12 Април, 2021 16:31 1 546 13

Ревизоро следи да не прелеят язовирите

  • ревизоро-
  • язовири

Операция на МОСВ

Ревизоро следи да не прелеят язовирите - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с разпореждане на премиера Борисов да се следят нивата на комплексните и значими язовири, с цел предотвратяване на наводнения от повишаване на нивата в следствие на снеготопене и очаквани валежи, Министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши проверки на комплексни и значими язовири, в които се очаква голям приток през пролетното пълноводие, както и дебелината на снежната покривка.

За язовир "Искър", предвид, че към 12.04.21 г. наличният обем в язовира е 524,905 млн. м3 и водния обем от снежните запаси във водосбора на язовира 172,6 млн.м3, следва ВЕЦ "Пасарел" да сработва разрешените с месечния график водни количества, като използва и трите хидроагрегата.

ВЕЦ "Кокаляне" да работи в синхрон с ВЕЦ "Пасарел", като използва двата хидроагрегата.

Допълнителната приточност да се пропуска по река Искър, в участъка до язовир "Панчарево". В участъка от язовир "Панчарево" до квартал Курило на район Нови Искър, освобождаваните водни количества от язовир "Панчарево" да не надвишават 40м3/сек, предвид проводимостта на реката, като при вероятност за надвишаване на тези количества, да се уведоми своевременно дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

За язовир "Бели Искър" - да се поддържа осигуреният свободен обем в язовира, като ВЕЦ "Бели Искър" сработва притока и в зависимост от изменението на хидрометеороложките условия да се изключват и включват събирателните деривации и/или водохващания от тях.

За язовир "Калин" и "Карагьол" - да се поддържат осигурените свободни обеми, с цел поемане на водния обем от снежните запаси във водосбора на язовирите.

За язовир "Дяково" да се поддържа обем 30,00млн.м3, като постъпващия приток се използва за електропроизводство. Да се завиши контрола по проводимостта на река Бистрица, Отовица и Джерман, с цел безпрепятствено преминаване на пропусканите допълнителни водни количества от деривациите през населените места, вкл. Град Дупница.

За язовир "Студена" - предвид динамичната хидрометеорологична обстановка, да се изключат събирателните деривации "Владайски" и "Палакарийски", като притока към язовира се ограничи до река Струма, с цел поддържане на свободен обем в язовира. При необходимост от освобождаване на обем на с цел ретензия, да се използват всички облекчителни съоръжения на язовирната стена, без водовземна кула, като се има предвид проводимостта на реката в участъка след язовира и извършваните в момента дейности в речното корито.

За язовир Белмекен - НЕК ЕАД да упражняват контрол върху притока от събирателни деривации "Марица 1900", "Марица 1200" и Джаферица" и "Грънчар" като вземат предвид и наличният воден обем от снежни запаси с цел осигуряване на води за напоителен сезон 2021 г.

За язовир "Асеновец"- ВиК Сливен да преустанови ползването на водни количества от подземните водоизточници и да използва водите от язовир "Асеновец". По данни на ВиК оператора се очаква язовир "Асеновец" да започне преливане до около 4-6 дни. Речното легло след язовирната стена е с осигурена проводимост и няма опасност от вредно въздействие на водите.

За язовир "Христо Смирненски"- Предвид очакваното интензивно снеготопене съчетано с приток от централна Стара планина и възможността чрез основен изпускател да се освобождават до 2,5 м3/сек , следва експлоатационното дружество да осъществява контрол върху притока от събирателна деривация "Янтра".

Компетентните институции следва предприемат действия за осигуряване на проводимост и безпрепятствено преминаване на високите води през град Габрово и другите населените места.

За язовир "Йовковци" - Към настоящият момент се сработва притока. В случай на увеличаване на притока и необходимост от провеждане на висока вълна, следва ВиК оператора да уведоми населението и компетентните органи, с цел не допускане на заплаха за населението.

За язовир "Тополница" Постъпващият приток над определения обем да се използва за електропроизводство, като компетентните органи следят за безпрепятствено пропускане през реката на отработените водни количества.

За Язовир "Жребчево" - Към настоящият момент язовира е с обем 326,0 млн.м3, като при достигане на 330 млн.м3 притока ще се използва за електропроизводство. Обем от 330 млн. ще осигури напояването за сезон 2021 г., както и оводняване на река Тунджа, включително и водите, необходими за запълване на яз. "Овчарица".

За язовир "Копринка" - След достигане на обем 115,000 млн. м3 ВЕЦ "Копринка" да преработва постъпващия приток, като от преработената вода да се подават до 10 м3/сек към ВЕЦ "Стара Загора", а останалото водно количество да се изпуска в река Тунджа.

За язовирите включени в каскада "Баташки водносилов път", "Белмекен - Сестримо", "Доспат - Въча", "Арда" и язовири "Розов кладенец" и "Овчарица", които към настоящият момент имат достатъчно свободни обеми, при увеличаване на притока следва дружествата, които осъществяват техническата експлоатация на съоръженията, да действат съгласно утвърдените аварийни планове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Да вземе да се хвърли в някой язовир.

    Коментиран от #10

  • 2 Майна

    8 1 Отговор
    ВИЕ ВЕЧЕ СТЕ УДАВЕНИ ОТ ,,НАРОДНАТА ЛЮБОВ,, И СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО УДАВНИЦИ!
  • 3 миш

    6 0 Отговор
    Е,това му е работа на човека,нема лошо.Макар,че то не остана време.Тик-так,тик-так и конец.

    Коментиран от #5

  • 4 Хал

    12 1 Отговор
    хабер си няма селския хитрец от язовири !
  • 5 несъгласен

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "миш":

    работата му е да танцува балет
  • 6 миш

    5 1 Отговор
    По ще му е лесно да следи само язовирите построени от ГЕРБ.Верно,много са ,ама кво да праиш.
  • 7 Ох Баня

    3 1 Отговор
    Ето защо при Боко има немислещи. Кавтото каже началника, това е, не е нуужно да милиш че и пари може да поискаш.
  • 8 истина е

    8 1 Отговор
    И този е абсолютен ментак !!!
  • 9 един от многото

    5 1 Отговор
    Видях го , обул гумени ботуши и бучи клечки по брега на язовирите да види вдига ли се водата!
  • 10 Да знаеш че

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Митничар, лесно се не дави?
    От първи янури 2021 ,
    защитните облекла за спасение ,
    в ЕО ще са без мита!
    ,

    Коментиран от #12

  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор
    Ревизоро ли се притеснява, нали няма да е в следващото правителство? Или началника му 🎃 го използва за реклама - на вижте как се грижим. Тая боза, дето са преписали първите редове от всички аварийни планове ще използват за приказчица за приспиване на заспиващия народ ли? Те дори не са всички язовири, които преливат в момента! Тъпо! Много тъпо!
  • 12 един от многото

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да знаеш че":

    Точно те се давят най лесно , защото плуват "митничарската"!
  • 13 ELTO

    1 0 Отговор
    Бате Зоро пази зорко язовирите и музовирите оти че прелеат и че ни издават ...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове