1 452 38

Преброяването на населението ще бъде от 7 септември до 3 октомври

При отказ глобата е в размер на 160 лева

Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес.

Това заяви Магдалена Костова, директор на Дирекция „Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт, предаде БГНЕС.

"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви тя и коментира, че се надява в този период от годината заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.

Костова уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит, ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил.

Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта", уточни Костова и добави, че не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други доказващи собственост.

Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.

По отношение на въпросите, касаещи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.

"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението – при какви условия живее, дали притежава тези уреди, дали има достъп до интернет, дали има телевизия, дали има други услуги, които ползва – умни предмети и всякакви други такива неща", поясни тя и подчерта, че цялата тази информация се представя в обобщен вид и увери, че тя не се предоставя индивидуално на никого.

Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.

"Нашата цел не е да пълним държавната хазна с глобени хора. Нашата цел е да преброим всички лица и всеки да разбере, че това е важно и е за всички нас", каза директорът.

По думите ѝ, ако човек не бъде открит на адреса, то той ще бъде посетен още няколко пъти от преброителен екип. Ако и тогава не бъде открит, ще се потърси домоуправителят на етажната собственост с цел да се разбере дали въпросното жилище е необитаемо, дали хората отсъстват или са заминали в страната, или в чужбина.

"След като приключи преброяването, ние имаме достъп до административни регистри и ще направим нашата проверка на обхвата на населението", заяви тя.

Стана ясно още, че за преброяването са необходими около 30 000 преброители и контрольори, от които през ноември миналата година са били набрани близо 28 000.

"Проблем с набирането имахме в големите населени места – София, Пловдив и Варна. Там определено не достигнахме желания брой, но се надяваме, че там ще има повече електронно преброени", анализира директорът и обяви, че през месец юни НСИ ще стартира нова кампания за набиране на преброители и те ще работят на граждански договор.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.

Подобни новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 СЕЛО ТАНГАНАЙКА

  32 1 Отговор
  Крият се реалните резултати за циганското население в България, както и изобщо за населението на страната. Не сме повече от 6млн, а 1млн. са цигани.

  Коментиран от #5

 • 2 Бай Гуй

  24 0 Отговор
  Мен не ме бройте.
 • 3 Спести 30 милиона лева

  23 2 Отговор
  6 милиона души 1,5 милиона турци и 900 000 роми. 2,1 пенсионери и инвалиди и дъртаци и остава едно голямо нищо.
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Цингостан

  25 3 Отговор

  До коментар #1 от "СЕЛО ТАНГАНАЙКА":

  Ти си оптимист !Циганите са над 2 милиона вече , а ние сме под 4 милиона и продължаваме да се топим !
 • 6 Не ме търсете

  13 0 Отговор
  По това време съм в Гърция

 • 7 И какво сега?

  24 0 Отговор
  Трябва да го чакам преброителя вкъщи? Ами ако съм на работа? Или на вилата?
 • 8 Няма да ми влиза

  21 1 Отговор
  Никои в дома ако иска да ме преброява ще е пред вратата, но НЕ и вътре! Минал през 100 човека и после идва при мен няма как да го пусна вътре!
 • 9 Абре

  0 11 Отговор
  моя малкия ша го броиите ли, то няма хора те ще броят, колко лимона ще струва това броене и колко от тия лимони са за зеления чорап(фатмако)
 • 10 А "българите" от катуните?

  11 0 Отговор
  Тях по адрес ли ще ги броят или по палатка?

  Коментиран от #12, #22

 • 11 Георги

  26 0 Отговор
  эначи могат да ме намерят да ме глобят а не могат да ме преброят вашта м
 • 12 дърт ГЕРБераст

  3 0 Отговор

  До коментар #10 от "А "българите" от катуните?":

  Те отиват направо с графата "Гласували за ГЕРБ".
 • 13 ТАБСО

  13 0 Отговор
  Не сме повече от 6,9млн..ако извадиме ромите и тюрк,ставаме по малко от 4 млн бг..а само бюджетниците-са над 600000,дека боко им вдига заплатите по два пъти в год..ама и они му не помогна и сега кибичи у банкя зад пенджеро..що млад народ избега у странство,а он ги възпрепяства да гласуват,но дано нещата да се опраат..
 • 14 ДжафДжаф

  12 1 Отговор
  От години съществува национална база данни ГРАО, която ако се поддържа нормално практически обезсмисля преброяванията. Що се отнася до етническата принадлежност и майчин език, не виждам какъв е проблема във въпросната база данни да се направят още две полета като при издаване на лични документи хората да бъдат задължени да се самоопределят. А и какъв е проблема етническата принадлежност да се посочва в личните документи заедно с националната!?

  Коментиран от #30

 • 15 КЕЛ ФАЙДА

  19 0 Отговор
  Безсмислено е преброяването! Щом българите данъкоплатци са 6 милиона, а в избирателните списъци са 7 милиона избиратели! Слепи ли сте? Ненормални ли сте? Или просто някакви калинки да си оправдаят заплатите!
 • 16 гост

  10 1 Отговор
  То това ДОБРЕ !!! А как ще броите и като какви всички ТУРЧЕЕЩИ СЕ ЦИГАНИ И (ПИШМЯН) ТУРЦИ с (БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ) с Български произход !!!!
 • 17 пъдар

  9 0 Отговор
  Третират ни като гoведа.
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Такааа

  9 1 Отговор
  От сега да се знае, ще се пиша ц.и.г.а.н.и.н. И аз искам да получавам 19 вида помощи от ЕС и 2 вида от държавата. Освен тези 21 вида помуши и аз искам да работя САМО 40 часа за цял месец и тези часове да ми ги плащат по 15 евро единият. Пък нека да съм ц.и.г.а.н.и.н. по документи.

  Коментиран от #20

 • 20 Мнение

  13 0 Отговор

  До коментар #19 от "Такааа":

  Навсякъде, където се установи амерската хегемония, една имагинерна група получава привилигирован статут и паразитира на гърба на изконното, държавнотворно население. Това е с цел да се противопоставят хората и в даден момент избухват конфликти, когато се сметне за необходимо. Прилагане на старата максима : Разделяй и владей. Това го прилагат навсякъде и примери колкото искаш. В щатите латиноси и негри срещу белите. В други държави християни - мюсулмани, шиити - сунити и т. н. т. Затова напълниха европата с най - различни питеци и непрекъснато се реве за толерантност. По този начин отклоняват вниманието на хората от истинските проблеми. Управляват чрез СТРАХ и затъпяване.

  Коментиран от #24

 • 21 Демографска катастрофа

  2 6 Отговор
  Да се въведе десет процента ергенски данък върху заплатата за да се дават на семейства с две и повече деца с осигуровки и на тези които са си плащали данъците през последните 2 години.
 • 22 Петър

  1 0 Отговор

  До коментар #10 от "А "българите" от катуните?":

  Електронно.
 • 23 И този код

  1 0 Отговор
  Кога ще се използва за нещо полезно, например да се гласува с него?
 • 24 Такааа

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Мнение":

  Абсолютно сте прав. Но е много обидно, аз имам 30 год. трудов стаж а преди месец разбрах, че един от тия взема 1500 лв. от ЕС като 19 вида помощи 500 лв. от България и, АКО ИСКА ДА ПОРАБОТИ, за да нему е скучно, може да поработи 40 ч. ЗА ЦЯЛ месец който ЕС му плаща по 15 € НА ЧАС. АЙДЕ СМЯТАЙТЕ КОЛКО ВЗИМА 1 от "Фафлите".
 • 25 Нико

  1 0 Отговор
  Тъпанари. Ще им дам направо 200 лв да не връщат рестото и да не ме броят за българин
 • 26 Има такъв народ

  0 0 Отговор
  Предлагаме да се преброим по пощата и гласувалите за нас в чужбина да ги броим все едно са българи и така ще излезем 10 милиона поне
 • 27 Протестър

  2 2 Отговор
  Никакво преброяване организирано от #хунтата. Искам генерал Румен Радев да организира преброяването и да назначи преброителите
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 До тогава ще

  0 0 Отговор
  Съм умрял в земята заровен два метра и ще съм изгнил и разложен на тима ще се превърна ,а змийте ще ме опоскат по бързо.🤔🙃❓❓❓🤔❓❓в гробището където ще съм положен за вечни времена.
 • 30 Льольо

  4 0 Отговор

  До коментар #14 от "ДжафДжаф":

  Ами да, нали има ГРАО и ЕСГРАОН. Там го има броя. Може би тия служби са само да си взимат заплати служителите им. Или пак трябва да се усвоят едни пари.

 • 31 Павел пенев

  2 0 Отговор
  Защо преброяването е след изборите. Не трябва ли да е обратното.
 • 32 Той

  1 0 Отговор
  Айде нема нужда да ни броят през ден.
 • 33 ваня

  2 0 Отговор
  и да броните, всички работещи млади и стари са на запад!
 • 34 Христина

  0 0 Отговор
  Това ходене по домовете не е на хубаво, свързано е със СЗО и местните здравни власти. Вероятно ще държат да се самоопределите като европейски граждани или поне български граждани. Разглеждането на уредите, които използвате също е странно, за какво им трябва да знаят?. Не е нормално и да глобяват несъгласните. Представете се като жив мъж или жива жена, живеещ на планетата Земя и не си подновявайте документите ( от държавата). Има хора които се отказват от държавата и сами си правят собственоръчно универсален паспорт с един червен отпечатък от пръст и така пътуват където искат без да им досаждат за тестове. Това се случва след 2013 година, когато всички държави са блокирани заедно със банките и съдебната система , тоест държавата е частна корпорация , при това фалирала- защо този факт се крие от хората, които продължават да си мислят, че държавата е майка?
 • 35 Притеснен

  0 0 Отговор
  Побързайте с броенето , че докато са наканите , няма да остане кой да броите.
 • 36 да им го

  1 0 Отговор
  На преброителят ще му искам ПС-ар тест , после че е ваксиниран , може да ме зарази , знам ли . Да бъде със скафандър , и да ме ваксинират със пожеланата от мен ваксина , щото ме поставя под риск в условия на карантина, прокурорска заповед за оглед на жилището ми , и документ за чисто съдебно минало , може да ме набележи за крадене , знам ли ? Да седи на дистанция от мен 2 метра , да ми се осигури слухов апарат , щото не чувам , а сме социална държава по закон. Изобщо да се спази закона , който самите държавни служители ни налагат.
 • 37 Джорджа Първа

  0 0 Отговор
  В Банкя Георг не вярва на никой и пази една празна къща. Ще пази до последно - герой! Като слезе от барикадата, ще е президент!
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.