. Даже брутно не ги взимат тия пари. Ако се разделят на работни дни в месеца, заплата за редови готвач е около 1100лв, а те правят на див петел. Мой близък роднина е в този бранш и информацията ми е точна.
  • 10 Аз40🏴‍☠️

    25 0 Отговор
    Само че сега новата реалност ще е както следва: инжектират ви, получавате убежище и работа, влизате в клиничните схеми с разни биопаспорти и бачкате за бюджета на чужда страна, докато трае краткотрайния ви безпенсионен живот 🤣🤣🤣
  • 11 Баба Зоя

    19 1 Отговор
    Клиент към готвача:
    - Бай Гошоооо, кво стана с пържолата бе?
    - Пикаяаааа!
    - Пичеш ли я, пикайш ли?
    - Пика я ти казах!
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    15 1 Отговор
    Заплатите за готвачи започват от 2000 лева 😀😀😀😀😀

    Коментиран от #13, #16

  • 13 шкембе чорбата

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":

    Надницата им е 120-150лв.

    Коментиран от #15

  • 14 ами

    12 0 Отговор
    Нормално е да са търсени. Трябва да се яде. А при кулинарните 'умения' на 80%-ниците, кой ще ги храни.
  • 15 мечти

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "шкембе чорбата":

    за редови или пом. готват 800 лв !
  • 16 един от стадото

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":

    за заготовки цаца калкан и лефер от миналото лято, и аз го мога
  • 17 нннн

    22 0 Отговор
    Най- добре платени са политиците. Слушкаш и папкаш, сам си гласуваш заплатата и си определяш работното време. Ползваш всякакви екстри, вкл. имунитет. Нямаш норма и отговорност. При това не се изискват ценз, умения, психотест…

    Коментиран от #20

  • 18 РАСО

    9 0 Отговор
    ...глупости, мечтите са хубаво нещо, но реалноста е друга...и кой ще им ги даде тези 2 бона и отгоре, като няма сезон?Едно време готвачите взимаха по толкова, само че цените бяха други и 2 бона тогава са като 10 бона сега ....не се лъжете а гледайте реалноста...
  • 19 пешо

    8 0 Отговор
    наред със сервитьорки, "масажистки" и пр.
    вместо инженери, агрономи и пр.
    но в банановите територии е така, трябва обслужващ персонал. някой трябва да прислугва на сахибите.
  • 20 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "нннн":

    Иска се да си природно Т.Ъ.П ! / "Пекин е в Китай" ли не беше , " Ви АЙ Ай" за римско седем ли не беше , "Държавата Нубия" ли е беше , една дето харесва картините на Панчо Владигеров ли не беше ...... Абе "Еб@хти държавата щом аз съм и министър!"

    Коментиран от #26

  • 21 Учуден

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чорбакаша":

    Та какво им е на Румънците и на БГ туристите?
    Кой е казал, че трябва да имаш бизнес на морето и да станеш милионер за едно лято?
    Отмина тази вълна, сега трябва да фалират 50% от ненужните играчи и който оцелее ,
    да заложи на работа и уважение?

    Коментиран от #31

  • 22 Даааа

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти пак ли си тук бе....?! Сигурно си най-изрядния "ресторантьор" в държавата.....

    Коментиран от #23

  • 23 Последния Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Даааа":

    Аз работя на открито,пред всички.А не в някой скрит склад ,като далавераджиите на Бойко и Доган.
  • 24 Абе Денисчо

    8 0 Отговор
    "До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, предаде NOVA News."

    Ти да не повервА на Боко, че сме рай?

    Коментиран от #32

  • 25 Азззззззззз

    9 0 Отговор
    Готвачите останаха без работа като затворихте ресторантите. Отново фалшиви новини.
  • 26 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й‼":

    ТО КАКЪВ ТО МИНИСТЪРА , ТАКАВА И ДЪРЖАВАТА ВИ !!!😄😆😅😃😂😂😭😁!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️❤️♥️ !!!.
  • 27 чичака

    8 0 Отговор
    5000 за целия сезон +14часа на ден ли как?
  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ПРЕДПОЧИТАМ ДА СЪМ БЕДЕН ЕВРЕЙСКИ БИЖУТЕР :))
  • 29 маргинал

    5 1 Отговор
    "Най-търсени и най-платени са готвачите"
    Ха-ха-ха...
    М'чи кък...нали са ...ШЕФ-ове...
    А ШЕФОВЕТЕ, навсякъде са най-добре платени :)
  • 30 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    6 0 Отговор
    НАЙ ПЛАТЕНИ СА МИСИРКИТЕ , IT-СЕКТОРА И ШЕВ МАНЧЕВ , А ЗА ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА ,НИКОЙ НЕ ИМ ПЛАЩА , ТЕ ПАРИТЕ СИ ГИ ВЗИМАТ ( КРАДЪТ) САМИ , А НА НАРОДА ТРОХИТЕ , ТОЧКА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️♥️❤️!!!.
  • 31 правилно

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Учуден":

    А тоя, който не става за нищо, да се преориентира към политиката. Тука има един такъв, дето от сутрин до вечер, бълва лозунги.
  • 32 1234

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Абе Денисчо":

    е как да има чужденци ти бъзикаш ли се :
    1во заплатата е фейк
    2ро карат те 7сена 12часа да бачкаш в кухня без никакви стандарти
    в един кипър отиваш готвач и за всяка станция си и ма човек един бели картоф,втори морков,трети лук,4ти ,5ти и 6ти десерт и тни т.нвземаш си двата бона за 8 часа и т. н и т.н,ако трябвам има 2ра и 3та смяна готвачи по 4 и 5 звезни хотели и круиз кораби Тука мародерство над здравето на човека
  • 33 123

    3 0 Отговор
    Тия затварят постоянно всичко кви зелени пет лева бе лъжци
  • 34 Павел Пенев

    3 1 Отговор
    на еврейските комарджии ли ще готвят? Те анулираха заявките.
  • 35 Срамота

    5 0 Отговор
    Има липса на кадри, щото има липса на заплати. Работодателите са си виновни.
  • 36 костов

    3 0 Отговор
    готвачи има но неимсе плаща ТРУДА нека да внесат украинци само лук може да бели и толкова