5 Април, 2021 21:09 3 520 44

Социолози: Хората гласуваха срещу статуквото, предстоят големи промени

  • кънчо стойчев-
  • мира радева-
  • политици-
  • избори-
  • парламент

Новият парламент ще направи промени в изборното законодателство и ще се изчерпа, смята Кънчо Стойчев

Социолози: Хората гласуваха срещу статуквото, предстоят големи промени - 1

Българите гласуваха против статуквото и искат промяна. Около това мнение се обединиха в своя анализ на парламентарния вот социолозите Мира Радева и Кънчо Стойчев в студиото на „Лице в лице“.

„Има налице поколенчески разломи. Трябва да се следи периферния електорат. Повечето социолози се бяха концентрирали върху твърдите ядра на партиите и ниската изборна активност, затова пропуснаха да прогнозират големия вот в полза на „Има такъв народ“. Промяната също се явява с твърдо ядро от гласоподаватели“, коментира Мира Радева.

Според нея изключително е важно, че „ксенофобският вот не намери място в парламента“.

Вотът беше против статуквото. Заедно двете големи партии не печелят 50% от гласовете и нямат и половината от местата в парламента. На практика все едно се е появила една трета голяма партия. Били сме свидетели на подобни ситуации с появата на НДСВ и ГЕРБ, като това винаги е било свързано с големи промени, отбеляза Кънчо Стойчев.

Според него няма изненади на тези избори, активността е била голяма, но това, което се е разбрало, че трябва да забравим за тези изборни списъци, които са нереални, и да се осигури възможност българите зад граница да гласуват електронно.

Въпреки това Стойчев не смята, че изборните списъци и твърденията за „мъртви души“ са оказали някакво влияние на изборния процес. Мира Радева пък се застъпи за активната регистрация като възможно решение на този проблем.

Технически е възможно да се състави правителство, но това ще е много трудно и най-вероятно работата на новият парламент ще се изчерпи с приемане на промени в изборното законодателство, след което ще се отиде към нов парламентарен вот, смята Кънчев.

Дали обаче новите избори ще дадат различен резултат обаче е неизвестно, заяви социологът и даде пример с политическата криза в Израел през последните месеци. Според Стойчев има точки, по които политическите партии трябва да постигнат консенсус "да не правят бели", като международните договори, в които България е страна или да не се нарушават финансите и да се стигне до хиперинфлация.

Мира Радева представи „по-екстравагантна гледна точка“ към сформирането на правителство. Според нея формацията на Слави Трифонов и ГЕРБ имат обща допирна точка – промяната на изборната система. Трифонов е влязъл в политиката с идеята за тотална промяна на модела и въвеждане на мажоритарни избори, дори е направил референдум за това, а ГЕРБ е единствената партия, която би се съгласила на такава промяна.

По нейните думи е възможно съставяне на програмно правителство именно за промяна на изборното законодателство.

Според Стойчев правителство между „Има такъв народ“ и ГЕРБ е невъзможно, защото това означава загуба за електорат за Слави, тъй като неговите гласоподаватели са настроени срещу настоящите управляващи и искат промяна. Трифонов иска да удвои резултата си и "Има такъв народ" да стане първа политическа сила. А и при мажоритарни избори формацията му никога нямаше да има такъв резултат и сега вече той трябва да си дава сметка за това.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    56 9 Отговор
    ПРOЦEНТИТE НA ИМA ТAКЪВ НAРOД OТ 19 ПAДAТ НA 17 . КЪДE CA ПРOЦEНТИТE OТ ЧУЖБИНA , ПРИ ПOЛOЖEНИE , ЧE ТAМ ВOДИ C OГРOМНO МНOЗИНCТВO . В CЪЩOТO ВРEМE CE КAЧВAТ ПРOЦEНТИТE НA ГEРБ . ИЗМAМA НA ЦИК . УВEЛИЧAВAТ CE И ЗA ДПC , A ПAДAТ ЗA ДEМOКРAТИЧНA БЪЛГAРИЯ И МУТРИ ВЪН . ДO УТРE НE ЗНAEМ КAКВO ЩE ИЗМИCЛЯТ . ТOКУ ВИЖ И ШКEМE ВOЙВOДA E ВЪТРE .

    Коментиран от #37, #38

  • 2 Да,бе

    38 7 Отговор
    Голямата промяна е ,че тая година Хелуин подрани.Ще има ритана тиква в лой.

    Коментиран от #5

  • 3 КОТарАК

    39 7 Отговор
    никаква промяна няма да има , докато не се разследват и накажат престъпленията за 30г. преход/ като се почне от приватизацията и се стигне до чекмеджето. но това се прави от хора , които не са забъркани в тях . ще видим кво ще излезе

    Коментиран от #42

  • 4 Стамат магарето

    7 3 Отговор
    град козлодуй премиер
  • 5 Майна

    21 9 Отговор

    До коментар #2 от "Да,бе":

    СЛАВИ ПОЛУЧИ ТОЛКОВА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ИМЕННО ОТ ТОВА !ДАНО ОПРАВДАЕ ДОВЕРИЕТО, ТОПКАТА Е В НЕГОВОТО ПОЛЕ! УСПЕХ!
  • 6 Емо

    34 5 Отговор
    М Радева ще остане без хляб, Герб е вече история. Боко на съд!
  • 7 Софиянец

    16 5 Отговор
    Мажоритарен вот йок, ще има протести. Да си го избият от главата и да правят правителство анти ГЕРБ!
  • 8 скок

    17 6 Отговор
    Българският народ подскочи от тиква на кратуна, предстои му и на корнишон.
  • 9 българин

    25 5 Отговор
    Промяна ще има ако боко влезе в затвора ,иначе всичко друго е излишно !!За година вкараха в затвора поне 10 като тиквата министър-председатели в кауша !
  • 10 Пръц

    8 13 Отговор
    Маргиналният електорат на Учиндолският инфлуенсър е ясен,иска да заеме местата на гербавата номенклатура.Толкова са прозаични завалиите с този промит от чалга мозък.
  • 11 Фак U

    27 3 Отговор
    Стига грабеж !!! След бай Тошо всички правителства правеха само едно , пладнешки грабеж , чрез който оглозгаха българина до кокал ! Прекалено търпелив се оказа народа ! Време е за възмездие !
  • 12 Тези

    15 1 Отговор
    да не се бъзикат с българските граждани чрез малоумията си , а да не се вясват повече !
  • 13 цоцолог

    24 3 Отговор
    тия социолози са по-зле и от калинките на герб,услушват се като глухи прасета в царевица и накрая констатират неща,които и първолаците вече знаят!
  • 14 дедо

    11 6 Отговор
    След царя и пожарникаря с тихи стъпки пристига и чалгаря и пак дъто да ни е яко

    Коментиран от #15

  • 15 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "дедо":

    тука не позна
  • 16 Факти

    14 3 Отговор
    Д у п е да му е яко на БМБ, ако Ренета Инджова стане премиер.

    Коментиран от #24

  • 17 Анкета

    7 1 Отговор
    Крадци и Гадове сте всичките,само си сменяте позициите и имената на партиите.
  • 18 А ма

    3 4 Отговор
    госпожа , много са ти виснали месата на ръцете , ама си се стъкмила в секси черни Тантели , за пълен резил на мизерната ти същност !
  • 19 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    9 11 Отговор
    Половината от ГЕРБ (,като нас,) не гласувахме защото и така БОЙКО ви БИЕ като ТЪПАНИ! На следващите избори направо ви размазваме!
    И този път няма да има НИКАКВА МИЛОСТ за комунягите- ПРЕВРАТАДЖИИ на Фатмака и Сор'ос Джен'дърите на БОЙКИКЕВ,...НИКАКВА МИЛОСТ

    Коментиран от #36

  • 20 патладжан

    5 0 Отговор
    Има ли някой учен да ми обясни какво е ксенофобски вот,че нещо не стоплям?
  • 21 компромат

    6 4 Отговор
    Гoлeмият губeщ нa тeзи избoри e имeнo бългaрcкият избeрaтeл кoйтo бeшe пoттикнaт дa глacувa cрeщу, A нe ЗA...
    Cлaвчo ce рaзбoля щoт му липcвaт хoрa зa нaр. cъбрaниe . Звъни нa Coвкa и нa Aзиc aмa тe му викaт, чe ca aнгaжe при Хaлвaджиян.
    Мaйчeтo c МAЛКAТA уcтa щe вкaрa НOВИТE ЛИЦA.
    A oния изгoнeн пoрaди нeкaдърнoc. дeтo три мeceцa нeмoжe дa cи oпрaви врaтaтa нa coбcтвeния oфиc щял дa дoйдe дa ми oпрaвя държaвaтa.
    A ЧECТИТO НA ПEЧAЛИВШИТE - БЪЛГAРCКИТE ИЗБEРAТEЛИ
  • 22 Нека Протестърите направят кабинет.

    8 2 Отговор
    Нека 39% гласували да определят Управлението. Хайде ИТН и Чалга протестъри да пробват. Пък ще видим след 3 месеца. Демокрация е.
  • 23 ФАКТ

    9 3 Отговор
    На предстоящите избори ФАТМАШКАТА ПАРТИЙКА "МУТРИТЕ НАВЪН" ще е извън парламента, Сор'осите на Радка Дълбоката , ТОЖЕ! А чалгара зорлем ще мине 4 % бариера!
  • 24 Брендица

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    От така предложените резултати, ще е глупост ако не я поканят. От м.10.1994 до м.01.1995 за скромните 3 месеца повдигна България.. Тя го може!
  • 25 Рико

    3 0 Отговор
    25%,15% ... тези проценти отвсякъде ни ги повтарят. Само че преди тези 15; 25 .... трябва де се изписва най-големият процент! Едни 50-60 % не гласуват. 50 е повече от 25,нали! "Политическата класа" дори не ги забелязва!?! който не забелязва падащия таван, неизбежно свършва под него.
  • 26 Крис51

    6 5 Отговор
    Едно е сигурно - няма да ме присвива болезнен срам, когато пуснат някоя "изява" на ББ в международен план. В снощния му запис особено изпъкна същността му на мутра - първо заплаши с умните и красиви от ГЕРБ, дето щели да ги гонят /не се разбра точно кого, но явно новата парламентарна опозиция/ като чакали, а после им предложи мир. Готов пациент за Карлуково изглеждаше.
  • 27 Тракиец

    6 0 Отговор
    Преди две години украинският народ, подобно на българския народ, се обяви против съществуващия алиархичен режим. Той избра шоумен и комик за президент, а по-късно гласува за партията на Зеленски, в резултат на което тя стана десет пъти по-лоша. Пожелавам на българския народ да не стъпва на същите гребла.
  • 28 Излъга ни

    0 4 Отговор
    БОКО взе парите за мярката февруари. Още не е ги платил.къде са парите,КРАДЕЦ
  • 29 Само Преминава

    7 7 Отговор
    НЕ хората, а чалгарите и уличните "мутри" гласуваха срещу статуквото и иcкaт "ПРOМЯНA" , зaщoтo според тях на хората им билo oмръзнaлo при Бoйкo дa cи живeят мирнo, cигурнo и cпoкoйнo c нeпрeкъcнaтo пoдoбрявaщa ce инфрacтруктурa , cвoбoднo дa cи пътувaт, бeз инфлaции c увeличaвaщи ce дoхoди и пoвишaвaщи ce пeнcии и наистина предстоят големи промени, кaтo се знае ceгa кoи ca кaндидaтитe дa ca във влacттa и дa правят протестна коалиция за да упрaвлявaт Бългaрия "cлeд прoмянaтa", жaлнa им мaйкa нa бългaритe oтceгa и живoтa при упрaвлeниeтo нa Бoйкo caмo щe им ocтaнe дoбър cпoмeн и дo някoлкo мeceцa cъc cвeщ щe зaпoчнaт дa гo търcят oтнoвo , кoгaтo пoлитичecкa и икoнoмичecкa нecтaбилнocт и мутрeнcкa прecтъпнocт зaлeят cтрaнaтa, нo нeгo нямa дa гo имa !!!

    Коментиран от #33

  • 30 Социолозите са лъжци.

    1 2 Отговор
    ............
  • 31 Социология

    3 2 Отговор
    Не знам защо им плащат на тия малоумници, те те могат да познаят какво са яли вчера. Тъпари
  • 32 такава стана тя

    4 0 Отговор
    Орел и рак и щука
    не зная по каква сполука
    така аз им работа дошла
    да теглят наедно кола.
    П. Р. Славейков/ по Крилов
    Представям си до портретите на нашите възрожденци, на създателите на Търновската конституция, до различните велики личности от началото на миналия век и по-рано дори, та представям си портрет и на Слави, и не зная точно на кого, но ми се прииска да се извиня.
  • 33 Чалгарско

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Само Преминава":

    беше управлението на Борисов. Но - БЕШЕ. Siс transit gloria mundi.
  • 34 Аман!

    3 2 Отговор
    Тия пак ли почнаха да ги показват?Едната дърта гербаджийка,а другият Червен Кольо!Не умрехте ли вееее?!

    Коментиран от #35

  • 35 юда искариот

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Аман!":

    Те цоциолозите и лаладжиите са безсмъртни.Само Боко пцовиса,засега политически.
  • 36 Вярно е

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ":

    Аз съм за Бойко но не гласувах заради ковид заразата. Обаче до няколко месеца в САЩ ще съм имунизиран и при втори избори, които изглеждат много вероятни, ще гласувам. Не може да се допусне някакъв чалгар без никаква ясно обявена платформа, подкрепен от млади лумпени зад граница, да ръководи България в кризисна ситуация. Тоя ще ви докара до просешка тояга.
  • 37 неграмотност

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Явно нищо не разбираш от аритметика. Гласувалите в чужбина са много малко в сравнение с тези в България. Правиш ли разлика между числата 1 и 10?
  • 38 Вие сега ли

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    cтoплихтe зa пoрeднaтa ГOЛЯМA ИЗМAМA нa избoритe?!
    Химикaлкaтa, брaтя мoи, a нe вoтът oпрeдeли рeзултaтитe.
    Кoлкoтo дo мутритe - ceгa ТOЧНO ТE прeвзeхa пaрлaмeнтa.

    Дoкaзaтeлcтвa ли иcкaтe? Мoля:

    Кoи влязoхa в пaрлaмeнтa?

    1. ГEРБ - мутрeнcкa пaртия, изпълнитeл нa зaдкулиcиeтo,

    2. ИТН - вoдeнa oт Трифoнoв - крeaтурa нa пoзeмния cвят, мутрa, caтaниcт, c дoкaзaни дългoгoдишни тoпли връзки и прeдизбoрни дoгoвoрки c Бoриcoв,

    3. Мутри вън - Мaнoлoвa-cecтрa Гaлeвa крeaтурa нa мaфиoти, изпълнявaщa мoкри пoръчки oщe кaтo члeнувaшe в БCП и бeшe прeдceдaтeл нa пaрлaмeнтa, издигнaтa личнo oт Бoриcoв зa oмбудcмaн, прeдлoжилa кaндидaтурaтa нa Пeeвcки и т.н.

    4. ДБ - c вoдaч Хриcтo Ивaнoв, крeaтурaн нa финaнcoвoтo зaдкулиcиe - Прoкoпиeв и др., бивш миниcтър в прaвитeлcтвoтo нa Гeрб,

    5. ДПC - рaзпрeдeлитeл нa пoрциитe и куклoвoд нa ББ и упрaвницитe в държaвaтa.

    Eдинcтвeнo БCП ce изчиcти oт oтпaдъкa, нe ce прoдaдe нa мaфиятa и имa шaнc, пoдкрeпeнa oт здрaвитe cили дa прeбoри мутритe.

    Коментиран от #40

  • 39 7355

    0 0 Отговор
    Мира вече е възрастна и АНАЛитичните и способности са паднали с над 60%. Безсмислено е даже да я споменавате като такава. Прочете нейните изказвания от преди 4-5 месеца.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "7355":

    Аз пък мисля, че Мира доста по-добре схваща ситуацията и прогнозира възможните пътища за нейното развитие, за разлика от други анал-лизатори!
  • 42 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ех, Котьо , нима смяташ, че тези престъпления САМИ ще се разследват и наказват? Кой трябва да се заеме с това (и дали ще се заеме)? Дай идея!
  • 43 Истината

    0 0 Отговор
    Дпс даваше пари, герб по 50 лева, бсп по една химикалка. И нинова загуби, ако беше дала на циганета в маалата. Те щяха да объркат на кого да хвърлят, на дъоъсъто или бъсъоъто ли. В секциите много простички ми се зърнаха навсякъде. То умен народ побегна. Има си хора, дано нещо се случи, но лично аз не виждам как в някои региони. Бяхме 100 хил. Град, в моят роден край, а сега около 25 хил. Жители. Навсякъде е батак. Мизерия. Работиш за хляба 20 години, робство. Върнаха ни с много години назад.
  • 44 Анонимен

    0 0 Отговор
    Бюрокрацията... Професори, генерали, университети във всеки град и села. Без средна класа. Зле сме. София не е провинцията. Никой не мисли за народа. Кой оцелее оцелее, но напоследат умират и заможните. Там ред няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове