12 Април, 2021 07:08 23 381 35

Почина легендарен български математик и учител

  • коста коларов-
  • математик-
  • учител

Коста Коларов и група пенсионирани учители разработиха малък учебник за тези, на които не им се учи

Почина легендарен български математик и учител - 1
Снимка: БГНЕС

На 82-годишна възраст е починал видният математик Коста Коларов - автор на десетки учебници и сборници по математика. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание "Главен учител".

"До последния си дъх работи за мисията си - за истинско познание за децата! Воюва срещу търгашите на все по-лоши и скъпи учебници заели от години позиции в Министерство на образованието. Една от инициативите му от последните години е за специална подкрепа на децата изоставащи по математика със специална разработена от него методика за окуражаване и насърчение! Успява да намери спонсори и я прилагат в три от училищата в Добрич с огромен успех.Поклон пред паметта на Коста Коларов, един истински Български Учител!", написа във Фейсбук Димитър Манов.

До края на 2020 год. Коларов работи върху последните редакции на излязлата само преди месец от печат негова последна книга - "Математика VIII клас - най-необходимите знания и умения".

Според математика "Ужасната математическа неграмотност сковава по- нататъчното интелектуално развитие на тинейджърите". Голямата грешка има при факторите, които ръководят образованието считаше Коста Коларов. Той си спомняше случай, когато като председател на Общински съвет - Добрич е приел един циганин на възраст около 65-75 години. Човекът дошъл да каже, че иска внукът му да учи, а не да ходи на училище, за да получава закуска. "Закуска, рекъл човекът, и аз мога да му осигуря, но искам да е грамотен. А те му дават кетап да премине в трето отделение, без да знае нищо. Карат ги до училище с автобус, вземат си закуските и дим да ги няма", разказал дядото. Коста Коларов и група пенсионирани учители разработиха малък учебник за тези, на които не им се учи. Приготвили бяха подарък заедно с учебника -калкулатор и геометрична линия. Бяха готови доброволно да учат децата на елементарна математика, но не срещаха разбиране от висшестоящите в образователната система.

Роден навръх 6 май 1938 г. в кръщелното му свидетелство той е записан като Коста-Георги Бончев Коларов. Баща му е бил занаятчия - златар, а майка му - домакиня. Завършил средното си образование с отличен и веднага е приет да учи математика в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломира се през 1960 г. От 1 септември същата година започва работа като учител по математика в Първа гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". През 1969 г. е назначен за главен специалист по математика към ОНС-Добрич. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание "Главен учител" у нас.

След създаването ѝ започва работа в Езикова гимназия "Гео Милев". Занимава се активно с теоретични основи на педагогиката на математиката. Коста Коларов бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич.

Поклонението е на 12 април от 12.00 до 14.00 часа в траурната зала "Харон" в Добрич.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Старата генерация УЧИТЕЛИ

    122 0 Отговор
    Поклон..

    Коментиран от #31

  • 2 Отровното трио

    2 112 Отговор
    Не знам, изглежда ми продукт на статуквото. Трябват нови необременени професори за да пребъде България

    Коментиран от #3, #4, #27, #33

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    99 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отровното трио":

    Много му се харчат сборниците по Алгебра и геомертрия!Бог да го Прости ,умен човек! При тези сборници не може да си-калинка ,мое мнение!
  • 4 Някой

    71 1 Отговор

    До коментар #2 от "Отровното трио":

    Може би искаш да кажеш, че трябват нови от тези с купените титли и дипломи. От тях дал господ колкото искаш, ама файда никаква.
  • 5 Плаан

    31 4 Отговор
    Познавах го, добър учител, но тази статия е гнусна. Човекът починал, а вместо да говорите за него плюете по всичко, от което грам не разбирате.

    Коментиран от #7

  • 6 Стефан Петров

    88 0 Отговор
    Ето за такива българи трябва да се говори и показва денонощно, а не за разни моделки, плейметки, блогъри и псевдополитици, известни само с това, че са известни.

    Коментиран от #14

  • 7 Гошо

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "Плаан":

    А ти от коя канализация изпълзя,дори и име нямаш.??? разбирачо.
  • 8 Хитрец

    3 26 Отговор
    И аз съм му учил по учебниците ама ако някой иска да е на високо математическо ниво да учи чужди езици да взима западен учебник и да се учи.

    Коментиран от #11

  • 9 Petkov

    33 2 Отговор
    Поклон!
    Такъв човек трябва да е министър на образованието, а не сегашните копи-пейстъри, а на български - преписвачи на чужди учебници.
    Жалко, много жалко ...
  • 10 Госあ

    10 3 Отговор
    За реалността в България, на учениците им е необходимо да знаят да смятат единствено проценти. А такива хора, ще бъдат все по малко.
  • 11 Историк

    1 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хитрец":

    Все пак Гаус Ферма и Лайбниц Коши и Абел не са българи така че си прав

    Коментиран от #16

  • 12 Бог да го прости Математика Коларов!!

    6 4 Отговор
    Помислих ме да НЕЕ Физика-математик Витанов, където ежедневно Нагнетявате страх и паника сред Българския народ, този трябва да бъде съден за целенасочено то, Поръчково Опсихясване на Народа!!! На Сметката, не на съвестта на този физик тежат Смърта на много Българи, не получили лекарска помощ в Болници, след Стреса който наложи този физик в Обществото!! Съд и Затвор за този Бългапомразец!!! Ехидно Чудовище!!!
  • 13 Българомразец

    3 1 Отговор
    Витанов Българомразец!!
  • 14 И аз така мисля

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан Петров":

    И мен ме дразни непрекъснато да ми натрапват физиономии на моделки с кастрирани носове, а вместо устни - дупе. Омръзна ми да създават идоли от хора с мозък колкото на замразено пиле. Най-тъжното е, че въздействат на младите и стават модел за подражание. Така обществото ни създава измет. Факт!
  • 15 Резултатът

    8 0 Отговор
    Чалгаризация.
  • 16 Също и Джагит Арф

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Историк":

    Не е българин 😉
  • 17 Недев

    21 0 Отговор
    Дълбок поклон. Голям Човек и Учител. Имах късмета да съм ученик.

    Коментиран от #18

  • 18 Недев

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "Недев":

    Дълбок поклон. Голям Човек и Учител. Имах късмета да съм ученик на г-н Коларов.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пурко

    18 0 Отговор
    Светла му памет! Поклон!
  • 21 МИНАЛО БЕШЕЛО

    3 6 Отговор
    ЛОШОТО Е ЧЕ ДОБРИЧ ПОЧТИ ВЕЧЕ НЕ Е БЪЛГАРСКИ А ЕРДОГАНСКИ И ДОГАНСКИ !

    Коментиран от #26

  • 22 БЪЛГАРЧЕ

    8 0 Отговор
    Да сведем глави и отдадем почит.
  • 23 Грую

    0 14 Отговор
    Сигурно е пресмятал нещо за Ковида!
  • 24 Просветен българин

    2 8 Отговор
    Не ми пука! Пишете нещо за Гала, Глория, Златките, Азис, ...някоя нова операция има ли??
  • 25 Йо Несбьо

    3 0 Отговор
    Всичко в статията като теза е вярно, но ценностите в субкултурата са различни. Малчуганите виждат покрай родителите си, че няма смисъл от много учене и съответно е по-добре да си вземат закуската и да се забавляват, вместо да учат. Цяла България е съставена от тарикати, които търсят връзки и ходатайство, за да успеят, което се явява непреодолима преграда пред действително учещите. С учене може да се успее, но извън България, където субкултурата е на ниво. Вземете един Влад Тенев, милиардер в САЩ, вземете българи, успели с учене, бизнес, иновации, направете ги популярни в България и след около 10 години може да се очаква ефект. На този етап мисленето в хората е как да те излевачат, как да подкупят някого, как да окрадат някого или да го злепоставят, за да могат да направят далавера и "по втория начин" те да са добре, а ти не! Борил съм се с това с години - хората просто са свикнали на "ad hominem" обиди, вместо да предложат сериозна и градивна критика по същество. Ще ви дам пример - предлагаш идея, която е интелигентна, интересна и с потенциал, но от нея ще се обогатиш ти. Колегите не се занимават толкова с идеята, колкото с това: "Като е толкова умен, що няма пари?", "Нали е голям специалист, що са му скъсани панталоните?", "Като е способен и квалифициран, защо няма кола и ходи пеш?".

    Коментиран от #29

  • 26 Кое му е лошото?

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "МИНАЛО БЕШЕЛО":

    Като гледам където е Ердоган е в пъти по-добре
  • 27 Знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Отровното трио":

    Хем не знаеш хаем пишеш че е обременен.

    Бахтън от критикари и мърморковци

    Коларов е дарование, надарен да обучава. С пет пъти по-малко думи и народен изказ обучава на това, което разни академични преподаватели с много много думи казват много работи, от които се разбира малко.
    Казано иначе, преподаването е изкуство, което малко владеят и дори и от академичните общности малко го владеят.
    За да преподаваш просто и ясно сам трябва да си проумял в дълбочина същността на нещата. Същността може да се изрази с 1-2 изречения, ако си я проумял !! И така обучението става лесно.
    На обратната страна са академични учени, които много често се опияняват оп думите си. И неща, които могат да се кажат на децата и обучаемите ясно просто и лесно, те такива ги ръсят, че и човек с висше трудно ги разбира.

    Бог да проси, преподавателят Коларов
  • 28 Знаещ

    5 0 Отговор
    Познанията и знанието са нещата заради които си заслужава да се живее. Едно от най-интересните неща на света са и доставят най-много наслаждение.
    Бедата е че познанията се поднасят от невежества, които сами не са ги проумяли, а наизустили и назубрили. И наизустеното преподават на други. Но когато не си схванал същносостта, смисъла и причината за съществуващото на едно или друго нещо, не можеш да го изразиш ясно и просто. И така самото познание и обучение се преподават по такъв сложен и академичен начин, сякаш разни образовователни учреждения и капацитети са си наумили да откажат децата и юношите от познания и знания.

    Коларов е от хората които разбираха нещата, а значи и че ги владее* и може да ги поднесе просто и ясно - започвайки от смисъла и същността. Обратно на някои, които не разбираха или си мислеха че разбират, без нищо да разбират.

    ----------------
    * "Това, което не се разбира, не се владее" Гьоте
  • 29 Знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Йо Несбьо":

    На светлинни години си от действителността. Знанието е същнотст, чрез която се успява навсякъде. Но ти и тебе подобни, дори не вдявате какво значи "успех".
    Не може да има успех в чужбина. (Този Влад, почти не е живял в България.) Смисъла на същестъвуането и успеха е да допренесеш полза за народа си и обществото в което си израсъл, а не да натрупаш пари. "Успех" в полза на други народи и общества не съществува, освен в славолюбиви тщестлавни мозъци.
    Живееш, правиш и работиш за семейството си, за рода, за народа, за родината. И успяваш, когато можеш да допринесеш поза. Другото е без смисъл, безсмислица.
    Ползата може, дори, да е в това, че си направил добро семейство, направил си 3-7 деца, възпитал си ги и си им дал основа даа са добри хора и да продължат да правят семейства с деца, с много деца.
    Смисъла и целта на живота ни го подсказва Природата. Всичко живо в Природата се стреми към възпроизводство.
    Само човечетата гонят кариери, слава, придават си важност и значимост, пъчат се и се мъчат да се доказват на себе си и на другите и търсят одобрението им. И си мислят че в това е успеха -- червения килим и блясъка на прожекторите ...
  • 30 Поклон

    3 0 Отговор
    Преподавал ми е в гимназията. Наистина беше голям преподавател и човек... Бог да го прости.
  • 31 Бай 1️⃣8️⃣

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Старата генерация УЧИТЕЛИ":

    Нека да кръстим математическата гимназия на него , на един достоен Българин и да бъде награден посмъртно за заслуги към науката и образоването.
    Поклон
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мария

    0 0 Отговор
    Не го познавам този учител, но явно е бил от истинските. Днес Има много завършили педагогически специалности без да са учители, мога да кажа едно 80%...Това са хора, които не стават, а учат децата ни. Трябва да има по строги критерии, за хората, които ще преподават.и още нещо, основния девиз на младите днес е "да се забавляваме", никакви цели, никакви стремежи и съответно...сервитьори и метачи.Жалка картинка.
  • 35 Един

    0 0 Отговор
    Най модерното образование сега е на Джонев. Децата са оставени на воля. Квото стане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове