23 Април, 2021 20:19 1 906 16

КНСБ: Депутатите се бавят с мерките срещу кризата

  • кнсб-
  • народно събрание-
  • коронавирусна криза-
  • парламент-
  • депутати

От синдиката предупреждават, че без незабавни действия България ще бъде изправена пред мрачна перспектива.

КНСБ: Депутатите се бавят с мерките срещу кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Координационният съвет на КНСБ привества сформирането на Народното събрание и призовава депутатите да проявят отговорност към необходимостта да се овладее сложната комбинация от рискове и предизвикателства - здравни, политически, институционални, социални и финансово-икономически. В своя декларация от синдиката предупреждават, че без незабавни действия България ще бъде изправена пред мрачна перспектива.

Те напомнят, че след дни се очакват важни политически решения на най-високо политическо ниво на ЕС, а именно Социалната среща на върха в Порто (7-8 май) и Конференцията за Бъдещето на Европа (9 май), което изисква от държавите членки ясни ангажименти за политики, поставящи хората на първо място при възстановяването на Европа.

От националните парламенти се очаква да организират и водят редовни политически дебати по напредъка към социална Европа, съвместно с европейските институции, социалните партньори и гражданското общество, посочва се в позицията. От КС на КНСБ обаче са разтревожени, че българският парламент дори не дава признаци, че е наясно с тази своя отговорност.

От синдиката заявяват, че началото на работата на 45-ото Народно събрание отново демонстрира някои хронични дефекти на политическата култура - разнопосочно очертаване на приоритети, отхвърляне на възможността за интегриране на антикризисни мерки, трескава законодателна инициатива, процесуални хватки и т.н.

Те изтъкват, че въпреки критиките към прилаганите досега мерки в подкрепа на домакинствата и бизнеса, не се дава никакъв знак за намеренията в тази посока.

От КНСБ се опасяват, че прекомерната предпазливост на партийните заявки за намиране на формула за управление е на път да блокира управлението на страната. По тази причина те настояват парламентът да се фокусира върху няколко спешни решения, с които да се осигурят фискални буфери. Сред тях са внасяне на Националния план за развитие и устойчивост до края на април в ЕК, за да може той да бъде одобрен на Европейския съвет на 24-25 юни, което ще осигури финансови средства за страната ни още през есента в размер на 13% от общата сума (между 1,5 - 2 млрд. лв.).

От синдиката настояват и да се заемат средства по инструмента за подкрепа SURE за осигуряването на повече финансови буфери през следващите месеци с цел продължаване на мярката за подкрепа на заетостта. Те напомнят, че тези средства не се записват в дефицита по бюджета, а до момента България е заявила едва 511 млн. евро, или 0,55% от разпределените пари между отделните страни. От КНСБ считат, че е необходим допълнителен ресурс от поне 400 млн. евро, за да може да бъде обезпечена мярката за запазването на заетостта и доходите на работниците до края на тази година.

КНСБ иска също актуализация на Бюджет 2021 в посока на увеличаване на разходните пера за подкрепа на най-засегнатите домакинства и бизнеси от кризата, включително актуализация на бюджета на НЗОК за осигуряване на ресурс за работещите на първа линия, който се осигурява от държавния бюджет. Те подчартават, че страната ни и в момента е заложила един от най-ниските дефицити в ЕС от едва 3,9% в ЗДБРБ за 2021 г.

Според синдиката е необходимо да се продължат мерките срещу коронавируса за защита на домакинствата и работещите, както и за подкрепа на бизнеса. КНСБ са категорични, че във времена на нестабилност депутатите трябва да проявят отговорност в решаване на бъдещето на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конституция

    22 2 Отговор
    По Конституция сме Парламентарна република, а министър Петкова каза на депутатите: „ Глейте си работата“.
  • 2 Бацо

    21 2 Отговор
    Четири години що не ги гласува, ами фърли 5 млрд през жипката а аз и децата не видяхме ни един лев
  • 3 лоол

    24 2 Отговор
    Тия па най-големите подлоги на тиквата, реални действащи синдикати в бг НЯМА
  • 4 РЪМПЕЗИ

    25 1 Отговор
    КАКВО Е КНСБ..ИЗВИНЯВАМ СЕ...
  • 5 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    Ако държавата остави на мира бизнеса,това ще е най голямата помощ.

    Коментиран от #9, #14

  • 6 нннн

    23 0 Отговор
    Тия от КНСБ какво работят? Даване на акъл ли?
  • 7 Ехоооооо

    17 1 Отговор
    Напазаруваните
    Сега ли се сетихте ?????
    А къде бяхте последните 10 години ?????
    И вашият ред ще дойде -споко
    Лизачи на мафията
  • 8 Да съкратим КНСБ

    11 0 Отговор
    Като мярка против кризата. Разбира се да се направи един истински работещ профсъюз.
  • 9 Пръц

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Когато бизнесът почне да дава нормални заплати на работниците си тогава ше ги оставят на мира.Плюс това в БГ няма бизнес има хитреци и месни феодали .
  • 10 пешо

    8 1 Отговор
    бавят се? колко време бяхте услужлива патерица на Оногова? той не се бави 12 години? ненаяли се мафиози!
  • 11 В тоя

    5 0 Отговор
    Синдикат трябва тотална Лустрация .
  • 12 аййй

    4 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара! Къде бяхте досега, бе!
  • 13 ГОРСКИ

    4 0 Отговор
    Господа готованчовци вие толкова време безмлъвни и сега давате акъл, работете наравно със работниците за да видите как се вадят пари!!!!!!
  • 14 Няма честен частник

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Тоест да осигуряват на мин.заплата а другото кеш и да крият данъци а?!Аман от Андрешковци.50г живот ми показа че няма честен частник ако държавата не му диша във врата!Ганьо е алчен и ако го пуснат без надзор ще стане страшно.
  • 15 ми ,

    0 1 Отговор
    Имат по-важна работа ... Заплатите ..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове