28 Април, 2021 14:06 5 185 35

Доклад на Конгреса на САЩ: Олигарси и престъпни групи вземат държавни решения в България

  • конгрес-
  • сащ-
  • българия

Натъртва се, че следващото правителство е изправено пред редица политически предизвикателства

Доклад на Конгреса на САЩ: Олигарси и престъпни групи вземат държавни решения в България - 1
Снимка: Shutterstock

Раздробените резултати от парламентарните избори в България затрудняват съставянето на правителство. Бъдещият кабинет е изправен пред редица предизвикателства, сред които борбата с пандемията от коронавирус и ескалиращото напрежение в региона на Черно море. Проблем за страната представлява корупцията, особено при големите инфраструктурни и енергийни проекти. Влиянието на олигарсите и престъпните групи върху някои процеси на вземане на решения и държавни институции също е проблем.
Това са основните изводи от анализ, подготвен по поръчка за Изследователската служба на Конгреса (CRS) на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Само преди месец и половина двама американски сенатори отново натъртиха на проблемите с корупцията и призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо дори предупреждаваха, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

В сегашният американски доклад освен за корупцията, се подчертава и, че местоположението на България ѝ придава стратегическо значение във връзка с редица опасения на САЩ за сигурността по отношение на Русия, Черно море и конфликтите в Близкия Изток.

В него се прави и анализ на изминалите избори. Посочва се, че след 12 години почти непрекъснато управление при министър-председателя Бойко Борисов и неговите дясноцентристка партия Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), България преживя период на несигурност след парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г.

Натъртва се, че следващото правителство е изправено пред редица политически предизвикателства, включително смекчаване на въздействието на пандемията от COVID-19, справяне с обществения натиск за борба с корупцията и организираната престъпност и управление на външните отношения на България на фона на ескалиращото напрежение в региона на Черно море.

В раздела "Проблеми с корупцията и върховенството на закона" се отбелязва, че в продължение на няколко години България е на последно място сред страните-членки на ЕС в годишния индекс за възприятие на корупцията на Transparency International. Изявление за инвестиционния климат на Държавния департамент на САЩ за България описва корупцията като „ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор“ и „при обществени поръчки и използване на средства от ЕС“.

Правителството в оставка беше отслабено от множество съмнения за корупционни скандали, в които участваха представители на ГЕРБ. Тези твърдения предизвикаха в средата на 2020 г. вълна от антикорупционни протести, посочват авторите на доклада и изрично отбелязват, че "предизвикателствата пред върховенството на закона и слабата медийна среда затрудняват усилията за борба с корупцията и организираната престъпност".

Специално място е отделено на раздел "Енергийна сигурност и потенциални санкции на САЩ". "Съединените щати подкрепят заявената от българското правителство цел да се превърне в регионален енергиен транзитен „център“. В момента България разчита силно на внос на енергия от Русия - зависимост, която отчасти произтича от инфраструктурните ограничения", пише в документа.

Разказва се, че България е продължила с реализацията на проекти, насочени към диверсификация на енергийните доставки, включително газовата връзка с Гърция, която би позволила вноса от Азербайджан, както и част в планирания терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. През 2019 г. България подписа за първи път споразумения за внос на американски втечнен газ.

"В същото време американски власти изразиха загриженост, че някои енергийни проекти, като удължаването на газопровода „Турски поток“ на руската държавна фирма „Газпром“ през България, могат да увеличат зависимостта от руските доставки", пишат авторите на доклада. Изрично се отбелязва, че през юли 2020 г. Държавният департамент на САЩ публикува актуализирани насоки относно раздел 232 от Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (P.L. 115-44).

В тях се уточнява, че дискреционни санкции могат да се прилагат за определени дейности, свързани с европейското разширение на „Турски поток“ (втора линия) и проекта на „Газпром“ „Северен поток 2“. Посочва се, че разширяването на „Турски поток“ „може да подкопае енергийната сигурност на Европа, като запази в продължение на десетилетия доминиращия дял на Русия на европейските газови пазари“. Българските власти отричат, че разширението на „Турски поток“ (което те наричат „Балкански поток“) е руски геополитически проект. Вместо това те го представят като разширяване на вътрешната инфраструктура в съответствие с амбициите на правителството за енергиен хъб, пише в американския документ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сега разбирате ли че статуквото беше при

    64 15 Отговор
    Сега разбирате ли че статуквото беше приготвило капан за протестните партии? Разбирате ли че с 92-ма души не може да има кабинет?
    Явно текат тайни разговори между партиите в коалицията Гешев.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 рико магнитски

    61 5 Отговор
    сега е ред на цру да наложи запор на боковите милиарди!
  • 4 гост

    12 3 Отговор
    ???????????????????????????
  • 5 бушприт

    58 14 Отговор
    Тия тъпи янки където и да ходят,все Черно море им е в устата. Чудят се как да превземат България.
  • 6 КОТарАК

    36 3 Отговор
    нашите ,,олигарси''смешни се ориентираха към Русия , зщото разбраха че плаща , а и те ни разбраха колко евтини сме и могат да ни купят. вместо да развиваме бизнес с тях , си пълнят гушите няколко хора , които не са разбрали още , че са поръчани
  • 7 Монтана

    61 9 Отговор
    ГЕРБ, ДПС И БСП отново заедно, както бяха 10 години вече.. Маските паднаха!

    Коментиран от #14, #34

  • 8 Псевдоним

    45 7 Отговор
    Американците да не се правят на ударени, защото тъкмо те са най-голямата олигархия в целия свят.
  • 9 Майна

    36 9 Отговор
    Тия привикаха и ИТН за ,,инсруктаж,, ..демократичен, де...И ДА ПОПИТАМ КОГО ОХРАНЯВАТ ТЕХНИТЕ КОРАБИ В ЧЕРНО МОРЕ...,А????
  • 10 логичното

    11 10 Отговор
    Т.е. това което платените михлюзи политолози не пожелаха да видят, защото им е заплатено да лъжат. Падането на това правителство е съгласувано със САЩ - Радев се срещна с Херо (не е треньора по футбол)!!!
    Сега пишете дитирамби за бибитко и плюйте чалгаря!
  • 11 Антимафия

    29 7 Отговор
    Ясно е като бял ден, какво казва САЩ!
    Каквото казвам и аз?
    Не ясно защо Хунтата,
    не дава обяснение,
    за резилите ,които вършат?
    А главния помощник Иван Гешев ,
    още е на длъжност?

    Коментиран от #35

  • 12 УЖАС

    17 2 Отговор
    И сега ли го разбрахте????? Ама няма КОЙ да Ви каже ....
  • 13 че щатите

    15 4 Отговор
    му казаха в прав текст на онова да си обира крушите с техния доклад на Сената?
  • 14 Искат

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Монтана":

    Да върнат Герб на бял кон
  • 15 жжжжжж

    4 3 Отговор
    мантрата да отстъпим пред макетата? да не сте пропуснали нещо?
  • 16 The Senator

    12 2 Отговор
    Крайно време е Георг сенаторчето да се изкаже за този доклад. Той е "спец", видяхме...
  • 17 Нещастници

    18 2 Отговор
    В моя доклад пише друго, евреи и цру вземат решения за нападение над чужди държави, организиране майдани, убийства чужди президенти и за печатане пари без покритие. Не знам някой политик да е обявил публично тези неща, значи са задкулисни
  • 18 Covid

    9 3 Отговор
    То па в САЩ ги взима Байдън сигурно;)
  • 19 гадно

    16 3 Отговор
    Както винаги си гонят техния интерес пишат общи приказки за корупция, но нищо конкретно нито дума за шайката и тиквеника.
  • 20 КОНТРАТА

    15 3 Отговор
    Краварите преди 10 години назначиха тези бандит и ги направиха кръгът му мултимилиардери! Сети ли се след 10 години в Обора, а доклада на Джеймс Пардю за ГЕРБ посланника от 2007 г го забравиха тогава!
  • 21 Морфей

    17 0 Отговор
    Марионетките на Америка вече са излишни 10 години бяха удобни вече не!

    Коментиран от #22

  • 22 До 21

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Морфей":

    Че Итн и ДБ какво са ? Да не са нещо друго?

    Коментиран от #23

  • 23 Edi

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "До 21":

    A сега де...ИТН и ДБ били намсикви на САЩ. ПатрЕотите: ИТН са турски мекерета (има го в днешна статия по-надолу)...Може би са про-руски?

    Разберете се. Или прочетете, преди да пишете...
  • 24 Ха ха

    2 2 Отговор
    дреме му на американците, че на българите им е зле. нали народа ги избира¡¡¡!!!!!!!!!!
  • 25 Симо

    16 0 Отговор
    НЕ СЕ БЪРКАЙТЕ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РОБОТИ НА СТРАНАТА НИ, ДОСТАТЪЧНО ЗЛИНИ НАНЕСОХТЕ В СИРИЯ, ИРАК, ИРАН, УКРАЙНА АФГАНИСТАН И МНОГО ДРУГ ДЪРЖАВИ.
  • 26 Гост

    13 2 Отговор
    Борисов беше подкрепян досега от САЩ каквото и да правеше, както и да поддържаше геноцида срещу собственият си народ!
    Но сега вече е изпаднал в немилост и затова е изкаран един болнав не само телом, но и умствено индивид, чиято задача през всичките тези години беше да опростачва населението и да очаква следващото си назначение от ЦРУ; става дума за българомразеца Трифонов и верен слуга на Сащ-дявола, изписано е по цялото му тяло, за да няма съмнение на кого служи.

    Коментиран от #33

  • 27 Гост

    7 3 Отговор
    Добър американец – мъртъв такъв, добър американски политик, побит на кол да бъде за назидание.
  • 28 Наркос

    12 1 Отговор
    Тя България отдавна не съществува като автономна държава
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Верно ли

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ескалиращото напрежение в региона на Черно море... Айде бе, то напрежение няма, ама на краварите много им се иска, а?
  • 31 SAAB

    8 1 Отговор
    Ма парата за рисункитИ прибрахте.......а завод няма още !

    Коментиран от #32

  • 32 Решетников

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "SAAB":

    Мунчо, приеми ,,шкафчето" и управлявай сл.правит. без нови заеми. Понятно!
  • 33 Мутрите зацапаха ,,свещите"

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Демек гащите, идва отново кабинет на ГЕРБ&СДС&ПАТРИОТИ!
  • 34 Мутрите се скриха в НС!

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Монтана":

    Хайде вън!
  • 35 Сладки сънища

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Антимафия":

    Стига с тия оплювания,че отново ще има митинги да си върнем законното управление. Аман от бивши Мутри!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове