8 Април, 2021 23:40 5 879 65

Михаил Константинов поиска корекции в ИК

  • михаил константинов-
  • ик

За да има дистанционно гласуване – по пощата или по интернет, както и за намаляване броя на депутатите, са необходими промени в Конституцията, свързани с тайната на вота, обясни изборният експерт

Михаил Константинов поиска корекции в ИК - 1
Снимка: БГНЕС

Необходими са корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК за обработката на изборните протоколи. Това каза за предаването „Това е България на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“, което обработва резултатите от вота. Той обясни, че усложнената процедура по обработка на изборните протоколи е създала проблеми.

„Голям беше процентът на протоколите с грешки и това съответно забави обработката. Необходимо е да се внесат корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК, защото не е правилно да обработваме по този начин изборните резултати. Трябва да бъдат поздравени членовете на изборната администрация. Да се обвинява „Информационно обслужване“ в манипулации е меко казано фундаментална глупост. Това показва или тотално неразбиране на изборния процес или опит за внушаване на откровени лъжи. Срещу нашата работа вече 19 години няма никакви възражения.
Очевидно трябва да се премахне тази двойна обработка на двете бази числа - от машините и от хартиите, и трябва да не се вменява на секционните комисии да събират числата. Имаше комисии, които бяха направили десетки грешки в един протокол, тъй като трябва да сумират 600 двойки числа и се правят грешки“, коментира експертът.

В Европа машинно гласуване няма, с изключение на град Брюксел, т.е. по-малко от 1% от населението на Европа гласува с машини, припомни проф. Константинов.

„Там, където имаше машини, ги изхвърлиха, а в Германия Конституционният съд ги забрани. Нека да припомним какво се случи във Велико Търново - бе прекратено машинното гласуване поради грешка в софтуера. Тепърва там ще има много сериозни скандали от всеки, на който му хрумне да оспорва резултатите. Ако имаше само машини, във Велико Търново вотът щеше да бъде касиран. По-голям скандал от това трудно мога да си представя. Ето един пример за това какво се случва, когато се гласува само с машини. Близо 400 машини бяха изкарани от употреба, защото произвеждаха грешни резултати“, каза още проф. Константинов.

По отношение на привържениците на пощенското гласуване проф. Константинов коментира, че вотът е таен, както е написано в Конституцията. За да има дистанционно гласуване – по пощата или по интернет, са необходими промени в Конституцията, свързани с тайната на вота.

„Премахването на тайната на вота е много сериозна стъпка, която трябва да направят тези, които искат гласуване без контрол на изборната администрация“, подчерта той.

Проф. Константинов допълни, че в Конституцията не е дефинирана изборната система, по-скоро предполага пропорционална система, но може да бъде и мажоритарна.

„Конституционни пречки за тази промяна няма. В историята на България са изпробвани всички системи – мажоритарна, смесена, пропорционална. Система от този тип има особености - от политическия пейзаж изчезват малките партии, но има добра връзка между избиратели и народни представители“, каза още той.

За намаляване броя на депутатите обаче се изисква промяна в Конституцията, обясни проф. Константинов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SuxBe

    124 4 Отговор
    Този също ще бъде коригиран. Но нека да видим кога и как.

    Коментиран от #26, #55, #64

  • 2 лакейчо

    112 4 Отговор
    те корекциите в ИК ще станат и без теб!няма нужда да говориш като боко!
  • 3 Моят математик

    103 5 Отговор
    Това не екрана е математикът на мутрите.

    Коментиран от #56

  • 4 К 1929

    102 2 Отговор
    ТОЗИ ПЛАЧЕ ЗА ВЪЖЕТО,ОТ ГОДИНИ УЧАСТВА В НАДПИСВАНЕТО БА ПРОТОКОЛИ.ПРОДАЖНИК.
  • 5 Лейка

    77 2 Отговор
    Мишенцеее, ще ти се радват много в затвора. Там под душа ще им обясняваш в скоро време.

    Коментиран от #57

  • 6 мдаааа

    8 45 Отговор
    Аресвам го Мишето ! Прай дълбоко проникване на ошанките ..🤭😁🤭
  • 7 аааааааа

    29 0 Отговор
    Може би промяна на закона в ИКЕА или нещо подобно.така и не се разбира
  • 8 Факт

    70 4 Отговор
    Колкото по бързо този ДЪРТ ИМБЕ-ЦИЛ бъде уволнен осъден и вкаран в затвора толкова по бързо в България ще се провеждат честни прозрачни и истински избори. Самия факт че този комунистически памперс реве толкова срещу машините говори ме трябва да има само и единствено машинно и електронно гласуване . Само така такива дърти болшевики няма никога повече да фалшифицират изборите в полза на БКП организации като ГЕРБ
  • 9 Hoho Boho

    56 0 Отговор
    Тоя
    ТРЯБВА МНОГО БЪРЗО ДА ГО ПРОМЕНИМ!
  • 10 Последния Софиянец

    63 3 Отговор
    Мишо Константинов подмени вота на българите.Затвор за него.

    Коментиран от #11, #19, #63

  • 11 мдаааа

    26 10 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Смени плочата , върти на место ...😉
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Соросоид

    53 0 Отговор
    МишоК, ако нямаше паралелно преброяване в сайта "Ти броиш", като нищо можеше да прехвърлиш едни 0.5 процента на тобичката Била, за да продължава ад бъде патерица. 30 хил. гласа лесно може да ги пренаредите, никой няма да проверява разлики между 1000 сканирани протокола сред 12 хиляди и "изчислени" резултати в база данни.
  • 14 Behemoth

    38 1 Отговор
    Време ти е за оставка!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 az #МУТРИ, ВЪН!

    41 1 Отговор
    И тая мутра е АУТ! Константинов, нямаш думата!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ваню

    2 50 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    С какво ще се оправдавате на есен когато Бойко ви измете всички алчни и подли псевдо политици,готови на всякакви предателства дори и срещу България ,само и само да управлявате един ден.Некадърни да градят можещи само да руяат и обиждат.

    Коментиран от #39

  • 20 АМОН

    33 1 Отговор
    ПЪРВО ТЕБЕ ТРЯБВА ДА ТЕ НЯМА.

    ВТОРО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ЗАЯВКИ НА ХОРАТА КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ У НАС И В ЧУЖБИНА.

    ТРЕТО ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА И ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ОСИГУРЯВАЩО ПЪЛЕН ДОСТЪП НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА!!

    Когато това стане от скапаната ви изборна система и папер няма да има.
  • 21 ужас

    34 0 Отговор
    Още в първия ден трябва да бъде уволнен, да му се даде един пуловер и в пенсия. Каквото можа направи човека.
  • 22 123

    23 1 Отговор
    Дистанционно гласуване може да бъде въведено бързо и стайна на вота, емайл гласуването е без тайна на вота. Просто хората които ще гласуват по интърнет трабва да се регистрират предварително за този процес, при гласуването не се знае кой за кого е гласувал след като ведбъж е влезнал в състемата която е криптирана.
  • 23 Бай Георги

    37 0 Отговор
    Председателя на борда,обърна палачинката,голям лизач беше Мишо,но и твайта свърши.Нито политик,нито математик.Много си гнуслив.
  • 24 смях

    30 1 Отговор
    Този май не е вменяем - в началото говори как протоколите са пълни с грешки, а в края как машинното гласуване не ставало. После говори за гласуването по пощата как трябвало да се променят закони - ами ако трябва да се променят, хората в нормалните държави гласуват по пощата от десетилетия. Само против електронното гласуване не се изказа, сигурно не му е било в сценария. Останах с впечатлението, че според него изобщо не трябва да гласуваме. Май така ще му е най-добре. И явно по-подходящ от него няма за този пост.
  • 25 SuxBe

    28 1 Отговор
    Защо този така наречен "проф." не поиска електронното гласуване в изборния кодекс? Софт проблеми, намсикви глупости на търкалета. Ако не е възможно електронното гласуване, нека да каже на вожда си - боко да закрие банките. Аман от тъпаци!
  • 26 АМОН

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "SuxBe":

    ТОЙ ТРЯБВА ДА Е ТОЧКА ПЪРВА В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ.
    ШУТА В ЗАДНИКА И ДА ГО НЯМА.

    ПРОМЯНА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НО НЕ ОТ МАЙЧЕТО КОЯТО ВЕДНЪЖ НИ ПРЕДЛОЖИ ЕДНО НЕДОНОСЧЕ, А ПОСЛЕ ТРЪГНА ДА ГО СЪБАРЯ.

    АКО ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАК НАЙ ТОЧНО ДА СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ - обърнете се към ВАСИЛ БОЖКОВ.

    НЕ СИ ПРАВЯ МАЙТАП - ТОЙ е специалист и знае как и каква система за контрол на информацията да сътвори!

    Коментиран от #30

  • 27 оооооо

    21 0 Отговор
    Чиба бе! Да правиш нещо и после да се оплакваш е герберщина от класа...
  • 28 Иван

    30 0 Отговор
    200 камшика на тоя , пред парламента и 100% конфискация на имуществото
  • 29 t90

    1 25 Отговор
    Страшен пич е г-н Константинов !
  • 30 SuxBe

    21 3 Отговор

    До коментар #26 от "АМОН":

    Не съм съгласен, че Божков е предложил електронно гласуване пръв. Беше Слави, доколкото си спомням. В еСтония и в мноого държави има такова гласуване и система от около 20 години. Електронното гласуване е табу в България. Защото има герб, бсп и дпс и след вота ще са под 4%. Ненаядоха се "спецовете" в България, на последно място сме в ЕС по всички показатели!
  • 31 Мой

    16 0 Отговор
    И ти си пътник, подготви се.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стефан

    26 0 Отговор
    Ах сладур, затова ли онова подобие на човек Стъки апелираше за гласуване с бюлетина, машината във Велико Търново се е развалила, ама хилядите сбъркани протоколи не се броят за грешки, там ви стяга чепикът - НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ, сега когато президента назначи служебно правителство ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ истинските резултати.
  • 34 Омис

    19 0 Отговор
    Щом не ти е по силите отивай си. В 21век при пандемия да обясняваш, че само на хартия трябва да се пише в протоколите, гласуването да е на хартия, да се брои само ръчно без възможност за следене с камери означава, че или си некомпетентен или изпълняваш политически поръчки или и двете заедно. 20 години само уйдурдисваш изборите. М.К иди си с мир.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 потребител

    24 0 Отговор
    Четейки и гледайки Михаил Константинов бих изменил Конституцията в частта забраняваща смъртното наказание!
  • 37 Андрей

    16 0 Отговор
    Венцелов: Слушайте, Михаил МатематикО Костантинов. Благодарение на такива като нас ще оцените неоспоримите качества на Тиквата.
  • 38 Мимо мошеник, по НПК!! Там е записано

    18 0 Отговор
    За такива, като него Наглеци къде им е мястото!! В Затвора!!!
  • 39 ванюнце

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "ваню":

    или крадеш или искаш да крадеш, ама си будала.
  • 40 FktSert

    15 1 Отговор
    Дотук беше герб. Върти, върти с елекртроната държава. Оня мургавият министър на намсикво, дето отпадна по лични причини и Томислав Многознаев са бита карта. Последният -Томи може би ще заеме мястото на боко в тяхната програма, но на абсолютно никой не му пука...
  • 41 МИШО БИРАТА

    15 0 Отговор
    Михаиле Шеф на ЦИК е човек на ДПС.. ГЕРБ И ДПС, СЪБОТИРАХА МАШИННИЯТ ВОТ. С ТОВЯ ПОМОЩ
  • 42 111

    13 0 Отговор
    А защо машините са произвеждали грешни резултати? Не ги ли тествахте преди изборите? Опит да се саботира машинното гласуване ли беше това?
  • 43 324

    16 0 Отговор
    Крайно време е този да бъде изринат като патерица на Герб и СДС, противната му мазна физиономия трябва да бъде изтрита от съзнанието на хоратс
  • 44 гост

    18 0 Отговор
    ПРOМEНEТE ВEДНAГA ЗAКOНA . ДEПУТAТ НE МOЖE ДA CМEНЯ ПAРТИЯТA CИ В ПAРЛAМEНТA . НЯМA НEЗAВИCИМИ . КOЙТO CE OТЛЪЧИ OТ ПAРТИЯТA CИ НAПУCКA ПAРЛAМEНТA И ГO CМEНЯ CЛEДВAЩИЯ OТ ИЗБOРEН КAНДИДAТ ДEПУТAТ КЪМ CЪЩAТA ПAРТИЯ . НAРOДA E ГЛACУВAЛ ЗA EДНA ПAРТИЯ , КOЯТO ДA НE МOЖE ДA CE ПРOМEНЯ КAТO КOЛИЧECТВO . OМEЪЗНAХA ПРEДAТEЛИТE И ПOДКУПEНИТE . МИCИРКИТE OТ ТEЛEВИЗИИТE OБЛЪЧВAТ И ДEЙCТВAТ ПO ЗAПOВEД НA ЧEКМEДЖEТO ЗA ДA РAЗЦEПЯР ПAРТИИТE . ЦEЛТA E ЯCНA . НE CE ПOТДAВAЙТE И CВЪРШEТE ТOВA ЗA , КOEТO CМE ГЛACУВAЛИ . БOРИCOВ ДA CИ ВЗEМA ЧEКМEДЖEТO , ДЖИПКAТA ,МИCИРКИТE И ДИРEКТНO В БAРCEЛOНA , ДA ЗAБРAВИ ПOЛИТИКAТA , КOЯТO ТAКA И НE РAЗБИРA .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Константиноооов

    14 1 Отговор
    Ние в ЦИК бяхме готови с резултатите от гласуването още миналия месец, но чакахме да мине деня на изборите
  • 48 Лост

    14 0 Отговор
    Как пък може да имаме супер компютър според Борисов, а накрая една машина с акъл и дисплей на кантар в магазин Кауфланд да ти прецака изборите?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 машина

    15 1 Отговор
    Като ти изритат дъртата лъжлива мутра, ще се оправят изборите. Не е проблема в машините, а в този който е писал софтуера за В. Търново. При машините не можеш да направиш невалидна бюлетина , и не може както до сега, да оправяш резултата в полза на крадците от ГЕПИ нали дърт лъжец. И ти си изкарал за една килия поне.
  • 52 Тоя е

    12 0 Отговор
    Много фалшив човек
  • 53 В европа и там праят измами

    7 3 Отговор
    Льо пен така я прецакаха. За това и там мразят Машините.
  • 54 бай Издишо

    7 0 Отговор
    Не го слушайте бай Издишо. Няма такова нещо, може и без промяна на конституцията да се извърши легализиране на гласуване по пощата или електронно- главно за българите в чужбина. Това не нарушава тайната на вота, така както е тайна и изпращането на писма по пощата. Вижте му акъла на тоя старец! Не се налапа- вече 31 години на държавната хранилка. Готов да обслужва всеки срещу пари. На кого ли не слугува, непочтен, неморален човечец. но си напълни джобовете.
  • 55 одит

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "SuxBe":

    Трябва да бъде изхвърлен, той е в пенсионна възраст- на 73 години. Трябва одит на ръководеното от него дружество Информационно обслужване.
  • 56 продажник

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Моят математик":

    Изпечен мошеник, дърт изборджия, за пари е готов да продаде всеки.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мишо з Затвора!! Няма хър-мър, мин10год

    5 0 Отговор
    Го Чакат!!! Този донесе с измамите си голями и много злини на Народ и Държава!!! Константинов в Затвора!!!
  • 59 авро

    1 0 Отговор
    нещо обръщаш палачинката а тиняк миризлив
  • 60 Математик

    4 0 Отговор
    Докато този "изчислява",ГЕРБ ще печели...
  • 61 Гост

    1 0 Отговор
    Един от МАФИЯТА...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Стига бе селяк.На всеки форум мерудия!!!!
  • 64 От Швеция

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "SuxBe":

    Искал вота да е таен?
    Та нима по интернет ,
    не може да се гласува ,
    в тайна дигатална урна,
    или по пощата
    и вота да е таен ,
    до момента на преброяване ,
    какви конституций ,
    го тресат този смешник?
    Каква значение има,
    дали плика с твоя глас ,
    е от пощата или от урната?
  • 65 галош

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Близо 400 машини бяха изкарани от употреба, защото произвеждаха грешни резултати“, каза още проф. Константинов.
    Боже ,какви глупости ръси баш компютърджията ни. Всички видяхме, че тези машини представлевят един прост софтуер - кълкулатор. Китай призвежда милиони кълкулаторчета на конвейрн и такива грешни данни няма да срещнете. Но ако някой заложи грешни данни в софтуера, естествено че ще получи грешни резултати. Ако бяха допуснали независим одит на машините, щеше да се установят машините с грешно вкарани данни и нямаше да има никакъв проблем, но целта на гербаджийските разбойници беше да компрометират машините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове