Last news in Fakti

24 Март, 2021 14:49 11 908 40

Ето къде в България вземат най-високи заплати

  • заплати-
  • средна заплата-
  • българия

Столична община е на пета позиция (1 753 лв.)

Ето къде в България вземат най-високи заплати - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч (2 431 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 133 лв.), следвана от Раднево (1 826 лв.) и Пирдоп (1 785 лв.). Столична община е на пета позиция (1 753 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 732 лв.), Девня (1 614 лв.), Елин Пелин (1 469 лв.) и Панагюрище (1 431 лв.).

Това показват данни от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) в рамките на втората година на инициативата на Института за разпространение, визуализация и анализ на общински данни - "265 истории за икономика", съобщиха от ИПИ.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, посочват икономистите на ИПИ.

Силно се представят индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена близост до Варна и община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града - водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати, коментират икономистите.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2019 г. Средната заплата на наетите в над половината от общините в страната бележи ръст между 30 и 40 на сто за три години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където средната заплата нараства с 58 на сто за периода 2016-2019 г. Според ИПИ това е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, и по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 30-35 на сто, принос за което има и ръстът на наетите и заплатите в дигиталната сфера.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гласоподавател

    22 6 Отговор
    Как къде, у ГЕРБА

    Коментиран от #34

  • 2 Бойко Шкафа

    12 5 Отговор
    Добре,че съм аз...Иначе и вашите шкафчета да са празни...
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    11 6 Отговор
    но печелят банкери капиталисти не и обикновени ХОРА
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    34 6 Отговор
    СМИШНИЦИ* , средна заплата е като свинско с картофи, ама свинска пържола за шефа и картофи за служителя‼

    Коментиран от #7

  • 5 Като свършат горите

    9 6 Отговор
    Като им изхвърли водата къщите със земите, тогава искам да им видя "големите парите"!
  • 6 bandita

    4 13 Отговор
    средната заплата е добър и честен показател. много по-точна е от минималната, която следва да се премахне

    Коментиран от #12, #13

  • 7 beast

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    И аз това се чудя , заплатата ми е 800 лв. в София , доста съм далеч от средната ....

    Коментиран от #21

  • 8 Ммммммм

    19 4 Отговор
    Аз си хапвам зеле,а шефът свинско. Иначе двамата хапваме свинско със зеле :)

    Коментиран от #10

  • 9 бушприт

    32 3 Отговор
    Забравихте да отбележите община "Народно Събрание". Там заплатата е най-висока. Започва от 4500 лева на човек.
  • 10 Шеф Ганчев

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ммммммм":

    Радвай се ,че и зелето и мръвката са се пекли в една тава ,преди да ги разделят,то кога набиваш зелето-поне на мръвка ще ти намирисва :)))
  • 11 Мухаа,хаа!

    16 4 Отговор
    С изключение на Козлодуй,където ел.енергията от АЕЦ създава тези" високи" заплати,всичко останало е предимно където дълбаят здраво,концесионерите.Тези смешни за тях заплати, им подсигуряват суровини ,кийто носят стотици милиони печалба.Погледнете географията им,след това къде са се настанили концесионерите. Покритие над 99%. Златце,електролитна мед с чистота четири деветки,. Срещу два грама злато за Държаватс,на всеки хиляда грама.И то, по посочени от Дънди крокодила количестваНаправо замайваща печалба за държавата и населението. С електролитна мед същото.На борсата в Лондон е купуват без проверка.Стандарт-9,999. Тук стотинките,-навън милионите.А златце дал Господ под земята ни.Според световен капацитет признат в цял свят ( проф.Гергелчев) само от известните аходища ,разработени или ще бъдат разработени,но вече сондирани и картографирани,имаме злато за над 200 милиарда долара.Това е човек,който не си хвърля думите на вятъра.Дъндито му е предлагал луди суми,да стане консултант.Но той отказа,а предложи на властта,ние да разработваме и добиваме.Той с екипа си,ще посочи къде и как.Отрязаха го отвсякъде.Явно са забранили на всички медии да го канят и излъчват.Човека просто изчезна от погледа на медиите.А и не е млад.

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Рико

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "bandita":

    Грешиш и за двете неща. Мярката докъде е стигнала държавата е минималната заплата. Ама защо не отиде в мините? Той ще отиде, но на неговото място друг ще дойде - пак човек, пак българин и пак работещ. Работното място е за минимална заплата. Това хора за извън статистиката ли са? Задължително трябва да има долен праг : държавата е достигнала до определено ниво на развитие и в тази държава хората не могат да получават "под ..." Работодател който не може да гарантира този аргументиран праг, не става за работодател!
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "bandita":

    По-точна от средната е МЕДИАННАТА ЗАПЛАТА, ама не им е удобно да я показват‼

    Коментиран от #23

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    3 4 Отговор
    От 1 януари 2021 г. месечната минимална работна заплата в България е 650 лв. бруто. По данни на НСИ за третото тримесечие на 2020 г. средната брутна работна заплата у нас е 1437 лв. В същото време обаче медианната заплата е по-ниска - тя дори не надхвърля 1000 лв. И както ще се съгласи всеки математик - именно това е т. нар. средно.

    Коментиран от #17, #18

  • 15 РАДИО ЕЛТО

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мухаа,хаа!":

    в АЕЦ КОЗЛОДУЙ са най големи заплатите
  • 16 още

    2 3 Отговор
    ЗНАЧИТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ГО МЕСТЯТ В КОЗЛОНАДУЙ.ЯСНООО!
  • 17 Дедо ще го

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

    обясни по-простичко,че да го разберат ...Ти като изядеш десет кюфтета,а аз две,значи сме изяли средно по шест????!!

    Коментиран от #24, #29

  • 18 Пипи Чорапчето

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти пък - медианна заплата;)
    Че нашите велики проправителствени "икономисти" този термин са си го забранили за използване, камо ли за прилагане!
    Щото ако го приложат, цялата им надувка и хвалба за това как доходите ни летели в небесата отиват право у киреча;)
  • 19 Средногорец

    8 5 Отговор
    Взимаме високи заплати, защото работим за гадните западняци, които освен високи заплати плащат до стотинка здравни и пенсионни осигуровки върху реалните заплати.Освен това ни осигуряват здравни служби и ежегодна сума за зъболекар, очила и лекарства в случаи от настинка до операция.Бонуси, коледни, летни почивки.
    А вие драги сънародници русофилчета може да точите сополи по заводите, които партията ви унищожи като ги даде на Банев, Арабаджиев, Гергов и т.н. червени мафиоти като Импексовица.

    Коментиран от #38

  • 20 София

    5 2 Отговор
    Тук в съпорт, айти, крипто и хазарт дори е над 2000 чисти заплатата средната и пак е ниско.

    Както един коментар отгоре - заплатите са смешни на фона на печалбите, а политическата конюнктура е такава, че бизнес легален е химера, а чужденците не ги закачат...
  • 21 Гласонепускател

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "beast":

    Ми твоята е 800, моята е 4500.Работя в HP.Брат ми си живее в провинцията и взима 3500 а дори няма висше образование, компютърна грамотност и не знае език.Работи във фирма за монтаж на ел.оборудване.За да си с 800лв в София не знам какъв некадърник и бездарник трябва да си.В складовете на Лидъл и Кауфланд взимат 1200лв.
  • 22 Средногорец

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мухаа,хаа!":

    В началото на 90-те рудника в Челопеч не работеше.Познай защо?Едно жокерче ще ти дам, или две.Не е толкова лесно да копаш и да печелиш.Трябват технологии и акъл.И между другото 2008г имаше проект с 40% държавно участие за извличане на златото на наша територия, но БСП организира протести в общините Чавдар и Челопеч и проекта беше закрит.Не философствайте много, много като не знаете.Версиите на Болен Сидеров стават само за вълнуване на добитъка и не отговарят на истината.

    Коментиран от #37

  • 23 Днесовец

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    От днес.ру се премести във факти ру да плещеш медианните си щуротии.Средните заплати са дори по-високи, ясно!?Все още един куп народ точи сополи, че взима минималната, а под масата получава плик с още два пъти по толкова.

    Коментиран от #31

  • 24 Днесовец

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ще го":

    Не, напротив!Той иска да ти обясни, че изяждате по по-малко от 6 кюфтета.
  • 25 Верно ли?

    4 2 Отговор
    Дохторите с по 40-50 хилки,както и държавна администрация,комисии и парламент с по над 10 хилки заплати явно не са включени в класацията.
  • 26 НАУМ

    2 2 Отговор
    АЗ ГО РАЗБИРАМ ТАКА ЕДИН ЯДЕ ДЕСЕТ КЕБАПЧЕТА ,А ДРУГИ ДЕСЕТ ЯДАТ ПО ЕДНО КЕБАПЧЕ.СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО ЯДАТ ПЕТ КИБАПЧЕТА.Е ТОВА Е ИСТИНАТА.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДжафДжаф

    0 3 Отговор
    Кaтo бял дeн e яcнo, чe cъщecтвувaщитe уcигуритeлни прaгoвe мнoгo oтдaвнa ca извън кoнтecтa, нo упрaвницитe ce прaвят нa хрacтчeтa. Нaли вcички ocвeн държaвнaтa зaплaтa кoпaт и нa чacтнo или oбcлужвaт интeрecитe нa eднa или другa чacтнa фирмa.Квo знaчи уcигуритeлeн прaг oт 650-700лв ocoбeнo зa cпeциaлиcти c oбрaзoвaниe! Ми кaтo някoй ce cтрaхувa, чe вдигaнeтo нa прaгoвeтe мoжe дa увeличи бeзрaбoтицaтa, пa дa ce нaмaлят мaлкo прoцeнтитe бe мaмкa му и прace. Ни крeдит мoжeш дa тeглиш, ни плaтeн oтпуcк мoжeш дa пoлзвaш, прocтo зaщoтo нямa cмиcъл, дa нe гoвoрим зa бoлнични aкo нeдaй cи бoжe ти ce нaлoжи. 1 мeceц нa бoлнични oт 700лв и cи умрeл oт глaд нeзaвиcимo oт зaбoлявaнeтo. Пocлe нe хoдeли дa ce тecтвaт зa Кoвид! Ми тoвa cи e жив лукc дa ocтaнeш 20 дeнa в къщи зa 500лв бoлнични. Нe мoe дa глeдa, oбaчe дoшъл нa рaбoтa щoтo c бoлнични при 650лв oфициaлнa зaплaтa...
  • 29 БАЙ Х@Й‼

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дедо ще го":

    НЕ! Това е средно ! В едно семейство мъжът изяжда 10 кюфтета, жената 3, а детето 2. Средно (10+3+2):3=5 ! А медианни- това е стойността за лицето за което броя на изялите(получили) повече и броя на изялите(получили) по-малко е равен - в случая жената- 3 !
  • 30 БАЙ Х@Й‼

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "НАУМ":

    Ти втори клас достанционно ли го завърши? В случая средно е (1×10+ 10×1):( 1+10)= 20:11= 1,8 дано си ме разбрал!
  • 31 БАЙ Х@Й‼

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Днесовец":

    Деца, пишете си домашните бе ! Профсъюзите искат МИН. заплата да е поне 60% от МЕДИАННАТА! Как ще става , ако мин. е по-високо?
  • 32 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

    1 1 Отговор
    В НАШИТЕ ФИРМИ ДАВАМЕ ПО ДВА БОНА МИНИМАЛНА.....
  • 33 стоян георгиев

    4 0 Отговор
    тва е много неприятна за комунистите новина.за тях е много важно в българия да се вземат ниски заплати и като някъде дето има работа заплатите са високи се почват щуротиите.даже се оказва че комунистите разбират много от математика!смях!дрогари лесно се вижда кви са средните заплати у нас през празниците в гърция ,македония или турция.стотици хиляди българи пазаруват или почиват във въпросните държави щото имат с кво.я си спомнете дали можеше преди 20 годфини българи масово да почиват в гърция или турция?та ако потдържаме пътя за евроинтеграция ще станем нормална европеиска страна въпреки нинова,борисов и доган и въпреки милионите местни ревалници дето освен да поркат и да се оплакват друго не правят!
  • 34 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "гласоподавател":

    В град Свищов вземаме минимална работна заплата.

    Коментиран от #35

  • 35 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

    Свищов е най бързо застаряващият град в България. Оставка на селският кмет генчо.
  • 36 нннн

    0 0 Отговор
    По- интересно е къде вземат най,- големи рушвети и къде крадат най- много.
  • 37 Бръм

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Средногорец":

    Сам си отговаряш на въпроса - "В началото на 90-те рудника в Челопеч не работеше..."...Аха, значи той е работил до началото на 90-те...като държавно предприятие..После се случило чудо - дошла "демокрацията" и безхаберността на новите управляващи или по-точно алчността им за комисионна и лично облажване, ги е накарал да спрат производството, за да могат впоследствие да го шитнат за всъщност жълти стотинки, на "печените" западняци. То е ясно, че за да спечелиш трябва да се потрудиш здраво, но не минавай с доводи за наивници - че държавата ни е неспособна да се справи с подобно производство, особено след като самата тя го е създала, разработила и използвала десетилетия.
  • 38 Бръм

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Средногорец":

    Всичко изброено от теб е вярно, но тъжно по две причини. Първо, защото изхождаш единствено от личния си интерес - аз да съм добре, пък на другите много им здраве. Това е всъщност голямата разлика между нашия "народ" и другите народи в Европа - че там хората мислят едни за други и се подкрепят, а тук всеки оцелява сам за себе си. Втората причина е, че пропускаш нещо много съществено, което добре знаеш, но умишлено пропускаш - срещу какъв процент от добива на злато е сключена концесията - 2%...Както повечето знаем, такава концесия в ущърб на държавата няма сключена дори в страни от Третия свят. Да не говорим, че реалният добив е по-висок от договорния, т.е. концесионерът се гуши здраво за сметка на държавата и нас-народа. А че ви давали големи заплати, премии и помощи...на фона на ниския стандарт в бедната ни държава наистина са високи, но на фона на печалбите на вашия работодател ("печения западняк") са смешно ниски и обидни.
  • 39 маргинал

    1 0 Отговор
    В заглавието пишете за "най-високи " заплати, а в цялата статията излагате само "средни" такива ...
    Ама Марооо, ти правиш ли разлика от "най-висока" ..."най-ниска" и "средна " такава или за идиоти ни мислиш ?
  • 40 ДядоСтою

    2 0 Отговор
    Я НЕ ЛЪЖЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА СЪС СИГУРНОСТ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове