Last news in Fakti

18 Април, 2021 10:40 1 580 18

Проф. Младенов: Овладяваме третата вълна, но броят на тежко болните остава висок

  • проф. николай младенов-
  • трета вълна

Леглата за болни с коронавирус са се увеличили тройно, а броят на персонала в болниците остава същият

Проф. Младенов: Овладяваме третата вълна, но броят на тежко болните остава висок - 1
Кадър бТВ

Като числа вървим към овладяване на третата вълна от COVID-19, но броят на интензивно болните продължава да е висок. Това обясни в „Тази неделя“ проф. Николай Младенов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница „Токуда“.

„Самият вирус в третата вълна протича по по-различен начин. Има изтегляне на т. нар. „хиперинфламаторен отговор“, който се случва като трета част от етапа на развитието на болестта. Изтегля се към края на самото заболяване – след 10-14 ден, когато се разгаря сериозно цитокинната буря. Оттам се получава едно удължено протичане на заболяването, включително и със смърт при определен пациенти, което отнема между 3 и 5 седмици лечение на пациенти, след като те са негативни по PCR и антигенен тест“, поясни проф. Младенов.

По думите му, докато леглата за COVID се увеличават почти тройно, персоналът в болниците остава същият като брой. Това означава, че медиците карат по-дълги смени, почиват по-малко и въпреки това успяват да обгрижат болните и най-вече пациентите в реанимация, които остават в интензивните отделения понякога с месеци.

Според проф. Младенов у нас така и не беше съставен медицински протокол – документ с необходими стъпки и медикаменти за лечението на COVID болните, докато на Запад протоколите се обновяват на всеки две седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амии

    25 4 Отговор
    Окрадохте здравната каса чрез частни клиники, оставихте на произвола на съдбата болниците, направихте ги търговски дружества, а сега нямало персонал. Защо ли?
  • 2 Тулуп Мисирков

    13 1 Отговор
    Овладяли сте колкото Бойка Ханъма е овладяла двутестистният на Поли....
  • 3 Долу маските! От задължителни трябва да

    11 6 Отговор
    Долу маските! От задължителни трябва да станат препоръчителни, пожелателни. Който иска, може да носи и три.
  • 4 Матей

    14 3 Отговор
    Ако миналата година бяха си отваряли ушите,ония цербери нямаше да правят глупости,да блокират цели градове,да опустяват улици и паркове ,все едно е паднала неутроннна бомба.Това е,всичко живо беше поразено от радиацията на бойковизма.Ккато не знаеш какво правиш,по-добре не прави нищо,преди всичко недей да вредиш!Досега повечето хора щяха да са минали вируса и щяха да са с имунитет и нямаше да се вайкат от пълни болници.

    Коментиран от #17

  • 5 Депутат от БСП: Голямата приватизация бе

    3 8 Отговор
    Депутат от БСП: Голямата приватизация беше при правителството на БСП
  • 6 Ееееее

    8 2 Отговор
    Още ли има вирус? Нали спечели Слави, вирус няма!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТЕСЛАТА

    7 0 Отговор
    А БАНКЯНСКИЯ ДРИ.СЪК КО ИЗОКА ВА
  • 9 Госあ

    3 1 Отговор
    Да си дойдем на думата. Къде са протоколите за лечение ? Справка- Южна Корея и Япония, Китай. Простите западняци се правеха на откриватели тип Марко Поло. Това не е само български прийом.
  • 10 Аз съм "ЗА'. Това е една огромна глупост

    7 1 Отговор
    Аз съм "ЗА'. Това е една огромна глупост.Трябва да се разхождаме с маски в гората 🤔.Не да дишаме чист въздух ,защото в гората вирусът лети като комарчета между дърветата и само чака да се зададе човек и да му се нахвърли.
    От 21.00 до 5.00 Короната тръгва на лов по улиците и затова ние трябва да си останем в обезпаразитените ни жилища.
    В 5 и 01 Мин. Вирусът ляга да спи .Но понеже ние тръгваме за работа ,то трябва да носим маски за да се предпазим ако случайно някое вирусче се разбуди. Къде е логиката?
  • 11 Мирослав

    4 1 Отговор
    Кво стана сега - махнаха герберастките плашила и вируса заглъхна.
  • 12 Стоян, София, 46г

    6 1 Отговор
    Проф Младенов напуснахте ли вече военна болница? Моля кажете защо Токуда не приема за лечение болни с Ковид? Турците не дават ли?
  • 13 Неадекватни

    6 1 Отговор
    Нещастни лицемери и използвачи, за да идеш на лекар да се прегледаш с направление дори само да ти погледнат рентгеновата снимка трябва да си болен от ковид да си приет в болница за да могат да изтичат хиляди левове по пътека и да оправдаят заплатите на търтеите, иначе не можеш да се доредиш до пулмолог. Превърнаха болните в смъртници. А личните лекари оядени , нагушени и нехайни за съдбата на пациентите преглеждат по телефона, пълен абсурд.
  • 14 отговорност

    2 0 Отговор
    Кажете го на НОЩ и тъпите им политически мерки! Тръгнали да отварят пак нощните заведения и стадионите......

    Коментиран от #18

  • 15 СЕКТАНТ

    3 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ЛЪЖЕЦ ИЗПЪЛНЯВАЩ ПЛАНА НА ГОБАЛИСТКО-САТАНИСТКАТА СЕКТА,НЯМА НИТО ПЪРВА НИТО ТРЕТА ВЪЛНА ТЕРОРИСТЕ,БЪЛГАРОФОБЕ !ИМА АГЕНДА 2030.
  • 16 Госあ

    3 2 Отговор
    Още в началото предложих конспираторите да бъдат заразявани с висок титър вирусни частици. Инжекцион.
  • 17 Секта Мангъров

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Матей":

    Да и досега поне 10%-15% от населението щеше да е измряло тъй като болниците не могат да поемат и минимален пик. Справка: Ноември-Декември и Март. В Бразилия се опитват така да постигнат стаден имунитет ама не им се получава, само мрат по улиците като мухи.
  • 18 Крива ракета

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "отговорност":

    НОЩ не искат да разхлабват мерките, но "народа", който гласува за Слави, иска да ходи по заведения, да слуша чалга, и отрочетата им да ги гледат в училище понеже така "научавали повече". Истинската мярка е локдаун докато не се ваксинира поне 50% от населението ама не искате това нали? Все някой друг ви е виновен на вас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове