Last news in Fakti

25 Април, 2021 12:05 3 756 45

Остри реакции в защита на уволнения заради Борисов преподавател

  • унсс-
  • доц. мартин осиковски-
  • мартин осиковски-
  • софийски университет-
  • фжмк

Научната общност застана твърдо зад доц. Мартин Осиковски, станал жертва на РR-а на премиера

Остри реакции в защита на уволнения заради Борисов преподавател - 1
Снимка: БГНЕС

Дисциплинарното уволнение на преподавател от УНСС предизвика остри реакции и недоволство сред студентската и академична общност.

Доцентът Мартин Осиковски, който е преподавател по медии и комуникации в УНСС от десет години, привлече вниманието към себе си в края на предизборната кампания. Тогава той написа във Facebook профила си, че напуска административните постове, които заема. Това беше неговият знак на протест, че по време на предизборната кампания Бойко Борисов е посетил нов корпус на университета. Осиковски обяснява, че е недоволен, защото университетът е превърнат в територия за агитация и „хората, които работят и учат там, се чувстват меко казано дискомфортно от това, че неволно са се превърнати в домакини на предизборна обиколка“.

След това стана ясно, че преподавателят е уволнен. Аргументът на ръководството на УНСС е, че е извършено тежко нарушение на трудовата дисциплина и е уронен престижа на университета.

Уволнението предизвика недоволството на преподаватели и студентите в УНСС. В него е организирана подписка в подкрепа на Осиковски, която е подкрепена от близо 2000 студенти и 1000 преподаватели. Неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ поискаха наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата.

Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" също реагира остро.

Цялата академична общност на ФЖМК изразява остър протест срещу дисциплинарното уволнение, става ясно от публикация във Facebook страницата на факултета.

„Считаме, че това действие е груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България. Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко.“, гласи позицията на ФЖМК.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мутри вън

    110 9 Отговор
    Скоро ще уволним Боко !

    Коментиран от #18, #34

  • 3 Хахаха

    16 109 Отговор
    Ми да го вземат в частния бизнес или в друг университет това "светило".
    Ма не би ...

    Коментиран от #19, #28

  • 4 Да,бе

    96 9 Отговор
    Но ако слушате размислите на тулупа досега сме били в огромна демокрация,която се оказа мутро-диктатура.Затвор е най-малкото за Тия.
  • 5 Snake

    88 11 Отговор
    Шефа на университета е човек на Бойко.
    И това ако не е комунизъм.
  • 6 студентка

    84 9 Отговор
    За Борисов се отвори едно преподавателско място в УНСС,все пак е професор по маркучите.
  • 7 8989080

    81 8 Отговор
    Глупакът от Банкя създава само проблеми и резили.
  • 8 Отвратен

    67 8 Отговор
    Боко си създаде МНОГО врагове през всички тези години, откакто е на власт. Човек да не е на неговото място сега, мислил е, че ще е вожд до гроб. Но, уви , мача свърши вече, дано има спокоен сън, а това е най важното.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    25 3 Отговор
    Новото крило ще г о р и !
  • 11 Реалист

    11 0 Отговор
    Кабака е подобие на жириновски:)
  • 12 Малък весел гей

    43 6 Отговор
    После да не се чуди защо всички са против него и никой не го обича.

    Коментиран от #14

  • 13 1618

    42 5 Отговор
    Всички виждаме, че властта на Борисов е агонизираща и му позволяваме да сипе дори заплахи към новите партии с”изпращане на яки момчета”. Лъжите, манипулациите, заплахите , капаните на Борисов не спират всеки ден!По същия начин той упражнява натиск върху медиите , администрацията и всички институции! Уволняват се хора несъгласни с политиката на Борисов, бият се журналисти ,медиите са под ежедневен политически натиск и рекет .Те са употребени от страна на Борисов!Въпросът е дали българският народ ще му позволи?
  • 14 Тук не позна

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Малък весел гей":

    Щом си гей,длъжен си служебно да го обичаш,той ви е закрилник7388

    Коментиран от #33

  • 15 Гербер

    9 37 Отговор
    Бойко може да ходи където пожелае. България дължи възхода си на неговото управление.

    Коментиран от #29

  • 16 гост

    7 27 Отговор
    Истината, истината , но не цялата истина. Май не е уволнен , а сам си е подал оставка от администрацията на УНСС и си остава преподавател .

    Коментиран от #39

  • 17 Май не е ясно

    6 20 Отговор
    Това, което не става ясно, поне на мен, последно преподавателят сам ли си е подал оставката или е дисциплинарно уволнен?
    Ако е първото, то къде е драмата? Защо целият свят трябва да се върти около неговите желания дали да или не работи?
    Ако е второто, то за дисциплинарно уволнение, доколкото знам, според Кодекс на труда, първата стъпка е Забележка, следва втората Предупреждение за уволнение и третата е Уволнение. При този вариант, причината е пряко обвързана с неизпълнение на служебните му задължения.
  • 18 ГОРСКИ

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мутри вън":

    Но и Гешев със негово величество диктатора!!!!!
  • 19 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Него лесно ще го вземат навсякъде, ама тебе, тебе къде да те вземат....!? Не се сещам....
  • 20 АМОН

    4 10 Отговор
    ЯСНО Е, ЧЕ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И ТЕЗИ НЕДЪГАВИ ВЛЕЗНАЛИ СЛУЧАЙНО В НЕГО ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТА НЯМА ДА Я СВЪРШАТ НИКАКВА НИТО С БОРИСОВ , НИТО ПЪК С ГЕШЕВ.

    НЕЩАТА СА ТРЪГНАЛИ КЪМ НОВИ ПРОТЕСТИ И НОВ ПАРЛАМЕНТ.

    НУЖНА Е РЕВИЗИЯ НА БЮДЖЕТА, А НЕ "ПОКАЗВАНЕ" НА БАЛАНСИ И ОТЧЕТИ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ.

    КЪДЕ СА 12 МИЛИАРДА ЗАЕМ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНА ВИРУСА МА СЕСТРА ГАЛЕВА?!!
    Защо не поставиш този въпрос на БОРИСОВ ?!!

    ВСЪШНОСТ КОЙ ДА МУ ГО ПОСТАВИ - ГЕШЕВ ИЛИ ЦАЦАРОВ??

    НИЩО В СИСТЕМАТА НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО!!!
    ИМАМЕ НЕ ПРОМЯНА , А ПОДМЯНА НА ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ.

    ТЕЗИ БАНДИТИ ОТ ГРУПИРОВКАТА ДПС -ГЕРБ НЯМА ДА СИ ОТИДАТ, и няма да сдадат властта по мирен начин. Бъдете в това сигурни!!
  • 21 Димитър Ценов

    12 1 Отговор
    Ние откога каним г-н Борисов да направи първа копка на кампуса "Величко Адамов Йонов" и да поднесе цветя пред паметника на Вечния ректор проф. Адамов на тържествена церемония в присъствието на самия проф. Адамов, и на банкет за 500 човека в хотел-ресторант "Рай". Г-н Борисов беше също така предложен за наградата "Смокинов лист" първа степен, учреден от фондация "Величко Адамов".
  • 22 хараре

    9 0 Отговор
    Професорът на изпит: – Как се познава бременна жена? – Ами с голям корем, криви крака… – отговорил студента. Професорът се изправил в цял ръст и попитал: – Краката криви ли са ми? – Да! – Корем имам ли? – Да! – Е, като чуеш, че съм родил – си донеси книжката да ти пиша 3!
  • 23 Доктор ох боли

    18 1 Отговор
    Тоя е за мнага бой. Едноклетъчно да уволни многоклетъчно. Пълна пародия е тоя.
  • 24 Българка

    16 3 Отговор
    Окопалите се борисовчета и гешевчета във втори и трети ешалон на властта показват какво се казва мутри в атака и действие на бухалките. Това не е само в УНСС, В Благоевградския университет, където бяха докторанти Гешев и бившия министър на МВР Младенов има подобен случай. Сценарият е малко по-различен, като се закриват всички специалности, по които преподава партиен активист от опозиционна партия. Очаквам статия и за този случай.
    Трябва спешен демонтаж на мафиотската пирамида. Да бъде уволнено ръководството на УНСС и възстановен на работа Осиковски

    Коментиран от #41

  • 25 Другия с коня

    8 18 Отговор
    Уволнен е,защото в поста си във Фейсбук Манипулира Обществото .Осиковски много добре знае какво е направил и Защо го е направил.

    Коментиран от #40

  • 26 Професора

    21 4 Отговор
    Управата на УНСС урони престижа на университета не професора и трябва да има оставки в управата за да изчистят името на УНСС!
  • 27 Бацо

    14 2 Отговор
    Е позор да влиза у затвор
  • 28 Доктор ох боли

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Едноклетъчното коментира многоклетъчно.
  • 29 Jan jak

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Гербер":

    България е последна по доходи в ЕС благодарение на Борисов, България е първа по корупция и свобода на словото благодарение на Борисов!
  • 30 мишо

    16 6 Отговор
    ВСЕКИ КОЙТО ИМА ПОЗИЦИЯ РАЗЛИЧНА ОТ БОРИСОВ Е МАЧКАН
  • 31 чичо

    9 10 Отговор
    Мисирки,не е уволнен заради Борисов.Мисирки ще си останете.

    Коментиран от #36

  • 32 Пинокио и сие

    6 14 Отговор
    Прочетете във вашият официоз Дневник, че тоя протестър сам си е подал оставката, щото много мрази Борисов.Та те всички от протестърите нсй-обичат да мразят, а като няма кой, започват помежду си😂😂😂

    Коментиран от #37

  • 33 Кр Кара кача

    4 14 Отговор

    До коментар #14 от "Тук не позна":

    Чудя се откъде толкова злоба и завист. Джендърите се опитаха да свалят г-н Борисов и накрая съумяха да съставят такъв парламент, че за Великден, а и днес, защото жена ми и зълва ми Ернестина празнуват Вход Господен, няма да мога да сложа печено камилче на масата и ще трябва да се задоволяваме с рукола и едно топло предястие от вратни пържоли. Тези новите докараха Майка България до просешка тояга.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 чичо

    6 4 Отговор
    ФАКТИ и вие се о-с-р-а---те.
  • 36 УНС сума

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "чичо":

    Точно така, тук съм съгласен, колегата беше принуден да си подаде молбата за напускане заради датата на посещението. Но Вие ми отговорете на един въпрос

    Коментиран от #42

  • 37 Да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пинокио и сие":

    Ти май четеш като дявола Евангелието. В Дневник пише, цитирам: Преподавателят от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски бе уволнен дисциплинарно миналата сряда. Като причина за това бе посочено "уронване на престижа на учебното заведение".

    Заради посещението на Борисов в УНСС Осиковски обяви, че подава оставка много преди да го уволнят дисциплинарно. Новината за оставката му я има по почти всички медии...
  • 38 Аз, ти, той

    4 0 Отговор
    Боко тапоко. Само резил от този дебил. Когато влезе в политиката всички гласуваха за него очаквайки да накаже крадливата и корумпирана гад. Очакваше се да има морал и да започнем трудният път към пустата демокрация и отворена пазарна икономока- започна с надежда но... Сега невъзможността да бъдат реализирани каквито и да било реформи или поне спазването на вече приети и действащи закони обърна отношението към него от ненавист, вече може би и съжаление. Очакваме следващият знаещ, можеш и разбиращ от всичко жаден политик, който ще обещава до забрава.
  • 39 Чети

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пише дисциплинарно уволнен!!!
  • 40 Кон

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Другия с коня":

    Абе, няма страшно!:) Човека е усетил от къде духа вятъра и се надява да се завърне на Бял кон!:) Мисля че греши!:) Но, пък за такива като него все някаква службица ще се намери!:)
  • 41 българка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Не ми обръщайте внимание какви ги плямпам.Нали ме знаете колко ми е ...
  • 42 чичо

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "УНС сума":

    И заради датата не е.Не си измисляйте,четете и мислете.Правилно е уволнен.
  • 43 А къде е Приятеля на Бойко Стати??

    1 0 Отговор
    Хотела в Гърция се до строи,!!!
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Доцентчето се престара и профилактично го шкартираха...
  • 45 Амед Азнавур

    1 0 Отговор
    ами не е з а борисов напън да го забележат..и надява се поне на зам министър измекяр
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове