16 Април, 2021 15:54 7 221 48

Д-р Цецка Бачкова, ДБ, за ФАКТИ: На този етап няма да подкрепим мажоритарен вот

  • мажоритарно гласуване-
  • мажоритарна избирателна система-
  • мажоритарен вот-
  • цецка бачкова-
  • д-р цецка бачкова

Вчера председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изрази скептицизъм по отношение на възможността мажоритарното гласуване да бъде прието в настоящото Народно събрание

Д-р Цецка Бачкова, ДБ, за ФАКТИ: На този етап няма да подкрепим мажоритарен вот - 1
Д-р Цецка Бачкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В годините темата за това в каква система да гласуваме на избори за парламент винаги е била актуална. С влизането на "Има такъв народ" в 45-ото Народно събрание темата е още по-актуална, тъй като това е един от основните им приоритети, още от времето преди създаването на партията.

Вчера председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изрази скептицизъм по отношение на възможността мажоритарното гласуване да бъде прието в настоящото Народно събрание. Думите му предизвикаха множество и най-различни коментари.

По този повод от ФАКТИ решихме да потърсим генералното мнение за мажоритарното гласуване на представители на други парламентарни формации. Малко по-рано днес коментар за медията ни по този въпрос направи зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" - Цецка Бачкова.

"Ние винаги сме заявявали открито позицията си, че не сме за мажоритарно гласуване. Особено така както е предложено с 240 едномандатни райони, защото тогава представителството е много ограничено. Тоест, избира се по един човек от район, което автоматично отнема на една част от гласувалите всякаква възможност за представителство. За това ние сме против", категорична бе г-жа Бачкова.

"Ясно е на всички как се случват мажоритарни избори в България. Има рискове, свързани с дадени схеми, които не бива да подценяваме. Сега дори и при префенциалното гласуване проби това нещо. Имаме случаи, когато някой от листата изпреварва водача с одобрения, които са в сферата на фантастиката. До голяма степен и преференциалното гласуване е овладяно, или започва да се овладява през тези схеми. Така че на този етап мажоритарен вот абсолютно и категорично няма да подкрепим", допълни зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    51 32 Отговор
    Естествено, че няма до подкрепите мажоритарни избори, нали не са във ваша полза. Нищо ще над 2.5 милиона българи гласуваха "За" на референдума.

    Коментиран от #25

  • 2 Софиянец

    23 17 Отговор
    По спокойно с изказванията, същественото в момента е стабилност и задружност, за мажоритарния има много време.
  • 3 зъл пес

    18 10 Отговор
    Е ясно е че ще го гласувате,само че още не го знаете.Когато ви наредят.
  • 4 Последния Софиянец

    38 26 Отговор
    ГРОБ разчитат мажоритарния вот да ги съживи.Искат с кметовете и полицията да изнудват хората по селата и да печелят.

    Коментиран от #17

  • 5 Всички

    16 14 Отговор
    ле се хванаха за мажоритарен вот-особено ГРОБ-90 %от крепостните сешяни нямат идея какво е това!!! Това не е най-важното има толкова проблеми за решаване те ми се хващат за мажоритарен вот-правите услуга на ГРОБ, които искат да яхнат тази идея зада има конфликт..

    Коментиран от #19

  • 6 Българка

    23 17 Отговор
    В Демократична България не са толкова глупави, че да подкрепят начин, по който в момента, когато гробаджиите са превзели всички структури и ограбили милиардите, да им позволят да си напазаруват послушни путати
  • 7 ТаУмВзе

    11 16 Отговор
    Явно, робът овца не разбра, че Мутрата трябва да е в БЕЛЕНЕ. Всичко друго е прах и пепел.

    Коментиран от #11

  • 8 ГЕРБ=БСП=ДПС

    14 1 Отговор
    Стига глупости. Нима партиите, не знаят кои техни членове кандидати за депутати и избрани депутати купуват гласове. Да не се правят на луди, иман механизми да изхвърлят от своите листи корумпираните, купуващи си депутатските места. Истината е, че повечето партии са корумпирани до самия си връх.
  • 9 Първо

    13 17 Отговор
    ИТН трябва да състави правителство. Да се премахне противоепидемични обстановка. И после да се почне с разбиване на ГЕРБ модела на управление.
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО Е ЧЕ УТРЕПАХА ПРОТЕСТИТЕ
    ...... СЪС ШОУ И КЮЧЕК :)) ........ ЗАЩО ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ХОРАТА ? .... ОЛИГАРСИТЕ СЕ КЕФЯТ ....

    Коментиран от #15

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    2 15 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    НЯМА БЕЛЕНЕ - ДИРЕКТНО ЧЕРНА БЮЛЕТИНА ЗА БОЦКО И ПЕПЕЛ ОТ РОЗИ
  • 12 Първо

    9 16 Отговор
    ИТН и ДБ трябва да съставят правителство. Да се премахне противоепидемичната обстановка. Да се смени ЦИК и гл. Прокурор. Правителството на ИТН и ДБ трябва да изкара пълен мандат.

    Коментиран от #18

  • 13 Стана ясно

    22 3 Отговор
    защо Ст.Тр. мълча преди 04.04.Защото ако беше казал,че ще има мажоритарни избори ама друг път щеше да влезе в парламента ама друг път.
  • 14 Тошко

    17 2 Отговор
    Ще главуваме мажоритарен вот ,ама друг път !
  • 15 Последния Софиянец

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Днес Протеста е в 19 00 часа на жълтите павета.Ден 282 ти.Заповядай!

    Коментиран от #20

  • 16 среднощен

    20 4 Отговор
    "Плюят си в лицето" от самото начало - "шоуто започва"... Лидерите от ИТН в много кратко време ще бъдат "демонизирани"... Едно е да даваш популистки обещания - съвсем друго е да ги изпълняваш, когато си на власт.
  • 17 Селянин

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Абе, пич!:) Ти, ходил ли си скоро до някое село?!:) Там не останаха селяни! Само богаташи, които искат да живеят на чист въздух, спокоиствие и тишина!:)
  • 18 Готин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Първо":

    Урааа!:)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    ОТ ДЕТРОЙТ МИ Е МАЛКО ТРУДНО ......
    .......

    Коментиран от #23

  • 21 Дявол

    3 3 Отговор
    Цецка!:) Кой, ли Дявол я к......ка?!:)
  • 22 Дед Хасан

    15 4 Отговор
    Мажоритарния вот ще принуди партиите да излъчват авторитетни кандидати, а не кариерист и послушковци на хранилка. Как да гласуват против себе си в парламента? Никога!

    Коментиран от #26

  • 23 Ентусиаст

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Няма проблем!:) Направете го в Детроит!:) Нищо че няма жълти павета!:) Не само България, цял Свят ще ви чуе!:)
  • 24 АЛО

    14 2 Отговор
    ИЗЛЪГАХТЕ ХОРАТА ПАЧИ

    Коментиран от #32

  • 25 мислещ

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Абе то едно време и за Хитлер са гласували огромен брой хора (Както и за Тиквата), ама това не значи, че трябва да ги оставим да срутят света/държавата.

    Коментиран от #28, #31

  • 26 Говедар

    14 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дед Хасан":

    Ти, пък! Слави е толкова отговорен човек!:) Ако, не вярваш питай сценаристите му, оркестъра му и балета му!:) Всички единодушно ще го потвърдят!:) Нали, са Му!:)
  • 27 Мажоритарен или не

    12 0 Отговор
    Ганю е цар на Шашмите и го мързи мноого
  • 28 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "мислещ":

    Вярно! И за малко доброто да победи! Ама, срещу него се обединиха сили, които иначе са готови да се избият! Настоящият момент е много близък до миналия! Историята се повторя. За съжаление!
  • 29 На мен ще ми липсва Бате Бойко

    9 1 Отговор
    Не е лошо Краси Радков да го замести като кандидат на ИТН за премиер. Така и от Брюксел няма да се посетят че сме сменили Бойко, и че ни дават Евраци. Мда

    Коментиран от #35

  • 30 УМНИ АМА НЕ

    12 1 Отговор
    НАРОДА ЛИКУВА, ЧАЛГА СЕ ЧУВА ОТ ВСЯКО КЪТЧЕ НА БЪЛГАРИЯ И ИЗВЪН НЕЯ.
  • 31 Аз гласувах един път за него

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "мислещ":

    Когато го бяха номинирали за футболист на годината. Между другото Бойко най много ми хареса като премиер през последният мандат, след като му излязоха записите и снимките на яве. Стана някак по човечен:)
  • 32 Бразилец

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "АЛО":

    "Добър вечер! Аз, съм вашата ляля! От Бразилия! Където има много маймуни!" Това е цитат от една прекрасна театрална постановка. Ако, не си я гледал, чукни в нета. Заслужава си! Особено , ако я гледаш и слушаш в оргинал на руски!:)
  • 33 Много

    4 1 Отговор
    Цецки,бе...
  • 34 Мухаа,хаа!

    7 1 Отговор
    Какво ще кажете бе,рогатите?Още днес,като разтягаха локуми с часове,за поредни комисии,който да " разследват" цели фермани с точки,за което ще им трябва поне две години, в момента който Нинова предложи отново,но вече в работещ парламент, да влезе незабавно в Сила пълен Мораториум,върху продажба на общински болници, концесии на парче, и фирми с 51 % държавно участие,знаете ли какво се случи? 102 гласа За- подкрепа за Мораториум.До 240 от Слвуц партия,който много " жестоко" щели да преследват Бойко и компания- против ,ДБ на Ристъо- против,плюс ДПС, и за измиване на очите десетина" въздържал се" Което на практика е скрита подкрепа срещу Мораториума.Ха честито,рогати! От другия месец,не питайте Нинова,а другите,ако отидете по навик в Общинска болница,и ви кажат: Тук вече е частна болница.Ще ви струва еди колко си. Чекайте " кардинални " промени, но" когато му дойде времето" Техното вече дойде! А вие,още четири години с пръст в задни бузи.
  • 35 Актьор

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "На мен ще ми липсва Бате Бойко":

    Съгласен съм! Плюс това Краси ще е по-добър от оргинала!:) Няма само руснаците да пускат двоиници на Путин!:)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    4 3 Отговор
    САМО ТАКА!!МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е В ИНТЕРЕС САМО НА ДПС!!!
  • 38 АЛОУ

    5 1 Отговор
    КВО СТАВА В ПАРЛАМЕНТА БЕ?

    Коментиран от #40

  • 39 ПУТИН

    7 2 Отговор
    3 МИЛИОНА ИСКАТ МАЖОРИТАРЕН ВОТ! ЗА КАКВО СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ? ТОГАВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДОПИТВАНИЯТА, ЩОМ НЯМА СМИСЪЛ!
  • 40 5788

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "АЛОУ":

    Е как кво? Като си вътре не се интерисуват какво са обещавали.
  • 41 стария КУРТИ

    6 0 Отговор
    ...ама моля ви ЧАЛГАРЮ, РАЗРЕШЕТЕ на ТОШКО АФРИКАНСКИ ДА СЕ ИЗКАЖЕ !!!
  • 42 ЧАЛГАРЯ И НИНОВИЦА..НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

    5 0 Отговор
    ПРИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ СИ АУТ ОТ ПАРЛАМЕНТА....КУКЛО
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Живка

    3 0 Отговор
    Е как да го подкрепят, при положение, че те ще останат или извън парламента или с двойно по-малко депутати. Всеки подкрепя това, което му е изгодно на него. Ето такива хора сме си избрали за депутати и да ни управляват. Хора, които се вълнуват само от своята и партийната изгода. Е, разбира се и от тази на спонсорите им.
  • 45 име

    2 0 Отговор
    тошко и слави лъжците. някой съмнява ли се , че са чалгари? шоуто се спихна и умря. мутри -вън.
  • 46 Гошо

    1 0 Отговор
    Всички от ДБ са продажници. Затова ли ви пратихме в НС, да се гушкате с мутрата Мая Галева и да сте подлога на Тошко Африкански? Жалки сте...
  • 47 Петър

    2 0 Отговор
    Не искат, защото няма да имат и един депутат от ДБ, а те са големи интересчии и имат да изпълняват доста поръчки в парламента.
  • 48 Даниел

    0 0 Отговор
    Поредната пионка в редиците на ДБ