Last news in Fakti

4 Май, 2021 06:36 4 718 17

Поставиха под карантина пациентка с отрицателен тест

  • рациент-
  • отрицателен тест-
  • коронавирус-
  • карантина

Случаят е с 36-годишна жена от Горна Оряховица

Поставиха под карантина пациентка с отрицателен тест - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравните власти карантинираха млада жена, приета в болница заради проблем с бъбреците, предаде NOVA.

Объркването станало, след като медицинска сестра подала грешна информация, че жената е с положителен бърз тест за коронавирус.

Случаят с 36-годишната жена от Горна Оряховица се е разиграл в Университетска болница „Св. Марина”. Младата жена постъпва с висока температура и запушване на бъбреците. Диагностицирана е с антигенен тест и с PCR тест, че няма COVID-19 и може да постъпи, но въпреки това медицинска сестра от болницата подава в информационната система, че жената е с коронавирус и тя е карантинирана.

На 19 април Галина Николова получава силни болки в бъбреците. Лекари от местната болница я съветват да потърси специалисти, тъй като и друг път е имала подобни проблеми. Още на следващият ден тя е на преглед в плевенска болница и лекарите я съветват да постъпи за лечение. По процедура ѝ правят задължителен антигенен тест за COVID-19. „След 20 мин. чакане ми казаха, че тестът е нечист - съмнителен. Успях само да го снимам”, разказва Николова.

От снимката се вижда ясно, че тестът е само с една черта. Тоест - отрицателен. Въпреки това Галина е пратена и на PCR тест. „И той беше отрицателен”, казва тя.

Жената подозира, че съмненията на медицинската сестра са породени от факта, че тя идва с висока температура заради бъбречната инфекция. „Не всеки с 39 градуса температура е с COVID-19. Гледаха ме като прокажена”, допълва Николова.

В крайна сметка тя постъпва в друга болница. Докато лекува бъбреците си, получава обаждане „Казаха ми, че съм с положителен тест и съм поставена под карантина. Бях в пълен шок”, разказва жената.

От болницата обясниха за NOVA, че докладвали на РЗИ заради съмненията си в антигенния тест. И твърдят, че под контролната черта нещо се e появило. „Като медицинска дефиниция няма такова нещо като съмнителен-положителен тест. Но, получавайки се тестова черта няма как ние да кажем, че този тест е негативен. По-логично е да приемем този пациент, като потенциално болен, защото нещо се появява”, коментира д-р Валерия Рачева – завеждащ клинична лаборатория в УМБАЛ „Св. Марина”.

След излизането на отрицателния PCR тест, от лечебното заведение оттеглили твърдението си, че жената е с COVID-19. Заради тромавата процедура обаче, Галина Николова се е водила шест дни под карантина. От болницата се извиниха.

„Смятам, че има недостатък в системата на РЗИ. Защо още на 23-ти след получен наш имейл не са свалили карантината?”, запита Рачева.

От РЗИ-Плевен твърдят, че не са страна в този спор. Отговорността за поставяне или сваляне на карантина е на лабораторията и болницата.

Пациентката от Горна Оряховица иска само едно – да се знае, че има и други болести. Тя самата вече е прекарала COVID-19, допълва NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    41 2 Отговор
    България ли е, да я опишеш.......
    Така пълнят стъкмистиката........
  • 2 Ненормална държавица

    35 3 Отговор
    Нищо чудно при такива некадърни доктори и малоумни политици, чиято единствена цел е унищожаване на българите.

    Коментиран от #8

  • 3 Миризлив пор

    5 25 Отговор
    Системата е претоварена, хората са преуморени, разни филолози тормозят професионалистите денонощно и накрая "има една грешка".

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Здравни власти ли....????

    35 2 Отговор
    Техните грешни диагнози са причина за смъртта на много хора. Защо няма съд за касапите. Болниците не са болници, а места за екзекуции. Колкото повече убият, толкова повече им плащат явно.

    Коментиран от #15

  • 5 Така

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Ще е с невежи професионалисти!
  • 6 никой

    34 1 Отговор
    НЕЩО се появило.....и това са думи на лабораторен лекар. Нещо, какво е туй нещо?Дето мяза на онуй нещо. Чудят се как да си оправдаят простотията която са сътворили.Според протокола и инструкциите на здр.власти, при съмнителен антигенен тест или симптоми, се прави ПСР тест.Направили са го на жената,бил е отрицателен, но някаква си сестра решила че е по-важна от всякакви заповеди,разпоредби и пр . и въвежда на своя глава грешни данни в системата.
  • 7 дедо Герчо

    18 1 Отговор
    ТАЯ ЖЕНА НЕМА ЛИ,БАЩА,БРАТ,СЪПРУГ....?...ДА ИДАТ ,ДА ИМ НАПРАВЯТ ТЕСТ ЗА ИЗДРЪЖЛИВОСТ.....ХЪХЪХЪ.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да не говорим

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    Че "новината" е отпреди 4 дни.... Ама мисирките имат план да изпълняват
  • 10 Когато

    24 1 Отговор
    лекар или мед.сестра ядат бой от пациенти в повечето случаи е напълно заслужен.Самия аз преди години чаках пред спешния кабинет в "Пирогов" със спукана язва над 1 час и когато все пак ме приеха вътре някакви селски парвенюта с диалект(доктор и сестра)най нагло ми заявиха,че ще почакам още малко защото цял ден не могли да пият кафе.Ако тогава имах сили щях да ги обезобразя без изобщо да ми пука за последствията.Когато все пак ме прегледаха констатираха,че наистина имам кръвоизлив в стомаха и състоянието ми е сериозно."Успокоиха" ме,че ако операцията не започне до 1 час ще трябва да ме свалят в мазето.Ето такова отношение получих от "героите в бели престилки"(в случая зелени).

    Коментиран от #11

  • 11 Язвите се пукат

    2 13 Отговор

    До коментар #10 от "Когато":

    При ниска здравна култура.

    Коментиран от #12

  • 12 Моята

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Язвите се пукат":

    се спука 1 ден след гастроскопия на която установиха,че болките в корема ми са от "убострен гастрит" и ми изписаха лечение с Ранитидин.
  • 13 Сланина и Зурла

    16 1 Отговор
    Появвило се било НЕЩО!?!!?НЕЩО бе хора,НЕЩО???!!!??!Егатии и лекарите ефатииии и тестовете егатиии и циркаа...
  • 14 Здравния

    9 0 Отговор
    Няма проблем. Те всичко го пишат Ковид-19. Така работи организацията Нощ по нареждане на Оня без Джипката. Още много други неща ще излезат сега наяве. Бъгароубиеца не може да контролира неща и всичко се избистря. Долу Мутрата от Банкя
  • 15 Кратун

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Здравни власти ли....????":

    Да, правилно. Колкото повече са болни, толкова по добре за болницата.Ето и ценоразпис:
    Положителен пациент 1300 лева.
    Починал положителен 10000 лв.
    Откриване на легло за положителен пациент 30000 лева.Сами си направете изводите.
  • 16 Перо

    8 0 Отговор
    Кой е дал права на мед.сестра да определя диагнози. Това е за дисциплинарно уволнение и съд!

    Коментиран от #17

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Бабината ти трънкина! Съд за медик в България без да има смъртен случай, чудо не виждано....