Last news in Fakti

4 Май, 2021 06:55 2 916 29

Откриха тактическото учение „Trojan Footprint-South 2021“

  • военни-
  • учение-
  • българия-
  • нато-
  • европа-
  • генерал явор матеев

В него участват силите за специални операции на страни-членки на НАТО в Европа

Откриха тактическото учение „Trojan Footprint-South 2021“ - 1
Снимка: МО

Тактическото учение на Силите за специални операции на страни-членки на НАТО в Европа „Trojan Footprint-South - 2021“ беше открито от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев. Той приветства чуждестранните участници в учението и пожела на всички успех при изпълнение на задачите, а на военнослужещите от СКСО и на тези от Армията на Република Северна Македония честити Възкресение Христово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Учението „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда от 3 до 14 май на територията на нашата страната и е част от серията учения в рамките на „Defender Europe - 2021“. Във фокуса на учението е повишаването на оперативната съвместимост и способностите на Силите за специални операции на страните-членки на НАТО и на европейските партньори от Балканския и Черноморския регион за противодействие на различни по характер заплахи в пълния спектър операции на Специалните сили, с цел поддържане на мира и стабилността в региона.

В „Trojan Footprint-South 2021“ участват около 120 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО, както и над 100 военнослужещи от САЩ, Република Северна Македония, Испания и Великобритания.

Водеща структура на учението е Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). Целта е по време на съвместната подготовка да се повишат обменът на информация и оперативната съвместимост между участниците.

На територията на България в учението участват военнослужещи от 68-а група Специални сили (ГрСС), 86-а ГрСС и 3-а ГрСС от СКСО, 10-та ГрСС от САЩ и формирования от специалните сили на Великобритания, Испания и Република Северна Македония.

„Учението е фокусирано върху усъвършенстване на способността на групите Специални сили да противодействат на различни заплахи, а също така и върху повишаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост между Специалните сили на страни-членки на НАТО и страни-партньори“, посочи полковник Марк В. Ларош - заместник-командващ на Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа. „Най-важното е, че „Trojan Footprint-South - 2021“ укрепва военната готовност, развива доверие и трайни отношения, които насърчават мира и стабилността в цяла Европа“, допълни той.

Освен в България, „Trojan Footprint-South - 2021“ се провежда и на териториите на Черна гора, Република Северна Македония и Румъния. Другите участващи съюзници и партньори са от Специалните сили на Грузия, Германия и Украйна. Учението предоставя възможност за тестване и усъвършенстване на тактики, техники и процедури при действия на ССО по земя, въздух и вода.

„Trojan Footprint-South - 2021“ е ежегодно и най-голямо учение на Силите за специални операции в Европа. Ние осъзнаваме отговорността и доверието, че сме една от държавите-домакини“, заяви генерал-майор Явор Матеев. „Това учение ни дава възможност да засилим способностите си за противодействие на регионалните заплахи, а също така допринася за подобряване както на нашите оперативни способности, така и способностите на НАТО“, добави той.

Учението ще повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и море за изпълнение на целия спектър от специални операции и ще повиши готовността на Силите за специални операции на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    31 6 Отговор
    се пилеят парите от вноските на държавите , членки на НАТО ! Лесни пари , лесно се пилеят !
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    37 5 Отговор
    Не сме ДИМАКИН , а сме от страната на БУЛКАТА ‼

    Коментиран от #3

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    ДОМАКИН*/ изв./
  • 4 Ирена

    40 6 Отговор
    Да взимат да се махат всякакви военни от страната ни. Не ни трябват учения за война , а туризъм, мир и спокойствие.
  • 5 BILLA

    18 2 Отговор
    Къде съм аз в цялата работа?
  • 6 Последния Софиянец

    35 5 Отговор
    Вече не сме държава,а територия.Миналия четвъртък подписахме договор с Румъния техни самолети да пазят небето ни.Шкембето и Тиквата подариха милиардите за самолети на американците за да си откупят още няколко месеца власт и кражби.И ни оставиха беззащитни точно сега в най голямото напрежение в региона.Съд и ЗАТВОР за тях.
  • 7 Сандо

    30 5 Отговор
    Вече не сме и територия,а полигон.Дано да не станем плацдарм.
  • 8 информация

    17 4 Отговор
    Повикаха ли специалните части от село Коиловци ? Дето ходят на учение с по една летва !
  • 9 хаберих

    8 3 Отговор
    Брей,голяма работа шъ знайш!
  • 10 покруса

    20 4 Отговор
    Територия сме,защото няма вече отдавна държава. Територия на САЩ.
  • 11 Сесесере

    4 38 Отговор
    Тук 5 платени русофила се надпреварват да хейтят! България и член на НАТО и ЕС за тяхна жалост и наша радост! САЩ са наш съюзник и приятел, не го забравяйте руски слуги!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 12 Ранд

    20 4 Отговор
    Сега ще мерят мускули с Русия ...да видят руснаците колко бързи и сръчни са НАТО.Обаче въртят , сучат , все в Черно море ...други морета няма ли , бе ?

    Коментиран от #17, #21

  • 13 Лавров

    16 5 Отговор
    Хахаха,ние ще направим пък стратегическо учение само с 1 ракета Сармат на компа,че ако я изтървем да хвръкне отиде половина свят.

    Коментиран от #19

  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    26 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    Не сме ЧЛЕН, а сме ВАСАЛ на НАТО и ЕС‼ Имаме ПРАВО само да казваме "ЙЕС"‼ Справка : Мадам Йес и " Каквото кажат началниците!"/ Б.Б./
  • 15 БАЙ Х@Й ‼

    30 5 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    България е една от малкото страни ВКАРАНИ в НАТО и в ЕС без допитване до народа ‼

    Коментиран от #18

  • 16 Гари

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сесесере":

    Хората си изказват мнението бе човек. Този форум е за това.

    Коментиран от #20

  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ранд":

    О, има ‼ Ама след като американци вадиха закъсали машини в пясъците на испанското крайбрежие, след като в Германия от небето Хамъри падаха като круши, след като американци разбиваха леда за да извадят подводница, след като екипажа на "Доналд ***" масово напусна гемията в Констанца, сега решиха и на нашия бряг да оставят тЛайна следа‼
  • 18 Сесесере

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Никой не прави референдуми за важни неща, резултата е винаги катастрофален, пример - UK!
  • 19 Роко

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Лавров":

    Споко пич видяхме ви кво можете един самолетоносач тръгна към Черно море и си налегнахте парцалките още преди да стигне.
  • 20 Роко

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Гари":

    Бъркаш не хората а троловете всички постове срещу България, НАТО, ЕС и САЩ са една групичка от пет-шес трола (никовете са малко повече но групичката е от толкова не е сложно да ги хванеш използват едни и същи изрази еднакъв стил на писане допускат еднакви правописни грешки). Често дори постват и като опозиция на себе си много ми е забавно като чета постовете на един и същи трол от двете страни на барикадата отначало започват културна дискусия която прераства в ожесточен спор с обиди и задължително оплакване че Факти им трият коментарите. Явно им плащат за да вкарат някоя тема в топа на най - четените(коментирани)
  • 21 Роко

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "Ранд":

    Половината от бреговете на Черно море са на държави членки на НАТО от другата половина половината принадлежат на страни заявили желание за членство в НАТО. Та можеш ли да посочиш причина НАТО да не провежда учения в Черно море? Още повече че останалата една четвърт от крайбрежието принадлежи на държава управлявана от неадекватен диктатор опитващ се да подпали трета световна война.

    Коментиран от #22

  • 22 Ама

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Роко":

    че си глупава!
    Неадекватният диктатор, "опитващ се да подпали трета световна война" си е разположил военните бази в Гренландия, Исландия, Мексико и провежда военни учения на границите на САЩ, докато американските балъци, вместо да си пазят границите, са си направили военни бази в Турция, България, Косово, РСМ, Румъния, Чехия, Полша, балтийските държавици, в цяла западна Европа и като истински баир будали гонят Михаля на Балканите.

    Коментиран от #24

  • 23 TOTO

    4 0 Отговор
    ами те ловджиите в троян са повече от участниците в учението СМЯХ ГОЛЯМ СМЯХ.
  • 24 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ама":

    Поправи ме ако бъркам но НАТО е военен съюз създаден да защитава нормалните държави от дивите комунистически орди идващи от СССР. Русия твърди че е наследник на същия този СССР въпреки че го напуска четири дни преди да престане да съществува. Така Полша, Естония, Латвия, Литва, Румъния, България и Турция са страни членки на НАТО и ако желаят могат да поканят войски на другите си съюзници от пакта да ги защитават от външни опасности. След като видяха горчивия опит на Азърбайджан, Молдова, Грузия и Украйна всички поискаха лекарство против неканени зелени човечета (това са едни крадливи човечета наричащи себе си ихтамнет от които единственото спасение е да ги трепеш където ги видиш както показаха америте в Сирия).

    Коментиран от #26

  • 25 Гост

    2 2 Отговор
    Кво ще да е било това учение 200-300 войника хахахха

    Коментиран от #27

  • 26 Ранд

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Коя държава наричаш нормална ...тази в която решиха в сената политиците да нямат пол и да си говорят на ТО ?

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Бих ти обяснил, но да обясняваш такива неща на човек като тебе който не е бил в казармата (ако беше ходил щеше сам да се сетиш никак не е сложно) е трудно и сложно така че ще се въздържа.
  • 28 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ранд":

    Не приятелю наричам нормална държава в която няма концлагери и гражданите й могат да живеят спокойно живота си. Държава в която родителите не са принудени да продават децата си на мафиоти които да ги изнасят за секс роби в публичните домове на западните държави. Държави където ми изплащат заплатата която съм си изработил, държава чиято валута не се обезценява два пъти в седмицата. Държава в която болниците са с човешки условия. Държава където не се притеснявам че местния дерибей може да сгази детето ми с джипа си и после да го обвини че то е виновно защото е ходило в пешеходната зона. Държава където хората с шкафчетата с евро придобити от корупция са в затвора. И ако за да живея в такава държава единственото неудобство е да позволя депутатите да се наричат ТО, то още сега ще почна да ги наричам така и не само тях но и правителството и президента.
  • 29 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ранд":

    Така и не ми отговори по каква причина НАТО не трябва да провежда учения в Черно море?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове