Last news in Fakti

25 Март, 2021 11:50 3 266 14

Политолог: Изборите ще произведат видяното миналото лято

  • любомир стефанов-
  • протести-
  • статукво

Според Любомир Стефанов няма да има достатъчна легитимност да се промени статуквото, а обществото не е успяло да канализира недоволството си

Политолог: Изборите ще произведат видяното миналото лято - 1
Кадър бТВ

„Изборите за парламент ще произведат това, което видяхме миналото лято – няколко играчи, които са в недостатъчна степен разпознавани и припознавани, ерго, накрая няма да имат легитимността да променят това, срещу което претендират, че се борят.“ Това каза пред БНР Любомир Стефанов, преподавател по Политически науки в Нов български университет.

„На площада много лесно се вика, обаче после, когато си вътре в Народното събрание и трябва да материализираш политически заявки в реални управленски политики, нещата започват да изглеждат доста по-различно“, посочи той в предаването „Преди всички“.

Според политолога ще бъде интересно, защото предстоящите парламентарни избори ще позволят да претеглим каква е моментната снимка на политическата ориентация на българските граждани, или поне на онези, които по думите му ще се престрашат да отидат да гласуват.

„Защото все повече се налага усещането, че едва ли не това е някакъв чутовен подвиг – да отидеш до секцията и да упражниш правото си на глас.“

„Едно от нещата, които стоят зад пълния мандат на сегашния парламент, е начинът на сглобяване на интереси, така щото да се получи вътрешно-парламентарно мнозинство, макар и леко флуидно, но устойчиво на всякакви видове напрежения. Второ – липсата на сериозен натиск отвън. Обществото не успя да канализира напрежението, недоволството, което имаше към властта – това да доведе до предсрочни избори и до сериозно разместване на прословутото статукво“, смята Стефанов.

Според преподавателя по време на протестите миналата година ГЕРБ са изиграли много успешен водевил, като са създали впечатление, че имат вътрешно напрежение и морална дилема, но над тях стои по-голям дълг: общественият интерес.

„Тъжното беше, че протестите от миналата година не си бяха научили домашното от 2013 година. За да се получат избори, трябва да има широко обществено недоволство и широко напрежение, което обаче не само да клокочи и да ври, а да създаде усещане за алтернатива. Това не се получи. 2013-а беше по-близко до сценария, който описах, отколкото лятото на 2020 г. За съжаление го виждаме и в момента – не виждаме блок или коалиция от партии, които да са припознати от гражданите, които бяха недоволни и продължават да са недоволни като алтернатива на обругаваното, охулвано и предмет на недоволство статукво.“

Партиите в България продължават да не се научават, че няма парцелиране на електорални квоти, каквото е било характерно през 70-те и 80-те години в Европа, подчерта Любомир Стефанов.

Ние продължаваме да имаме базисна липса на фундаментален национален консенсус, на този митичен национален интерес, изтъкна преподавателят.

Партиите продължават и да не разбират гражданите какво искат от тях и какъв е смисълът на съществуването на политическата партия, която не съществува, за да се държи като секта, отбеляза още Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕСТИТА 25 ПОРЕДБА ИЗБОРНА ПОБЕДА

    12 46 Отговор
    БОЙКО,...И 4-ИСТОРИЧЕСКИ МАНДАТ!
    НИКАКВА МИЛОСТ КЪМ ЧЕР'ВЕНИТЕ КОМ-СО'РО'СП'ИИ, ОЛИГАРСИ,РУСОРОБИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ОГР'АБ'ИЛИ И ФАЛИ'РАЛИ БЪЛГАРИЯ!
    НИКОГА ВЕЧЕ ВЛАСТ ЗА ЧЕР'ВЕНАТА КО'М'УН'Я'ГО& ФАТМАШКА МАФ'ИЯ!
    СЪД, ЗАТВОР И ЗАБРАНА НА БКП-БСП-ДПС-ДС-ДЕЕБЪ!
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЕВРОПА И СВЕТА СМЕ С ТЕБ!
    БОГ С НАМИ...

    Коментиран от #5, #8

  • 2 благой

    30 3 Отговор
    МНОГО ДЪРВЕНИ ПРОФЕСОРИ,МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ В НАШАТА ДЪРЖАВА И ЗАТОВА СМЕ ВЪРЗАЛИ И ЦЪФНАЛИ.
  • 3 Това миналото лято

    2 18 Отговор
    Бяха поредните СДС шайки, взели ГРОШОВЕ от САЩ посолството да оглавят протеста на народа и да изнудват Борисов да ги вкара във властта. Нищо по вече, но народът ги разбра, че са СДС-ри и се прибра.
  • 4 КОЙ ТОЙ

    9 1 Отговор
    АКО НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ПАРТИИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ,КАТО УПРАВЛЯВАЩИ И КАТО ОПОЗИЦИЯ .НО ПРИ ТЯХ Е ВЪПРОСА КОЙ ЩЕ КРАДЕ А НЕ КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА
  • 5 ЧАО ШАЙКА

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЧЕСТИТА 25 ПОРЕДБА ИЗБОРНА ПОБЕДА":

    И не забравяй бай ТYлуп, не забравяйте шайкаджии...
    ПРОТЕСТА не е угаснал….
    ПРОТЕСТА не ви е забравил... ПРОТЕСТА тлее и ви чака и всеки момент ще избухне с още по голяма сила....
    Де да имате нахалството и да направите правителство "TYЛYП-4“, а започва тpичането и ще бъдете публично опозорени(eBaни) ...ей, събудете се и си бегайте по живо по здраво.
    Светът ще ви се стъжни, Бг-то ще ви е тясно.....
    ЧАО TYЛYП, ЧАО ШАЙКА, бай Ставри ви чака!!!!
  • 6 Емил

    6 21 Отговор
    Тъжен, но много верен коментар. Докарахме го до там, че трябва да гласуваме за мутра, за да ни отърве от русофилията.
  • 7 Събуждай се народе

    23 7 Отговор
    И какво стана накрая, от протеста остана само БСП всичко останало е потенциална ПАТЕРИЧКА на байХ0я.... А уж всички искаха да го свалят!!!!!
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    И вие от към кой бряг на реката сте!!!!!

    Колкото и да не им се иска на много хора и партийки, но изхода е един..... Да се подкрепи за момента най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП(добра или лоша), която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел.....СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ....пък после кой от къде е...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ..... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 8 Уйке

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЧЕСТИТА 25 ПОРЕДБА ИЗБОРНА ПОБЕДА":

    На вниманието на Д-р Гълъбова! Имате избягал или не прибран пациент опасен за обществото! Моля Ви изпратете незабавно екип да го прибере, преди да е ухапал някой!

    Коментиран от #13

  • 9 Само да посмеят за 4-ти кабинет

    7 2 Отговор
    Ще им направим такъв сюнет, че....
  • 10 Коки

    6 1 Отговор
    Както писах миналото лято, за да се свали правителсвото, са необходими на улицата 200 000 - 300 000 протестиращи.
    Това не се получи.
    Може би щеше да стане, ако се бяха присъединили тези, което са били на концерт на г-н Слави Трифонов.
    Но г-н Трифонов не ги призова и не се получи легитимност на протестиращите.
    За тези избори всеки лидер от протестиращите се помисли за голяма работа, не се обединиха по много причини, и сега ще сърбат това, което са си надробили.
    Ще има големи изненади, независимо от социологическтите проучвания.
  • 11 Нитроглицеринчо

    11 2 Отговор
    Чакам с нетърпение !
    Гербавото отстъпление !
    Горките са в невидение !
  • 12 Иван

    4 2 Отговор
    Никога повече герб унищожава народа.
  • 13 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Уйке":

    Добре, че ти си при доктор Гълъбова и то с наморник, но пък можеш да пишеш на воля глупости.
  • 14 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    И опозициа си направих с Цецо кеца и пак херниа пална ка казвад братюшките! Зема да ми омразва да сам парви винаги и най добриа дее! Даже моиа преател Философа од Драндар зе да ми завижда на таланта!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове