21 Април, 2021 22:20 2 718 22

Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното

  • георги ганев-
  • хазна

По думите му текущи плащания са били правени със средства от специални фондове, но без да има закононарушения

Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното - 1
Кадър БНТ

Състоянието на хазната е по-малко тревожно от най-лошия сценарий, който можехме да си представим. Господин Ананиев представи бюджета, като подчерта, че има нарастване на приходите, което е изненадващо добра новина. Има и много сериозно нарастване на разходите, които са естествени - например, мерките за справяне с коронавируса. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ депутатът от "Демократична България" икономистът Георги Ганев - председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Той коментира резултатите от днешното изслушване на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев в парламента така.

"Изводът към момента е, че бюджетът върви по-зле от миналата година, което е напълно разбираемо. Въпросът беше дали това може да бъде управлявано - изводът е, че стига да няма възобновяване на пандемията, на някакъв нов удар, най-вероятно едно разумно управление на бюджета може да се справи в рамката, в която той е приет".

На въпрос за нарасналите бюджетни разходи Георги Ганев допълни, че има "малко предизборно натоварване" и добави:

"Но голямото натоварване са мерките срещу кризата - здравни и икономически, както и увеличението на заплати и пенсии."

По думите му текущи плащания са били правени със средства от специални фондове, но без да има закононарушения.

"Чисто икономически тези решения са резонни, но от политическа гледна точка се създава впечатлението, че потайно се бърка в едни неприкосновени сметки. Трябва да се намери балансът - ние го търсим по посока на повече прозрачност", отбеляза депутатът от "Демократична България".

Според Георги Ганев финансовият министър в оставка Кирил Ананиев няма в какво толкова да бъде упрекнат.

'Но съм готов да упрекна предходния парламент в приемането на един бюджет, който напряга сериозно разходната част. Но аз съм по-малко разтревожен отколкото бях вчера", каза той и препоръча да се търсят още резерви за събиране на приходи в държавата - например, "онези установени и недосъбрани 700 милиона лева от хазарта".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прибери

    9 19 Отговор
    Васил Божков да си плати или му вземете парите от собсидията и пито платено. Но това щв стане когато фигуранта е вън.

    Коментиран от #11, #21

  • 2 Друга тема

    3 5 Отговор
    ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ - Преди векове, когато другите държави са се развивали, България е била изостанала , защото е била поробена, даже е нямало територия България, а само Българско племе ! Племе което от тогава до сега е изгубено и трябва да му бъде помогнато да си дойде на себе си и дa зaживee иcтинcки дoбрe !
    Това племе в сегашно време е нарочено да не е много добре и да намакява докато не се стопи изцяло ! Нека това да спре да е така ! Може ли ?
  • 3 Централен софийски затвор

    11 21 Отговор
    Изобщо е тревожно. Правителството само е харчило без да спестява за идните поколения. Те са едни прахостници. И харчат като за последно европейски фондове, данъци бюджетни излишъци. За 11 години трябваше да спестят поне 50 милиарда лева за идните поколения. А те ги откраднаха. Затова затвор и конфискация на имущество на Боко тиквата.

    Коментиран от #6

  • 4 Иван Грозни

    9 12 Отговор
    Не вярвайте на гербаджиите предварително. Нека ревизиите да покажат какво е състоянието на бюджета. "Висша форма на доверието е контролът" тази мисъл не е изказана току така. Доказана е от реалния живот.
  • 5 Стойко

    10 10 Отговор
    Ганев, твоя съпартиец който е наистина морален експерт Иво Мирчев друго каза пред Лили Маринкова! Прочетете във фрогнюз...Фискалния резерв е изxарчен изцяло от тиквун, няма никакви свободни средства за подпомагане на хората , държавата е поискана до стотинка...
  • 6 зъл пес

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Централен софийски затвор":

    бах ти и тъпия коментар.Късно е,пи ли си хапчетата?
  • 7 Чекмеже долап

    7 1 Отговор
    Тате, какви са тези плодове?
    - Сини сливи!
    - А защо са червени?!
    - Защото са зелени
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Врачка

    6 7 Отговор
    Този умно—красив ДБеец изобщо не знае какво има в хазната.Дори не знае кога са падежите за мултимилиардните заеми на БМБ и лихвите по тях.Боце каза на изпроводяк,пари има до края на Май.А после?
  • 10 оня с коня

    12 3 Отговор
    И така- Политическото НЕДОНОСЧЕ Мая ше прави Ревизия на Борисов.НЕ че ще открие ДОРИ макар и нищожни Нередности защото НЯМА ПРОФЕСИОНАЛЕН КАПАЦИТЕТ...НЯМА И ДА ИМА.А дори и да има Нередности,то те са така МАЙСТОРСКИ НАПРАВЕНИ,че и господ не може да ги открие понеже ГЕРБ работи с ЛИДЕРИТЕ в Сметоводните и Правни Науки в БГ.Естествено че Мая СЕ ДОСЕЩА смътно за Трагичното си АДЖАМИЙСТВО,но Целта е Друга,Целта е ПИШМАН-ПОЛИТИЧЕСКА :Да поддържа Обществения си Имидж на Най-безкомпромисен Борец срещу всякакви далавери и да бъде възприемана като "Българската Кьовеши"!Ще бъде ли това достатъчно обаче да прекрачи Отново прага на НС след чукащите на вратата Предсрочни избори?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 новите ДеБели

    5 2 Отговор
    Супер, значи ще има повече за ИТН, не за вас :)))))
  • 13 новите ДеБели

    4 4 Отговор
    Гледайте ББ днес и мислете за себе си утре!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Live

    1 5 Отговор
    За днес състоянието на Борисов беше най-важното в правителствените медии. Патерицата му беше отляво и отзад, както винаги. На кой му дреме за финансите? Но...засега, докато герб имат още малко лайф и патерици с извадени от контекста заглавия.
  • 16 пешо

    6 0 Отговор
    въпросната особа е някаква фигура в т.н. център за либерални стратегии. същият, ръководен от иванчо кръстевич и деянчо кюраноглу. тия хорица, вече три десетилетия, се изхранват с подаяния от чичко со.ро.с. не може, при това положение, да се очаква да направят каквото и да било добро за мамковината. уви.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хах

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "пешо":

    Въпросната особа също така ми е бил и преподавател в Стопанският факултет на СУ и за разлика от теб е някой, който проявява достойнство (видно от статията). А такива като теб са проблемът на демокрацията - до толкова нямаш какво да кажеш, че просто не трябва да ти се дава думата.

    Коментиран от #20

  • 19 Ееее

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Електра":

    Не изтрезняваш откакто Бойко ти намали ДДСто на бирата и виното 😂
  • 20 пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хах":

    първо - съчувствия за нивото ти на образование. после - за съжаление твое, не съм никой. но пък това не е твоя работа.
    не разбрах какво "достойнство" е проявило в статията лицето ганев.
    що се отнася до даването на думата, ти какъв се бараш - либерал, демократ или обикновен интуитивен фашага? сигурно и думата ще ни вземете един ден. но всичко ще свърши както обикновено. почети, пообразовай се как.
  • 21 Единственият

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Прибери":

    Фигурант е от Банкя и той вече е Отвън, но скоро и за дълго ще върви на топло Вътре при бай Ставри
  • 22 Завоалирано

    2 2 Отговор
    Признание, че оклеветиха , набедиха Борисов !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове