1 974 29

Откриха тактическото учение „Trojan Footprint-South 2021“

В него участват силите за специални операции на страни-членки на НАТО в Европа

Откриха тактическото учение „Trojan Footprint-South 2021“
Снимка: МО

Тактическото учение на Силите за специални операции на страни-членки на НАТО в Европа „Trojan Footprint-South - 2021“ беше открито от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев. Той приветства чуждестранните участници в учението и пожела на всички успех при изпълнение на задачите, а на военнослужещите от СКСО и на тези от Армията на Република Северна Македония честити Възкресение Христово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 14 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. Във фокуса на учението е повишаването на оперативната съвместимост и способностите на Силите за специални операции на страните-членки на НАТО и на европейските партньори от Балканския и Черноморския регион за противодействие на различни по характер заплахи в пълния спектър операции на Специалните сили, с цел поддържане на мира и стабилността в региона.

В „Trojan Footprint-South 2021“ участват около 120 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО, както и над 100 военнослужещи от САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). Целта е по време на съвместната подготовка да се повишат обменът на информация и оперативната съвместимост между участниците.

На територията на България в учението участват военнослужещи от 68-а група Специални сили (ГрСС), 86-а ГрСС и 3-а ГрСС от СКСО, 10-та ГрСС от САЩ и формирования от специалните сили на Великобритания, Испания и Република Северна Македония.

„Учението е фокусирано върху усъвършенстване на способността на групите Специални сили да противодействат на различни заплахи, а също така и върху повишаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост между Специалните сили на страни-членки на НАТО и страни-партньори“, посочи полковник Марк В. Ларош - заместник-командващ на Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа. „Най-важното е, че „Trojan Footprint-South - 2021“ укрепва военната готовност, развива доверие и трайни отношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа“, допълни той.

Освен в България, „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда и на териториите на Черна гора, Република Северна Македония и Румъния. Другите участващи съюзници и партньори са от Специалните сили на Грузия, Германия и Украйна. Учението предоставя възможност за тестване и усъвършенстване на тактики, техники и процедури при действия на ССО по земя, въздух и вода.

„Trojan Footprint-South - 2021“ е ежегодно и най-голямо учение на Силите за специални операции в Европа. Ние осъзнаваме отговорността и доверието, че сме една от държавите-домакини“, заяви генерал-майор Явор Матеев. „Това учение ни дава възможност да засилим способностите си за противодействие на регионалните заплахи, а също така допринася за подобряване както на нашите оперативни способности, така и способностите на НАТО“, добави той.

Учението ще повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и море за изпълнение на целия спектър от специални операции и ще повиши готовността на Силите за специални операции на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Така

  28 6 Отговор
  се пилеят парите от вноските на държавите , членки на НАТО ! Лесни пари , лесно се пилеят !
 • 2 БАЙ Х@Й ‼

  34 5 Отговор
  Не сме ДИМАКИН , а сме от страната на БУЛКАТА ‼

  Коментиран от #3

 • 3 БАЙ Х@Й ‼

  7 2 Отговор

  До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

  ДОМАКИН*/ изв./
 • 4 Ирена

  37 6 Отговор
  Да взимат да се махат всякакви военни от страната ни. Не ни трябват учения за война , а туризъм, мир и спокойствие.
 • 5 BILLA

  15 2 Отговор
  Къде съм аз в цялата работа?
 • 6 Последния Софиянец

  30 5 Отговор
  Вече не сме държава,а територия.Миналия четвъртък подписахме договор с Румъния техни самолети да пазят небето ни.Шкембето и Тиквата подариха милиардите за самолети на американците за да си откупят още няколко месеца власт и кражби.И ни оставиха беззащитни точно сега в най голямото напрежение в региона.Съд и ЗАТВОР за тях.

 • 7 Сандо

  27 5 Отговор
  Вече не сме и територия,а полигон.Дано да не станем плацдарм.
 • 8 информация

  13 4 Отговор
  Повикаха ли специалните части от село Коиловци ? Дето ходят на учение с по една летва !
 • 9 хаберих

  6 3 Отговор
  Брей,голяма работа шъ знайш!
 • 10 покруса

  16 4 Отговор
  Територия сме,защото няма вече отдавна държава. Територия на САЩ.
 • 11 Сесесере

  4 33 Отговор
  Тук 5 платени русофила се надпреварват да хейтят! България и член на НАТО и ЕС за тяхна жалост и наша радост! САЩ са наш съюзник и приятел, не го забравяйте руски слуги!

  Коментиран от #14, #15, #16

 • 12 Ранд

  16 4 Отговор
  Сега ще мерят мускули с Русия ...да видят руснаците колко бързи и сръчни са НАТО.Обаче въртят , сучат , все в Черно море ...други морета няма ли , бе ?

  Коментиран от #17, #21

 • 13 Лавров

  12 5 Отговор
  Хахаха,ние ще направим пък стратегическо учение само с 1 ракета Сармат на компа,че ако я изтървем да хвръкне отиде половина свят.

  Коментиран от #19

 • 14 БАЙ Х@Й ‼

  21 5 Отговор

  До коментар #11 от "Сесесере":

  Не сме ЧЛЕН, а сме ВАСАЛ на НАТО и ЕС‼ Имаме ПРАВО само да казваме "ЙЕС"‼ Справка : Мадам Йес и " Каквото кажат началниците!"/ Б.Б./
 • 15 БАЙ Х@Й ‼

  25 5 Отговор

  До коментар #11 от "Сесесере":

  България е една от малкото страни ВКАРАНИ в НАТО и в ЕС без допитване до народа ‼

  Коментиран от #18

 • 16 Гари

  14 3 Отговор

  До коментар #11 от "Сесесере":

  Хората си изказват мнението бе човек. Този форум е за това.

  Коментиран от #20

 • 17 БАЙ Х@Й ‼

  15 3 Отговор

  До коментар #12 от "Ранд":

  О, има ‼ Ама след като американци вадиха закъсали машини в пясъците на испанското крайбрежие, след като в Германия от небето Хамъри падаха като круши, след като американци разбиваха леда за да извадят подводница, след като екипажа на "Доналд ***" масово напусна гемията в Констанца, сега решиха и на нашия бряг да оставят тЛайна следа‼
 • 18 Сесесере

  4 7 Отговор

  До коментар #15 от "БАЙ Х@Й ‼":

  Никой не прави референдуми за важни неща, резултата е винаги катастрофален, пример - UK!
 • 19 Роко

  5 5 Отговор

  До коментар #13 от "Лавров":

  Споко пич видяхме ви кво можете един самолетоносач тръгна към Черно море и си налегнахте парцалките още преди да стигне.
 • 20 Роко

  3 8 Отговор

  До коментар #16 от "Гари":

  Бъркаш не хората а троловете всички постове срещу България, НАТО, ЕС и САЩ са една групичка от пет-шес трола (никовете са малко повече но групичката е от толкова не е сложно да ги хванеш използват едни и същи изрази еднакъв стил на писане допускат еднакви правописни грешки). Често дори постват и като опозиция на себе си много ми е забавно като чета постовете на един и същи трол от двете страни на барикадата отначало започват културна дискусия която прераства в ожесточен спор с обиди и задължително оплакване че Факти им трият коментарите. Явно им плащат за да вкарат някоя тема в топа на най - четените(коментирани)
 • 21 Роко

  4 8 Отговор

  До коментар #12 от "Ранд":

  Половината от бреговете на Черно море са на държави членки на НАТО от другата половина половината принадлежат на страни заявили желание за членство в НАТО. Та можеш ли да посочиш причина НАТО да не провежда учения в Черно море? Още повече че останалата една четвърт от крайбрежието принадлежи на държава управлявана от неадекватен диктатор опитващ се да подпали трета световна война.

  Коментиран от #22


 • 22 Ама

  2 2 Отговор

  До коментар #21 от "Роко":

  че си глупава! Неадекватният диктатор, "опитващ се да подпали трета световна война" си е разположил военните бази в Гренландия, Исландия, Мексико и провежда военни учения на границите на САЩ, докато американските балъци, вместо да си пазят границите, са си направили военни бази в Турция, България, Косово, РСМ, Румъния, Чехия, Полша, балтийските държавици, в цяла западна Европа и като истински баир будали гонят Михаля на Балканите.

  Коментиран от #24

 • 23 TOTO

  2 0 Отговор
  ами те ловджиите в троян са повече от участниците в учението СМЯХ ГОЛЯМ СМЯХ.
 • 24 Роко

  3 1 Отговор

  До коментар #22 от "Ама":

  Поправи ме ако бъркам но НАТО е военен съюз създаден да защитава нормалните държави от дивите комунистически орди идващи от СССР. Русия твърди че е наследник на същия този СССР въпреки че го напуска четири дни преди да престане да съществува. Така Полша, Естония, Латвия, Литва, Румъния, България и Турция са страни членки на НАТО и ако желаят могат да поканят войски на другите си съюзници от пакта да ги защитават от външни опасности. След като видяха горчивия опит на Азърбайджан, Молдова, Грузия и Украйна всички поискаха лекарство против неканени зелени човечета (това са едни крадливи човечета наричащи себе си ихтамнет от които единственото спасение е да ги трепеш където ги видиш както показаха америте в Сирия).

  Коментиран от #26

 • 25 Гост

  0 2 Отговор
  Кво ще да е било това учение 200-300 войника хахахха

  Коментиран от #27

 • 26 Ранд

  1 1 Отговор

  До коментар #24 от "Роко":

  Коя държава наричаш нормална ...тази в която решиха в сената политиците да нямат пол и да си говорят на ТО ?

  Коментиран от #28, #29

 • 27 Роко

  0 0 Отговор

  До коментар #25 от "Гост":

  Бих ти обяснил, но да обясняваш такива неща на човек като тебе който не е бил в казармата (ако беше ходил щеше сам да се сетиш никак не е сложно) е трудно и сложно така че ще се въздържа.
 • 28 Роко

  0 0 Отговор

  До коментар #26 от "Ранд":

  Не приятелю наричам нормална държава в която няма концлагери и гражданите й могат да живеят спокойно живота си. Държава в която родителите не са принудени да продават децата си на мафиоти които да ги изнасят за секс роби в публичните домове на западните държави. Държави където ми изплащат заплатата която съм си изработил, държава чиято валута не се обезценява два пъти в седмицата. Държава в която болниците са с човешки условия. Държава където не се притеснявам че местния дерибей може да сгази детето ми с джипа си и после да го обвини че то е виновно защото е ходило в пешеходната зона. Държава където хората с шкафчетата с евро придобити от корупция са в затвора. И ако за да живея в такава държава единственото неудобство е да позволя депутатите да се наричат ТО, то още сега ще почна да ги наричам така и не само тях но и правителството и президента.
 • 29 Роко

  0 0 Отговор

  До коментар #26 от "Ранд":

  Така и не ми отговори по каква причина НАТО не трябва да провежда учения в Черно море?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.