26 Март, 2021 15:54 2 051 9

Николай Маринов: България не отстоява интересите си във външната политика

  • нниколай маринов-
  • володя нейков-
  • бсп-
  • бсп-софия

Трябва да се стремим към постигане на умерен баланс в отношенията си с великите сили, заяви кандидатът за народен представител Володя Нейков

Николай Маринов: България не отстоява интересите си във външната политика - 1
Снимка: БСП-София

България не отстоява напълно интересите си във външната политика. Това заяви Николай Маринов, кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 24 МИР по време на онлайн дискусия за приоритетите на левицата във външната политика на България. В срещата взе участие и Володя Нейков, който също е кандидат за народен представител от „БСП за България“ от 24 МИР, съобщиха от пресцентъра на столичната организация на БСП.

„Ние не защитихме интереса на българските превозвачи, а можехме да го направим докато бяхме председатели на Съвета на европейския съюз. Друг пример е спирането на АЕЦ „Белена“ и Южен поток“, каза Маринов.

Той смята, че българската външна политика трябва да е ориентирана към националния интерес. „Това означава, че ние като член на НАТО и ЕС трябва да играем активна роля и да сме част от общата политика. Трябва да се опитаме да възвърнем традиционно добрите си дипломатически отношения и с много страни от Близкия Изток. Основен приоритет да бъде възстановяването на добрите отношения с Руската федерация“, заяви социалистът и добави, че санкциите от страна на ЕС към Руския трябва да бъдат отменени.

Според него българската външна политика трябва да се върне на новото, на което е била – на много по-високо от сегашното.

Николай Маринов добави, че важен приоритет за БСП са и българите в чужбина. „Не само тези, които живеят и търсят препитание в друга държава, но и нашите малцинства в Молдова, Украйна и Сърбия“, заяви той.

„Сред приоритетите ни е и общата външна политика на Европейския съюз. В последните няколко години България няма никакъв принос в тази посока“, заяви Маринов.

„БСП е европейска партия и е една от силните членки на Партията на европейските социалисти. В тази връзка левицата и България следва да играят по-активна роля в ЕС със собствени инициативи и самостоятелни позиции в защита на националните ни интереси“, заяви от своя страна Володя Нейков, който е дългогодишен дипломат.

Той подчерта, че подкрепя записаните в предизборната платформа предложения на левицата за отмяна на санкциите, наложени преди 7 г. от ЕС спрямо Русия. „Икономическите санкции се изчерпаха и изгубиха своя смисъл. Политиката на противопоставяне е непродуктивна и носи само вреди на нашата икономика. БСП трябва да поеме конкретна инициатива за постепенно ограничаване и отмяна на санкциите. Декларация в тази посока вече предприеха френският и италианският парламент“, каза Нейков.

„България трябва да се стреми към постигане на умерен баланс в отношенията си с великите сили“, каза още бившият посланик.

Относно пандемията от COVID-19 Николай Маринов заяви, че Европейската комисия е изпуснала управлението на кризата. „Ваксините не бяха разпределени правомерно, така че във всяка държава-членка те да са в съответствие с броя на населението“, уточни той.

„ЕК не управлява добре и финансовите и социално-икономическите проблеми, възникнали от COVID кризата“, заяви Маринов. Според него ЕК е трябвало да излезе с общ план за възстановяване, с общ икономически и социален пакет, а не всяка държава поотделно да определя мерки, които са спорни и неадекватни.

„Нито нашето правителство, нито ЕК се справиха с управлението на кризата на необходимото ниво“, категоричен е кандидатът за народен представител.

Младенов коментира и проблема със Република Северна Македония. „Всеки проблем има решение, стига да има желание за това“, каза той и добави, че самият той не е убеден, че Северна Македония има реално желание за решаване на този проблем.

„Македонската държава се опитва да си присвоява исторически факти, събития и личности, които безспорно са изцяло български. Нашата тези и тази на историците е, че имаме обща история до 1944 г. БСП подкрепя Северна Македония за членство в ЕС, но не на цената на българския национален интерес“, каза Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петък е

    2 1 Отговор
    Тази от ляво в резачка.
  • 3 бушприт

    3 1 Отговор
    Младенов коментира и проблема със Република Северна Македония. „Всеки проблем има решение, стига да има желание за това.“ Така е,но Зайо Байо нещо се дърпа. Като че ли ще му вземем македонките.
  • 4 Хахаха..

    2 4 Отговор
    Външната политика е най-успешната на Боко,чекмеджето набъбва оттам,той заметне грижовно някой льохман с якето си бащински,останалите да правят фюуууу..Така се прави външна политика..
  • 5 Мануил

    1 2 Отговор
    Тая отляво ще я намачкам и нароша скоропостижно.
  • 6 Анонимен

    5 3 Отговор
    Глупави приказки от комунист, все едно слушам партийно събрание от 50 те години, и такива като тоя се готвят да управляват тогава бог да пази България
  • 7 Сандо

    3 1 Отговор
    Да твърдиш,че България има външна политика е равнозначно на твърдението че има дървено желязо.
  • 8 БСП....ИЗБОРНИТЕ ТУПАНИ

    0 2 Отговор
    ПАК НАПИРАТ ЗА ПАРЛАМЕНТА, ПАЧКИ ДА ТРУПАТ,НЕИСТОВО БОГАТИ ДА СТАВАТ, КРЪВЧИЦА НАРОДНА ДА СМУЧКАТ....БСП ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ТРЪСТИКАТА, ЯКО БАЧКАТ, ЗЛОБНО ГИ ЮРКАТ, ОТ ГЛАД УМИРАТ......КЪДЕ ГО СОЦИАЛИЗМА ДРУГАРКО НИНОВА....СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ХОРАТА С РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ....НЕ ВИ ЛИ Е.....СРАМ
  • 9 Гост

    0 0 Отговор
    Че то така е от 1876 насам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове