1 975 40

23.8% от българите - под прага на бедността

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 9.2 на сто

23.8% от българите - под прага на бедността
Илюстративна снимка, Shutterstock

През 2020 г. линията на бедност общо за страната e 451.00 лв. средномесечно на човек от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 659 900 души или 23.8 на сто, съобщи Националният статистически институт.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 9.2 на сто, а относителният дял на бедното население нараства с 1.2 процентни пункта. Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Данните за 2020 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 23.8 до 29.9 на сто, или с 6.1 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41.7 на сто или със 17.9 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните хора (61.1 на сто за 2020 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 12.3 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2020 г. делът на бедните сред заетите хора във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 0.7 процентни пункта до 9.7 на сто, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е четири пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.1 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.7 на сто. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за хората с основно образование и над осем пъти за тези със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък - 2.4 на сто.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  46 2 Отговор
  Повече са...
 • 2 Отечествен Фронт

  58 15 Отговор
  1/4 са на ръба от глада смърт, а преди 1989г всички бяхме равни и живеехме нормален живот!

  Коментиран от #16

 • 3 Професора

  49 5 Отговор
  Мизерията е неизменна част от демокрацията това не ви го съобщаваха преди 1990 г седесарите от DW и Свободна Европа

  Коментиран от #9

 • 4 Инджев

  47 2 Отговор
  Обаче има банани целогодишно!
 • 5 ддд

  39 4 Отговор
  23.8% са на прага а 70% вече са нахълтали вътре
 • 6 Последния Софиянец

  39 2 Отговор
  Значи с 460 лв си богат.Ами на хората само наема им е 500.Сметките още 300.Всички политици да взимат 460 лв заплата.

  Коментиран от #10, #12


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 обективна

  35 2 Отговор
  статия. Гарантирано от ГЕРБ! На първо място по бедност, самоубийства, болести и корупция. На 112 място по свобода на словото, на последно по здравеопазване, образование, доходи и още, и още. Национална катастрофа! Никак не знам кой ще разчисти тези Авгиеви обори. Болни теми, много болни!
 • 9 не е неизменна

  23 2 Отговор

  До коментар #3 от "Професора":

  част от демокрацията, а от организацията на държавата и управниците! "Демос" означава народ и ако приоритет беше този народ, нямаше да е така. Но не е!
 • 10 Гошо

  4 21 Отговор

  До коментар #6 от "Последния Софиянец":

  Е що живеят под наем като им е скъпо

  Коментиран от #14

 • 11 Обесен Язовец

  30 0 Отговор
  Боко такива статии не чете. При него само икономически ръстове по статистика!
 • 12 и си дай

  24 0 Отговор

  До коментар #6 от "Последния Софиянец":

  сметка какво ще се случи като ни набутат в еврозоната. Кой ще оцелее с 230 евро!!!
 • 13 Счупи тъпомера

  24 0 Отговор
  Гарантирано от лъжливата тиква и обкръжението и от плевели.
 • 14 под мостовете

  15 2 Отговор

  До коментар #10 от "Гошо":

  където не шумят реки ли? Там ли да живеят!

  Коментиран от #24

 • 15 Стара Загора

  31 2 Отговор
  Честно да ви кажа много ме е жал за нашия толкова стар и древен народ , че живее на прага на бедността.Не го заслужаваме!

  Коментиран от #35

 • 16 Обесен Язовец

  10 4 Отговор

  До коментар #2 от "Отечествен Фронт":

  Приятелю, разрови нета и ще видиш, как един безочлив наглец в публичното пространство убеждава хората, че при Бай Тошо / Светла му памет / сме били еднакво бедни!!!

  Коментиран от #17, #18, #19, #20, #21

 • 17 Бай Ставри

  20 2 Отговор

  До коментар #16 от "Обесен Язовец":

  За ГЕРБ има новина. Казват, че била добра. И в Централния затвор има футболен отбор! Бойко ще е капитан! Връбчо-СДС е там! Томчо Дончев е вратар, той на плонжове е цар! Лъчко- мозък съдия, ще им свири със уста! Тома Биков е защита, ще прецака тази свита! Мама Цецка с очилата, влачи кофата с метлата! Деса дуловска принцеса, тя на всички е метреса! Ще цери им махмурлука та да имат пак сполука! ПКП е мажоретка! Виж в Пандиза! Супер гледка! Царят рече и отсече! ГЕРБ при НДСВ са вече! Вече са в канализацията! Да живее демокрацията!
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Врачка

  27 4 Отговор

  До коментар #16 от "Обесен Язовец":

  Другарят Живков построи модерна индустриална България с пазари по целия свят.Всички имаха жилища и не влизаха да спят в кофите за смет както и да се хранят в тях.Хората не си заключваха къщите,колите и вилите.Овощните им градини и лозя не се обираха от стадата орки от Римски произход.Храна имаше в изобилие.Сега К’во има?Глад и смърт!

  Коментиран от #34, #37

 • 20 ИСТИНАТА

  6 14 Отговор

  До коментар #16 от "Обесен Язовец":

  Да! Бяхме еднакво богати! Всички си бършехме д9ъто с Работническо дело!

  Коментиран от #23

 • 21 дръпни

  18 5 Отговор

  До коментар #16 от "Обесен Язовец":

  му една. Истината е, че бяхме еднакви, но не бяхме бедни, щом ходехме по два пъти на почивки през лятото, построихме си жилища, а държавата дотираше цените на всичко. Не съм се замислял изобщо за гражданските си права, защото бяхме на едно от първите места в света по социални такива. Не мога да се побера в кожата си от яд, че баби и дядовци имат по две висши образования, а внуците им никакво. Няма пари! Беднотия и точка по въпроса. Искам си оня живот, но няма кой да ми го върне.
 • 22 Бесен Язовец

  11 2 Отговор
  Настрадин Ходжа тамън научил магарето да не яде и то взело, че умряло. внимавайте демократчета и вие да не станете като магарето!!
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Гошо

  0 8 Отговор

  До коментар #14 от "под мостовете":

  Където имат жилище ,такъв без жилище в България няма ,изключвам разни психично болни

  Коментиран от #27, #28

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Баща ти

  6 0 Отговор

  До коментар #24 от "Гошо":

  Тоест изключвам теб самият,ясно!
 • 28 даваш ли

  12 1 Отговор

  До коментар #24 от "Гошо":

  си сметка колко хора загубиха жилищата си от немотия и заеми. Превърнаха ги насила в клошари. А такива нямаше по Татово време. Само помисли, че тези хора са имали сносен живот и този несвършващ преход ги превърна в нищожества - няма пари, няма работа, няма доходи. Откъде дойдоха толкова бедни хора. Отговор имаш ли?
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 2loop

  9 3 Отговор
  Да благодарите на боко за най бедната държава в ес
 • 31 Пловдив

  10 3 Отговор
  Ако попитаме онзи тъп и нагъл помияр от Банкя, ще ни обясни съвсем друго нещо... Понеже той е един изтъкнат икономист, както и каратист, генерал,полицай, шахматист, футболист, тенисист, китарист, художник, пожарникар, пътен инженер... И... Най-вече "карач с двеста..." Това гнусно дяволско изчадие скапа България!!!
 • 32 Под прага

  6 0 Отговор
  А Боко кога?

 • 33 Караколю

  7 0 Отговор
  Ами онези пенсионери, на които им вдигнаха пенсиите до умопомрачителните 300 кинта, в коя категория спадат? Може би на умрелите? Праг на бедността 451 кинта, а пенсия 300! Тия пенсии требе да са некви индийски факири та да преживяват с минус 151 кинта! Браво Буци, искаме те са още един мандат! Ще докараш границата на бедност до 600 кинта, а малките пенсии до 400, за което предварително благодарим...
 • 34 Имаше купони

  0 1 Отговор

  До коментар #19 от "Врачка":

  И режим на тока
 • 35 Всеки народ

  2 1 Отговор

  До коментар #15 от "Стара Загора":

  Заслужава съдбата си
 • 36 Реалист

  1 3 Отговор
  Да, но сме с най-евтин ток ! Да се вдигне !
 • 37 121212

  1 1 Отговор

  До коментар #19 от "Врачка":

  Ако студентите преди 30 години не бяха скачали, сегашните щяха да изучават политикономия и история на БКП и щяха да ходят на студентски бригади в ТКЗСто за 40ст на ден.Малък Тошко пияницата щеше да е Ким 3-ти и щяхме да му викаме УРА на 9-ти септември.
 • 38 Сула Щастливия

  2 0 Отговор
  Аз май си знам ,че са.около 2000000 души дето си малчат и работят за по -малко от 650лв.
 • 39 Гост

  1 1 Отговор
  Само ревете,затова по празниците към Гърция не можеш да се разминеш от скъпи и луксозни коли на бедните Българи.При Баце се отживяхте,са при чалгарчето славчо ше ми едете ...
 • 40 Шаран БГ

  0 0 Отговор
  Една четвърт от българските граждани в България са бедняци !! Това по демагогската статистике. Според демократическата сигурно надхвърлят 30 %. Всички творци на пропадането на българската държава след 10.11 1989 г.трябва да са щастливи !? Защо да се чудим, че около 2 млн работоспособни човеци ги няма тук ? И продължават да се изнизват. Мъдрите ни управници, заслепени от алчност и скудоумие, явно не могат или не искат да "влязат в час". Нямат и намерение да последват примера на държави като Чехия, Словения, не става и дума за Дания ,Белгия или Нидерландия. Унищожава се най-безцеремонно всичко сътворено от българските работници и суляни, като враждебно, "комунистическо"всяка една природна даденост, която е държавна собственост по Конституция , се експлоатира като чуждоземен противников, вражески имот. Д О К О Г А ТАКА ГОСПОДА ? Докато не остане човек и дърво по тези земи, а Вие ще благоденствате !!??

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове