8 Април, 2021 11:17 5 620 41

Росен Йорданов: Слави Трифонов е фронтмен! Отгледа цяло поколение...

  • росен йорданов-
  • слави трифонов

Когато един политик е добър, той винаги оставя врати за диалог. И най-непримиримите врагове и най-големите съперници са оставяли такива вратички

Росен Йорданов: Слави Трифонов е фронтмен! Отгледа цяло поколение... - 1
Снимка: БГНЕС

„От Слави Трифонов могат да се очакват неочаквани неща. Той е показал това през годините. Трифонов не е човек, който с лекота би изпуснал лидерската позиция, независимо дали ще бъде отзад или отпред като фронтмен. Обикновено предпочита да е фронтмен“.

Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Росен Йорданов.

Той коментира каква ще бъде ролята на телевизионния водещ и шоумен, след като неговата партия „Има такъв народ“ стана втора на парламентарните избори, които се проведоха на 4 април.

Според психолога, влиянието на Трифонов не е само музикално и не идва само от шоуто му, то е в много културни посоки. В продължение на 20 години той отгледа цяла генерация. За тези години Трифонов успя да опакова в едни по-приемливи граници неособено привлекателните черти и вкусове на това поколение.

„Никой няма да започне да се хвали, че харесва чалгата, но, ако е представена по един патриотичен, забавен и бунтарски начин, тя може да дава идентичност“, заяви Йорданов и добави:

„Слави Трифонов успя да изгради определен тип идентичност в част от поколението, което е родено след 1985 г.“.

Резултатите от неделния вот (около 570 000 за ИТН) също така са показали, че българският избирател не търси вече месия. Доказателство за това е сравнението с броя на гласоподавателите, дали гласа си за Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов през 2002 и 2009 г. съответно малко под 2 милиона и близо 1,7 милиона.

„Ако трябва да се сравнява с тях, Трифонов не е постигнал особен успех. Фактът, че за него са гласували около половин милион души, говори, че има някаква степен на узряване на хората“, отбеляза Йорданов.

„Езикът на крайностите, на силните думи и големите обещания вече не е толкова мощна притегателна сила. Гласоподавателите биха предпочитали някакви еволюционни форми на развитие на партиите“, каза още психологът.

Според него една от причините довели до загубата на около 300 000 гласа от ГЕРБ, се дължи на това, че премиерът Бойко Борисов е концентрирал твърде голяма власт в ръцете си, включително и неща, които по принцип не трябва да зависят от него.

„Идеята е да се покаже друг тип лидерство. Партиите щяха да постигнат много по-добри резултати: 1. ако ГЕРБ беше показала навреме способност да се еманципира от народняшко – авторитарния тип лидерство, демонстриран охотно от Борисов, не само като нови персонажи и лица, но най-вече като модели на поведение и вземане на решения; 2. ако БСП не беше тръгнала по ретроградния път, по който я води Корнелия Нинова, а беше показала европейски, модерен тип мислене и поведение, ориентиран към социалдемокрацията; 3. ако от „Демократична България“ бяха демонстрирали освен решимост и нетърпимост, повече зрялост и диалогичност, повече увереност, отколкото самонадеяност.

След изборите Росен Йорданов не вижда усмихнати лица, а угрижени. Причината е, че политиците, които ще сформират правителство рискуват да понесат тежки и необратими щети.

„Отечественият фронт не е толкова привлекателен... Ако погледнем броя на депутатите, ще установим, че големите партии не могат да бъдат заобиколени при съставянето на кабинет. Можем да си представим, това е само предположение, какви ще са последствията, ако Трифонов състави правителство и се съгласи да следва програмата на „Демократична България“ с подкрепата на еуфоричната Мая Манолова, която да тръби навсякъде, че е настъпила едва ли не „деветосептемврийска“ промяна, с „присламчената“, но нежелана подкрепа на Корнелия Нинова и с тихата, но „дълбока“ подкрепа на Карадайъ и компания. При една такава конфигурация тип „Орешарски 2“, колкото и дълго време да бъде маскирана или камуфлирана, какво биха си казали гласоподавателите? От друга страна, всякакви други варианти изглеждат малко възможни и малко вероятни“, заяви Йорданов.

Един от големите проблеми е, че партиите не са показали диалогичност.

„Когато един политик е добър, той винаги оставя врати за диалог. И най-непримиримите врагове и най-големите съперници са оставяли такива вратички, за да се поддържа диалог, което за съжаление в нашата политическа среда е твърде дефицитно поведение. В края на краищата тези резултати, освен силна фрагментираност на обществото е сигнал, че хората очакват еволюционни промени, а не революции. Намираме се в период на криза – след здравната ще настъпи икономическа. Има нужда от предвидимост, спокойствие и здрав разум, което се усеща на емоционално ниво от избирателя. Той знае, че не се задават оптимистични времена и пътят не е постлан с рози и слънчеви дни. Всеки революционер, който е решил, че сега е дошъл моментът да забие байрака, като нашия президент, ми се струва твърде превъзбуден в желанията и амбициите си“, подчерта Росен Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    39 22 Отговор
    Боко не влезе ли в затвора ,все едно е нямало избори !

    Коментиран от #3

  • 2 Божков и мустака

    26 13 Отговор
    Кога в затвора😁

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    26 17 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    След два месеца са истинските избори организирани от Румен Радев.Сегашните бяха порно.

    Коментиран от #9, #13, #28

  • 4 NeXu s

    44 14 Отговор
    Чалгарят успя да създаде над 20 генерации мазни селски чалгари с недоразвити мозъци, но с огромни претенции без покритие.
  • 5 Ввв

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Божков и мустака":

    Веднага след Влади
  • 6 Павел Пенев

    41 2 Отговор
    Той отгледа цяло поколение лумпени,неграмотници, наркомани, педали,миски, плеймейтки и обикновени дебили. Нека да видим като премиер от кои точно е.
  • 7 Пешо

    22 8 Отговор
    Чалга генерацията 570 хиляди. Слави ВОЖД. Винету да шета пеш из прерията. Нинова в Сибир. Иванов капитан на кораб. Манолова четворка с отровното трио. Доган шеф на оранжерия да произвежда домати. А Росен Йорданов да изгори дипломата си... и не му давайте трибуна.
  • 8 нищо

    16 5 Отговор
    При тази алтернатива, която се предлагаше на изборния пазар 60% предпочетоха да не си купят нищо, по-глупавите си купиха гнили тикви, гнили червени ябълки, оръфани кюстендилски сливи и катастрофирали ферарита.
  • 9 Милчи

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Да не те чуй Манолва,че чак тогава остава зад борда.
  • 10 ПРОТЕСТ

    18 2 Отговор
    САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА НАРОДА, 120 ДЕПУТАТИ И 1 ЛЕВ СУБСИДИЯ ЗА ТИЯ МАСКАРИ.
  • 11 Пучо Капучо

    10 8 Отговор
    Чалгата не ми харесва при Дългия, иначе съм на мнение, че е по-умен от Тиквуций Цезар. Да, такива бяха времената относно чалгата, но...дайте да си го кажем направо - в чалгата беше парата. Затова и Дългия се ориентира към чалгата. Аз също слушам поп, рок и блус музика, но на маса няма как да слушаш Бийтълс, Лед Цепелин или Пинк Флойд. А Дългия е роден в онези години, няма как да не е запознат с подобна музика, още повече, че е бил в муз. у-ще.Но да оставим музиката. Предстои ни да видим Дългия като политик. Както се казва - ще поживеем, ще видим.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 !!!?

    16 12 Отговор
    Поколението отгледано от Трифонов го видяхме на протестите - ковчези, бесилки, пъдпъдъчи запъртъци, свински уши, търкаляне в делириум по жълтите павета и крясъци от мегафони: "Бойко къде са парите" !!!?
  • 13 Бацо Гацов

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Рано си се събудил. Май добре ти плащат. Ако изборите са порно, това се дължи на промените предложени от омбудсмана Мая Манолова. Някъде четох, че един от нейната партия влиза в парламента със 778 гласа, а кандидата на БСП с 5 754 не влиза. За това ли рипахме на площада. Ако си мислиш, че нови избори ще променят нещо в положителна насока, ЯКО са те заблудили. ТИ СИ.

    Коментиран от #26

  • 14 аферим

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пучо Капучо":

    Е, то по тази логика сега и към парламента се е ориентирал, защото там е парата. Лошото е, че живота минава в "гледане", какво ще направят.

    Коментиран от #19

  • 15 Капитал

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пучо Капучо":

    То пара има в нартотиците проституцията. Дай сега наркодилъри и сводници да ги правим управници...
  • 16 ПРОТЕСТ

    3 4 Отговор
    САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА НАРОДА, 120 ДЕПУТАТИ И 1 ЛЕВ СУБСИДИЯ ЗА ТИЯ МАСКАРИ.
  • 17 БОЗА

    8 1 Отговор
    "След изборите Росен Йорданов не вижда усмихнати лица, а угрижени"


    Преди изборите усмихнати ли бяха...или озъбени... ;-)
  • 18 Хасан Азис

    10 0 Отговор
    Слави каним те да изнесеш концерт на Арена Арда в Кърджали. С нетърпение те чакаме да ни изпееш Тайсън Кючек. Ашколсун за изборите. Поздрави Пеевски от мен.
  • 19 Пучо Капучо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "аферим":

    Именно де, надявам се Дългия да не погледне към парата в политиката, както стори навремето с чалгата. Щото той веднъж се продаде. Да видим дали втори път ще го направи, това е. Асоциации тук може да си правим много, но...едва ли ще има голяма полза.

    Коментиран от #31

  • 20 Дерибеев

    6 4 Отговор
    Първата работа на Слави като дойде на власт е да вкара Борисов в затвора !
  • 21 Матей

    10 0 Отговор
    Слави е фронтмен на опроста-ва-не-то.Кка викаше бай Ганьо:чалънЪЗ бе,ченгелЕр!

    Коментиран от #23

  • 22 Диверсант

    10 0 Отговор
    Окупаторите на България имаха нужда от тотално ликвидиране на населението, за което се хвърлиха много пари. Достатъчно е да видите резултата в Италия след спечелване на избори от шоумен. Въпросният палячо наистина е акушерката на това поколение. Името на партията му напълно отговаря на ситуацията. ИМАТЪПНАРОД...
  • 23 Люлин 5

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Матей":

    Да беше дал превода на ЧАЛЪНЪЗ БЕ, ЧЕНГЕНЕЛЕР... Ще ти помогна. СВИРЕТЕ БЕ, ЦИГАНИ.

    Коментиран от #27

  • 24 ПРОТЕСТ

    2 3 Отговор
    САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНЕ Е СПАСЕНИЕТО НА НАРОДА, 120 ДЕПУТАТИ И 1 ЛЕВ СУБСИДИЯ ЗА ТИЯ МАСКАРИ.
  • 25 Уйке

    9 0 Отговор
    Започва преориентация на социолози, политолози, психолози и не знам какви още лози! Очаквам мисирките да полегнат на поредния Мисир!
  • 26 Голем смях

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов":

    Ако от изборите зависеше нещо щяха да ги забранят.

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абе ,

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    То и при вас лятото беше хардкор оргия ...🤭🤭
  • 29 коко

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    Хубаво е като сентенция, но е малко овехтяло.
  • 30 Бацо Гацов

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    Друго говорех. Винаги се търси вината в другия. Мая предлага промени... приемат ги... хората на Мая реват, че трябва да се промени кодекса. Това говорех. Дано сега си ме разбрал.
  • 31 Хахахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пучо Капучо":

    Най-труден е първият път.
    Който се е продал веднъж, вече ще го прави отново и отново.
    Така, че въпросът не е дали ще се продаде, а "за колко".
  • 32 Славуца

    4 0 Отговор
    Назначавам Азис за президент Софито за министър на културата Лоренцо министър на образованието новият химн ще бъде сар о ме мангавту
  • 33 Сър Пичук

    7 0 Отговор
    Малко цитати:
    - "Няма вечни приятели или вечни враагове, а само вечни интереси" - Уинстън Чърчил.
    - "Това са моите принципи, но ако не ви харесват имам и други" - Гручо Маркс.
    - "Не е важен цвета на котката, важното е да хваща мишки" - Конфуций.
    - "Съединението прави силата" - девиза над входа на Народното Събрание и върху герба ни.
    - "Няма по-справедливо наказание за простотията на един народ от неговата бедност" - Роналд Рейгън
    - "Когато господ иска да погуби някого, първо му взима ума"

    Коментиран от #35

  • 34 дрън-дрън

    1 0 Отговор
    А с вашата партия кво стана?
  • 35 111

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сър Пичук":

    Последната много ти подхожда. От другите изброени само Конфуций е мъдрец, с когото няма как да не се съгласиш.

    Коментиран от #36

  • 36 Сър Пичук

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "111":

    :))))
    Човек се учи не само от мъдреците, а и от по-умните от него:)
    А най-вече от чъджия опит :)
    Take it easy ;)
    Хубав ден и на теб :)

    Коментиран от #41

  • 37 СусБе

    1 0 Отговор
    Леко-полеко във почти всички минали през власт се прокрадва страх че ще трябва да отговарят един ден пък и с пари и имоти да се разделят... а и затворите там има едни мургави...Яко ще се плюе по адрес на Слави и компания ако ги почне... може и до по-лошо да се посегне... Очаква се!
  • 38 В е л и к и я

    4 0 Отговор
    Фундаменталния проблем на партията на чалгаря е че всеки един от хората му заедно с десетките и стотици по места би могъл да стане премиер и само единствено той не става за това ... не мога да си го представя просто .. той е прост и страхлив за такава отговорност ...и той си го знае , барем за това има мозък !
  • 39 Шляхтиц

    3 0 Отговор
    В 1300 годишната история на България човек с обици на ушите до сега не я е управлявал. Може би ни е писала съдбата и това да видим
  • 40 Шляхтиц

    3 0 Отговор
    В САЩ, на които сега слугуваме безплатно, човек без семейство не може да бъде президент, първи министър, главнокомандващ войски и т.н.
  • 41 индигово

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Сър Пичук":

    Аз се уча само от най-умните, останалите са недоучили като теб!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове