10 Април, 2021 16:45 5 692 27

Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв.

  • добавки-
  • еднократна помощ-
  • пенсионери

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 лева е избрана за еднократната помощ и защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева

Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Добавките от 50 лева към пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на еднократната помощ от 120 лева, която през този месец ще получат 392 000 пенсионери. Средствата са предвидени за всички с пенсия в диапазона от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, колкото е определената от правителството линия на бедността.

Агенцията за социално подпомагане изплаща финансовата подкрепа, заявления не се подават.

Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика между вида пенсия, дали е за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност или социална. Достатъчно е да е в посочения диапазон, коментира пред БНР Людмил Димитров, старши експерт в социалното министерство:

„Тук се взема предвид размера на пенсията, която се получава. Пенсия, сбор от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи лица и са в списъците, подадени от НОИ, правото им е гарантирано и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лева месечно, тя няма да се взема предвид“.

Част от пенсионерите със социални пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лева обаче коментират, че това е дискриминация спрямо тях.

Затова Димитров припомни, че те пък попадат в обхвата на друго осигурено подпомагане като енергийни помощи и други:

„Помощи по закона за социално подпомагане. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на подкрепа по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „топъл обяд“, получават подкрепата с хранителни пакети".

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 лева е избрана за еднократната помощ и защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лева, което е ръст от 20%, а тези с доход до линията не бедност бяха компенсирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох Баня

    12 17 Отговор
    Защо при родител се взимат всички допълнителни доходи за детски а тук не се взимат? Пенсионерите да знаят че тези 50лв. допълнителни са от нас, работещите, не от гуруто Боко. Запомнете.

    Коментиран от #5

  • 2 Българка

    26 3 Отговор
    Сега гробаджиите, лизаторите, "експертите" им ще се изреждат да показват колко са "загрижени", че дори великодушни към пенсионерите . Чиста проба цинизъм. Защо за почти 12 годино гробаджиите не преизчислиха и актуализираха всички пенсии. ГЕРБ основно разрушава законността и справедливостта. С увеличението само на минималната и максималната пенсия без оглед на стаж и осигуровки те изкривиха пенсионния модел. Ако бяха преизчислили пенсиите, то възрастните хора щяха да получат много повече и то справедливо. Раздаването на подкупи от джипката продължават. Последното преизчисление на пенсиите го направиха БСП през 2009 година

    Коментиран от #6

  • 3 :)))

    3 13 Отговор
    БАЦЕТО ДАВА ПО 50 ЛЕВА НА ПЕНСИАНЯРИТЕ....А ДРУГАРИ :))

    Коментиран от #23

  • 4 Койчо

    2 2 Отговор
    Обосновиса вее.
  • 5 някой

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ох Баня":

    Когато хората са заработвали пенсиите си ти не си бил още заченат. И ве се прави на толкова работен.

    Коментиран от #8

  • 6 Койчо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Така е ама как да го обесниш не тииинове който не знаят, или на хора които не искат да си спомнят. Избухала работа.
  • 7 Роберта

    3 1 Отговор
    Срам за управляващите.2

    Коментиран от #16

  • 8 Ох Баня

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "някой":

    Ха ха ха. Малко знаеш много ядеш.
  • 9 оня с коня

    10 13 Отговор
    И се ВТУРНАХА на 07.04. празнуващите "Света Пенсия" да вият протяжено:"Защо излъга бе Бокоооо,де са 120-те лв"?А Той никога не е казвал че тия Пари ще се дадат с Пенсиите,а с няколко дена по-късно щото са по друга Линия...Аре сега ВСИЧКИ Виещи срещу Луната и най-вече срещу СЛЪНЦЕТО Борисов да се наредите и ПОД СТРОЙ да му се извините!

    Коментиран от #10

  • 10 тдк

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Я ,любовника на Боко се появи.
  • 11 жждд

    13 3 Отговор
    Хората с инвалидни пенсии няма да получат нищо. Много от тях не получават нито помощи за отопление, нито пакетирана храна, нито нищо. Месечната подкрепа за тях е 25 лв. или 55 лв. и беше увеличена с 0.42 лв. или с 1-2 лв. Тези хора са под минимума 369 лв., но няма да получат нищо. Номерата на Сачева.
  • 12 Уса

    11 5 Отговор
    Трябваше да раздадат по 1000лв на 3 транша а не 120.Европа ги беше дала парите.Това е поредното доказателство,че тези са за изхвърляне.Разликата в парите се намира в чекмеджето
  • 13 пенсионер

    9 0 Отговор
    а бе драскачи какво лошо от това да се подпомогнат тия хора които са работили 40 години на тая държава и вземат ниски пенсии кои е виновен виновни са работодателите и то държавата че заплатите бяха 350 -400 лв месично е при тая база как ще вземеш висока пенсия тогава градяхме зрелия социализъм които и така не узря въоръжявахме се за да победим загниващия се капитализъм е това е цялата истина

    Коментиран от #15

  • 14 Пенсионера

    4 1 Отговор
    AКО Бяха увеличили пропорционално всички пенсии (без максималната 1400) щеше да е най справедливо (за средните пенсии), 20% за мин. а за другите колко, 50 лв, смешници !!
  • 15 Пенсионера

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "пенсионер":

    кой вземаше 350-400 при бай тошо, малцина, нормална заплата беше 200-300лв.
  • 16 Сашо танкиста

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Роберта":

    Да се въведе десет процента ергенски данък върху заплатата за да се подпомагат младите работещи семейства с две и повече деца
  • 17 ПиПи

    7 1 Отговор
    За следващите месеци пенсионерите няма да получат повече добавката от 50 лева от БМБ. И повече 120 лева за купони няма да има.

    Коментиран от #18

  • 18 жждд

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "ПиПи":

    И следва актуализация на пенсиите, които не бяха преизчислявани цели 11 год.

    Коментиран от #21

  • 19 буцито

    1 3 Отговор
    Бацата още ли пазарува избори , па те минаа . Я да си дръпне парата обратно.
  • 20 Фрох

    3 2 Отговор
    Парите за февруари и март НЯМА ГИ
  • 21 оня с коня

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "жждд":

    И Кой според тебе ще направи това Бленувано от Тебе Преизчисление на Пенсиите?Кажи бе - КОЙ?Ама не бързай да посочваш ако евентуално решиш - първо помисли ИМА ЛИ ФИНАНСОВ РЕСУРС затова въпросният "Кой"!

    Коментиран от #26

  • 22 Бончо

    5 2 Отговор
    САЧЕВА И ГЕРБ НА САПУН.
  • 23 Не той

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от ":)))":

    Ние ги даваме! А той ни ползва парите за подкуп, а не за помощ! Колкото му интелекта, толкова и на платените му глупаци! Дано не си от тях!
  • 24 Ина

    1 3 Отговор
    ТИЯ ПЕНСИИ НЕ СЕ НАЯДОХА .А ЗА ДЕЦАТА КАКВО

    Коментиран от #25

  • 25 гнус

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ина":

    "Пенсиите" мизеруват с нещастни парички под линията на бедност. Децата си имат родители.
  • 26 гнус

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня с коня":

    Къде е финансовият ви ресурс? Нали сте много стабилни от 11 год.? Откъде е ресурсът за 30% увеличение на заплатите на държавната администрация? А депутати, министри и пр. с 3 СРЗ и хиляди лв. отгоре?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове