4 952 40

Ето къде в България вземат най-високи заплати

Столична община е на пета позиция (1 753 лв.)

Ето къде в България вземат най-високи заплати
Илюстративна снимка, БГНЕС

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч (2 431 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 133 лв.), следвана от Раднево (1 826 лв.) и Пирдоп (1 785 лв.). Столична община е на пета позиция (1 753 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 732 лв.), Девня (1 614 лв.), Елин Пелин (1 469 лв.) и Панагюрище (1 431 лв.).

Това показват данни от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) в рамките на втората година на инициативата на Института за разпространение, визуализация и анализ на общински данни - "265 истории за икономика", съобщиха от ИПИ.

За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор, посочват икономистите на ИПИ.

Силно се представят индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена близост до Варна и община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града - водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати, коментират икономистите.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2019 г. Средната заплата на наетите в над половината от общините в страната бележи ръст между 30 и 40 на сто за три години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където средната заплата нараства с 58 на сто за периода 2016-2019 г. Според ИПИ това е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, и по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 30-35 на сто, принос за което има и ръстът на наетите и заплатите в дигиталната сфера.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 гласоподавател

  21 5 Отговор
  Как къде, у ГЕРБА

  Коментиран от #34

 • 2 Бойко Шкафа

  11 4 Отговор
  Добре,че съм аз...Иначе и вашите шкафчета да са празни...
 • 3 РАДИО ЕЛТО

  9 6 Отговор
  но печелят банкери капиталисти не и обикновени ХОРА
 • 4 БАЙ Х@Й‼

  32 5 Отговор
  СМИШНИЦИ* , средна заплата е като свинско с картофи, ама свинска пържола за шефа и картофи за служителя‼

  Коментиран от #7

 • 5 Като свършат горите

  8 5 Отговор
  Като им изхвърли водата къщите със земите, тогава искам да им видя "големите парите"!
 • 6 bandita

  4 11 Отговор
  средната заплата е добър и честен показател. много по-точна е от минималната, която следва да се премахне

  Коментиран от #12, #13


 • 7 beast

  13 4 Отговор

  До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

  И аз това се чудя , заплатата ми е 800 лв. в София , доста съм далеч от средната ....

  Коментиран от #21

 • 8 Ммммммм

  18 3 Отговор
  Аз си хапвам зеле,а шефът свинско. Иначе двамата хапваме свинско със зеле :)

  Коментиран от #10

 • 9 бушприт

  27 3 Отговор
  Забравихте да отбележите община "Народно Събрание". Там заплатата е най-висока. Започва от 4500 лева на човек.
 • 10 Шеф Ганчев

  4 5 Отговор

  До коментар #8 от "Ммммммм":

  Радвай се ,че и зелето и мръвката са се пекли в една тава ,преди да ги разделят,то кога набиваш зелето-поне на мръвка ще ти намирисва :)))
 • 11 Мухаа,хаа!

  15 4 Отговор
  С изключение на Козлодуй,където ел.енергията от АЕЦ създава тези" високи" заплати,всичко останало е предимно където дълбаят здраво,концесионерите.Тези смешни за тях заплати, им подсигуряват суровини ,кийто носят стотици милиони печалба.Погледнете географията им,след това къде са се настанили концесионерите. Покритие над 99%. Златце,електролитна мед с чистота четири деветки,. Срещу два грама злато за Държаватс,на всеки хиляда грама.И то, по посочени от Дънди крокодила количестваНаправо замайваща печалба за държавата и населението. С електролитна мед същото.На борсата в Лондон е купуват без проверка.Стандарт-9,999. Тук стотинките,-навън милионите.А златце дал Господ под земята ни.Според световен капацитет признат в цял свят ( проф.Гергелчев) само от известните аходища ,разработени или ще бъдат разработени,но вече сондирани и картографирани,имаме злато за над 200 милиарда долара.Това е човек,който не си хвърля думите на вятъра.Дъндито му е предлагал луди суми,да стане консултант.Но той отказа,а предложи на властта,ние да разработваме и добиваме.Той с екипа си,ще посочи къде и как.Отрязаха го отвсякъде.Явно са забранили на всички медии да го канят и излъчват.Човека просто изчезна от погледа на медиите.А и не е млад.

  Коментиран от #15, #22

 • 12 Рико

  1 3 Отговор

  До коментар #6 от "bandita":

  Грешиш и за двете неща. Мярката докъде е стигнала държавата е минималната заплата. Ама защо не отиде в мините? Той ще отиде, но на неговото място друг ще дойде - пак човек, пак българин и пак работещ. Работното място е за минимална заплата. Това хора за извън статистиката ли са? Задължително трябва да има долен праг : държавата е достигнала до определено ниво на развитие и в тази държава хората не могат да получават "под ..." Работодател който не може да гарантира този аргументиран праг, не става за работодател!
 • 13 БАЙ Х@Й‼

  1 4 Отговор

  До коментар #6 от "bandita":

  По-точна от средната е МЕДИАННАТА ЗАПЛАТА, ама не им е удобно да я показват‼

  Коментиран от #23

 • 14 БАЙ Х@Й‼

  2 4 Отговор
  От 1 януари 2021 г. месечната минимална работна заплата в България е 650 лв. бруто. По данни на НСИ за третото тримесечие на 2020 г. средната брутна работна заплата у нас е 1437 лв. В същото време обаче медианната заплата е по-ниска - тя дори не надхвърля 1000 лв. И както ще се съгласи всеки математик - именно това е т. нар. средно.

  Коментиран от #17, #18

 • 15 РАДИО ЕЛТО

  1 5 Отговор

  До коментар #11 от "Мухаа,хаа!":

  в АЕЦ КОЗЛОДУЙ са най големи заплатите
 • 16 още

  2 3 Отговор
  ЗНАЧИТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ ГО МЕСТЯТ В КОЗЛОНАДУЙ.ЯСНООО!
 • 17 Дедо ще го

  3 3 Отговор

  До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

  обясни по-простичко,че да го разберат ...Ти като изядеш десет кюфтета,а аз две,значи сме изяли средно по шест????!!

  Коментиран от #24, #29

 • 18 Пипи Чорапчето

  2 3 Отговор

  До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

  Ти пък - медианна заплата;) Че нашите велики проправителствени "икономисти" този термин са си го забранили за използване, камо ли за прилагане! Щото ако го приложат, цялата им надувка и хвалба за това как доходите ни летели в небесата отиват право у киреча;)
 • 19 Средногорец

  7 4 Отговор
  Взимаме високи заплати, защото работим за гадните западняци, които освен високи заплати плащат до стотинка здравни и пенсионни осигуровки върху реалните заплати.Освен това ни осигуряват здравни служби и ежегодна сума за зъболекар, очила и лекарства в случаи от настинка до операция.Бонуси, коледни, летни почивки. А вие драги сънародници русофилчета може да точите сополи по заводите, които партията ви унищожи като ги даде на Банев, Арабаджиев, Гергов и т.н. червени мафиоти като Импексовица.

  Коментиран от #38

 • 20 София

  3 2 Отговор
  Тук в съпорт, айти, крипто и хазарт дори е над 2000 чисти заплатата средната и пак е ниско. Както един коментар отгоре - заплатите са смешни на фона на печалбите, а политическата конюнктура е такава, че бизнес легален е химера, а чужденците не ги закачат...
 • 21 Гласонепускател

  9 2 Отговор

  До коментар #7 от "beast":

  Ми твоята е 800, моята е 4500.Работя в HP.Брат ми си живее в провинцията и взима 3500 а дори няма висше образование, компютърна грамотност и не знае език.Работи във фирма за монтаж на ел.оборудване.За да си с 800лв в София не знам какъв некадърник и бездарник трябва да си.В складовете на Лидъл и Кауфланд взимат 1200лв.
 • 22 Средногорец

  6 4 Отговор

  До коментар #11 от "Мухаа,хаа!":

  В началото на 90-те рудника в Челопеч не работеше.Познай защо?Едно жокерче ще ти дам, или две.Не е толкова лесно да копаш и да печелиш.Трябват технологии и акъл.И между другото 2008г имаше проект с 40% държавно участие за извличане на златото на наша територия, но БСП организира протести в общините Чавдар и Челопеч и проекта беше закрит.Не философствайте много, много като не знаете.Версиите на Болен Сидеров стават само за вълнуване на добитъка и не отговарят на истината.

  Коментиран от #37

 • 23 Днесовец

  4 3 Отговор

  До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

  От днес.ру се премести във факти ру да плещеш медианните си щуротии.Средните заплати са дори по-високи, ясно!?Все още един куп народ точи сополи, че взима минималната, а под масата получава плик с още два пъти по толкова.

  Коментиран от #31

 • 24 Днесовец

  3 3 Отговор

  До коментар #17 от "Дедо ще го":

  Не, напротив!Той иска да ти обясни, че изяждате по по-малко от 6 кюфтета.
 • 25 Верно ли?

  2 2 Отговор
  Дохторите с по 40-50 хилки,както и държавна администрация,комисии и парламент с по над 10 хилки заплати явно не са включени в класацията.
 • 26 НАУМ

  2 2 Отговор
  АЗ ГО РАЗБИРАМ ТАКА ЕДИН ЯДЕ ДЕСЕТ КЕБАПЧЕТА ,А ДРУГИ ДЕСЕТ ЯДАТ ПО ЕДНО КЕБАПЧЕ.СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО ЯДАТ ПЕТ КИБАПЧЕТА.Е ТОВА Е ИСТИНАТА.

  Коментиран от #30

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 ДжафДжаф

  0 3 Отговор
  Кaтo бял дeн e яcнo, чe cъщecтвувaщитe уcигуритeлни прaгoвe мнoгo oтдaвнa ca извън кoнтecтa, нo упрaвницитe ce прaвят нa хрacтчeтa. Нaли вcички ocвeн държaвнaтa зaплaтa кoпaт и нa чacтнo или oбcлужвaт интeрecитe нa eднa или другa чacтнa фирмa.Квo знaчи уcигуритeлeн прaг oт 650-700лв ocoбeнo зa cпeциaлиcти c oбрaзoвaниe! Ми кaтo някoй ce cтрaхувa, чe вдигaнeтo нa прaгoвeтe мoжe дa увeличи бeзрaбoтицaтa, пa дa ce нaмaлят мaлкo прoцeнтитe бe мaмкa му и прace. Ни крeдит мoжeш дa тeглиш, ни плaтeн oтпуcк мoжeш дa пoлзвaш, прocтo зaщoтo нямa cмиcъл, дa нe гoвoрим зa бoлнични aкo нeдaй cи бoжe ти ce нaлoжи. 1 мeceц нa бoлнични oт 700лв и cи умрeл oт глaд нeзaвиcимo oт зaбoлявaнeтo. Пocлe нe хoдeли дa ce тecтвaт зa Кoвид! Ми тoвa cи e жив лукc дa ocтaнeш 20 дeнa в къщи зa 500лв бoлнични. Нe мoe дa глeдa, oбaчe дoшъл нa рaбoтa щoтo c бoлнични при 650лв oфициaлнa зaплaтa...
 • 29 БАЙ Х@Й‼

  1 2 Отговор

  До коментар #17 от "Дедо ще го":

  НЕ! Това е средно ! В едно семейство мъжът изяжда 10 кюфтета, жената 3, а детето 2. Средно (10+3+2):3=5 ! А медианни- това е стойността за лицето за което броя на изялите(получили) повече и броя на изялите(получили) по-малко е равен - в случая жената- 3 !
 • 30 БАЙ Х@Й‼

  1 1 Отговор

  До коментар #26 от "НАУМ":

  Ти втори клас достанционно ли го завърши? В случая средно е (1×10+ 10×1):( 1+10)= 20:11= 1,8 дано си ме разбрал!
 • 31 БАЙ Х@Й‼

  1 1 Отговор

  До коментар #23 от "Днесовец":

  Деца, пишете си домашните бе ! Профсъюзите искат МИН. заплата да е поне 60% от МЕДИАННАТА! Как ще става , ако мин. е по-високо?
 • 32 БСП...МИЛИАРДЕРИТЕ

  1 1 Отговор
  В НАШИТЕ ФИРМИ ДАВАМЕ ПО ДВА БОНА МИНИМАЛНА.....

 • 33 стоян георгиев

  3 0 Отговор
  тва е много неприятна за комунистите новина.за тях е много важно в българия да се вземат ниски заплати и като някъде дето има работа заплатите са високи се почват щуротиите.даже се оказва че комунистите разбират много от математика!смях!дрогари лесно се вижда кви са средните заплати у нас през празниците в гърция ,македония или турция.стотици хиляди българи пазаруват или почиват във въпросните държави щото имат с кво.я си спомнете дали можеше преди 20 годфини българи масово да почиват в гърция или турция?та ако потдържаме пътя за евроинтеграция ще станем нормална европеиска страна въпреки нинова,борисов и доган и въпреки милионите местни ревалници дето освен да поркат и да се оплакват друго не правят!
 • 34 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

  0 1 Отговор

  До коментар #1 от "гласоподавател":

  В град Свищов вземаме минимална работна заплата.

  Коментиран от #35

 • 35 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

  0 0 Отговор

  До коментар #34 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

  Свищов е най бързо застаряващият град в България. Оставка на селският кмет генчо.
 • 36 нннн

  0 0 Отговор
  По- интересно е къде вземат най,- големи рушвети и къде крадат най- много.
 • 37 Бръм

  0 2 Отговор

  До коментар #22 от "Средногорец":

  Сам си отговаряш на въпроса - "В началото на 90-те рудника в Челопеч не работеше..."...Аха, значи той е работил до началото на 90-те...като държавно предприятие..После се случило чудо - дошла "демокрацията" и безхаберността на новите управляващи или по-точно алчността им за комисионна и лично облажване, ги е накарал да спрат производството, за да могат впоследствие да го шитнат за всъщност жълти стотинки, на "печените" западняци. То е ясно, че за да спечелиш трябва да се потрудиш здраво, но не минавай с доводи за наивници - че държавата ни е неспособна да се справи с подобно производство, особено след като самата тя го е създала, разработила и използвала десетилетия.
 • 38 Бръм

  0 2 Отговор

  До коментар #19 от "Средногорец":

  Всичко изброено от теб е вярно, но тъжно по две причини. Първо, защото изхождаш единствено от личния си интерес - аз да съм добре, пък на другите много им здраве. Това е всъщност голямата разлика между нашия "народ" и другите народи в Европа - че там хората мислят едни за други и се подкрепят, а тук всеки оцелява сам за себе си. Втората причина е, че пропускаш нещо много съществено, което добре знаеш, но умишлено пропускаш - срещу какъв процент от добива на злато е сключена концесията - 2%...Както повечето знаем, такава концесия в ущърб на държавата няма сключена дори в страни от Третия свят. Да не говорим, че реалният добив е по-висок от договорния, т.е. концесионерът се гуши здраво за сметка на държавата и нас-народа. А че ви давали големи заплати, премии и помощи...на фона на ниския стандарт в бедната ни държава наистина са високи, но на фона на печалбите на вашия работодател ("печения западняк") са смешно ниски и обидни.
 • 39 маргинал

  1 0 Отговор
  В заглавието пишете за "най-високи " заплати, а в цялата статията излагате само "средни" такива ... Ама Марооо, ти правиш ли разлика от "най-висока" ..."най-ниска" и "средна " такава или за идиоти ни мислиш ?
 • 40 ДядоСтою

  2 0 Отговор
  Я НЕ ЛЪЖЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА СЪС СИГУРНОСТ

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.