29 Март, 2021 17:10 2 470 71

ВМРО иска строги наказания за политици, разпространяващи фалшиви новини

  • вмро-
  • политици-
  • фалшиви новини

Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат в 45-ото НС след Закона за частния фалит

ВМРО иска строги наказания за политици, разпространяващи фалшиви новини - 1
Снимка: БГНЕС

Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини.

Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат в 45-ото НС след Закона за частния фалит. Това посочи от централата на ВМРО.

И двете предложения вече са били внасяни в 44-ото Народно събрание, но в рамките на изтеклия мандат, въпреки гръмките изказвания и по двете теми на политическите партии в парламента, никоя от тях не посмя да ги подкрепи.

Ако за придобилия публичност като Закон за частния фалит ние съзираме лобитата, които го спират, то за промените в чл. 148, ал. 4 от Наказателния кодекс виждаме само и единствено страх. Страх лицата, които са на високи политически длъжности, да не станат жертви на собствените си хули срещу опонентите. И това за нас от ВМРО е проява на слабост. Наличието на норми, коригиращи подобни противозаконни изказвания от политиците, е защита за цялото общество.

Нашето предложение:

Наказателен кодекс:

чл. 148 се създава ал. 4:

„(4) За обида, клевета или подвеждаща обществото информация, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева.”

Именно в тези хули, лъжи и обиди, отправяни под „щита“, например, на депутатския имунитет ние продължаваме да разпознаваме основоположниците на фалшивите новини, които се превърнаха в бич за България. В последните години все по-често сме свидетели на недопустимо поведение на политици, което накърнява честта и достойнството не само на опонентите им, но и на държавата пред света и на националната ни сигурност чрез разпространяване на невярна информация, обслужваща само частно-партийни интереси.

Факт е, че в рамките на предизборната кампания за членове на Европейския парламент, както и тази за местните избори през 2019 г., това поведение от изключение се превърна в правило. Това правило обаче вече ескалира в неписана норма. Норма, която в тази кампания вече не прави впечатление и на изборния орган в лицето на ЦИК. Неясно защо. Но е доста притеснително относно свободата на словото, от една страна, и защитата на правата на кандидатите в кампанията, описани в Изборния кодекс - от друга.

Тази институционална търпимост вече говори за рецидив на съвсем различно ниво, който води до опасни прецеденти, за които очевидно трябва да бъде предвиден специален състав в Наказателния кодекс.

Прави впечатление също така, че с малки изключения в публичните прояви на различни политици, представянето на платформи идеи няма, но пък за сметка на това те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици. Изявленията не представят платформи и решения на жизнено важни за държавата ни проблеми, а съдържат неверни твърдения за дейността на опонентите им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на опозоряващи личността твърдения, които не отговарят на истината.

Разрастването на това явление, както и такова поведение, от все повече лица, които участват в политическия живот на страната, налага да се създаде допълнителен механизъм за защита най-вече на обществото, но и с фокус към пострадалите. Генерирането на невярна информация от хора на обществени позиции, които се предполага, че имат влияние над общественото мнение, следва да се преразгледа в нова светлина.

Наличието на такъв състав в Наказателния кодекс ще има сериозен превантивен ефект и ще спомогне за възстановяване на нормалния политически диалог, основан на формулиране на тези и уважително отношение към политическите опоненти.

Правейки анализ на публикациите, които претендират за представителни социологически извадки, представяни от някои агенции, определено ще разработим и норми, касаещи достоверността на изнасяните, в рамките на предизборната кампания, социологически проучвания. За невярно съдържание, хората, които ги изготвят и се подписват под тях, трябва също да носят отговорност пред закона.

Ние от ВМРО отново призоваваме всички политически субекти и институции за диалог, коректна кампания и комуникация, а не за противопоставяне. В името на България.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каракачанчо

    31 3 Отговор
    Настоявам!

    Коментиран от #43

  • 2 НАТО ВЕЦ

    52 2 Отговор
    И кой ще издава сертификат за "истина"?! Вие ли?!!!
  • 3 123

    42 3 Отговор
    НАРОДА ИСКА СТРОГИ НАКАЗАНИЯ ДА ПОЛИТИЦИ
  • 4 Просто човек

    56 5 Отговор
    Вие няма да влезете в 45-то НС, тикви...
  • 5 Който нож вади

    38 6 Отговор
    от нож умира сам ще се наденеш
  • 6 За гилотина сте властници престъпни

    38 4 Отговор
    Всичко фалшиво и лъжливо, изкуствено и вредно нарочно се насажда именно от политиците.
    Народът отдавна ви иска оставките, но още повече се крепите една на друга партиите.
  • 7 Ченге войвода

    45 4 Отговор
    И най-строги наказания за политици, продаващи българско гражданство.
  • 8 нннн

    39 6 Отговор
    Циба, помияр Боков!
  • 9 Нормален човек

    8 28 Отговор
    Не виждам какво лошо има в предложението? Напълно съм съгласен! Заради разни х@джи.ге@овци политиката у нас заприлича на нискобюджетна комедия. Който лъже - в затвора! Защо за измама са има наказание, а за политици, които охулват с лъжи други политици да няма!

    Коментиран от #22, #71

  • 10 гадно

    33 8 Отговор
    Само като си помисля че гласувах за тия ми иде да се гръмна, тоя излезе по-голям бо.лук и от тиквата.

    Коментиран от #12

  • 11 Истината

    30 4 Отговор
    А Джанбазки пиангурина какво прави като се появи по някоя телевизия! Него кой ще го наказва?
  • 12 хъхъ

    14 13 Отговор

    До коментар #10 от "гадно":

    Иди сега гласувай за Славчо, после пак ще ревеш в сайта, че те излъгали. Ха ха ха.
  • 13 А БЕ ТОЯ МНОГО СЕ УЯЛ БЕ!!

    34 6 Отговор
    ТЕЯ ПОРЪЧКИ ЗА ХЕЛИКОПТЕРИТЕ ДОБРА КОМИСИОНА Е ВЗЕЛ!!
  • 14 Уйке

    30 6 Отговор
    Абе шкембе,имай малко чувство за срам и мярка! Можеш да внесеш нещо в 45 НС само, ако влезеш!
  • 15 Продажни българоубийци сте

    25 6 Отговор
    Ако Крум Страшний беше жив, тези всичките престъпни паразити щяха да са без езици, ръце и крака.
  • 16 Антигерб

    23 6 Отговор
    Шкембе войводо първо вие няма да влезете в 45-тото НС и второ вие първи ще попаднете под ударите на вашия закон.

    Ние помним невярната информация че минималната пенсия ще стане 300 лв. ако влезете в парламента и невярната информация че няма да се коалирате с ГЕРБ.
  • 17 Народа пък иска да ви утрепе с камъни

    21 4 Отговор
    Всички политици
  • 18 Хахаха..

    23 5 Отговор
    Шишкоо,ти ли си наследникът на Ванчо Михайлов? Засрами се бе,мишльок! Колко дрънканици бяха за връщането на казармата и 4 г.само лаеш,лаеш,лаеш.Зора ти е пак да си навреш сланините в Парламента,като Марешки,щото в ЦСЗ ви чака бай Ставри.И ще ви дочака..

    Коментиран от #35

  • 19 Нормален човек

    8 20 Отговор
    Като чета коментарите и се сещам за знаменитата мисъл : Българинът ненавижда всяка далавера, в която не участва лично! Защото преди алчността и простотията, най-важната му емоция е завистта!

    Коментиран от #26, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Без тирани и душмани!

    20 4 Отговор
    Уважаеми честни и страдащи българи, да гласуваме против досегашните и против бъдещите им коалиции! Повече от 30 години само се пребоядисват, за да ни доунищожат. Да не им позволяваме да са по постовете си и да им потърсим наказателна отговорност!
  • 22 Антигерб

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нормален човек":

    Лошото е че в закона мислят те да определят кое е лъжа и кое не е

    - ние продължаваме да разпознаваме основоположниците на фалшивите новини

    Разбра ли кое е лошото - иначе и сега може да осъди всеки за обида или клевета но трябва да мине през съда а тогава те ще опредеят кое е лъжа и "фалшива новина".

    Коментиран от #33, #47

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АУУУУУ

    14 6 Отговор
    А кога ще бъде прието и за медиите които обслужват определени интереси и пускат фалшиви новини... Ние сме готови да сезираме проверяващите органи при засичане на такива...
    Това ще бъде предложено на депутатите на следващия парламент.... Закон против фалшиви новини има навсякъде по света 🤬🤬🤬🤬🤬🤬

    Коментиран от #28

  • 25 Шкембе войвода

    23 4 Отговор
    И още по-строги мерки за продавачите на български паспорти на македонци.
  • 26 Антитрол

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Нормален човек":

    Така е ти участваш лично в далаверите на шкембе воеводата и за това го защитаваш.

    А Българина мрази далаверите на политиците защото чрез тях ограбват него.

    Коментиран от #30

  • 27 А ЗА...

    17 5 Отговор
    ПОЛИТИЦИ (ТИ БИЛА) РАЗПРОСТРАНЯВАЩИ ФАЛШИВИ
    ПАСПОРТИ?!?!? КАКВО НАКАЗАНИЕ
    Заслужават??!? . ИМА ПОТЪРПЕВШИ.
  • 28 Антитрол

    17 3 Отговор

    До коментар #24 от "АУУУУУ":

    И кой ще определя кои новини са фалшиви - герберските тролове ли.

    То за шкафчето беше фалшива новината но Тиквата си призна и сега всички тролове които казваха че е фалшива барабар с всички работещи в Пик и Блиц в затвора - така ли?
  • 29 Гуци-Гуци

    16 3 Отговор
    Уважаеми г-н военен министре, огледало в къщи нямаш ли. Погледни се на какво си заприличал. Военните са стройни здрави мъже защитаващи родината. Само като те погледна и ми става ясно каква армия имаме.Ти, боко и пеевски ако се качите в самолет то трябва да е само Антонов иначе излитане няма
  • 30 До Антитрол

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Антитрол":

    Нямам нищо общо ни с ВМРО, но с някакви далавери. Пиша истината каквато е. И се хващам на бас, че за 100 000 лева, не евро, а лева, ще си готов да тръгнеш след всеки, без да питаш какви далавери върти. Повярвай ми. Такова като теб съм виждал много. Докато видят парата са първи бунтари, а после стават пудели.
  • 31 Мда

    13 1 Отговор
    Ми то така много бързо ще изпразните не Боци чекмеджето! Той всеки ден по няколко фалшиви новини разпространява. То не бе завод за ваксини, то не бе енергийна независимост и т.н.
  • 32 Карлово

    11 2 Отговор
    Какви наказания ще има за политици, затриващи цели местни организации,и заместващи ги с предатели ,като Шивиков, и плеймейтки.
  • 33 До антигерб

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Антигерб":

    Не видях в предложението да пише подобно нещо? Никъде не пише, че те ще определят. И, не, не е вярно, че има наказание за фалшиви новини. То тогава бибиКян трябваше да е доживотна присъда. Само в този сайт съм прочел поне 100 огромни лъжи. И какво - работи ли си? Работи си. Свобода на словото.
  • 34 Браво

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Нормален човек":

    Браво,гордеем се с Каракачанов,че върти дала...вери.Той ни е пример...
  • 35 Тоя

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха..":

    дюмбелин не може да е наследник на Ванче Михайлов. Той е там по партийна повеля и се е настанил там като кукувиче яйце в чуждо гняздо.

    Коментиран от #40

  • 36 цк на бкп

    10 2 Отговор
    иване, за разпродажбата на имоти на мо, къде са парите?
  • 37 шкембето

    13 2 Отговор
    Няма да влезете. Слава Богу няма да влезете, защото ви видяхме че сте едни алчни и гнусни лъжци. Българите вече не ви вярват и няма да се подлъжат за провалени патрЕоти да дадат глас. Отивате в канализацията където е мястото на всяко лай....
  • 38 непознат

    12 2 Отговор
    Войводо,ЗАСРАМИ СЕ.не се накрадохте,позор.
  • 39 до 38

    12 1 Отговор
    Какъв войвода е този плондер? Зароби бедните българи с 3 милиарда за самолети на рисунка! Забогатя неимоверно като министър! Да се засрами, ако очите му не са на гънката под кръста на гърба. Войвода ама не на хайдути а на ХАЙДУЦИ!
  • 40 Да допълня

    11 0 Отговор

    До коментар #35 от "Тоя":

    Той е във ВМРО и неин "войвода" по заповед на Държавна сигурност. Всички там са хайдуци.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Министър

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Каракачанчо":

    Министър на отбраната ???? по скоро става за реклама на гуми мишелин без да им правя реклама....
  • 44 Павел Пенев

    7 2 Отговор
    Всички наши политици са гнусни лъжци а не разпространители на фалшиви новини.
  • 45 така ли

    5 0 Отговор
    Ти си `баш фалшива персона`!Нон бари...
  • 46 БКП=герп+дпс

    5 1 Отговор
    плюс сдс плюс вмро.

    И агент Иван - шкембе чорба говори за фалшиви новини.

    Смях!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Gowko

    5 0 Отговор
    Е колко по строги.Има си закони .Стига да се зачитат.Те да бяха половината политици вече в затвора .И защо каракачанката който беше във власта , най малко той пък ще апелира.Абсурд след , абсурд.
  • 50 Умен по цялата глава

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Другия с коня":

    Или пък ако от Прокуратурата ме хванат,че не съм плащал 700 милиона Данъци на Държавата и аз ги наричам Хунта,а те са законно избрана Власт и Правителство,автоматично влизам в затвора и много ще се замисля за Епитета ,който ще употребя за хората,които защитават Интереса на Държавата....Ще гласувам за Каракачанов- най достойния Българин от всички агенти на ДС ....с малки изключения...

    Коментиран от #53

  • 51 караконджул

    6 0 Отговор
    Ало, шкембето, а за показване на среден пръст по телевизора, колко ще е присъдата? Може би 4 години министър и 6500 лева на месец заплата?
  • 52 Gowko

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Другия с коня":

    Естествено.Има си писан закон за клевета.Не е нужно откритие .Обаче , доказателствата потъват брачед.потъват по веригата прокурор, следователи, ченгета.Какво стана със сигурното доказателство преди години, изобличаващи Цветанов и компания в нарушение на конститутс.Дали ги на един пощалион , старшина .Той отишъл да си купи баничка.И те се изпарили от ладата му.А колко свидетели се спомогнаха.Ами Мишо Бирата?.Така че не ми защитавай хунтата.От години никой не може ги обвини.Ами Гешев чий е? А?
  • 53 Gowko

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Умен по цялата глава":

    Абе на умственото изхабени какво им обясняваш.То да имаше очи на гущер , пак щеше да видят нещо.Па те са слепи родени и умствено
  • 54 Другия с коня

    2 3 Отговор
    Що ми изтри Коменатарчето бе,червен цървул....Като си Модератор,анализирай коментарите...Що Първосигнално Триеш,бе..Абе..вие не разбрахте ли,че ГЕРБ печели три,а вече и четвърти Мандат не защото са голямата работа,а защото всички останали са тотално Компрометирани,пълни с агенти на ДС и КГБ,Олигарси,Приватизатори,Комунисти и Тарикати.....Преживяхме два фалита на Държавата и Хиперинфлация,Фалирали банки и спрени Европейски фондове заради кражби и Корупция....Стига толкова Експерименти....За три мандата с ГЕРБ държавата е Перфектна,нещата са отработени,изненади няма...В затвора влизат Корумпета,Приватизатори,Далавераджии,Олигарси....Хайде да ги избираме,че ще ходим на Море малко да си починем на Плажа......

    Коментиран от #57, #61

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 МОШЕНЯЦИ

    3 1 Отговор
    НЕ СМЯТАМ ЧЕ КАРАКАЧАНОВ И ДЖАМБАЗКИ СА ЗАКОННО ИЗБРАНИ НЯКОГА НЯКЪДЕ И ТЕ ПАК ЩЕ БЪДАТ СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА ПАК ТАКА ИЗБРАНИ - НЕЗАКОННО ! ЕТО ЗАТОВА НАРОДА МАСОВО НЕ ХОДИ НА ИЗБОРИ !
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Gowko

    1 0 Отговор
    Кво ви става на вас модераторите бе.Никаква обида.Нищо .И триете.

    Коментиран от #63

  • 59 Gowko

    1 0 Отговор
    Исках да посъветвам коментатор 57 .Вие не виждате ли че той обижда на,,червен цървул".
  • 60 Gowko

    0 1 Отговор
    Или наистина си червен цървул та не се и обиждаш
  • 61 Gowko

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Другия с коня":

    Беачед.Вземи ми се обади ,че тука нема да се разберем.Тия от хумор не разбират.
  • 62 Из кулоарите

    4 0 Отговор
    Казват че помак Каракачан вместо мозък имал нокът на главата, крепяло го единствено безкрайната му наглост!
  • 63 Другия с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Gowko":

    Трият,щото Първо- тече реклама на Черепа да гласуваш за него без да можеш да я изтриеш.Второ - шефовете на сайта са собствениците на Софийски Имоти- онези,дето архитекта уж се самоуби и не са в затвора и милионите от заменките ги сметоха под килима.....Трето - статии на кандидат демократи от БСП за Парламента има забрана за Коментари- разбирай Платни статии....Ми и салама си го бива,бе Дон Кихоте....Даже си е Супер ....Да ти резна ли малко
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 бай ви Праси

    1 0 Отговор
    Ето, тамам сега му е времето, ама на, кураж липсва! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят УПРАВИТЕЛ или ОЦЕНИТЕЛ на МИТНИЦАТА, па ела хортувай ти сетне с мене... Задръстено е с евреи в Солун: петдесет ли, шейсет ли хиляди са, кой ги знае, ама все търговци хора: има да доиш, и да остане — не са като нашата, софийската голотия... СОЛУНСКАТА МИТНИЦА - Калифорния, да я вземе мътната! И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците...
    . . . . . . . . . .
    Ама хубава е, пустата му Македония! Имат право македонците, дето милеят толкова за нея. Еле тази СОЛУНСКА МИТНИЦА — на сърцето ми е израснала, ваджията! Ех, че келепир, майка му мечка!... Да ще султанът да ни даде Македония, че да ти се изтърся аз тебе в Солун, ама догдето е нашата партия на власт, че да ти се курдисам аз тебе на митницата... Тука ли си, сама ли си!... Че да ги пипна аз ония ми ти търговци, две годинки да им обирам каймака — стига ми! Па сетне оттегли се на Охридското езеро, дигни си една вила, па си накриви калпака... Ето, туй се казва патриотизъм. Всичко друго е вятър!... Туй комитети, туй дружества, организация, пропаганда — всичко е болшаф! Добре прави почитаемото правителство, че ги презира тези нехранимайковци. Разбира се!...
    Еех, да ще султанът да освободи Македо
  • 66 chi

    0 0 Отговор
    Трабва да сте мазохисти тогава...
  • 67 Вoлeн

    2 0 Отговор
    Aбe днec (29.мaрт) e рoждeния дeн нa влaшкия ocвинeнo-aлбинoceн кaрaкaчaнcки БЗНC+ДC-м@нг@$@р ! Пoздрaвявaямe гo нeгo, мaйкa му, жeнa му, дъщeря му, внучкa му, пa и цeлия му ДC-КAТУН c eднa cocнa "чecтиткa", кoятo щe му я връчимe нa 04-aприл-2021!
  • 68 123

    0 1 Отговор
    Този закон е добър но трабва да включва и журналисти, които най- умишленно си съчиняват лъжи, или дават само частична обслужваща информация или изменат смисъла на информациягта, и ги разпостраняват.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Още един

    1 0 Отговор
    закъсал за рейтинг лъжец.Безродници само шумът на парите ви възбужда вас измекяри.На 04.04.каракачанката ще остане без ОФЦИ,няма какво да пасе.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове