16 Април, 2021 05:25 8 001 30

16 април 1925 г. Атентатът в църквата „Света Неделя”

  • света неделя-
  • атентат-
  • комунисти

Атентатът е апогеят на започналата през 1923 г. гражданска война в България

16 април 1925 г.  Атентатът в църквата „Света Неделя” - 1
Снимка: Архив

На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт в нашата история. Избухва бомба в катедралата „Света Неделя“ в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500 по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200.

Сред убитите са 13 генерали - повече, отколкото във всички войни, които България е водила преди това, 13 полковници, 6 подполковници, много други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и много обикновени граждани, включително жени и деца. Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев.

Мощният взрив разрушава голяма част от покрива и част от южната храмова стена на катедралата „Св. Неделя“. Храмът е възстановен по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Осветен е официално на 7 април 1933 г. Днес за смъртта на стотиците невинни жертви напомня само една паметна плоча, поставена на стената на църквата.

Атентатът е апогеят на започналата през 1923 г. гражданска война в България. Нейното начало е поставено от популисткото управление на Александър Стамболийски, довело до преврат, последвано от опит за земеделско въстание и приключило с опита за комунистически метеж през 1923 г.

След атентата в „Света Неделя” властите започва широкомащабен терор срещу левицата. На 15 май 1925 г. поетът Гео Милев е извикан за справка в полицията и изчезва безследно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😁😁😁😁

    10 4 Отговор
    ...ам тоя Марко Фридман...😁...да не е дедето на Пол Фридман...😁...дето си замина миналата седмица...
  • 2 среднощен

    25 21 Отговор
    "...Непосредствени извършители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а организатори – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са осъдени и публично обесени на 27 май 1925 г. Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират убежище в Съветския съюз, включително главният организатор Петър Абаджиев....След атентата в „Света Неделя” властите започва широкомащабен терор срещу левицата..."; Никъде в статията не пише - кой поема политическа отговорност за атентата....? Историята обаче "поема своята историческа отговорност"... Деветосептемврийската "освободителна окопация" и последвалият "социален експеримент на социализъм и комунизъм"...! Та дори и до днес...! БСП отново във властта - само че "през задната врата"...! Цинично и тъжно, но факт!!

    Коментиран от #15

  • 3 Сесесере

    23 19 Отговор
    Благодарение на комунистите сме на първо място в света ! Терористи , отърване няма вече 100 години!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 с/р

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    Николай Петрини
    български политик
    Роден 4 декември 1889 г.
    Ямбол, България
    Починал 17 април 1925 г.
    (35 г.)
    София, България
    Етнос българи
    Образование Национален военен университет
    Политика
    Професия Офицер
    Партия Български земеделски народен съюз
    Народен представител
  • 5 Зоро

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    Комунистите са в миналото , сега Западът пое щафетата от нас ...видяха им се малко техните дето стрелят в училища,улици и магазини , та си вкараха терористи от чужбина и то в изобилие ...така че , не сме извастни само ние с тероризъм .
  • 6 Българин

    15 10 Отговор
    Дело на анархисти, предполага се по поръчка на комунисти.

    Като се замисля за "цвета на нацията" за който сега соросоидите плачат че тогава го гръмнали... Все едно да гръмнеш едновременно Атлантическия клуб, Плевнялиев, Ал Йорданов, които сега ни въвличат във война с Русия . И после да ревеш.

    Коментиран от #22

  • 7 Свидетел

    11 2 Отговор
    Наивните атентатори смятаха че ще убият царя там. Той обаче знаеше и не отиде. Те смятаха него за виновен за 5-те войни които се водиха в България. Смятаха го за виновен и за потушаването на войнишкото въстание на юнското въстание на септемврийското въстание за убийството на Стамболийски за жестокото потушаване на гладните бунтове и така нататък.
    Тероризмът нищо не решава. Това се доказва и от днешните терористични изстъпления. Какво докара този атентат на българите. Само нови изстъпления и държавен тероризъм за още почти 20 години напред.
    Държавниците трябва да си направят изводите от всичко това.
  • 8 БСП....ЗЛОБА И ЗАВИСТ

    13 12 Отговор
    ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА БСП КОМУНЯГИТЕ......
  • 9 БСП....ЗЛОБА И ЗАВИСТ

    12 12 Отговор
    КОМУНИСТИ В...ДЕЙСТВИЕ
  • 10 Бачо Киро

    21 7 Отговор
    Това е атентат на българи срещу българи осъществен в Божи храм в християнска България, където не са жалени ни български майки, ни български дечица. Този кървав терористичен акт е извършен от комунистите
  • 11 Шаран БГ

    18 5 Отговор
    Значи за да има Деветоюнски преврат- 1923 г. , със всичките му жестокости и невинни жертви, превратаджиите нямат капка вина - виновен е А.Стамболийски.
    За бунтовете на селяните и на комунистите през септември са виновни само комунистите и никой друг.
    Естествено, че за атентатът в черквата "Св.Неделя" са виновни комунистите. Доказано и.....наказано !
    И така години наред със съпътстващия ЗЗД, ремонтиран многократно, който в годините на Втората война позволява и убийствата на деца.
    Ама "Цветът на нацията " е унищожен след 09.09.44 г., а не през 1923-1925 години. Да помните и да знаетее !!!
  • 12 Екеиеи

    12 11 Отговор
    Безродници убиват герои. Затвор за всички комуняги.

    Коментиран от #14

  • 13 Фридман

    12 8 Отговор
    Не е атентат, а закъснял правосъдие!!! Трористите превратаджии грнерали от Септември 1923 избиха над 6000 комунисти и земеделци в Княжеството.
  • 14 Професора

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Екеиеи":

    Кви герои бе, вкарват България на два пъти в нац. катастрофа за 6 години и накрая си позволяват, чак да ламтят за власт и да убиват действащия премиер Стамболйски! Продажни генерали слуги на австиеца!
  • 15 Другия с коня

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    Българската комунистическа Партия е в народното събрание в Коалиция за България с БСП - от 10 ноември до днес 30 години са в Народното Събрание...Миналата година Генералния секретар на БКП от Народното Събрание искаше по телефона от Божков средства за Протестите в България - за младите и красиви Комунисти явно....Те вривиха България,вие за една черква ....

    Коментиран от #18, #21

  • 16 Уди Кълвача

    9 6 Отговор
    Трористите генерали от 1923 до 1927г избиват десетки хиляди, други са беследно изчезнали, трети са измъчвани, броя е около 70 000 общо убити и репресирани дори цяла Европа им е скочила срещу Цанков - Кръволока и хунтата му!
  • 17 даритко

    6 12 Отговор
    Нали имаше много възмутени от атентата в Буново, а тук са убити стотици българи сред които много деца и жени, а възмутени няма. Защото е извършен от българи

    Коментиран от #24

  • 18 Комуниста

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    Ти оставаш безработен скоро ти врътват крачето кумира ти избяга!
  • 19 Отечествен Фронт

    9 5 Отговор
    Тези генетали когато заповядваха да бъдат клани не въоръжени българи в реката на Буново какви бяха? Колко деца изклаха 1923 Септември с родители членове от БКП и БЗНС?
  • 20 Учуден

    7 1 Отговор
    Защо ли ми напомня събарянето на близнаците в САЩ?
  • 21 среднощен

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Другия с коня":

    "..Те вривиха България,вие за една черква ..."; Така е, но ще го разберат "по-късно"...!! За "заблудата на младите" - всички носим отговорност! "Оставихме ги пред телевизора" - "Слави да ги възпитава"...? Резултатът е налице - "миещи чинии" в чужбина млади българи, които ненавиждат Родината си! Всичко започва от "бездуховността" на няколко поколения българи... Така че - атентатът в храм Св. Неделя не трябва да се неглижира!
  • 22 сила

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    много точно,отдавна и аз това казвам но народа е редко тъп и прост....
  • 23 Иван

    4 4 Отговор
    Само как са работели тогава разследващи и съд. За един месец и на бесилката. Браво на хората на Цар Борис ІІІ. Защо и сега не се роботи по същият начин.
  • 24 Бари

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "даритко":

    Къде видя българи !? Коен , Фридман ... се еврейчета .

    Коментиран от #26

  • 25 !!!?

    6 4 Отговор
    Наследниците на терористите са в Парламента - те са тези който опорочават Промяната !!!?
  • 26 кукуряк

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бари":

    Над 200 убити, ти изброи две имена и се изходи върху българските дечица убити в този кървав атентат. Поне чети статията
  • 27 SDEЧЕВ

    1 4 Отговор
    ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО - БОЖЕ ПАЗИ ЦАРЯ
  • 28 Сър Пичук

    4 3 Отговор
    Днес БСП трябваше да се покае и да поднесе извинения на целия български народ, но вместо това отново видяхме една войнствена, агресивна и безскрупулна партия.
  • 29 РеалНо

    1 1 Отговор
    Само забравихте да посочите, че атентата е пряко ръководен и финансиран от Москва и Коминтерна, а тези изредените са поредните изпълнители на волята на руснаците и световните комуняги. За жалост и днес България е пълна с такива. Същите днес се крият зад т.нар. НПО-та и неолиберал-левичарски организацийки.
  • 30 Гришата

    1 0 Отговор
    150-200 убити а колко са убитите през междусъюзническата война ,през първата световна война ранените ,осакатените,благодарение на тези в църквата, -стотици хиляди ,та тези в църквата са виновни и за откъсването от България територии-Македония,южна Добруджа,Беломорието както и остров Самотраки ,тия в църквата са виновни и за милионите репарации които победителите задължават България да изплаща, и настъпва мизерия и глад
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове