Last news in Fakti

8 Април, 2021 17:06 5 344 55

L'Express: Бойко Борисов - ”Кръстникът” на България

  • бойко борисов-
  • кръстникът-
  • l'express

Ежедневните протести и редицата скандали през изминалите месеци не успяха да довършат този 61-годишен бивш пожарникар и шеф на охранителна фирма през 90-те години

L'Express: Бойко Борисов - ”Кръстникът” на България - 1
Факсимиле: L'Express

Ако гледа включванията му на живо във Facebook, човек ще реши, че той е предприемач в сферата на благоустройството, а не лидер на държава в Европейския съюз... Скандални снимки от спалнята му, на които се виждат пачки от 500-еврови банкноти, щяха да доведат до разследване за пране на пари в една нормална страна-членка. Но не и в България.

Това са само няколко изречения от статия във френското списание "Експрес" - поредният материал в международна медия, която говори за българската реалност и модела на управление на Борисов. Статията е публикувана в деня на парламентарните избори.

Ето и останалата част от материала:

Почти всеки ден Бойко Борисов, с физика на исполин, организира посещения на редица строителни площадки, магистрали, тунели и мостове в България, чийто министър-председател е Борисов в продължение на десетилетие. Това е начин самият той да отговори на критиците си и да покаже на съграждани, че под негово ръководство държавата се модернизира.

Очевидно има успех - според социологическите проучвания и благодарение на разединената опозиция, неговата партия ГЕРБ е сочена като първа политическа сила след изборите на 4 април.

Ежедневните протести и редицата скандали през изминалите месеци не успяха да довършат този 61-годишен бивш пожарникар и шеф на охранителна фирма през 90-те години. Борисов е считан за ключова фигура в мафиотските злоупотреби в страната. България е страната с най-широко разпространена корупция в Европейския съюз според данните на “Трансперънси интернешънъл”.

"Борисов успя да наложи феодална структура на управление на банда, която той ръководи", заяви Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет в София.

Целта е една - лични облаги от публични средства.

Пистолетът и пачките от 500-еврови банкноти

Репутацията на лидера се допълва и от друго. Сред тях е снимка, на която Борисов се вижда да спи, а на нощното шкафче до него стои пистолет. На друг фотос се вижда чекмедже, пълно с пачки от 500-еврови банкноти. Бившият бодигард първо обвини президента Румен Радев, негов заклет враг, който снимал Борисов с дрон. По-късно призна, че една от любовниците му е източник на тези "клишета".

Това нямаше да се случи по същия начин в останалите европейски държави. Скандалът не доведе до нито едно разследване за пране на пари.

Една от основните двигателни сили на общественото недоволство през 2020 г. бе липсата на независимост в съдебната власт. Това е констатирано и в доклад на Европейската комисия, а по-късно стана част и от резолюция, гласувана и приета от евродепутатите. Отбелязва се и контролираната от олигарси близки до властта медийна среда - България се срина до 111-то място по свобода на словото според “Репортери без граници”. Страната е на дъното на ЕС по този показател.

Възмущение има и заради систематичната злоупотреба с европейски субсидии - манна небесна за управлението на Борисов, който става премиер две години след приемането на България в блока.

Сериозните обвинения са потвърдени и от министъра на икономиката в кабинета на Борисов през 2009-2013 г. - Симеон Дянков.

"Тези фондове увеличиха корупцията във властта", заяви икономистът пед "Financial Times".

Фондовете са помогнали на Борисов да концентрира властта в себе си като субсидиите са давани в замяна на лоялност, смята Евгений Дайнов.

Новата европейска прокуратура добре осъзнава предизвикателството да следи отблизо как се използват субсидиите от Брюксел, които се наливат в бившата комунистическа държава. Особено след като съвсем наскоро получи допълнителни 6 милиарда евро от плана за възстановяване.

Въпреки всички тези перипетии, Европейският съвет не нарушава царския покой на Борисов. Причината? Лидерът на България все още държи своята позиция в полза на германския канцлер Ангела Меркел и ЕНП.

А когато му изнася, се прави на искрено наивен пред своите партньори:

"Казвам им, че не говоря добре английски и слабо ги разбирам. Така им го слагам дълбоко на тези чужденци, на тези премиер министри", изтъква се самият Борисов в звукозапис.

Един мафиотски бос не би могъл да го каже по-добре от това...

превод и редакция: Джесика Вълчева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    73 6 Отговор
    Бай Саври ще го довърши !!!

    Коментиран от #31

  • 2 Последния Софиянец

    64 8 Отговор
    Във филма Кръстникът отнесе много олово.ха ха ха
  • 3 КОТарАК

    89 7 Отговор
    запукаха го отвсякъде. явно Меркелица се е отказала от него...може и скоро да се скатае в някоя бананова република , ако е умен
  • 4 отчето

    47 3 Отговор
    Началник,Началник защо Ме изостави?!

    Коментиран от #9

  • 5 вижда се

    57 4 Отговор
    Абсолютна мишка , която се прави на крадлив котарак , която много бързо слезе на земята !!!
  • 6 Царят

    44 3 Отговор
    е гол !
  • 7 наааа

    46 4 Отговор
    На практика е инвеститор. Инвестира в себе си и за себе си милиарди.
  • 8 питам

    62 3 Отговор
    А защо до сега ЕС. си затваряше очите за милиардите които боко окраде от там !!!

    Коментиран от #13, #28

  • 9 отчееее

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "отчето":

    Защото не знае да се кръсти :) Пфуу, че няма емотикони!

    Коментиран от #27

  • 10 Мата Хари

    41 4 Отговор
    Е то тоя анализ ние го живеем всеки ден в държавата на мутрата импотентен от алкохола и парализиран от страха до толкова, че сам да спи гузен от злоупотребите си с пищова до възглавницата.
  • 11 Хахаха..

    44 2 Отговор
    Че кой да го разследва,Каскета ли?! Селски бандити са и двамата,какъв Кръстник,къде са класите на дон Корлеоне и нашия глиган?..
  • 12 ТОА ВЕСТНИК ТРЯА ДА ГО ПУСКАТ

    17 2 Отговор
    ПО ЛАФКИТЕ С ПРЕВОД ДЕ ЧИ ДА ЧУИМ СТРАНИЧНО МНЕНИЕ И НИЙ...
  • 13 Майна

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "питам":

    КАК НАИСТИНА ДОСЕГА ЕС БЕШЕСЪС ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ...
  • 14 гост

    14 23 Отговор
    Стига с този Борисов, дайте нещо за новия премиер, например как мята гюбеци. Не мога да преценя кой е по добър ,Слави или Бареков !

    Коментиран от #17, #19

  • 15 Няма такава държава !

    34 7 Отговор
    Тиквето има благословията от цара и доган.Не го мислете.Тия двамата са марионетки на западните служби.Тепърва ще му сърба попарата овчето племе.Дългове над 100млрд.! За това сте бедни,защото сте прости !
  • 16 бау бау

    26 5 Отговор
    Исполинът със заешко сърце да му мисли сега , почнаха го от всякъде разни ловни дружинки.
  • 17 Една

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    зодия са !
  • 18 Андонов

    11 0 Отговор
    Намазан със мед ИИИ много мравки.
  • 19 xaxaxaxaxa

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Няма стига! Целият!
  • 20 Българка

    11 3 Отговор
    Но ....в крайна сметка се оказа ,че НАРОДА е кръстник ,на "кръстника"!
  • 21 КОРАДО КАТАНИ

    18 4 Отговор
    В прокуратурата си нямаме Кьовеши, всички са корумпирани и са навъзани като свински черва, иначе дон Боко отдавна да е зад решетките!
  • 22 Тва вестниче да НЕ ПОЛУЧИ и

    11 0 Отговор
    То ПОКАНА ЗА ПРАЗНЕНСТВО КАТ ОНЯ КМЕТ ОТ КАВАРНЕНСКО........
  • 23 гост

    14 4 Отговор
    Чудех се кога ще изпълзи и агент Академик, чакаме Сашо Дончев, Гарелов, Банев , Бобоков, Божков св изказа .Едно и също ,бля, бля и нищо конкретно, документи йок ,.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 без охрана

    20 4 Отговор
    Буда се отказва от премиерски пост, от депутатско място, от имунитет, но не се отказа от охрана ! Я да видим сега до къде ще му стигне бабаитлъкът ?

    Коментиран от #43

  • 26 Матей

    6 3 Отговор
    Бойко абдикира,защото какво друго е отказът му от депутатство.Може ли да стане премиер,след като не е депутат,мисля ,че не може,освен на някакво програмно правителство.Той именно за такова се домогва,един вид спасителен пояс ,до есента,а после кандидат-президент.
  • 27 отчето

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "отчееее":

    Чадо божие,не е грях да не знаеш да се кръстиш.Грях е да крадеш и да лъжеш,за Боко иде реч,Боже прости ме!
  • 28 Защото

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "питам":

    Всъщност върхушката на ЕС окраде тези милиарди чрез Боко! Ей затова си траят. А франсетата да погледнат първо корупцията в тяхната си страна и тогава да съдят другите. Или ако им държи да отидат и по нависоко... Корупцията в Брюксел... Ама за там нЕмат дупе:)
  • 29 Черно Бяло

    13 4 Отговор
    Направо се разплаках от точния коментар. И слепец ще го види, и глух ще го чуе, и неграмотен ще го прочете и разбере. Само гласопродалите се за 50 пари последователи тиквеняци –не!
  • 30 Пучо Капучо

    19 6 Отговор
    Излага България навсякъде тази продажна душица наречена Б.Борисов. Но най-лошото от всичко, е че голяма част от българите страдаха по време на управлението му, кой повече, кой по-малко. А и немалка част от сънародниците ни заплатиха и с живота си, без време. Срам и позор е това същество с образ на човек.
  • 31 АМОН

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    НЕ БАЙ СТАВРИ.

    ВАСИЛ БОЖКОВ ЩЕ ГО НАПРАВИ.
    Мотивиран е и озлобен за причинените му мъки и страдания.

    На следващите избори ТОЙ ЩЕ Е ПЪРВИ!!
  • 32 Е ТОВА Е...

    13 5 Отговор
    ИСТИНАТА НАПИСАНА ОТ НЕЗАВИСИМ ИЗТОЧНИК.
    КАКВО ПОВЕЧЕ МОЖЕ ДА
    СЕ СЛУЧИ ЗА ДА РАЗБЕРАТ
    НЯКОИ ЩО ЗА ЧОВЕК НИ Е
    УПРАВЛЯВАЛ 12 ГОД. ПЪЛЕН
    ПРОВАЛ ЗА БИБИТКО И ОБИЦА
    НА УХОТО ЗА БЪЛГАРИНА.

    Коментиран от #37

  • 33 123

    9 2 Отговор
    Защо мълчахте досега
  • 34 затвор заТулупа

    11 3 Отговор
    444 милиарда , това е ресурсът само от държавния бюджет , дето еднолично е управлявал този Тулуп през дванадесет годишното си падишахско властване , отделно еврофондове и разни други финансови потоци. Едно време един огромен комбинат , за нащите мащаби , а и не само за нашите , се проектираше за 24 000 работни места при 3 млд. производствени мощности. Това означава от тези 444 млд. 148 подобни предприятия , или 3 552 000 работни места - три милиона петстотин петдесет и две хиляди , работещи във високотехнологични производства. Сега някой тъп гербераст да ми каже - абе поне се вижда нещо от управлението на Борисов. Примерът естествено е твърде общ и не напълно коректен , но така както се казва от Космоса да го погледнем този Тулуп . Вместо това - четиридесет милиарда дългове построени надлежно за нашето и бъдещите поколения. Разрушена държава , икономически колапс .
  • 35 И защо ...

    8 0 Отговор
    Да се впечатляваме от тази статия? Всичко е насочено към един, за да не се обръща внимание на другите ли?
  • 36 Европата

    5 1 Отговор
    Европата ни разбра и Баце се изниза. Да му мисли следващият, който ще обира пешкира.
  • 37 Верно ли не прочете статията?

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Е ТОВА Е...":

    Пише кой от България е дал интервю за вестника(проф. от НБУ- некъпания мизерабъл Е. Дайнов).

    Коментиран от #38, #44

  • 38 питам бе

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Верно ли не прочете статията?":

    Този Дайнов не беше ли гуру , шаман , на СДС, сега СДС не е ли коалиционен партньор на Тулупа ?
  • 39 Има клип на ВЪЗРАЖДАНЕ как

    3 3 Отговор
    Има клип в ЮТУБ как един в черно кожено облекло заплашва със разправа мъж,защото пишел за злоупотребите на местният кмет от ГРОБ. Явно става в пловдивско село в което по клипът се вижда един асфалт положен от времето на омразните на тиквата комунисти,едни грозни къщи продукт на благоденствието на тиквата и задният номер на една кола с традиционните еднакви цифри характерни за еснафът и комплексарът в България (РВ6565СР).Озаглавен е "герб и управляващите заплашват мирни граждави" и е в канала на Възраждане в тубата. Не е нужно френският вестник Експрес да пише че БГ е страна на мутрите.Че в друга " нормална страна " щяло да има разследване на шкафчета,записи,злато и други но не и в БЪЛГАРИЯ. Вие там го виждате всеки ден но с примирението си сте заложници и съучастници на едно изкопаемо т-ъ-п-о от Банкя.Бедност.Страх.Тъп--оти--я.Про--сто--тия-това е наследството на ГРОБ.10 години не могат да стигнат да се изчисти тази гной.Нали виждате в клипа как с коженото яке заплашва?Да не говорим Тиквата какво каза за ЧАКАЛИТЕ.....срам...срам....срам...Иначе се кръсти престъпника....ЕМИГРАЦИЯ. 7494
  • 40 шопендар

    5 2 Отговор
    е,щом го казва евгени дайнов,борисов такъв,борисов взел,чекмеджета,луканки,пистолети и прочие,ИИИИИ,НИЩО ЧЕРНО НА БЯЛО,но каквото било-било,и от тук нататък не бързайте да го погребвате,а очаквайте изненади/
  • 41 Пловдив

    7 3 Отговор
    Тази мръсна, долна, лъжлива и крадлива гад Бойко Методиев Борисов! Този подмолен, страхлив търбух ни направи, за смях пред целия свят! Затвор, за това селско шкембе!
  • 42 гуцито

    6 2 Отговор
    време е сливчо да напише чалгата -"буци буци"
  • 43 някой

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "без охрана":

    А вашия чалгар защо ходи със охрана, певец ли е мутра лие
  • 44 ДАЙНОВ

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Верно ли не прочете статията?":

    ДОЙНОВ НЕ МЕ Е ЕНЯ. ВАЖНОТО, ЧЕ
    ВСИЧКО ОПИСАНО ТАМ Е ИСТИНАТА
    ЗА МЕН. БИБИ ГЕШЕВ СА СВЪРЗАНИ КЪТ СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ. КОЙ ДА РАЗСЛЕДВА??? БАБА МИ ОТ КЕРМЕН.
    ТОЛКОВАМРЪСНИ ГАФОВЕ НАПРАВИ
    БИБИТКО, ЧЕ ЧЕТ НЯМАТ. И ВСЕ СУХ ИЗЛИЗА. НЯМА КОЙ ДА РАСЛЕДВА.
    ОТВРАТ.
  • 45 МУТРОООО

    8 3 Отговор
    "Вие сте крадци, престъпници, разбойници!“ – това казаха гражданите на управляващите
  • 46 ГЕРБ МАФИЯ

    5 3 Отговор
    Aкo тeлeвизиитe пуcнaт иcтoриятa c бития кмeт в oфиc нa ГEРБ – c Бoриcoв и пaртиятa му e cвършeнo
    8 Aприл, 2021 14:26

    Кмeт твърди, чe e прeбит в oфиca нa ГEРБ в Кaвaрнa: Cинe мaйчин, ти зa ДПC ли рaбoтиш?
    8 Aприл, 2021 07:56
    Пoбoй нaд Блaгoмир Cтaнeв - кмeт нa ceлo Бeлгун, oбщинa Кaвaрнa, рaзcлeдвaт в Oкръжнaтa прoкурaтурa в Дoбрич, cъoбщи БНР.

    Бoят e cтaнaл в нoщтa нa избoритe зa нoв пaрлaмeнт. Мecтнaтa пoлиция прoвeрявa пoдaдeнa жaлбa oт пoтърпeвшия и oщe пeтимa. Cтaнeв бил oбвинявaн, чe кaтo издигнaт и пoдкрeпeн oт ГEРБ нe e кoнтрoлирaл вoтa, a рeзултaтитe ca нeзaдoвoлитeлни зa пaртиятa. Кмeтът твърди, чe e бил принудeн дa пoдaдe зaявлeниe зa нaпуcкaнe нa пaртиятa.

    В жaлбaтa пишe, чe нa 5 aприл, oкoлo 4 чaca cутринтa в oфиca нa ПП ГEРБ в Кaвaрнa кмeтът нa ceлoтo Блaгoмир Cтaнeв e бил прeбит в приcъcтвиeтo нa прeдceдaтeля нa Oбщинcкия cъвeт в мoрcкия грaд Йoрдaн Cтoянoв. Cпoрeд кмeтa пoдcтрeкaтeл нa пoбoя e прeдceдaтeлят нa Oбщинcкия cъвeт.
  • 47 ГЛАС НАРОДЕН

    2 1 Отговор
    КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ВСЕ ТАКА ЩЕ Е, ЗАТОВА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ АНГАЖИМЕНТА КЪМ НАРОДА ЗА РЕФЕРЕНДУМА: 120 ДЕПУТАТА И 1 ЛЕВ НА ГЛАС ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ, АКО СТЕ НИ ИЗЛЪГАЛИ СТЕ УВОЛНЕНИ ВСИЧКИТЕ, И БЕЖ ДА ВИ НЯМА ИНАЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМЕ.
  • 48 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Нашенското простолюдие напълно откачи и се само-зомбира на темата че Бойко е единството зло на България и това дори увлича мисирки в чужбина. Мда свободата на словото , мда!
  • 49 Gowko

    1 1 Отговор
    Ами ясно и точно. Мисирките у франсето са по категорични........Арогантен, безкруполен мафиот.Боравещ с евросубсидиите като със собственни средства. Безнаказано и явно
  • 50 Дон Корлеоне

    2 2 Отговор
    От Банкя не е Кръсник това е най нетърсеният Мафиоз в България от Сицилиянските Каповци и не им дължи пари защото подари България на острова Сицилия и сега Бойко е Сицилиански шеф от мафията и скоро шефовите не мафията или ги Взривяват или ги вкарват в Кауша
  • 51 резервист

    2 1 Отговор
    Хак ни е, защото нищо не може да отвори очите на прекалено голяма част от "матриала". ГЕРБ първа политическа сила след всичката мръсотия, която създаде?! Твърде много "хранени хора"! Тези дето ни учат на демокрация и същевременно се гнусят от нас направиха това възможно, за да си осигурят съюзник в котерийните борби в Европарламента. Защото корупцията има два края както и тоягата!
  • 52 Охрана си има! Преторианците с татоирани

    1 0 Отговор
    Те ръце и боксовете, които се бяха облекли, като полицай, но със странни емблеми на дрехите! Това са "ГЕРБ младежи" с които плаши от онази нощ до джипката!! Те наистина са здравеняци но не са никакви ГЕРБ Младежи"!! Това е Оранителната фирма начело с Каратиста!!на тях разчита да го пазят и да всява страх!!
  • 53 Алф

    0 0 Отговор
    Слага им го дълбоко на чужденците...А кмета на Симитли!
  • 54 факт

    0 0 Отговор
    златната кокошка на енп!
  • 55 баба ти от бг

    0 0 Отговор
    какъв кръстник - прост селянин , като цяла София от Банкя, които говорят сръбскиииии! а всички говорим БУГАРИЦА от 6 - ти век!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове