24 Април, 2021 07:10 1 900 32

Проф. Нели Огнянова: Тенденцията при медийната свобода е негативна

  • проф.нели огнянова-
  • медии-
  • свобода

Външните оценки не бива да ни обиждат, смята експертът по медийно право

Проф. Нели Огнянова: Тенденцията при медийната свобода е негативна - 1
Снимка: БГНЕС

Както и през миналата година, през 2021-ва България отново е на последно място в ЕС по свобода на медиите според класацията на „Репортери без граници“. Разликата от 1 позиция не е съществена, но важна е тенденцията, а тя е негативна, коментира пред Радио София проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, цитирана от Фрог нюз.

Неприятното е, че индексът на международна неправителствена организация, базирана в Париж, съвпада с много други оценки, които България получава по този въпрос и които потвърждават отрицателните тенденции.

„Ако прочетем доклада, ще видим, че има общи причини, характерни за последните години, но има и специфични – от 2020 г. България има отдавна проблеми по отношение свободата на медиите. По-тревожното е, че се забелязват проблеми и при гражданската свобода за изразяване на мнение“, подчерта проф. Огнянова и посочи примери.

Според експерта правилата са в законите, а Етичният кодекс на журналистите се занимава с тяхната отговорност.

Добре е да поразсъждаваме върху поведението и дейността на журналистите, особено по време на пандемията; за значението на гостите, които се канят, за изводите, които се правят; за реакцията при опит за дезинформация.

Независимо от индексите за медиите, всеки човек можа да направи своя оценка, когато му се наложи да направи информиран избор. Необходими са достъп до информация, както и дебати, основани на факти. „Джипката-модел“ е монолог.

Външните оценки не бива да ни обиждат. Това е критика, която трябва да ни помогне да видим дефицитите си и да преодолеем проблемите си.

Всички очакват в сложната обстановка журналистите да питат. Те трябва да са посредникът между читатели, слушатели и данните, върху които държавата им монопол. На високите очаквания може да отговори единствено качествената журналистика, изтъкна още проф. Огнянова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Тиквата падна от власт,а медиите продължават да работят за него.Явно той и хората му ги притежават.

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Георги v.

    12 0 Отговор
    Тя ми "преподаваше" по две дисциплини в СУ. Нямах нито една лекция при нея, защото не стъпваше и винаги изпращаше заместници, които нямаха нищо общо със СУ. Накрая след дълго мотане от нейна страна ни изпита в офиса на някаква фондация на ул. "Граф Игнатиев". Казвам това, въпреки че имам отлични оценки при нея. Не понасям мързеливи и нахални хора. Също така се съмнявам в нейната компетентност.
  • 4 Истината

    6 9 Отговор
    България е на първо място по свобода на словото.Всичкото друго говорене е само дезинформация.Тук словото от свобода го превърнаха на слободия без да им се търси отговорност.
  • 5 Тикви и каскети

    10 4 Отговор
    Бойко при бай Ставри
  • 6 айде бе

    11 3 Отговор
    Какво се оплаквате, че нямате свобода. Пускате непроверена информация, което е равно на слухове и жълти медии. Пускате и лъжи, влияете на хората и няма един осъден списвач.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СВОБОДАТА САНЧО

    5 2 Отговор
    ЦЯЛ ДЕН ВЧЕРА ПО ТРИТЕ МИСИРКА ТВ КЮЛЧЕТО АНАЛИЗИРА ПАРЛАМЕНТА,ПОДОБНО НА ЖОРО БЕКЪМА
  • 9 По точно

    9 1 Отговор
    Медиите не са толкова на ББ колкото на ДС или така наречената "Дълбока Държава"- бивши ченгета, военни, мутри и психолози.... !

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ББ - БАЦО

    3 2 Отговор
    Здравейте циркаджии !
  • 12 Пепо

    3 1 Отговор
    Може ли уважаваната професорка да даде определение за свободата на словото и как се измерва? Според една друга организация България е на 46 място по свобода на словото , но хората са посочили и критериите по която я мерят.1Има ли убити журналисти заради работата си? 2. Има ли преследвани журналисти защото пишат срещу правителството и т.н. цитирам по памет .В класацията на репортерите ,Гърция е на 70 място, а там само преди седмица убиха разследващ журналист ?Защо не им вярвам на тази измислена организация, а само преди година в същата организация имаше едни караници за пари.Аз бих задал въпроса ,какви са критериите за избор на журналист ,които да отговаря на въпросите на организацията?
  • 13 Българка

    8 2 Отговор
    Има информация, че Нова ТВ е закупена чрез съмнителен криминал с парите на Пеевски. Как да има медийна свобода ,когато големите ТВ са собственост на хора от шайката? При изявлението на Борисов от ТВ Севда от къщата на мутрата и трите големи телевизии са прекъснали своите гости и предавания, за да покажат симуланта в отпуск, събрал активистите на ГЕРБ в дома си. Не мога да проумея как това може да се случва в европейска държава.

    Коментиран от #15, #19, #20

  • 14 Пепо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "По точно":

    ПО точно медиите са на олигарсите най вече ,а те неминуемо са имали връзка с ДС ,лично мнение.
  • 15 Пепо

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    "Има информация", бихте ли издали информатора ,защото през годините се наслушахме на такава информация. По едно време всички телевизии бяха на Пеевски или на хора "близки до Пеевски".По същата логика , всички вестници са на Пеевски, а всъщност той притежава 4 вестника :Монитор, Телеграф, един спортен и врачанския Борба и един ,който не функционира, но това не пречи непрекъснато да се повтаря ,че всички медии са на Пеевски и не понасям Пеевски , но и не понасям информация от женския пазар
  • 16 СВОБОДАТА САНЧО

    5 0 Отговор
    ЦЯЛ ДЕН ВЧЕРА ПО ТРИТЕ МИСИРКА ТВ КЮЛЧЕТО АНАЛИЗИРА ПАРЛАМЕНТА,ПОДОБНО НА ЖОРО БЕКЪМА
  • 17 Антимафия

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Спокойно, могат да ги закрият ,
    медиите на Хунтата , стига да искат???
    Израелски гражданин ли е ,
    милиардера Бойко Методиев Борисов ???
    И от къде е връзката, с Мосад и" Бибо"???
    "Мосад" ли охранява ,
    Бойко Борисов в България?
  • 18 жжжжжж

    0 1 Отговор
    като знам се трият коментари тук. миленчо е на 120 място. при новата власт ще става по -лошо , но статистиката ще е обратна. гарван-гарвану око не вади.
  • 19 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Има разследване на Биволъ по тази сделка. А Домусчиев се охранява от барети и отряд Кобра

    Коментиран от #22

  • 20 Пич

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Не го проумяваш , защото на вас селяндурите ви е присъщ най - големия селяндурски страх - че всички искат да ви прецакат . Затова все друг ви е виновен : държавата , международното положение , правителството , и т.н. Ако се квалифицирате , и не ви мързи толкова , ще видите , че България е чудесно място. Ако не , бегом към чужбина , да сменяте памперси , да вадите картофи , и прочие друг слугинаж . Простите и необразованите навсякъде това правят.

    Коментиран от #27

  • 21 Елвис

    4 0 Отговор
    Такова нещо като "свобода на медиите" не съществува, щом се касае до масовите медии. Няма и няма да има, докато има овце, които да им вярват.
  • 22 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    И вие вярвате на Бивол? Та в техните статии няма последователност и логика при излагане на събитията.Върнете се и пак прочетете разследването и се опитайте да следвате процесите логически и малко познания ако имате по въпроса, ще видите каква боза са биволите.

    Коментиран от #25

  • 23 Gowo

    5 0 Отговор
    Ами Макрон не дава монолози от Фейсбук.Като нашия заек.Отдавна той демонстративно е отхвърлил четвъртият коректив.За него и парламент не съществува.Президента е ненужен.Прокурора вече е ясен.Нямаме военни които да го заплашват от преврат.Пей сърце.Шкафчето пълно.Играем карти със Сталийски...
  • 24 Gowo

    4 0 Отговор
    Ти чете ли доклад номер 58.Кое наричаш боза.Двамата изнудвачи които рекетираха Пеевски с документа знаеш ли какво им се случи.
  • 25 Gowo

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ти чете ли доклад номер 58.Кое наричаш боза.Двамата изнудвачи които рекетираха Пеевски с документа знаеш ли какво им се случи.Всъшност на кое по конкретно не вярваш.Това, че преди дни Пеевски са го млатили отряд от Спец наз.Знаеш ли че те не бият.Те убиват.А защо не е убит.Защотото зная какво са му казали.Американците след този показен акт ще те довършат.А българският народ останалото.Не е нужно да те убиваме.Ше умирал бавни.В мъки
  • 26 ама каква

    4 0 Отговор
    медийна изява. Мисирките ще "пропеят", когато онуй изчезне от политическата сцена завинаги. Сега той плаща, а и те сами се цензурират.
  • 27 ти къде

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    видя прекрасното място на тази територия?! Само погледни цените, които ежедневно хвърчат нагоре и пак говори. Ако не беше бордът, досега да са започнали пак да печатат пари. Скоро и петолевката ще стане монета. Прекрасно място! Я се разкарай!

    Коментиран от #30

  • 28 СВОБОДАТА САНЧО

    3 1 Отговор
    ЦЯЛ ДЕН ВЧЕРА ПО ТРИТЕ МИСИРКА ТВ КЮЛЧЕТО АНАЛИЗИРА ПАРЛАМЕНТА,ПОДОБНО НА ЖОРО БЕКЪМА ,ХИГИЕНА И ДАР СЛОВО НУЛЕВА
  • 29 Фен

    0 0 Отговор
    Абсолютно! Ето, собственикът на Факти, до сега воюваше с Бойко, сега воюва със Слави! Това нормална медия ли е!?
  • 30 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "ти къде":

    Научи се да изкарваш пари и няма да си беден . То става с учене и с работа , не с отваряне на гумена биричка , че е най-евтина , и с философията : е на тия па няма да им работя . Оправданията са жалки , нищо в живота не идва на готово . Иначе - обяснявай че си велик , но целият свят е срещу тебе . Мама и тате сигурно ти вярват...
  • 31 Абе

    2 0 Отговор
    Тази от къде я намерихте?!
  • 32 Уйке

    0 0 Отговор
    Аз питам, журналистика ли е да ти подават въпросите в ухото, а ти само да ги повтаряш като папагал, без право на импровизация! Това по скоро ми прилича на танца на мечката под звуците на гъдулката на Мечкаря!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове