14 Април, 2021 09:31 4 181 27

Проф. Кантарджиев обясни колко процента от хората реагират неадекватно на ваксините

  • проф. тодор кантарджиев-
  • ваксиниране-
  • ваксини-
  • тромбози

Той обясни, че тромбозите при ваксиниране с "АстраЗенека" са установени при много редки случаи и то само при първа игла

Проф. Кантарджиев обясни колко процента от хората реагират неадекватно на ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

"Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. Това заяви директорът на Националния център по заразни паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че тромбозите стават само при първата игла, а при втора игла няма описани случаи. Тромбозите стават много рядко – на 3 милиони ваксинирани, млади жени, които взимат противозачатъчни и рискът е, когато жената е в овулация и получи първата инжекция от "АстраЗенека". В Германия например имало наблюдения, че риск имало при поставяне на AstraZeneca на жени в овулация.

Трябва да се изчака, защото ако се смени кратката характеристика, може да се ползва друга ваксина. Иначе нещата, за да са чисти юридически трябва да се изчака два месеца от първата ваксина на "АстраЗенека да се правят двете ваксини на „Pfizer“ през три седмици, обясни проф. Кантарджиев.

Другите ваксини също имат странични реакции, но проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже дали тромбозите и техният механизъм как зависят от ваксината, уточни той.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Много нисък процент от ваксинираните нямат да изградят антитела. „Когато има много ваксинирани, пазим тези, които не са ваксинирани и тези, които не са изградили имунен отговор в себе си“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Все още британският вариант е най-разпространеният и в някои области на страната се получават нови мутации, които в момента се проучват – в Северна България. Цената на PCR теста е много висока поради голямото търсене.

PCR тестът може да стане и за 6 часа. По отношение на зелените ваксинационни сертификати за пътуване, проф. Кантарджиев отбеляза, че нашата страна ги одобрява, тъй като това е един от начините за ограничаване разпространението на инфекцията. Здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните е добре дошъл в нашата страна, посочи медикът.

По думите му сертификатът съдържа много малко данни – името на човека, прекарване на инфекциозното заболяване, нивото на антитела и за това дали конкретният човек се е ваксинирал. Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя, обясни проф. Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    31 1 Отговор
    Разбрахте ли сега, ваксините не били ОТРОВНИ, ами Хората, тяхната м... , реагирали неадекватно.

    НАРОДЕ, ДО КОГА ЩЕ РЕАГИРАШ НЕАДЕКВАТНО!?!?!? НЕ ТИ ЛИ ДОТЕГНА ТЕРОРА НА ПСИХОПАТИТЕ?!?!?!
  • 2 Той

    28 0 Отговор
    Да го питам в този процент ако са негови близки как ще реагира...

    Коментиран от #11

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    20 0 Отговор
    Аз ли не разбрах, журналистите ли, или професора не различава човешка реакция от реакция на организма 🤔🤔🤔🤔
  • 4 илийката

    6 36 Отговор
    Всички трябва да се ваксинираме, не слушайте руската хибридна пропаганда, защитете живота и здравето си, няма нито един доказано починал от ваксинация, но тези от ковид са много.

    Коментиран от #7, #16

  • 5 На кратко

    30 3 Отговор
    Това вече не са доктори, а пласьори на некачествени наркотици на държавна хранилка и защитени от закона на мафията.
  • 6 въпросче

    11 1 Отговор
    Овулацията е много кратък период от време – максимум 12-24 часа. Т.е.жените са в овулация 1 денонощие. Как пък ще улучат да се ваксинират точно в това денонощие,г-н професоре?

    Коментиран от #12

  • 7 Я пак

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "илийката":

    Ваксината нали трябва да си я праскаш като наркоман през 2-3 месеца за да е "ефективна". Е, отстъпвам ти всичките ваксини за мен и моя род, праскай се на воля!

    Ех, да можеха всички ГРОБски Тикви и Кратуни, всички жалки Калинки и Илийки да ги натикаме в КИЛИЙКИ!...
  • 8 в кратце

    3 2 Отговор
    Когато ендометриумът(вътрешната стена на матката) приеме отделената яйцеклетка,ако не стане оплождане със сперматозоид,клетъчният слой и кръв се отделят през канала и настъпва менструацията. Тя е 5-6 пъти времево по-дълга от овулацията.
  • 9 Гост

    13 1 Отговор
    Тоя МИШОК пак излезна от дупката................
  • 10 Верно

    8 0 Отговор
    РАЗБИРАЧ !!!
  • 11 уви

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Това е проблемът, винаги има риск да си ти прекаран. Но и него го разбирам той носи отговорност за множестовото и винаги ще избереш да има на няколко милиона няколко души, отколкото всеки ден да умират по 130 души, демек по-малко зло.
  • 12 уфф

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "въпросче":

    Е, от милионти ваксинирани все ще улучат, бе многознайко. Те да не би да ги питат като ги ваксинират дали са, или не са. Пък и много от жените да не мислиш, че знаят.

    Коментиран от #14

  • 13 Защо не ти вярвам

    12 1 Отговор
    Ама изобщо не ти вярвам.. Защо ли никой не ти вярва
  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "уфф":

    И баш Коритаров ли са улучили ‼
  • 15 въх

    3 1 Отговор
    Съветвам ви да прочете какво предлага за справяне с пандемията Dr. Peter McCullough(най-цитираният в света кардиолог) и едно интересно интервю с топ Yale доктор и учен - Alessandro Santin, интервюто го има на TrialSiteNews
  • 16 Абе ти

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "илийката":

    нали не ни казваш какво да правим, не си спомням да си ми шеф или нещо такова.
  • 17 Наглост

    6 0 Отговор
    Наглостта е безгранично понятие. Те така и няма да спрат да агитират ваксините, понеже не знаят къде е границата на разумното. Мислят си че всички сме прости. Ще ни обяснява Той, къде зимуват раците. Палячо на Парите.
  • 18 От казана с катран

    9 0 Отговор
    Думата “неадекватен” е психологически термин, който професора използва неадекватно!
  • 19 Като дойде време за

    3 0 Отговор
    Военно положение, всички вие милиционери ще сте на първа линия, а не децата ни!
  • 20 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор
    Той Кантарджиев преди месец еретично и в противоречие с Мутафчийски, Балтов и прочеето неимуно и невирусолози каза, че най-добрия имунитет се получава след преболедуване на вируса! И получи червен картон, дръпнаха го назад и НУЛА интервюта! Явно му е изтекло наказанието! И пак не се и усеща какви ги дръсти! Ама червения картон е в джобчето на съдията!
  • 21 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    Публикувано във ФАКТИ :"Cтaнa eднa мoдa – мнoгo дa ce гoвoри зa тoзи кoрoнaвируc, a тo cи имa и други бoлecти“. Тoвa зaяви дирeктoрът нa Нaциoнaлния цeнтър пo зaрaзни пaрaзитни бoлecти и члeн нa НOЩ прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв в cутрeшния блoк нa БНТ.
    А защо пак се спряха плановите операции по болниците?! Не ми е за недонапомпените джуки и бюстове; за хорицата с истински проблеми ми е въпросът!?
  • 22 Аз не съм тулуп

    5 0 Отговор
    На вниманието на простите тулупи, защото това е отдавна известно за "мислещите тръстики". Тази абсолютно некомпетентна герберастка подлога в областта на справяне с вирусни епидемии, си призна, макар и косвено, за умишленото зомбиране на послушковците с цел проваляне на изборите.
  • 23 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Той като умре човека от първата игла е логично да няма нужда от втора.
  • 24 Кой го казва

    5 0 Отговор
    "Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. А стига бе, верно ли?!?
  • 25 Ъхъ

    2 0 Отговор
    Забрави да обясни, защо теакцията с тромбози е само след първата игла, защото с тромбозане доживяваш до втората...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Стана една мода – много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести“. Нахално, получава се кой ми изходи в гащите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове