Last news in Fakti

26 Март, 2021 08:36 2 842 22

Лихвите по кредити в България са по-високи от тези в Еврозоната

  • лихви-
  • кредити-
  • еврозона

В България лихвите по новите жилищни кредити в евро са по-високи, отколкото по тези в левове - средно 3,51% за февруари, обявиха от БНБ

Лихвите по кредити в България са по-високи от тези в Еврозоната   - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищните кредити за домакинствата в България са около два пъти по-скъпи от заемите в страните от еврозоната. Това показват данни на БНБ и Европейската централна банка, цитирани от "Труд".

Лихвите по новите левови жилищни заеми у нас за февруари са средно 2,79%, обявиха от Централната банка. Но лихвите по заеми за покупка на къщи и апартаменти в еврозоната са само 1,33%. Въпреки разликата, лихвите по кредитите в страната продължават да намаляват. През януари банките отпускаха кредити за покупка на дом при лихви от 2,82%.

Така лихвите достигат нови рекордно ниски нива. Понижаването на лихвите и вдигането на заплатите прави купуването на дом с банково финансиране все по-достъпно и изгодно за гражданите. Но разликата спрямо развитите страни от Западна Европа остава голяма.

Ако вземем кредит в размер на 100 хил. лв. за покупка на жилище за срок от 20 г., месечната ни вноска ще бъде около 544 лв., или със 70 лв. по-висока от вноската по същия заем в страна от еврозоната. За целия срок на кредита от 20 г. ще платим близо 16 800 хил. лв. повече за лихви спрямо жителите на еврозоната. Сравнението между кредитите у нас и тези в държавите от Западна Европа е направено, без да бъдат взети под внимание таксите на банките, които оскъпяват финансирането както у нас, така и в чужбина.

В България лихвите по новите жилищни кредити в евро са по-високи, отколкото по тези в левове - средно 3,51% за февруари, обявиха от БНБ. Ако вземем заем от 50 хил. евро при такава лихва, месечната ни вноска ще бъде с около 105 лв. по-висока спрямо кредит в страните от еврозоната. Така за целия срок на заема ще платим над 25 хил. лв. повече за лихви. Една от причините за по-високите лихви по кредитите в България е рискът парите да не бъдат върнати, който банките калкулират при отпускането на средства.

По принцип в развитите страни има по-малко сътресения на пазара, които могат да доведат до свиване на доходите и печалбите на определени граждани и фирми, и затова лихвите са по-ниски. Но друга причина за по-високите лихви у нас е големият брой банки спрямо населението и оборотите, които се правят в страната. Потребителските кредити у нас също са по-скъпи спрямо тези в страните от еврозоната. През февруари средната лихва по новите левови потребителски заеми е 7,62%, обявиха от БНБ.

Месец по-рано лихвата беше по-висока - 8,26%. Но в страните от еврозоната средният лихвен процент по кредитите за потребление е 5,25%, показват данни на ЕЦБ. Оказва се, че в еврозоната лихвите по потребителските заеми са с окло 2% по-ниски, отколкото у нас. Ако вземем потребителски кредит от 20 000 лв. за срок от три години, месечната ни вноска ще бъде около 615 лв., или с 13 лв. по-висока, отколкото в страните от еврозоната. А за целия срок на заема ще платим 468 лв. повече за лихви.

И при фирмените заеми има разлика между ситуацията у нас и в еврозоната. През февруари лихвите по новите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро намаляват до 2,3%, ако са в левове, и до рекордно ниските 1,89%, ако са в евро. Но в страните от еврозоната лихвите по заеми над 1 млн. евро са още по-ниски - около 1,2%. На пръв поглед разликата не е голяма. Но като се има предвид, че става въпрос за заеми в размер на няколко милиона, се оказва, че българският бизнес плаща доста по-висока цена за финансиране от банките.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    26 3 Отговор
    Да защото сме платежоспособни а това се дължи на доброто управление на ГЕРБ Крадците.
  • 2 Антилогика

    25 2 Отговор
    "Но друга причина за по-високите лихви у нас е големият брой банки спрямо населението и оборотите, които се правят в страната." - после да не се сърдим, че ни казват, че сме бананова република.

    Анти-пазарна логика и корупция в едно. Банките си дигат таксите, стрижат си бедното скотско население и така.
  • 3 цербер

    28 4 Отговор
    Лихвите са високи,но заплатите и пенсиите на българите са най-ниските.
  • 4 Математик

    27 2 Отговор
    лихвите по депозитите са отрицателни. Двойна далавера.
  • 5 Един

    18 0 Отговор
    А, защо никъде не се споменават банковите такси и, че лихвата у нас е капитализирана? М?
  • 6 колумб

    20 2 Отговор
    бреей вие открихте америка бе но защо чак сега след като това е вече 10г.
  • 7 Шефьор

    16 2 Отговор
    Боко, Банки, Банани, Тиква, Апартаменти, Цецо, Цецка,
  • 8 Бай Шиле

    16 2 Отговор
    Защото е природен закон, че овцете трябва да се стрижат
  • 9 pbdan

    13 0 Отговор
    По кое лошо не сме на първо и по кое добро не сме на последно място?
  • 10 temerut

    11 0 Отговор
    Добро утро!Това се знае от30 години!Кой чак сега го разбра?
  • 11 ннннннннн

    7 1 Отговор
    Цецо ,апартаменти,асансьори,апартхотели,автомобили....и те така.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Обратно

    12 1 Отговор
    в основното училище! 544х12= 6528 годишно. =6.5% лихва. За 20г = 130 000 , с 30 000 горница , а не 16 800.
  • 14 chi

    14 0 Отговор
    Това е поради голямата алчност в една малка част от населението...
  • 15 Ами

    15 0 Отговор
    Не теглете братя Българи! Оставете ги,да държат милиардите,с който са се набълбукали до сливиците.Що за трезвомислещ човек,е онзи- който скача в океана,без спасителен пояс! Да теглиш ипотека със падеж 20-25,а някой и 30 години,е игра със Съдбата.Да, вероятно сега мнозина имат някакъв финасов стандарт ( иначе няма и да го одобрят) но кой ти гарантира,че след 10-20 г ще бъдеш на същото ниво? Едно сериозно заболяване ( не го пожелавам) ,фалит на фирмата, съкращаване, една супер инфлация, и Дилемата,да оцелея,или да плащам се превръща в Дамоклев меч.В 99% от случаите той пада на врата ви.Трезва преценка, защото освен ипотека семейните разходи растат в прогресия.Милиони са случаите, когато остават на улицата.На стари години,без средства,без дом,зарязани и от децата.Прилагай изпитаната система на родителите,и предците си.Събирам,спестявам и купувам с Мойте пари.Ако не успееш,пак ще бъдеш по добре,и по независим.Защото не си длъжник.Коварното е,че ви приучиха,да получите всичко и сега- на момента.

    Коментиран от #16

  • 16 Ввв

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Не говори глупости,не всичко е черно и бяло,в 90 процента от случаите без заем не може да се купи жилище,проблемът е,че в Кочината всичко е нелогично и не си заслужава да се купува нищо!
  • 17 Бг смешки

    1 0 Отговор
    Като народа е прост ще го лъжат ! А простаци дал господ у БГ...та така
  • 18 Хайде

    5 0 Отговор
    Някой да ме светне, коя българска банка отпуска ипотеки? И изобщо имаме ли наша банка.Освен ББР,която има съвсем различен профил.Знаете ли,защо Поднебесната за 20 години, се превърна в Икономиката номер1. Защото компилираха и от двете системи- на Социализма и Капитала най удачните и работещи модели.Но това нямаше да им помогне,ако не направиха най важното: Там има и действа само една банка.Държавна банка на Китай.Без никакви условности.Тя има пет филиала,независими един от друг,но подчинени на ЦБ,която сформира процент лихви,задължителен за всеки филиал.Затова са в космоса.Руснака защо е зле? Най голямата по площ и ресурси държава на планетата.Със достатъчно,но не в излишък население,наука, развитие на технологиите.Но общо са зле.Защото допуснаха частни банки,и самата ЦБ на практика е зависима от Фед.резерв.Тази схема е натресе оня- пиандето Елцин.Както беше казал Ротшилд, в Британия.Вие ми дайте право аз да печатам парите,и управлявам банковата система, и за мен е все едно коя кукла ще сложите на кралския трон! Поднебесната го осъзна и прилага до днес.Никой друг не смее,да развали модела, навлязъл навсякъде.Ще му се случи случка.
  • 19 pbdan

    1 1 Отговор
    "Aкo взeмeм крeдит в рaзмeр нa 100 хил. лв. зa пoкупкa нa жилищe зa cрoк oт 20 г., мeceчнaтa ни внocкa щe бъдe oкoлo 544 лв., или cъc 70 лв. пo-виcoкa oт внocкaтa пo cъщия зaeм в cтрaнa oт eврoзoнaтa. Зa цeлия cрoк нa крeдитa oт 20 г. щe плaтим близo 16 800 хил. лв. пoвeчe" - това не е вярно!
    Ето вярното: 100 000лв. за 20г. 3% лихва - 560,13лв/месец, 134431,42лв на банката.
  • 20 Васил

    1 0 Отговор
    Не само лихвите а и таксите на банките
  • 21 1122

    0 0 Отговор
    Браво,всичко ви е най хубавото не само в Европа,а дори и в целия свят,само ми отговорете защо заплатите и пенсиите у нас са най малки?Защо продадохте всичко читаво което имахме.Защо избягаха децата ни от това хубаво което сте направили,и искате отново да продължавате да правите и в следващите 4 години?НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС,ПО ДОБРЕ ИЗЧАКАЙТЕ ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ ПРЕД ВРАТИТЕ НА СОФИЙСКИЯ ЗАТВОР.....ДА НЕ ВИ ТЪРСИМ ЕДИН ПО ЕДИН,ЧЕ ДА НЕ ПОСТРАДА НЯКОЙ ОТ ВАС ОТ ВСЕНАРОДНАТА ОБИЧ.
  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Цял свят живее на кредит,само ревете.Ако човек си направи правилно сметката нештата стават.Аз за 10г. си изплатих кредита,ама си с тиснах ду.ето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове