Last news in Fakti

19 Април, 2021 13:43 14 854 54

Адв. Петър Славов разби на пух и прах оправданията на Борисов за неявяване в парламента

  • адв. петър славов-
  • парламент-
  • конституция-
  • правителство в оставка-
  • бойко борисов

Правителство в оставка продължава да изпълнява правомощията си до избор на нов кабинет, съгласно чл. 111, ал. 3

Адв. Петър Славов разби на пух и прах оправданията на Борисов за неявяване в парламента - 1
Адв. Петър Славов, снимка: "Денят с В. Дремджиев"

Коментар на адв. Петър Славов: Освобождава ли правителството от отговорност гласуваната му оставка от 45-то НС?

Неделната порция ТВ-нравоучения откъм представители на властта в оставка показа, че основна цел през идните дни и седмици ще бъде прехвърлянето на отговорността към други. Отговорност за близо 11г. управление, в края на което резултатите са видими:
- България стана най-бедната държава в ЕС, с ширеща се корупция;
- с висока смъртност и най-нисък брой ваксинирани срещу К-19;
- с тежко финансово-икономическо наследство след пандемията и практическа абдикация на държавата от подкрепа към граждани и малък бизнес, за сметка на близките до властта кръгове..

Грешката в този подход на управниците ни в оставка е противоречието с Конституцията на тезата им за това, че вече са „обикновени граждани, от които нищо не зависи и които няма как да бъдат „тормозени“ с изслушвания в парламента“. Защото основният ни закон много ясно посочва:

Правителство в оставка продължава да изпълнява правомощията си до избор на нов кабинет, съгласно чл. 111, ал. 3; Независимо, че голяма част от досегашните министри са избрани за депутати, то техните функции като министри в оставка имат приоритет, защото държавата не може да бъде оставена без правителство. След клетвата им като народни представители, конституционната процедура допуска те временно отново да заемат позициите си като министри, до избор на нов кабинет.

С други думи, до избиране на ново правителство или назначаване на служебно такова от президента, кабинетът в оставка продължава да изпълнява функциите си и носи своите отговорности. И като такъв и неговите министри, и министър-председателят подлежат на парламентарен контрол и изслушвания в Народното събрание.

П.С. Що се касае до желаното ново „гражданско“ качество на досегашните ни управници, в чл. 80 на Конституцията е записано, че всички български граждани, когато бъдат поканени, са длъжни да се явят пред Народното събрание и да представят исканите от тях сведения и документи. Очевидно, това включва и тези от жипка-та..


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 130 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мн ясно

    228 13 Отговор
    Съд присъда и затвор за шайката,до просешка тояга ни докараха крадците от Гроб

    Коментиран от #29, #43, #49

  • 2 КОТарАК

    101 9 Отговор
    никой не се сеща и на какъв хал ни е спорта...моля се да не се паднем с Македония в 1 група по футбол , че резила ще е страшен...

    Коментиран от #9

  • 3 446

    170 10 Отговор
    Правилно и колкото въртят номера гербаджиите пропадат още повече

    Коментиран от #27

  • 4 Хмммм

    21 51 Отговор
    Чак пък на пух и прах......
  • 5 нннн

    122 4 Отговор
    Заплатата на министрите в оставка върви ли ? Или получават социални помощи ?

    Коментиран от #42

  • 6 Данчо

    115 10 Отговор
    Борисов: Викат ме в парламента, за да правят народен съд .Но на мен никой нищо не може да ми направи защото сам са ос.....ал яко
  • 7 1212

    146 11 Отговор
    Групировката ГЕРБ - действа със сила, рекети, изнудвания, заплахи и поръчкови убийства, държи канали за оръжие, наркотици и цигари, държат полицията и прокуратурата с които си осигуряват спокойствието. Всички отпуснати пари от Европа бяха пренасочвани към техни както действащи така и кухи фирми. Всяка държавна поръчка беше обслужвана от техни близки.
  • 8 светеца

    124 12 Отговор
    Борисов каза че се опитват да превърнат парламента в съд а от какво се страхува най много един бандит ами от справедлив съд.Отидете спокойно в парламента гн.Борисов там няма да ви съдят,ще ви съдят в истински съд след като изгонят Гешев.
  • 9 Е хидо

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Го оправи стига драска тук
  • 10 МАФИЯ НА ББ

    106 11 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛ ПО ПРОЕКТА ЗАЩОТО Е НЕЗНАЕЩ,НЕМОЖЕЩ, НЕВЕЩ, ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК ПРИЕТ В СИМЕОНОВО С 3 И ПРОТЕКЦИИ И ЗАВЪРШИЛ СИМЕОНОВО ПАК С 3. КАКЪВ ПРОЕКТ ЗА РАЗВИТИЕ ИСКАТЕ ОТ НЕКАДЪРНИК? МУТРА И ПРОЕКТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ, Е НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО ИМА САМО ЕДНА ГОЛЯМА ПРАЗНА ТИКВА БАНКЕНСКА. Е ТЕ ЗАТОВА РАЗБОЙКО БОРИСОВ БЯГА ОТ СРЕЩА С НОВОТО НС, ТАМ ВЕКЕ НЕ СА НЕГОВИТЕ ВЕРНИ ХОРА И ПАТЕРИЦИ. БОЙКО Е ЕДИН СТРАХЛИВ БАНКЕНСКИ ТЪП ЗАЕК.
  • 11 дундаров

    25 63 Отговор
    БОЙКО БИЛ ПРОСТ, АМА ВЪ УПРАВЛЯВА 10 ГОДИНИ, УМНИЦИ.
  • 12 Всички от Герб са престъпници,

    73 9 Отговор
    Дори и селските им кметове,те са като феодали,обаче дойде им краят,сега ще трябва да отговарят и съд по бързата процедура..
  • 13 Мимч

    70 7 Отговор
    Смятам,че това поведение на герб ,е махленско и не подлежи на никакъв коментар.Абсолютна незаинтересованост и абдикация.Какво излиза,след нас и потоп.Това какво е,трябва да има възмездие и да си заплатят гяволъка......

    Коментиран от #37

  • 14 истина е

    52 10 Отговор
    Ако боко беше тарикат , щеше да си построи частен затвор ,защото ще лежи в затвор с килия ,която има арабски клозет !
  • 15 Пипи Чорапчето

    55 3 Отговор
    Ако "гражданинът Борисов" и гражданите министри в оставка продължават да получават заплатите си като такива, какво има тук да се литкаме - значи са на работа!;)
  • 16 ПЕНКО

    9 49 Отговор
    ПОЛЗВАЙТЕ ГО ЗА АДВОКАТ И ВСЕКИ ЩЕ ГУБИ С ТАКЪВ !?!?!? КАКВО КАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА ПРИ ПОКАЗАН " СРЕДЕН ПРЪСТ " ОТ СТАР ПРЕМИЕР НА НОВ ПЛЯМПАМЕНТ ???????????
  • 17 нико

    43 7 Отговор
    Не го тормозете бе хора . Той ни се подиграва толкова много а ние му гледахме сеира . Той освен за пари и магистрали друго не може да говори , за това да го питат , колко струва пистолета за старт на състезания , купен за новата спортна зала в Бургас. Говори се за 240 000 лева .
  • 18 Народа

    8 52 Отговор
    840000 сега, на следващите избори 1200000. Бухалката ще е голяма. Бу- ха- ха- ха.
  • 19 Фактъ

    58 8 Отговор
    Боко е смел , когато го пазят , а иначе е страхлив , като плъх . А , колкото до каратето , на какви състезания е ходил ,от какъв ранг , какви резултати има , купи , медали ? Никакви ! Той е просто един самохвалко , лъжец . Карате тренират много хора , но за да си каратист , ходят на състезания , печелят купи , медали . Преди да влезе в политиката , някой знае ли го , като изявен спортист ? Гротеска !
  • 20 Българка

    46 7 Отговор
    Баце да се стяга за изслушване на 21.04 в НС. Нищо не миже да оправде повече страхливото му криене и обругаване на НС.
    Освен ако се обяви за извънземен. За тях нищо не пише в конституцията и законите, но веднага трябва да е без НСО, защото те не охраняват извънземни
  • 21 !!!?

    9 50 Отговор
    Този не е наясно, че Парламента може да вика който си иска, но никой не е длъжен да му се подчинява. Парламентът е ЛЕГИСТЛАТИВЕН орган на държавната власт, а не ЕКСЗЕКУТИВЕН и нито ЮРИДИТИВЕН орган. С други думи крайната екстремистка Бабикянска шайка се опитва да превърне Парламента в ГЕСТАПО за разпит на опонентите си !!!?

    Коментиран от #30

  • 22 Народа

    6 37 Отговор
    840000 сега, на следващите избори 1200000. Бухалката ще е голяма. Бу- ха- ха- ха.
  • 23 АМОН

    45 7 Отговор
    НЕ САМО БОРИСОВ!!

    В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИЗОВАНИ И ЛИЦАТА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И АХМЕД ДОГАН КОЙТО Е ГЛАВНИЯТ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА ПОРЦИИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ПРЕВЪРНАТА В АВГИЕВИ ОБОРИ ОТ ШЕПА БАНДИТИ!!!

    ЗАЩО В ПАРЛАМЕНТА НЕ БЪДЕ ПРИЗОВАН И ГЕШЕВ И НЕ СЕ ИСКА ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПРЕСТЪПНАТА МУ БЕЗОДГОВОРНОСТ ПО СЛУЧАЯТ СЪС 700 МИЛИОНА ЕВРО КОИТО ГОРАНОВ ПРОПУСНА ДА ВНЕСЕ ОТ ЛОТАРИЯТА НА БОЖКОВ, ЗА ШКАФЧЕТО С ПАРИ И ЗЛАТО?!!

    ЗАЩО ПАРЛАМЕНТА НЕ ГЛАСУВА И НЕ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ГЕШЕВ И ЦЕЛИЯТ ИЗБРАЛ ГО ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ?!!!

    ЗАЩО????!!
    ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАЗИ ИЗМЕТ ДА СЕ ГАВРИ С НАС ?!!

    Коментиран от #26

  • 24 Лилява

    7 41 Отговор
    Г-н адвокат май четете и тълкувате конституцията както ви харесва.
  • 25 Аз казах

    25 4 Отговор
    Къде да си оставя данните, че да ме извикат и мене.. мисля, че имам какво да им кажа на всички, които ни крадоха толкова време, и на всички които си мислят да ни крадат за в бъдеще.. Обещавам няма да е вулгарно.. много
  • 26 Гост

    4 18 Отговор

    До коментар #23 от "АМОН":

    Парламентът не е съдебна инстанция!Има
  • 27 АМОН

    29 8 Отговор

    До коментар #3 от "446":

    А ГЕШЕВ??
    ТОЙ ЗАЩО НЕ Е ПРИЗОВАН ЗА ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПОВЕДЕНИЕТО СИ , ЗА ПРЕСТЪПНОТО СИ БЕЗДЕЙСТВИЕ ПО СЛУЧАЯТ СЪС 700 -ТЕ МИЛИОНА ЛЕВА НЕСЪБРАНИ ОТ ГОРАНОВ ПО СЛУЧАЯТ БОЖКОВ?!!

    АМИ ЗА ШКАФЧЕТО С ПАРИ И ЗЛАТО ?!!

    ДОКОГА ПРОКУРОР ГЕШЕВ И ПОДЧИНЕНАТА МУ АРМИЯ ОТ ОБЛЕЧЕНИ КАТО ЧЕРВЕНИ ПОПОВЕ ПРОКУРОРИ ЩЕ РАЗМАХВАТ РАСАТА СИ И ЩЕ БЕЗДЕЙСТВАТ , А ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ С ПО 22 ПРИСЪДИ ЩЕ ХОДЯТ БЕЗНАКАЗАНО И ЩЕ СЪСИПВАТ ЖИВОТА НА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА.

    През 1922 година е внесен ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЦИТЕ, който е само с 15 члена.

    ЗА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ ТОЗИ ЗАКОН ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА И ДНЕС С РАЗПОРЕДБИТЕ МУ ДА БЪДАТ НАКАЗВАНИ ТЕЗИ КОИТО МАРОДЕРСТВАХА БЪЛГАРИНА И ГО ПРИНУЖДАВАХА ДА НАПУСКА ДЪРЖАВАТА!!

    ПРОЧЕТЕТЕ: " Закон за изтребление на разбойниците" - Утвърденъ съ Указъ № 721 отъ 7.12.1922 г., обн., ДВ, бр. 205 от 12.12.1922 г.

    ЕТО ТАКЪВ ЗАКОН ОПРАВЯ БЪЛГАРИЯ ОТ РАЗБОЙНИЦИТЕ!!

    Коментиран от #32

  • 28 Реалист

    13 45 Отговор
    Този е поредният адвокат на мафията! От къде на къде ББ ще им прави кеф на тези еничари?! Хаджигенов, Манолова, Дончева...все адвокати на мафията! Стамен ще е много този парламент...
  • 29 Бай Кольо

    7 35 Отговор

    До коментар #1 от "Мн ясно":

    Що?до преди десет години по богати ли бяхме, а да по времето на Виденов,Станишев(тройната коалиция),Орешарски, къде бяхме? И по времето на Бай Тошо пак бяхме най бедни от целия Соц.лагер
  • 30 Чичо

    29 4 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    И ти не си наясно. Но, понеже съм на кеф, ще те светна малко. Прочети Конституцията, и по-точно - Член 80 и Член 83, Ал. 2. Не съм сигурен, но може и да прогледнеш!

    Коментиран от #36

  • 31 Мда

    37 7 Отговор
    В оставка били, ама продължават да раздават концесии и да лапат като за последно!
  • 32 !!!?

    6 29 Отговор

    До коментар #27 от "АМОН":

    Обърни се към Главния Прокурор да разпита Гешев ! До сега никой не е предявил към Гешев конкретно обвинение, а му искат оставката с мантрата, че бил някому "бухалка". Апропо, задължението на Главният Прокурор във всички държави е да бъде "бухалка" на държавата, на Премиера - да си служи с "моркова" и "камшика", а на Президента - ролята на Фигурант !!!?
  • 33 Бъбу

    6 34 Отговор
    Този прост адвокат продължава да дава още по прости коментари. Никой не оспорва факта че до избор на нов кабинет правиелството в оставка продължава да изпълнява функциите си. Моите неуважения към Г-н адвоката, но когато говорят конституционни съдии, той просто трябва да замълчи, включително и когато бивши конституционни съдии казват че министрите да, те са длъжни да присъстват, когато биват призовани в парламента, но това не важи за институцията министър председател. А това пък което се разиграва в българския парламент е толкова низко и просташко. Борисов изобщо не е длъжен, нито по конституция, нито по кефа на едни отритнати и смахнати женици. Ще отиде в парламента но когато отново е избран за български министър председател и това няма да е кои знае колко далече, като ги гледам тези уличните партии
  • 34 нпк

    3 21 Отговор
    когато имат условия, някои агресивни адвокати стават и обществено опасни.
  • 35 До факти

    5 26 Отговор
    До манипулатор и те от сайта факти. Нищо не е разбил на пух и прах този нещастен адвокат, единствено доказва неграмотността си. Те от уличните партии са все толкова грамотни. Като я гледам новата председателка на парламента и прехвслена юриста, хич не се учудвам, за два дни само десетина грешки показващи непознаване на елементарни юридически постулати, като например, че предложение за нова конституция не може да се внесе с 27 подписа и ред други. Но такива като фактите сигурно ръкопляскат на гениалността и глупостта, както се възхищават на това адвокат че. И един съвет, по темата не зяпайте в устата какво ще каже някой си адвокат, питайте конституционен съдия, бивш или настоящ.
  • 36 !!!?

    8 12 Отговор

    До коментар #30 от "Чичо":

    Парламента и парламентарните комисии "могат да задължават" длъжностни лица, министри и граждани, бъдат изслушвани, но в Конституцията не се споменава, че те могат да откажат !!!

    Коментиран от #40

  • 37 Хахаха

    5 18 Отговор

    До коментар #13 от "Мимч":

    А поведението на "новите" депутати и партийки не е махленско...

    Коментиран от #39

  • 38 Радул

    19 2 Отговор
    ГЕРБ НИ КОПА ГРОБ ,НО ИМА ПОСЛОВИЦА-КОЙТО ГРОБ КОПАЕ.........
  • 39 любопитен

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хахаха":

    А досега какво беше?
  • 40 Чичо

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "!!!?":

    "Задължавам" е императивно уточнено - което автоматично изключва отказ. Естествено, булката беглец те ги знае тия работи, той едва ли е прочел дори заглавието на Конституцията...

    Коментиран от #45

  • 41 хихихихихи

    18 3 Отговор
    Квичат ли герберите, квичат ли? Значи е добро за народа и страната!
  • 42 Ботокса

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    Не бе!! Получаваме две заплати плюс депутатски кюфтаци!! Нека ни е зле!!
  • 43 Адвокат

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мн ясно":

    Колега има разлика подал молба за напущане и подписана/гласуваха/оставка ако продължи това 3-4 месеца как ще ми се плати /напусна министър и получава пари/ и ти си като хаджигенов / ти като си депутат от две места ли вземаш пари / като държавен служител и депутат/
  • 44 Боже мои

    2 5 Отговор
    Абе простак прочети конституцията» ако можеш да четеш»Там пише -правителството депузира оставката / а не че се гласува след изборите на ново правителство се гласува
  • 45 !!!?

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Чичо":

    Задължава, но не може да принуждава. Хайде нека Парламента да задължи Черепа да даде обяснения и представи документи за рекет от страна на "хунтата" !!!?
  • 46 Пловдив

    6 1 Отговор
    Браво на адвоката! Сега следва, да обясни, какви са правните последици, за вече "обикновения" гражданин(... защото явно до сега, той беше необикновен...), при положение, че същия не се яви в парламента, за изслушване! Предвижда ли се арест, затвор, принудително довеждане и т. н.?!?
  • 47 Петроф

    2 3 Отговор
    Адвокат на кого е ??????На собственото си его и нищо повече.
    Трябва да стане член футболния съюз изглежда по думите му
    разбира от ритни топка,там ще свири,ако е от съдийската колегия каквото си иска и както си желае.Ще му дадат и свирка за мегдана.
    Напред и на слука адвокатееееее.
  • 48 МАМАН

    1 2 Отговор
    АБЕ АДВОКАТА ТИ ДА НЕ МИСЛИШ, ЧЕ К ТЕ НОМЕРА СА САМО ВАШ ПАТЕНТ И ДА СЕ Н ТЕ ВАША НЯМА ДА СТАНЕ
  • 49 Милен

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мн ясно":

    Работа колкото искаш, ами май ва мързи за това ва гони просешката тояга
  • 50 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Трябват ефективни присъди за върхушката на ГЕРБ, най-вече за главатара им основния координатор на грабежа и корупцията в България! Като за начало....
  • 51 анонимин

    2 0 Отговор
    Селянина от банкя е касиерчето на групировката сик!И като премиерраздаде концесии на плажове Б-с север и Слънчака-на Маргините,К-г Градина на Маджо.Освен това Конфискуваният хотел на Ветко и Маринела също бе закупен от Маргитите на преференциална цена,говори се че и Гешев имал участие там!Искам съд,затвор и конфискация за циганина от банкя!!!
  • 52 cpv

    0 0 Отговор
    Защо най-некадърните адвокати се изявяват и пишат само глупости!
  • 53 INOT

    0 0 Отговор
    Конституция на Република България -Чл. 80.
    Длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи.
  • 54 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДОБЛЕСТТА ДА КАЖЕ НА МУТРОПИТЕКА - БАРБА ГАНЬОС, ЧЕ НИЩО НЕ ПРАВИ ТЕЗИ 13г. ВЪВ ВЛАСТТА И Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ??? ВИНЕТУ Е ЗАГУБИЛ ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА И ЖИВЕЕ В СВОЙ ВИРТУАЛЕН СВЯТ, ОТ КОЙТО РЕАЛНОСТ СА САМО СТОТИЦИТЕ МИЛИОНИ ЕВРО В ОФШОРНИТЕ МУ СМЕТКИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове