11 Април, 2021 18:49 3 726 43

Финансист: ГЕРБ извиват ръце с плана за възстановяване

  • план за възстановяване-
  • герб-
  • любомир дацов

Томислав Дончев обяви, че планът няма да бъде внесен в Министерския съвет в момента и ще бъде оставен в ръцете на следващия кабинет

Финансист: ГЕРБ извиват ръце с плана за възстановяване - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него. Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен.
Това заяви в ефира на Българското национално радио финансистът и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Една от основните опорни точки в изказванията на управляващите от последните дни е именно Планът за възстановяване, надвиснал над бъдещия парламент. Сочен е като една от първите и най-важни задачи за новия кабинет.

Само преди ден в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че планът няма да бъде внесен в Министерския съвет в момента и ще бъде оставен в ръцете на следващия кабинет. Той отбеляза , че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия /ЕК/ е до края на април.

“Приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. Бюджетът към март показва добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата. Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година”, смята Дацов.

По думите му преструктуриране на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока.

“Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми”, смята още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    51 5 Отговор
    Нямам спомен да сме били във война за да се възстановяваме.Сега е мирно време,ако не броим 12 годишната окупация на ОПГ ГЕРБ.

    Коментиран от #11, #18, #19

  • 2 Жоро

    19 8 Отговор
    Дългия обицар ше го оправи все едно е тъп скеч с пет изречения.
  • 3 вижда се

    44 9 Отговор
    Герберистката сган на високо ниво ,до един са за затвора
  • 4 123

    41 9 Отговор
    След 11год. управление на ШАЙКАТА на България наистина и трябва план за възстановяване
  • 5 Безотговорно и престъпно

    25 8 Отговор
    Отношение + бандитското им управление. Ще им стане ясно че в България не живеят само Герб.
  • 6 розово

    15 8 Отговор
    Народа иска да му се дава.Политиците искат да ги харесат и затова дават.А трябва да остане нещо и да се открадне.Как ще стане това? Ами със заеми.
  • 7 От другия

    8 29 Отговор
    Месец оставаме без 50 лева помощ.А иначе Бойко бил лош.
  • 8 бл.134 в Зап. парк

    15 7 Отговор
    А , не така не се измъквайте . Нека следващото правителство опрости всички заеми на всички граждани и фирми. Също по 1400 лева безвъзмездна помощ на всеки мъж, жена , дете ....
  • 9 Живко от Варна

    6 0 Отговор
    Извинете, може ли да ми намерите приятелка, но да имам и бъдеще, за да си сбъдна мечтите ?
  • 10 ГОРСКИ

    13 6 Отговор
    То крадене като не видели беше, идва време за ревизия ???

    Коментиран от #20

  • 11 гад комунист

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Казаха ти, че пандемията се приравнява към война, ама алкохоло-наркотизираните ви мозъци не го възприемат. Тия дето не са помирисвали казарма, поне да четат. Дори във военно време / война / 150 - 250 жертви на ден са много, освен при офанзива. Разликата при нас е, че всеки ден е офанзива. "Национален план за възстановяване и устойчивост" е превод на названието на плана от английски и точно посочва предназначението му. Добре, че беше ..... 12 годишната окупация на ОПГ ГЕРБ. ..... за да се построи нещо в тая държава и хората да видят светлина в края на тунела. Ключовата дума в предишното изречение е хората, а не червените из-роди. Сега ще гледаме какво ще прави чалгаря. Ще почакаме малко и отново ще дадем на ГЕРБ да стрлои.

    Коментиран от #25

  • 12 Живко от Варна

    1 2 Отговор
    Извинете, може ли да ми намерите приятелка, но да имам и бъдеще, за да си сбъдна мечтите ?
  • 13 Луд гласоподавател

    11 6 Отговор
    Слави, Мая и Ристю Иваноф да правят правителство по бързо че си чакам от Манолова по 2000лв помощи и по 4000лв заплата от другите. Щото иначе........

    Коментиран от #22

  • 14 Лост

    8 2 Отговор
    А защо пуснаха концесии и продажда на разни имоти? Те и Конституция бяха предложили по рано.Иначе Борисов и финали на Колежа обещава.
  • 15 АМОН

    27 6 Отговор
    ПЪРВО ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ ТРЯБВА ДА ОБЯСНИ КЪДЕ ОТИДОХА МИЛИАРДИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОИТО ОТИДОХА В ШКАФЧЕТАТА НА БОКО.

    РЕВИЗИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА ОТ ПРОКУРАТУРАТА НА КЬОВЕШИ ЗАПОЧВА НА ПЪРВИ ЮНИ.

    ВЪПРОСА Е КАКВО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЪСТАВИ РАДЕВ , А НЕ ДАЛИ БОЙКОВИТЕ БАНДИТИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ЕС И ДА КРАДАТ ТАКА КАКТО СА ГО ПРАВИЛИ И ПРЕДИ.

    ВЪПРОСЪТ ОПИРА И ДО ВЪЗМЕЗДИЕТО КОИТО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ТУК И В ЧУЖБИНА ОЧАКВАТ!!

    Коментиран от #23, #24

  • 16 зъл пес

    8 7 Отговор
    Я марш бе,новите да сядат и да бачкат,бах ги и готованковците.Работа,работа,работа.Наготово е лесно,дайте да ги видим колко акъл имат.
  • 17 123

    5 1 Отговор
    Айде бегай бе.Я що сценаристи има,да сядат и да бачкат
  • 18 АМОН

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    ПРАВ СИ!!
    НО КАКВО ЩЕ ПРАВИ ДРЪНДАРСКИЯ ЦИГАНИН , КОЙТО ДО СЕГА РАЗПРЕДЕЛЯШЕ ТЕЗИ ДОШЛИ ОТ ЕВРОПА СРЕДСТВА?!!

    ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ГО ПЕНСИОНИРАМЕ И ГО ПРАТИМ ТАМ ОТКЪДЕТО ДОЙДЕ - от Старозагорския затвор.

    Въпорсът обаче опира до това, КОЙ ЩЕ ГО ПРАТИ - ГЕШЕВ ИЛИ НЯКОЙ ОТ НЕГОВИТЕ ГАВАЗИ КОИТО СА С ИМУНИТЕТ И КОНТРОЛ НА ДЕЙСТВИЯТА НА КОИТО НЯМА.

    ПАК УЛИЦАТА ТРЯБВА ДА СВЪРШИ ТЕЗИ НЕЩА.
  • 19 кака

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    Да бе,прав си,а тръгнали да искат разни планове от 12-годишния окупатор,нали?Я да сядат и да работят.На готово няма да им дадем нищо.
  • 20 акушерче

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "ГОРСКИ":

    То комунистите оставихте ли нещо за крадене на ГЕРБ? Явно яко са работили хората на Борисов, след като газвате, че много са крали. А, разберете се червени плужаци.
  • 21 Даааа

    8 8 Отговор
    Точно така трябва! Документите за тези милиарди да ги подават следващите, които ще управляват. Или те се надяваха да ги почнат кражбите веднага от есента?! Сега със заеми за да дадете това, което "обещахте", след това още и още и..... ФАЛИТ на държавата след една година. После следва бой по главите и всички ВЪН.... Тъкмо от 2022 ще пуснат парите и Бойко пристига като спасител..... Ама добре ще ви подредят... ИДЕАЛНО КАТО ЗА ВСИЧКИ "УМНИЦИ".... 😂😂😂😂

    Коментиран от #26

  • 22 стрина

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Луд гласоподавател":

    Хич не чакай,не видя ли как почва леееко да си взима думите назад.Щяла да настоява за 50-те лева да останат до края на годината,щяла да настоява за другата година да останат 50-те лева и още отгоре.Така че някои хора се прецакаха чко да гласуват за тая.Тя си е стара комунистическа мутра,а от тях действия не чакай,само обещания докато не седнат в меките кресла.Сега тя ще си взима 7 бона,а вие ще духате супата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохохо

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "гад комунист":

    Не ти ли стана ясно, че ГЕРБ оттече в канала, справка НДСВ.

    Коментиран от #38

  • 26 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Даааа":

    Точно.... Ама те откъде да разберат, че са прецакани(умните).... Сега ще има няколко седмици ахо-иху и после само ТИХООООО....
  • 27 Ралчев

    0 0 Отговор
    Е не сме чак такива нищожества, не ни обиждате.
  • 28 Източиха

    7 3 Отговор
    каквото можаха, увеличиха дефицита, сложиха прът в колелото на плана за възстановяване, подиграха се с народа и още са там и няма съд за никого.Нямам думи и това са хора, които ни управляват 11 години и не са чували за думата баланс. По -точно те какво управление са приложили?
  • 29 Томчо дончо

    3 1 Отговор
    Кат ви каза че ши ви евве майката виии не вервахте. Другия път сички за боката щот има и други капанчета в полза на мего. Ша страдате ей шъ страдате народе мой.
  • 30 Ох Баня

    4 0 Отговор
    План за спасение? Ама от кой трябва да се спасяваме и защо?
  • 31 жжжжжж

    2 3 Отговор
    властта се търкаля по улицата и никой няма смелост да я вземе. слабаци. а така викаха лятото...
  • 32 Матей

    5 2 Отговор
    Герб са професионални изнудвачи,това е тяхната природа,от много работа ли са забогатели или от много измами и грабежи на държавни пари?Набутаха България в преизпОднята и сега викат:няма каой да ви извади,.Да,чакай си ти да те извади,който те е натикал в пъкъла,чакай си помощ от тия садисти и съвършени негодници.
  • 33 наблюдаващ

    6 4 Отговор
    Правят всичко, следващото правителство да е виновно за всичко! Отпускат се всички мерки, заразените ще останат на високо ниво и летният туристически сезон, ще е провален! Парите за възстановяване ще останат за догодина! Празна хазна и куп още подводни камъни! Затова е най добре служебно правителство! Ако някоя партия направи правителство, ще влезе в капана!

    Коментиран от #35

  • 34 гнус

    2 1 Отговор
    Дали изобщо има такъв план?
  • 35 Щото

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "наблюдаващ":

    Като дойде Бойко на власт ония комуняги какво бяха оставили?! Сега поне има проекти и финансиране, стига тези следващите да са умни и да ги усвоят, ама като ги гледам на вързано куче хляб не могат да дадат, камо ли да управляват държавата... СМЕЕЕХ

    Коментиран от #37

  • 36 Хайде стига

    3 3 Отговор
    сте мляли,като празни воденици.Отворете най сетне програмата на ИТН.Трезвите,и мислещите ще разберат за какво става дума.Всичко е в бъдеще време.Ще,ще, ще! От минимум 1 година,до в края на мандата.Нещо ми намирисва на Царските 800 дни.Надникнете и вижте,кой кой е,от депутатите му.Няма да решава Слави,а Те.Като ги разгледате,няма да сте очаровани.И какво лошо иска Манолова? Реално,което иска огромната част от обществото.Ами ше настоява,защото няма превес.Бъдете сигурни,че останалите няма да е подкрепят.Включително ИТН.Там са едрите играчи.Ще усетите, колко е права,когато ви подпукат колектори в комбина с ЧСИ.Както мнозина са затънали в борчове,кредити,ипотеки свят ще ви се завие.Те засега ви изчакват.Да се избистру водата.Никой от всички играчи,не е заложил мерки срещу колектори и ЧСИ.Освен Манолова.А боко дори е вкарал шефа на съюза им в изборния щаб.Ще виете като вуци,но поединично ,запомнете го.Сега ако не им отрежат ръцете,никога няма да стане занапред.
  • 37 наблюдаващ

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Щото":

    Ами ако не лежиш на кухи опорки, може да видиш какво са оставили, вместо да задаваш глупави въпроси! Най фрапиращото пълна хазна с рекорден резерв, за новата ни история, срещу празна хазна и рекорден дълг!
  • 38 гад комунист

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хохохо":

    Защо не ми кажеш кога НДСВ е управлявала 3 мандата ? Няма друга политическа сила като ГЕРБ. Рано или късно всяка партия слиза от сцената но важното е как. Дори да слезнат, нещо което далече не е сигурно, слизат като победители с последен пълен мандат и още много преди него. Слизат като хора, които са направили неща , които ще напомнят за тях десетки години. А сигурен ли си ...какво беше с канала ? Той поема всякакви еднодневки. Гледай да не те завлече.
  • 39 Гошко

    2 2 Отговор
    Леле какъв маз_ник мазен!
  • 40 123

    4 1 Отговор
    Допреди 2 седмици, плана на Борисов беше за ограбване на България и евро фондовете, днеска ГЕРБ им извива ръцете с плана. Новото правителство да си направи собствен план и да си го изпълняват, ако могат да го изпълнят, думите са евтини-правенето е скъпо.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ленинчо

    0 1 Отговор
    имам пред вид Дончев, освен, че е Предател, този е и некадърник. Този план трябва да се внесе до 30 април т.г. Това е крайно не отговорна позиция, против целия си народ. А планът е за възстановяване от ковида.
  • 43 Държавата

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    е България, и за ЕС не я интересуват партиите. Предлагам да му хрумне, и да се гръмне сам Дончев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове