Last news in Fakti

28 Март, 2021 10:39 1 908 11

Омбудсманът поиска МОН да облекчи учениците за матурите

  • мон-
  • матури-
  • ученици-
  • омбудсман

Диана Ковачева препоръчва редуциране на материала в матурите за VII и XII клас и отново настоя за отмяната им за IV и X клас

Омбудсманът поиска МОН да облекчи учениците за матурите - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от Националното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавните зрелостни изпити на учениците от XII клас.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, което допълнително внася напрежение сред децата и родителите им.

В препоръката си доц. Ковачева отново настоява и за това, МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и X клас.

Поводът за поредната препоръка на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове. Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от VI клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 година присъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната година е едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците от XII клас.

„Гражданите посочват, че учениците месеци наред се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан“, подчертава Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира в препоръката си, че към институцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици, родители и представители на граждански и родителски организации, които искат отмяна на матурите през тази учебна година след завършването на IV и X клас. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.

„Бих искала отново да подчертая, че като национален омбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценно присъственото обучение и да осигури необходимото високо качество на образование“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея сегашната ситуация отново затвърждава изводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защото децата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 10000000

    2 0 Отговор
    Браво Факти.
  • 2 Народа не иска Тулупа

    7 3 Отговор
    Тулупа на съд и в затвора. Това до някъде обещетява за долното му царуване.
  • 3 Историчка

    6 4 Отговор
    Всяка следваща смърт по пътищата трябва да лежи на съвестта на Диана Ковачева! За неплатени глоби - както в Гърция - сваляне на номерата на колата!
  • 4 Петър

    5 1 Отговор
    Освен, МОН максимално да редуцира материала и да препита зрелостниците на таблицата за умножрние,като Маляков от филма "Войната на таралежите"
  • 5 Българин

    8 5 Отговор
    Защо направо не им връчите дипломи за висше образование, а на учителите им вдигнете тройно заплатите, че са много уморени от лежане на дивана??? Трябва всички ученици да се върнат в класните стаи, комисии да им направят изпити по всички предмети, при среден успех под 4 примерно на даден клас по даден предмет учителя да бъде уволняван и да връща получените заплати за последните 6 месеца.
  • 6 ИВАН

    7 1 Отговор
    Еейй, учителите, и да не кажете на децата, че е имало турско робство, и да знаете - всичко лошо е било през социализма, руснаците са ни окупирали, народа само е страдал, а в демокрацията е цъфнал и вързал ... и там разните му велики царе, националната ни гордост - просто я забравете, ние сме толерантни българи вече
  • 7 Светец

    4 3 Отговор
    Да върнем учениците и учителите ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО - в училищата! Повече от година се мъчат от вкъщи. Без очи останаха от взиране в мониторите. Загубиха способност да се изразяват , да комуникират със себеподобните. Залиняха , апатични и вяли са...Нямат живец ...Най - голямата грешка е да ги държиш вътре. На сянка и без чист въздух. Така се губи имунитет и ставаш жертва на вирусите . Или това е целта на щаба ,който излезе толкова " ЗАГРИЖЕН " за нашето здраве...?!?
  • 8 Срам

    2 3 Отговор
    Тази седмица 4 деца на мои приятели останаха без бащи, защото децата им докараха Ковид от училище. Измряха като пилци заради неадекватната реакция на личните лекари. Проклети да сте всички, които ревете за връщане в училище! Знания и социална близост се компенсират, но човешки живот не! Дано съдбата да накаже безотговорната сган, която не носи маски!

    Коментиран от #10

  • 9 Рошко

    0 0 Отговор
    Направо ги диплпмирайте без мсрури и изпити, и после се чудете защо "държавата" ни е такава
  • 10 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Срам":

    В друг сайт беше писал осем...кога лъжеш?...или винаги?
  • 11 хомобуцман

    0 0 Отговор
    омбудсманът да вземе да реши че в българия вечен брак с топлофикация и без нотариално заверен договор е невъзможен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове