Last news in Fakti

4 Май, 2021 07:42 4 569 29

Уволненият доцент Осиковски: Нетърпимо е да консумираш комфорт срещу затрайване

  • доц.мартин осиковски-
  • унсс-
  • комфорт-
  • информация

В края на април той беше възстановен на работа. Причина за уволнението беше посещение на премиера в оставка Бойко Борисов в УНСС два дни преди парламентарните избори

Уволненият доцент Осиковски: Нетърпимо е да консумираш комфорт срещу затрайване - 1
Снимка: Личен архив

"Нетърпимо е да консумираш комфорт срещу цената на затрайването, защото това смълчаване зацапва комфорта, а после го обезсмисля. В един момент идва въпросът защо ми е този комфорт, къде ще се дяна аз с него, ако неговата цена е тази".

Това каза пред БНР доц. Мартин Осиковски,преподавател в УНСС.

В края на април той беше възстановен на работа, след като беше уволнен дисциплинарно седмица по-рано с мотив „уронване престижа на висшето училище и неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета“. Причина за уволнението беше посещение на премиера в оставка Бойко Борисов в УНСС на 2 април - два дни преди парламентарните избори. В защита на доц. Осиковски се обявиха преподаватели и студенти.

По думите му бързината на информацията и бързото ѝ "спихване" е характерно за нашето време, което е стъписващо:

"Това ни показва с какво страховито оръжие разполагат всички в ръцете си в днешно време. Трябва да си дадем сметка, че няма никаква гаранция, че това оръжие ще бъде използвано за добро. Това нещо ме стъписва".

Доц. Осиковски подчерта, че не трябва да се отказваме от това "оръжие", но трябва да го култивираме, да го опитомим.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    51 7 Отговор
    Събрахме 7000 подписа в негова защита.Това беше победа за Протеста.

    Коментиран от #7

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    18 14 Отговор
    Причината НЕ БЕШЕ посещението на Борисов, а изказването на доцента по този повод‼/ дано схванеш разликата/

    Коментиран от #10

  • 3 Един от народа

    33 3 Отговор
    Вече незнам, дали моделът Бойко не съществуваше преди него посредством вроденият ни манталитет за угодничество. Ако съдим по Христо Ботев, отговорът е Да.
  • 4 Респект

    29 4 Отговор
    Доценте ! Ако отвориш уста , светът ще онемее !
  • 5 И на

    5 30 Отговор
    Този му хлопа дъскста
  • 6 Ректора да отива да прави и той хотел

    22 3 Отговор
    В Гърция!! Стати трябва да е завършил неговия!! Ректора да напуска УНСС!!!
  • 7 Този

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Протест на новите ОФ комунисти, вече има ,, много победи,,,и една голяма загуба- правителство не направи у няма да го бъде
  • 8 Пенчо Питанката

    24 4 Отговор
    Браво на доц. Осиковски! Значи зари позицията му срещу Бойко той бива увлнен. Нопонеже Бойко няма вече да е фигура, поне не ключова, то няма защо Осиковски пак да си върши работата ... Що за човек е този, който е наредил уволнението му, а след като разбира за фалита на Бойко е наредил възстановяването му?
  • 9 Провинция

    26 2 Отговор
    Доколкото си спомням, от ръководството на университета казаха, че ще го върнат на работа, когато докаже с факти твърденията си. Нали така? Интересно е, защо го назначиха бързо, бързо отново, без да съобщят дали е представил такива. В случая изобщо нямаше нужда от доказателства - всички по-големи тв го излъчиха това прословуто предизборно посещение. Връщането му на работа отново доказа, че уволнението е било абсолютно незаконно. Сега, който е нарушил закона, моля да си понесе последствията.
  • 10 Пенчо Питанката

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Ами нали доцента се е изказал защото го е имало посещението на Боисов и това, което е казал. Ако не беше станало това и доцента няма да има за какво да се изказва. Схващаш ли разликата?

    Коментиран от #11

  • 11 БАЙ Х@Й ‼

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пенчо Питанката":

    Ами нали в това учебно заведение има още десетки хабилитирани лица ! Ама след посещението на Борисов те не са уволнени - схващаш ли разликата?

    Коментиран от #12

  • 12 Оххххх

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Абе, бай Х.... Наистина ли нищо не схващаш?Или е по-вероятно да не си в течение на скандала. Вземи прочети историята, действието се развива точно преди изборите. Пишеш неща, които изобщо нямат връзка със случая. За какво да ги уволняват тези десетки други хабилитирани лица???? Само доцент Осиковски си позволи да критикува Борисов и ръководството на университета , затова го уволниха. Ми, прочети малко, пък после пиши

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАЙ Х@Й ‼

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Оххххх":

    Ами СЕДНИ малко и се опитай да мислиш САМОСТОЯТЕЛНО‼ Пак да ти кажа : Борисов отива "случайно" там и ако Осиковски си бе замълчал нямаше да го уволнят ‼ Следователно НЕ посещението на Борисов е причина , а именно изразената лична гражданска позиция на доцента ‼ Дори в заповедта формално е записана причината ‼
  • 15 Перо

    6 2 Отговор
    Добре,че се видя тиквата как отива в небитието, за да се усети и мутренския послушко - ректор! Защо официално не се обяви от министъра на просветата и БАН броя на “професорите”, “защитили” професура,през време на пандемията и броя на същите през последните 10 г.
  • 16 БАЙ Х@Й ‼

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оххххх":

    Сам го пишеш: " Само доцент Осиковски си позволи да критикува Борисов и ръководството на университета , затова го уволниха." - именно УВОЛНЯВАТ го за ИЗРАЗЕНА гражданска позиция по повод действията на Борисов‼

    Коментиран от #17

  • 17 Охххх

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Първопричината за цялата случка е посещението на Борисов в университета ! Защо намесваш другите преподаватели, не е ясно. Слагам точка, явно не разбираш български език.

    Коментиран от #18

  • 18 БАЙ Х@Й ‼

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Охххх":

    Посещението на Борисов е ПОВОДА за изказването на доцента‼ А неговото ИЗКАЗВАНЕ е ПРИЧИНАТА за уволнението му ‼ Тук не Българският език , а логиката е от значение ‼
  • 19 УЧИТЕЛ

    3 1 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИТЕ ГИ Е СТРАХ ДА РАЗРОВЯТ АВГИЕВИТЕ ОБОРИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ .РАЗРОВИШ ЛИ ГО ЩЕ МИРИШЕ И ЩЕ ГОРЧИ КАТО ОТРОВА.КАКТО Е КАЗАЛ БОТЕВ БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕПОДАВАТЕЛ Е КРОТЪК КАТО АГНЕ ТЪРПЕЛИВ КАТО ВОЛ И С ТЕЛЕСНО ЗДРАВЕ НА БИТОЛСКИ ПРОСЯК.
  • 20 Behemoth

    1 1 Отговор
    Бе нетърпимо ...колко да е нетърпимо...питай колегите си...
  • 21 Луди всякакви

    3 6 Отговор
    На този доцент майката е от семейство активни борци против фашизма и червени големци, а бащата- бивш милиционерски шеф. "Възмущението" му си беше агитация и тъй като това е недопустимо, с право беше уволнен. Ама вие си дрънкайте...А в Вуз-овете ни, за жалост са едни сталинистки гнезда, където комунягите се оставят да тровят младите до преклонна възраст. На колко годинки е Румен Гечев- доносникът?

    Коментиран от #25

  • 22 Фъррр

    5 2 Отговор
    Конформизмът в университетите е 100%, мисълта и достойнството са мъртви, 2/3 от преподавателите са доносници, останалите селинджос. Има умни хора, които никога няма да попаднат в бг университет, посочените 2 групи няма да го допуснат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 сладури

    2 4 Отговор
    Левите педали са на мода

    Коментиран от #26

  • 25 любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Луди всякакви":

    На Баце биографията да не е по-различна?
  • 26 хихихихихи

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "сладури":

    Щооо бе, к'во ви е на десните такива?
  • 27 унсс

    1 0 Отговор
    Кой го познава ,никой освен всички които ги обучава ,познават ,Добре но той също трябва да уважава всички останали ,не само себеси и собствените си разбирания и принципи !От една страна иска всичко да е наред от друга липсата на уважение към направенето е израз на пезпринцепност,гледайки от собствения си морал и камбанария,размахвайки всичко което иска и желае по идиотски начин ,начин на вманийчен всезнайко и моралист-идиалист!

    Коментиран от #28

  • 28 Хитър бибитко

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "унсс":

    Имаш 18 правописни грешки, за смисловите да не говорим. Щом си се кръстил "унсс", вероятно на тая неграмотност ви учат там!
  • 29 Лично заинтересован

    1 0 Отговор
    Кметя в Бургас действа по същия начин ...мой приятел беше понижен в девета глуха след като г.нНиколов разговаря на четири очи с шефа му ...причината "бил неудобен" ...добре че Шефа не е толкова зависим и не го съкрати ..Момчето има заем и две деца ..та питам се колко трябва да си неудобен за да оставиш децата си без прехрана ..Кмете видимата ти страна изглежда добре ..но зад кадър си ..кофти човек ...но все пак истината излиза наяве ..рано или късно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове