Last news in Fakti

16 Април, 2021 10:55 1 823 39

Румен Радев: Правовата държава е немислима без хора, готови да създават условия за свободно развитие

  • румен радев-
  • юристи

Президентът поздрави българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник

Румен Радев: Правовата държава е немислима без хора, готови да създават условия за свободно развитие - 1
Снимка: БГНЕС

„Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество“.

Това се казва в приветствие на президента Румен Радев до юридическата общност в България по повод 16 април - Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и съдебните служители, призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

Президентът изразява увереност, че емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес, защото чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет – да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения.

Президентът поздравява българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник и подчертава, че прилагането на правото като стройна система от правила има значение, което далеч надхвърля уредбата на обществените отношения.

По думите на държавния глава, измеренията на правото да утвърждава етични норми и да формира правосъзнание за поколения напред изискват професионализъм, разум, смелост и отговорност, които качества всеки юрист следва да проявява до край. „Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден“, обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ

    14 26 Отговор
    ВЕЛИКА МИСЪЛ...КЪДЕ Я ПРОЧЕТЕ....

    Коментиран от #3, #5, #28

  • 2 пожелание

    23 10 Отговор
    Бочко да го съдят колкото се може по бързо !!!

    Коментиран от #11, #39

  • 3 БАЦЕ БАЦИЛА

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ":

    В предговора на "Винету"!

    Коментиран от #9

  • 4 Българка

    30 15 Отговор
    Румен Радев е държавник с последователни принципи, които за разлика от Борисов не газят конституцията и законите. Президентът е обединител на прогресивните българи, които искат правова и свободна държава
  • 5 Ха ха ха

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ":

    фатмаците от обслужващия му персонал са му го шушнали в ухото ! Това е too much и доста над неговите възможности !
  • 6 Пилотчето

    16 19 Отговор
    вместо да отправя поздрави защо не отиде в парламента за да помага на любимите си "партии от протеста"?След като постигна голямата си цел не е ли време да работи за просперитета на държавата в чието управление вече няма "мутри"...?
  • 7 Този

    14 15 Отговор
    е цар на алабализмите!
  • 8 sars cov2

    9 16 Отговор
    Абсолютен кретен...
  • 9 РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ

    7 13 Отговор

    До коментар #3 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    НЕ ПОЗНА...В ПРЕДГОВОРА НА СЪЧИНЕНИЯТА НА...ЛЕНИН...20 ТОМА
  • 10 БОЗА

    21 7 Отговор
    Страшно ми харесва,как действа президента на герберясалите-ПОЩРЪКЛЯВАТ на мига...президентът е всичко онова,което бацко не е... ;-)

    Коментиран от #16, #37

  • 11 Ринго Сталин

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    За какво ??? Че е спасил България от съветският комунизъм ??? и излови руските агенти в президентството ??? На Бойко орден за заслуги трябва да му дадат ...
  • 12 !!!?

    5 14 Отговор
    Фигуранта е най-голямият философ измежду "нато'вските генерали и най-голямият нато'вски генерал измежду философите !!!?
  • 13 гост

    15 6 Отговор
    Абе тия герберски тролове още ли са щат бе? Кой им плаща да повръщат под всяка статия?

    Коментиран от #38

  • 14 патоанатом

    1 8 Отговор
    Заради пандемичната ситуация, не можем да ходим в барчето срещу моргата, но собственикът се преориентира и продава храна за вкъщи. Жалко, защото ми липсва задушевната обстановка. Сега трябва да си седя в кабинета до залата за аутопсии, и да си пия водката която сам съм си направил. Единствената жива душа тук е санитарят, но той е тук да се разправя с погрбалните агенти и изперколясали роднини и вечно е масирано дрогиран.

    Коментиран от #17

  • 15 балкан

    13 5 Отговор
    Преди си мислех че няма как да се случи. Няма как да се допусне такъв разумен човек във власта. Народа ми показа че много съм грешал. За това вярвам отново в българите. И съм сигурен че те си градят пътя. Човек като този е светлина.Която ни кара да видим всичката тиня и гняс .

    Коментиран от #18, #19

  • 16 РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ

    5 17 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    ЩОМ ЕДНИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ НЕ МОЖА ДА НАПРАВИ....ЯЗЪК ЗА...НАПЪНИТЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Психо от Курило

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "балкан":

    Я вземи да напишеш поема за фърчилото. После може да отидеш и да му предложиш...Щом се харесвате, вземете се , лошо няма. Тъкмо ще спазите джентълмен повелите на Сорос.

    Коментиран от #30

  • 19 патоанатом

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "балкан":

    Пилотите принципно са висш пилотаж. За разлика от адвокатите и цялата юридическа пасмина. Човек става пилот не заради парите, а защото мечтае да лети. Адвокат се става, когато отрано ти обясняват, че трябва да хванеш занаят. Счетоводител също. Лекар, наполовина. Има идеалисти, има садисти, има еснафи. Аз самият съм от семейство на медици, исках да специализирам хирургия, но вече бях развил тремор и ме насочиха към патологията. Не съжалявам. Не си пренапрягам нервите.
  • 20 Анализатор

    12 4 Отговор
    Президентът Радев, е човека, който олицетворява надеждата на българския народ за промяна и просперитет!
    Пълна противоположност на мутрата - премиер в оставка и в отпуск.
  • 21 На президентските избори не гласувах на

    1 8 Отговор
    Защото не видях съществена разлика между Радев и Цачева
  • 22 El Prezidente

    7 2 Отговор
    не е лесно да бъде демонтирано 15годишното управление на корумпираната власт. Важно е обаче, че започнахме. аподкрепа на президента.
  • 23 Редникът

    5 3 Отговор
    Генерал Радев е достоен мъж, български военен и политик, който работи за Родината и за българските граждани! Никога не бих гласувал за него, но признавам с чисто сърце, че си върши добре работата. Прояви смелост, доблест и не се замеси в корупцията, която залива България.

    Коментиран от #29

  • 24 Василева

    3 3 Отговор
    Имам един въпрос.На какви избори(честни или фалшифицирани)е избран Радев,след като те бяха организирани от правителството на Борисов?

    Коментиран от #25

  • 25 перничанин

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Василева":

    Отговора на този въпрос не изнася на тукашните тролове. То бива хвалебствия, бива, но тук направо са си платени наколенки. Споко , няма втори мандат за фатмако.
  • 26 Анализатор

    2 2 Отговор
    Някой може ли да познае, какъв би бил резултатът, ако на президентски избори се срещнат Радев и мутрата?

    Коментиран от #31

  • 27 ИСТОРИК

    5 2 Отговор
    Творението на Решетников, Зеленият чорап, Отстояващият правото с вдигнат юмрук (добре, че не е калашник), Грипенът рубладжия иди се гръмни барабар с побърканите комуняги!
  • 28 Омис

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ....ПОЛИТИЧЕСКОТО НЕДУРАЗОМЕНИЕ":

    "Трябваше да се явя (на изборите – бел. ред) и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор или там, където им е мястото" ТОВА Е ДОСТА ПО СТОЙНОСТНО :) КОЙ е недоразумението всеки може да си прави изводи сам ;)
  • 29 Надали е така

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Редникът":

    Я го виж как се крие под полата на Феса,как срича написаното от неговите ДС. ченгета,как Йотова му дърпа ушите,че чак на заек е заприличал
    .Да напомня,че и Нинова го отсвири. А ти си го хвали,то друго е не остана.
  • 30 балкан

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Психо от Курило":

    За щастие човекът дето подкрепям не изисква от мен да му ставам булка.Или да му целувам ръка. За разлика от лидерът ви. Въпроса ми към вас е. Ръка ли целувате или ... Отговорете си сам моля.
  • 31 Ами мутрата

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Анализатор":

    Фигурант Подлогов Грипенов,ако случайно не се е накакал от страх,да се яви срещу Бате ти Бойко,и ще видим!!
  • 32 Бегай бе

    2 2 Отговор
    карикатуро комунистическа!! Дори бсп+дпс те оплюха,и изоставиха??!! Разболя "жена"ти?? Вземай въже,и знаеш какво!
  • 33 cpv

    0 0 Отговор
    Радев,четири години нищо не направи за българския народ,само намираше време да говориш против Борисов!Говориш за правова държава,а твоята съпруга използваше НСО за да я возят където иска и да спира където и падне!
  • 34 питам

    0 0 Отговор
    каква правова държава при законно избрано правителство да вдигаш юмруче и предлагаш долу правителството долу мутрите и да предразполагаш към анархия само питам
  • 35 Нинова!!! Р Радев да се Яви и като

    1 0 Отговор
    Независим кандидат за Президент ще бъде Избран!! Ти си Политик и виждаш, чее така!!! Дали щего Издигнетеъподкрепите или не, хората без значение на коя партия са симпатизанти ще гласуват за Радев за президент!! Тънки сметки не прави, няма да излезат вярни!! С официално подкрепен от БСП ще има повече Негативи!! Независим Кандидат, подкрепен от Народа!!!
  • 36 То се вижда

    0 0 Отговор
    Авторитета на радев в Европа и света Навсякъде посрещан /ролята му е да е обеденител и с международно признание/
  • 37 Лимонада

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "БОЗА":

    А бе първо спечелете едни избори/а не чрез атентати и преврати с помоща на русия власт да вземете/Путин никога няма да випомогне като видя колко некъдърен президент си избрах те каун решетников
  • 38 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Жал ми е ато гледам партия на 140 год да строи на колене пред партия на 140 дни /това направи радев за вас/
  • 39 Ако е мъж

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пожелание":

    Фатмаков да се откаже от имунитета как-то направи борисов Нали в смел/да каже заповядаи господин гл прокорор на проверка а не дачака Платени алкохолици и наркомани да стоят пред него да го защитават/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове