Last news in Fakti

24 Март, 2021 22:45 21 171 29

Отиде си светилото в дерматологията проф. Мария Балабанова

  • проф. мария балабанова-
  • дерматология

Новината съобщи здравният министър

Отиде си светилото в дерматологията проф. Мария Балабанова - 1
Снимка: БГНЕС

Почина авторитетната дерматоложка проф. Мария Балабанова. Тъжната вест съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Отиде си един голям професионалист, който ни даваше верните отговори, за да поставим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше епоха в патологията на кожните болести. Загубата за лекарската гилдия и за българската медицина е огромна. Ще ни липсваш ужасно много! Мир на праха ти!", написа той в социалните мрежи.

Проф. д-р Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 г. в София. Завършва медицина през 1977 г. във ВМИ - София. Тя беше уважаван дерматолог с дългогодишен опит в областта на хистопатологията, онкодерматологията и естетичната медицина. Професор към Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Александровска" и професор към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет, Медицински Университет - София.

Тя имаше и много специализации в чужбина - със стипендия на Британския съвет в Болница "St. John"s" за кожни болести в Лондон; специализация по дерматопатология в Университетска болница по кожни болести - Цюрих, Швейцария; специализация по дерматопатология в клиника Mayo, Rochester, Minnesota.

Проф. Балабанова се занимаваше и с обучение на студенти, на които водеше лекции, семинари и практически занимания. Обучаваше и специализиращи лекари в рамките на СДК, индивидуално и в рамките на курса за специалност обучение по хистопатология. Научен ръководител на докторанти и специализанти. Организатор и лектор на курсове по хистопатология, дерматоскопия, криотерапия.

Проф. Балабанова беше завеждащ сектор по хистопатология и лабораторен сектор на Клиника по кожни и венерически болести, София.

Член на Българското Дерматологично Дружество, на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, от 1994 - изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология).

Автор на 80 научни публикации, на глави от учебници и книги, издадени в чужбина, участие в 2 монографии и в 2 учебника по дерматология у нас, 45 статии в специализирани списания в чужбина и 35 статии в български специализирани и популярни списания; участие в 70 научни форума в чужбина и у нас с представени доклади.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангъра и Мая

    74 112 Отговор
    А бе то няма КОВИД19, а Мутрата ни затваря в къщи! ГЕРБ са престъпници, които раздават само пари на разни айляци, щото уж не работели, а ние сме затворени в къщи и не можем да пием в кръчмите и да ходим на Малдивите! Няма КОВИД19 като махнем Мутрата всичко ще се оправи от само себе си! Никакви ваксинации, никакви болници-молници! Природата ще ни излекува и чистия въздух!

    Коментиран от #2, #7, #11, #14, #19, #22

  • 2 Един Човек

    73 27 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра и Мая":

    Пишеш точно,запетайките са на място изреченията подредени,не си много глупав!!Когато седнеш да пишеш обаче не пий алкохол преди това,щото чак тук те надушвам!По тъп текст скоро не бях прочитал!

    Коментиран от #13, #29

  • 3 Един Човек

    76 0 Отговор
    Бог да прости!
  • 4 от какво

    57 19 Отговор
    От ваксина ли е починала?
  • 5 Коста

    67 0 Отговор
    Почивай в мир!!!
  • 6 Локо-Сф

    80 9 Отговор
    Светъл и път и съболезнования на близките и!Но имам два въпроса.Зашо не отредиха на тази дето ни лекуваше духовно толкова години-Татяна Лолова или Мутафова?Дали не заслужиха?И втори въпрос-някой разбираш може ли да обясни защо никой клуб футболен или друг спорт не демонстрира публична ваксинация на състезателите си?Според мен това никога няма да стане защото при една такава грешка ако им се случи нещо не дай си Боже не могат да им платят застраховките а пък голямата измама с този нов вирус, който не е по-страшен от останалите ще предизвика международна революция!питайте който искате доктор кога и дали по време на зараза се прави ваксина или първо се търси първоизточник и се разработва и търси необходимото лекарство!Всички бъдете здрави и на 4.4 2021 си помогнем да намерим най-после верният път за България,за нашите деца внуци и правнуци!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 30 Отговор
    Не знам, но от нейната снимка ми мирише на ДЕЗИНФЕКТАНТ само като я гледам. БОГ ДА Я ПРОСТИ!
  • 9 АЙДЕ ВЕЧЕ ДЕ

    49 18 Отговор
    ДOБРE ДE, CКЪПИ МИ КOВИД, A aнгeлoв, кунчeв, бaлтoв И м@нeтчийcки - ТЯХ КOГA? :)))))) ДO КOГA ЩE ТE ЧAКAМE БE КOВИЧO, МИЛИЧЪК, НAЛИ УЖ OПACНO НEЛEЧИМ И НEЛEЧИМO OПACEН БEШИ, AМA ЛAБAВA РAКИЯ ПAК ИЗЛEЗИ :D AМИ тиквo джипкин И киртaк aнaнинaниeв НA КOГO ГИ OCТAВЯШ - ПРEБИРИ CИ ГИ БAРEМ ТЯХ, КOВИДE МИЛ!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 0 Отговор
    БОГ да я прости
  • 11 Asdfg

    32 22 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра и Мая":

    Не се прави на интересен! За теб явно има само една болест! ВИРУС! Не излизай навън! Опасно е! Не излизай! Мор! Вирус! Не излизай, опасно е!
    Я сменяй дилъра! Спешно! Побъркан си! Психясал си!
  • 12 SerTy

    12 1 Отговор
    Има един проф. С очила, но няма реакция по темата. Бог да я прости!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Политолог

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра и Мая":

    Коментарът ти е много точен, евалла както се казва!
  • 15 kod

    18 2 Отговор
    ПОД КОЙ КОД Я ПИСАХТЕ U07.1 ИЛИ U07.2????С ТЕЗИ КОДОВЕ СЕ ОБОЗНАЧАВАТ ВСИЧКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ КАТО КОРОНА.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айхман

    19 0 Отговор
    Бог да я прости проф. Мария Балабанова,вечна и памет.
  • 18 чакал

    1 24 Отговор
    айде още една професорка-светило, аман от тия от ДС все велики бре дърти оядени комунета, един хайр всеки месец поне 10-на и повече бона по-малко от джоба на бедния българин дока един по един Господ си прибере версиите та на оня свят да видят един крив комунизъм ....

    Коментиран от #21

  • 19 Мислещ

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра и Мая":

    като няма ковид 19 разходи се до някое инфекциозно на болница да те видим какви буби ще лепнеш и дали ще си жив да разправяш глупости после
    само който е доктор или има познати доктори може да каже за какво става дума и не е шега ама никак и мерките които се вземат са доста рехави според мен заради факта че болниците вече ВРЪЩАТ БОЛНИ защото няма къде да ги лекуват претъпкано е
    а ти си от онея прости шматки дето ходят в магазина с маска на брадата и не им пука от нищо но ти пожелавам ковида да те навести лекичко само за да усетиш как с месеци няма да си същия като преди него

    Коментиран от #27, #28

  • 20 Локо-Сф

    13 6 Отговор
    Г-н мислещ ти беше ли някъде там и какво можеш да покажеш достоверно в защита на твърденията си!Недей и ти илитерате налива бензин в огъня ,който пари народа ни психически вече 77 години!Ти специалисти чу и видя ли някъде по света членове на футболен или спортен клуб или членове-депутати да бъдат ваксинирани на живо като личен пример за останалите хора за тяхно добро,но двама случайни като мен и теб да им подават ваксините?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Уйчу.К

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мангъра и Мая":

    А ва ай стига и ти ва!
  • 23 12345

    14 3 Отговор
    През последното денонощие са починали още 330 българи - защо не пишете за тях - те втора категория ли са. Или си мислите, че лекарите са безсмъртни. Всеки ден умират хора от всички професии и браншове.
    Бог да прости лекарката Мария балабанова.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 саксдекорон

    5 1 Отговор
    ако е имало курона ден след ден щяхме да чуваме за депутати и министри и бг народ да е доволен а на ваксиниращите се -приятна смърт
  • 26 бокотикв

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "12345":

    99 процента от тея 330 са съпътстващи не се хаби
  • 27 ого ог о

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мислещ":

    ще се разходим щото сме я изкарали таз зараза ами ти се виж
  • 28 Софокъл

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мислещ":

    Аман от сдуханяци, какво си мислиш, че става от тоя грип бе, ядрен реактор ти се пали в дирника? Лично аз проверих, цяла седмица не си обърнах внимание и се докарах до тежката форма, двойната пневмония и кво? Нито по доктори ходих, нито едно хапче не съм изпил, бавно и трудно, но по естествен начин човек се възстановява. Разбира се, ако знае какво да прави и как да го прави. Без да му е промит мозъка и полудял от страх да търчи по мародерите от нощ.
  • 29 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един Човек":

    не завиждай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове