Last news in Fakti

29 Март, 2021 18:14 3 161 35

Над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България

  • смъртност-
  • пчели

Според сдруженията на пчеларите това е необичайно явление

Над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което е необичайно. Това е основно от натравяния на хранителните запаси на пчелите. Министерство на земеделието се опитва неистово да скрие този проблем. Това заяви пред бТВ Ясен Янев, председател на Българските свободни пчелари.

По неговите думи, ако пчеларите се оплакват, ще бъдат санкционирани. Според него проблемът е в Наредба 13, срещу която са протестирали и дава възможност земеделските площи да се пръскат с вредни препарати.

Нашите искания са прокуратурата да си свърши работата и да спре да защитава така наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са замесени в тези пръскания, да си получат заслуженото, каза Янев.

В Североизточна България също регистрират празни кошери и висока смъртност на пчелите. Смъртта на пчелите е още преди да е започнало сезонното пръскане на обработваемите площи с пестициди.

Според сдруженията на пчеларите това е необичайно явление. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Обичайната смъртност на пчелите след зимния сезон е под 10%.

В община Тервел смъртността на пчелите е над 90%.

"Есента съм зазимил 160 пчелни семейства, от които имам 11 живи. Според мен причината е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни продукти и стигне ли се до некачествения прашец и мед, започва масовият мор", каза пчеларят Петър Петров.

По думите му те постоянно сигнализират на институциите и проблемът е от 3-4 години. "Стана много сериозен, докато тази година стана страшен. Лабораториите изследвания се заплащат от пчеларите, което няма как да стане - 420 лева е едно такова изследване. Начинът, по който се правят тези изследвания, е противопоказен", каза Петров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 BigBulgarianBoss

    5 18 Отговор
    Короната не прощава
  • 3 честен ционист

    20 4 Отговор
    "Всички, които са замесени в тези пръскания, да си получат заслуженото, каза Янев." Радев нещо беше измрънкал преди време, ама му свиха сърмите набързо.
  • 4 др Гей Билтс

    8 14 Отговор
    Това е заради пестицидът Covid19
  • 5 fiki

    56 2 Отговор
    Мутрите арендатори си купили нови жипове, а цената на олиото е 70% вдиганата! :(
  • 6 Ужас

    48 1 Отговор
    Тровят цели региони и хора-хляб, храни, и то познатите фирми от Запада-големите ни съюзници.
  • 7 Гост

    17 0 Отговор
    Тя и сред хората толко.
  • 8 Иван

    32 4 Отговор
    Давай ГРОБ! Избийте това овче стадо! Давай Бойко, те те харесват и ще гласуват за тебе!
  • 9 Факт

    56 1 Отговор
    Един мъдър човек беше казал, че изчезнат ли пчелите, ще изчезне светът. Алчността и унищожаването на природата ще ни затрият.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 САЩ

    32 1 Отговор
    САЩ много ни обичат-тровят ни от любов, всички хербициди, ГМО-та, химикали, вредни храни от САЩ, как няма да ни изпращат благодарствени писма, че ни тровят безплатно, природата, храната, народа, пчелите, безплатни военни бази, безплатни емигранти-мозъци, безплатни опити на оръжията им в БГ-вероятно-земетресения, безплатни биолаборатории-никой не знае в БГ има ли биолаборатории финансирани от Пентагона. Пръскането със самолети. Отваряне на нови мини.
  • 11 bee

    51 1 Отговор
    Пръсканата отрова по нивите отива на масата ни !!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    32 1 Отговор
    То това е от години,започна!Още,когато ми умряха около 20 кошера едните до софия на 50км от къщи другите ги гледах над Казанлък!тогава си помислих,ч е заради лошокачественни ленти за Кърлеж по пчелите,невероятна гадост Варотоа якобсони,за тези до софия съм сигурен защото ги нямаше малко умрели имаше в кошерие,но в казанлък си помислих,че е от рязката смяа на топло и студено ,ако кълбото го направят намясто където има по мако мед ,а студът е продължителе,като сега мартенския студ те също загиват!Това ,което казва човека е вярно!За хората последния мед е добър и е редно да се взема за да нямат проблеми със стомах ида мрат от това,а да се захранят с Захарен сиро през зимата ,той за тях е безопасен и както е топло през ноември ще си направят достатъчно мед!Много е трудно да се гледат пчели,както и домашни любимци!Те стават част от теб и лошото е,че те боли,като за човек от семейството!

    Коментиран от #14, #20

  • 13 минаващ

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Преди време имаше снимки от Китай, където от масовата индустриализация и използването на пестициди, бяха измрели пчелите. Та китайчетата опрашваха на ръка с четки дърветата, вместо пчелите. Като гледам - и тук скоро ще стане така.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    2010-2012г започна моът по пчелите!
  • 15 Не всички сме алчни

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Алчността по правило идва от Запад на Изток.От Изток на Запад пристигат суровини и гастарбайтери.Хитлер беше еманацията на Запада.Открито заяви - ще оставя 3% русокоси и синеоки деца от Украйна и Русия,останалите варвари ще ликвидирам като роби,чрез Трудът те прави щастлив и свободен.Това са фактите..
  • 16 Позлатен зърнар

    20 1 Отговор
    Ще си пръскат с каквото си искат. По лошото е, че бяха писали, че загинат ли пчелите ще загинат и хората. Но ще загинат първо хората - пръскането на поразия и облъчването с тези антени ... но учените (някои от тях...) казали, че били безвредни ...
  • 17 Професор паскал

    13 2 Отговор
    Ще изтровя всичко живо в България не само пчелите ДФЗ е пълно с мутри с дебели ланци на които спокойно някой може да ги обеси
  • 18 пчелар

    30 1 Отговор
    Като една от причините за мора по пчелите е че масово се сеят ГМО-култури,които ги разболяват.Хербицидите,като "Раундъп" освен че са канцерогенни за човека,действат дезориентиращо на пчелите-същите не могат да намерят кошера си. Веднъж,само съседа ми напръска тревата с този хербицид и пчелите от 5 кошера на другия съсед ги напуснаха без да се върнат повече. Затова по добре косачка и мотика,отколкото онкологични заболявания и мор по пчелите.Всичко е от алчност или калпазънлък,убедил съм се.
  • 19 Димов

    8 3 Отговор
    България е на 7 място в ЕС по производство на мед с 12 т годишно, като само две страни продават по-евтино от нас - Унгария и Румъния. А Румъния прави по 20 т годишно.
  • 20 един от стадото

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    абсолютно си прав. Особено в частта за подхранване на семействата. Нямам едно загубено тази зима. Но подхраних ги доволно есента, направиха си медец с неутрална захар, сега още малко и са готови за салкъма. Но са малко, 15-20. Колкото за мен. Кой се оплаква най- много от загуби на муха. Ония ударили го на конвейр. 150- 200 кошера, доили хайванчетата до последно и как да купят чували със захар. ПарА е. Не им се дели печалбата с магазина, разчитат на дядо Божи. Да ама тази година зимата дойде пролетта..

    Коментиран от #22

  • 21 3333

    9 0 Отговор
    Чичо Бил и Монсанто..., нема кой да го спре. Нищо скоро ще ядем лабораторно произведено месо, найс, а?

    Коментиран от #23

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "един от стадото":

    Много се промени климата!Аз години наред гледах включително и лозе в Казанлък!Там има добра акация!докато 13 не получих тежък здравословен проблем от който още не съм напълноготов за тази хамалогия....караш 210км!работиш 2дена,като на каторга палиш колата и още толкова обратно!Но толкова ги обичам да ги гледам на прелките ,че усещам наближава времето,когато ще изкарам пак инвентара!!Ако сте до пчелите си постоянно Вземете им последния мед и ги подхранете, така ще правя и всяка пита да има доста мед,при зазмяване им направете проходи направо да минават през питите ,а не да се качват и слизат по тях!Ако всичко е наред с Фамилията от 23г се заричам,ще започна от тук с 3 кошера ,а после ще ги увелича ...готината дума Експоненционално.....до 12!И ще сложа и в Казанлък отново!!!

    Коментиран от #26

  • 23 един от стадото

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "3333":

    виж сега. Слънчогледа, рапицата, лавандулата може и да са ГМО. Но акацията, липата, мановия мед, полифлорния си е тук от време оно. Да му мислят фабрикантите на мед. Ма и те не му мислят, в най силните паши блъскат захар за рандеман, а на есен се циганят за пчелите. Не че не се пръска с хербициди, ама г*з глава затрива.
  • 24 Банг-банг

    16 1 Отговор
    Изтрепват ни хора...пчелите са само началото. Знаете ли, статистиката от инсулти, инфаркти, диабети, рак, аномалии на година е огромна. Смъртността е голяма, храната е заразена, водата, всичките антени, телекомуникации ни тровят всеки ден... Къде да се скрием, поДяволите...!?
  • 25 Добре бе , пчелари

    4 2 Отговор
    Летният мед бил отровен за пчелите , а за хората на които го продавахте не е ли ? А този "виждащият " пише дълбоки глупости .
  • 26 един от стадото

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    остаряваме бавно, неусетно дори...Аз пък смятам да ги намаля, 10тина най- много. Дори да ги харижа, ма няма мераклии. Не ми се дават на някой от манифактурата, ще ги лапне веднага. Но искам някой дори начинаещ да е, но мераклия. Ще му помагам. Иначе до Варна акация има, Дикилиташ/побити камъни. Моите са там наоколо целогодишно. Не е далеч, и не ги места. Колкото толкова

    Коментиран от #29

  • 27 След пчелите и ние

    7 2 Отговор
    Достатъчно е да вдигнете поглед нагоре. Ежедневно някакви самолети чертаят небето и оставят дълги следи като завеси.
  • 28 оня с коня

    1 3 Отговор
    Птичките и Пчеличките също ще ваксинираме!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "един от стадото":

    На моретоима мноо паша!Там е и по мек климата ,правят манов мед,както казвате и акация...Разкошен мед дава акацията и,като направят далаци при силна година.....В казанлък даваше акацията,там климата е,като морския!най вероятно и там е било преди хиляди години море!Тук до годеч даваше веднъж в годината смесен мед,а в казанлък по 2пъти.Още имам восък и клей,двете центрофуги сигурно стоят!А,кошерите са Дадан блат и ще държа и магазинните рамки няма да ги свалям.....И през зимата !Ще ги стеснявам но ще им оставя съвсем малък проход да ходят и нагоре!там от време на време ги атакува, има един молец,който може да ги разпердушини магазинните рамки,какво ли не съм пробвал и ги слагам в специален сандък и пак имам нападани рамки!Усещам,че на стари години отново ще се кефя на пълните кошнички,като кацат на прелката и се прибират!

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Бръм

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В хладно помещение - дълбоко мазе/изба молецът не вирее. Другият вариант е като наредиш на "комин" корпусите с питите, палиш ленти сяра, провисени на конец, вътре в "комина", в долната му част - да се опушат хубаво питите - това във затворено за 12/24 часа помещение.
  • 31 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    най- обичам да изрежа далака, ама после, и да си кусам пресен мед. Далака е най- естествената форма на пчелното творение. Няма основа, няма тел, няма калъп..Май месец ела към морето, разходи се. Иди към Дикилиташ да видиш какъв аромат е и какво жужене..Пък и не е толкова горещо още
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Allien Mind

    1 1 Отговор
    Не са само пестицидите, климата се променя! И нашият ред ще настъпи скоро! Трябва да изкупваме доста грехове, доста видове и растителни и животински сме затрили с поведението си на паразити или по скоро вирус!
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката Пчеловъдство... Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между U-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 35 фурми 2020

    0 0 Отговор
    По лесно да затворят няколко олигарси овреме,отколкото те да затрият България,все още не е късно..ама нема кой..всички са шет...важно да спечелят избори..и после пак мор...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове