30 Март, 2021 20:12 1 587 1

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов

  • росен чолов-
  • съд

Допуснатото нарушение не позволява и на касационния съд да реализира правомощията си

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов - 1
Снимка: БГНЕС

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов за участие в престъпен сговор и за набиране и използване на хора за развратни действия. Съдът върна на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) за ново разглеждане от друг състав. Делото е образувано по жалба на подсъдимия Росен Чолов срещу въззивната присъда, с която частично е отменена присъдата от 2015 г. на Специализирания наказателен съд, отбелязва news.bg.

С първоинстанционната присъда подсъдимите са признати за невиновни: Росен Чолов да е ръководил организирана престъпна група (ОПГ) и в съучастие с Пламен К. да е транспортирал група от хора и да ги е превел през границата на страната с цел да бъдат използвани за развратни действия, независимо от съгласието им, като деянието е извършено чрез обещаване на облаги. В значимата си част доводите на подсъдимия се споделят от съдебния състав на ВКС, който наред с тях констатира и други допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи отмяна на постановения съдебен акт. На първо място, АСНС не е направил пълна преценка на доказателствения материал с обсъждане на противоречията и ясна позиция за тяхното преодоляване.

Липсва доказателствен прочит и съпоставяне на безспорно противоречивите и нуждаещи се от обсъждане в детайли гласни доказателствени средства, отнесени към останалите събрани от досъдебното производство, според ВКС. Липсва и елементарно съпоставяне на уклончивите, било поради изминало време или по други причини, в съдебно заседание показания на свидетелите, от които би могла да се изведе теза за виновност на обвиненото лице по възведените му обвинения, според върховните съдии. Липсата на мотиви в обсъжданата насока, отнасяща се и до съществени за приложението на материалното право въпроси, представлява нарушение на процесуалните правила от категорията на абсолютните. То рефлектира и върху правото на защита на подсъдимия, който не е в състояние ясно и точно да разбере съдебната воля, за да ú се противопостави по надлежен ред.

Допуснатото нарушение не позволява и на касационния съд да реализира правомощията си по проверка на обжалваната присъда. Констатира и допуснато нарушение, изразяващо се в противоречие между мотивите и диспозитива на атакуваната въззивна присъда по отношение на релевантни за съставомерността на деянието обстоятелства, каквото е периодът на извършване на инкриминираната престъпна деятелност, както и по отношение на престъпленията, които Росен Чолов и свидетелките Ралица Л. и Дияна П. са се сговорили да извършат. Няма и доказателства, че той е ръководил ОПГ. При новото разглеждане от АСНС констатираните нарушения следва да бъдат отстранени, като в мотивите на съдебния акт се изложат ясни, последователни и безпротиворечиви съображения по фактите и по приложимото право, настояват върховните съдии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕХАА

    3 1 Отговор
    ЕТО ОТНОВО КОЛКО Е СПРАВЕДЛИВ НАШИЯ СЪД ......МЯСТОТО ИМ Е САМО И САМО ВЪВ ЗОТВОРА НА СЪДИИТЕ КОИТО СА СГАФИЛИ ,....КАКВО ЛИ НЕ БИХА НАПРАВИЛИ ЗА ДА ПУСНАТ ПРЕСТЪПНИК НА СВОБОДА , ИЛИ ДА НАМАЛЯТ ПРИСЪДАТА МУ ! СЛЕД КАТО НЕ НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА КОЕТО СА ОТСЪДИЛИ !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове