Last news in Fakti

30 Април, 2021 08:17 2 773 31

Отварят зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19

  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ваксиниране-
  • зелени коридори-
  • зелен коридор

Без предварително записване ще се имунизира основно с РНК ваксината на Pfizer/BioNTech

Отварят зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Отварят зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19. Без предварително записване ще се имунизира основно с РНК ваксината на Pfizer/BioNTech. На желаещите ще може да бъде поставена и аденовирусната ваксина на "АстраЗенека". Списък с временните имунизационни пунктове в страната може да бъде открит на интернет страницата на здравното министерство, както и на сайта coronavirus.bg.

В 3 общини в Пазарджишка област се възстановява свободната имунизация. Зелените коридори ще останат отворени до 9-ти май, каза пред БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова: "През 10-те дни ще работят три кабинета - в МБАЛ-Пазарджик, Унихоспитал, също ще работи, в Панагюрище, и МБАЛ "Здраве" във Велинград. Часовите интервали са обявени на сайта на инспекцията, откъдето гражданите могат да ги видят. Ще разполагаме с ваксини на Pfizer/BioNTech, както и с АстраЗенека. Има и малки количества "Модерна", които също ще бъдат дадени на имунизационните кабинети. Отново призоваваме гражданите да проявят разум и да продължаваме да спазваме мерките, защото опасността не ни е подминала"

В Плевен не се изисква предварително записване и има избор на ваксина - между Pfizer/BioNTech и "АстраЗенека".

Зелен коридор се разкрива в болница "Свети Панталеймон" на 30 април и на 3 май във времето от 9 до 16 часа. Не се изисква предварително записване, каза доктор Илиян Минчев, директор на РЗИ. "Всички желаещи ще бъдат имунизирани, по желание с "Пфайзер" или с "Астра". Достатъчно ваксини има и за личните лекари.

"Личните лекари са зарадени и с векторна ваксина, и с РНК ваксина. Всеки при последното раздаване е взел, колкото е преценил, че може да направи до края на празниците, защото пет дена е животът на флакона на "Пфайзер-Байонтех", в смисъл няма как да се презапаси".

РЗИ отчита и понижаване на новозаразените с коронавирус.

"Очаквам от понеделник вече да влезем в зеленият сектор, тоест заболяваемост под 10/1000, което е предпоставка за отпадане на още доста от ограничителните мерки".

В УМБАЛ Бургас - МЦ "Св. Николай Чудотворец" също има зелен коридор. Приоритетно ще се обслужват обаче, записалите се през Единния електронен портал, тъй като количествата ваксини за тях са заделени.

Другите свободни ваксини ще се използват за желаещи, които не са записани и ще се поставят до изчерпване. Кабинетът разполага с препаратите на "Пфайзер"-"Байонтех", "Модерна" и "АстраЗенека".

Във Варна също работят зелените коридори за ваксинация по време на празниците


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼

    11 0 Отговор
    Очаквам от понеделник вече да влезем в зеленият сектор, тоест заболяваемост под 10/1000🤔🤔🤔🤔🤔🤔 Това нулите за нищо ги нямате ‼

    Коментиран от #4

  • 2 Азззззззззз

    21 7 Отговор
    Няма аxмаци за ваксинация.

    Коментиран от #24

  • 3 КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ

    9 16 Отговор
    ХЕЙ , НЯМА ВИРУС , НЯМА КОВИД БЕ !!! ТОВА ВИ ГО КАЗАХА ТИЯ КОЙТО ИСКАТ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ ,БЕ !!! ЧАЛГАРЯ КОЙТО СТАНА ШУМКАРИН И АЙЛЯКЧИЯТА - ФИГУРАНТ , ТЕ ПРИЗОВАВАХА ДА НЕ СЕ СПАЗВАТ МЕРКИТЕ ,ПРЕСМИВАХА СЕ И ГИ БОЙКОТИРАХА ....ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ТОВА БЕ ХОРА ????НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ , ЩЕ ВИ ЧИПИРАТ И КВО ША ПРАЙТЕ ПОСЛЕ ????

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й ‼

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼":

    При 600 на 100'000 бяхме в ЛИЛАВО ‼‼‼‼‼‼‼
  • 5 Българин

    18 4 Отговор
    Боко е предплатил 18 милиона ваксини. Сега какво ще ги прави? Да връща парите на държавата.

    Коментиран от #7

  • 6 АМИ

    6 12 Отговор
    Сега СЛАВИ да излезе и да каже нещо за КОВИДА , имааааа ли гооо , нямааааа лииии гоооо, да излезе от ШУМАТА !!!! МААААЛИИИИЙЙЙ ДЕ ЛИ СЕ Е СКРИЛ ???
  • 7 АМИ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ще ги даде на българите във чужбина , че нещо яко са я закъсали финансово !!!
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ":

    Вирус има , ама и ПЛАНдемия има‼ Турция влезе в топ 10 по ваксинирани , а обявява локдаун‼ В Германия, Чехия и пр. цяла година има строги санкции , а вируса нехае и заразява ли заразява ‼ У нас изредиха цялата геометрия- пик, плато, втори, трети пик , направо синусоида‼
  • 9 онзи

    9 7 Отговор
    Славчо клекна на Глобалистите. Влезна в парламента и каза чв е болен от ковид.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    8 0 Отговор
    Защо 10/1000 е в зелено, а 600/100'000 е лилаво ‼‼‼‼‼‼‼‼‼
  • 11 гръндж

    5 8 Отговор
    Внесете ваксините "Спутник- V"! Без тях много от българите няма да се ваксинират,защото след случката с Астрите,западните производители на тези вещества са компрометирани.

    Коментиран от #27

  • 12 CoV TV

    5 1 Отговор
    До един-два месеца ще има много ефективно лекарство срещу корона вируса !

    Коментиран от #14

  • 13 Фен

    3 16 Отговор
    Всички ще се ваксинират накрая! По - умните с ваксини, още "по - умните" с преболедуване! Жалко за тези, които няма да преживеят преболедуването, или ще останат с тежки увреждания! Аз лично, вече познавам доста и от двата случая! Починал, или увреден от ваксина, не познавам.

    Коментиран от #15, #30

  • 14 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "CoV TV":

    То и сега има няколко, които са окей в началото. Всички измислени препарати са така,апропо тамифлу, включително.
  • 15 Xaxaxa

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Фен":

    А собственик на Ферари познаваш ли?

    Коментиран от #17

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 6 Отговор
    Преди месец ви казах за зелените коридори....Пред централния вход на Пирогов имаше ,около 20статиста!Три тв камери на статив снимаха хорана,които им бе вменено какво да кажат.НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЯмаше и ЕДИН Човек!Говоря за Карето ПИрогов-медицинска,военна,и Иван Рилски!Мислите ли,че сега е по различно!Ще веи кажа и това,което казах на една докторка дет е решила да се ваксинира с мъжа си с Пфайзер-бионтех!Ваксината няма да предпази от преболедуване,някой ще го изкарат по леко,други по тежко.Почнете ли един път с две боцкания няма да си останете!Ще ви боцкат на 6месеца!

    Коментиран от #22

  • 17 Фен

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Xaxaxa":

    Няколко. А ти?
  • 18 Коридори за болести и смърт

    12 3 Отговор
    Отварят коридорите за заразяване и подготвяне на следващите вълни. Особено началото на есента ваксинираните ще ги натръшка едно след друго!
  • 19 Наистина

    7 1 Отговор
    Зелени ли са, зелените коридори ???

    Коментиран от #21

  • 20 трясъ

    7 1 Отговор
    От американска лаборатория още колко зарази ще пуснат?
  • 21 БАЙ Х@Й ‼

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Наистина":

    "Сините сливи щом са червени - значи са зелени!" - казваше дядо 😉
  • 22 И да и не

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Абе незнам къде се ваксинират олигофрените може би при GP-тата, но около мен всичко живо в ваксинирано комшии, приятели, познати, колеги. Пред фургоните както казваш няма хора, нооо тия лумпени от страх се ваксват с генно модификацирана "ваксини" и 99% съм сигурен, че в бъдеще ще имат последици !
  • 23 Доротея

    4 0 Отговор
    Знам ги тия коридори! Между два реда кедри и на гробищата! Бръъъъъ...! Извинявайте, малко грубо, но за по кратко и ясно. Защо да бъдете лицемерни!? Това е истината и реалността.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Слави Трифонов

    0 4 Отговор
    Чалга вируса ще измести ковид,тиква и комуняга вируса.
  • 26 абг

    1 0 Отговор
    Има ли още доброволци самоубийци ?
  • 27 Северноатлантик

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гръндж":

    Как руска ваксина, бре ? Ние сме в Натото и ЕС . Те решават.

    Гледай от добрата страна : Я какви хубави тромби в мозъка и кървави съсиреци в изпражненията правят Европейските и американските ваксини ! 😜
  • 28 Киноман

    1 0 Отговор
    Не знам дали сте гледали фима "Зелената пътека". Който го е гледал, сигурнознае, че минаващият по тази пътека не се връща жив.
    Изобщо, на мен ми е много интересно, реално колко хора са пожелали да се ваксинират в БГ. Дали има достатъчно шилета, а?
    Сигурно има. Както гледам нивото на сънародниците, няма да се учудя, ако има много шилета.
  • 29 всичко е дим

    0 0 Отговор
    Той не ми е вече враг, имаше голям мерак
    да ме види как ще подвия крак,
    в коридора чак. Но не бе глупак
    и разбра, че няма как. Беше единак.
    Сам отиде пак. После беше само мрак.
    И...не ми е вече враг!
  • 30 Мкд

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фен":

    Браво!!!!
  • 31 ДжафДжаф

    0 0 Отговор
    Унгария в момента прилага фактически всички основно разпространени ваксини- американски, китайски, руски. От унгарските анализи на данните за вече ваксинираните се оказва, че Спутника е най-ефективен- само 99/100000 заразени при 700/100000 за Фризер. Смъртостта при Спутника също е най-ниска- 1/100000, при много по-голям брой за Фризера. Подобен анализ се появи и в Аржентина преди известно време. Всъщност Фризера е по-зле и от Астрата, да не говорим за смъртните случаи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове