Last news in Fakti

4 Май, 2021 11:50 4 896 68

Цветозар Томов: Машинният вот може да разреши 2 проблема

  • цветозар томов-
  • димитър димитров-
  • машинен вот

Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки, каза Димитров

Цветозар Томов: Машинният вот може да разреши 2 проблема - 1
Кадър Нова тв

Новите партии в 45-ото Народно събрание успяха да отменят ограниченията за изборните секции в чужбина. Освен това беше решено да гласуваме изцяло машинно. В студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов и настоящият Димитър Димитров коментираха противоконституционно ли е решението за машинния вот.

„Това не е първият случай, в който такъв текст се въвежда в Изборния кодекс. Преди две години тези, които се изказаха, че това решение е противоконституционно, го гласуваха единодушно в Народното събрание. През март 2019 г. беше въведено алтернативно машинно гласуване, което не беше приложено на нито едни избори, защото по-късно беше отменено”, посочи Томов.

По думите му новото в случая е „доста истеричната реакция” на някои от партиите срещу машинното гласуване.

„Машинното гласуване е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна фирма, в българския случай. Тя внася някакво оборудване, то се сертифицира, процесът наистина е сложен, дори тези, които са експерти, често не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по създаване на изборния резултат. Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки”, уточни Димитров.

Томов е на мнение, че машинното гласуване може да разреши два проблема, които създават хаос в изборния процес. Единият бил това да се елиминира субективният фактор при броенето на бюлетините, а другият - да се намалят недействителните гласове.

„Нито Германия, нито Нидерландия, нито Ирландия се намират в 20 век, но са преценили, че от гледна точка сигурността на изборите е добре да няма машинно гласуване. Има много други начини да се постигне съгласие на това, което се брои”, контрира Димитров.

Томов добави, че проблемите на изборния процес не може да се очаква, че ще бъдат решени просто с въвеждането на нови технологии за вота.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук

    38 5 Отговор
    Лай'ньов'ци, всичко е за пари, не за нищо друго
  • 2 честен ционист

    22 32 Отговор
    Гледайте накрая машините да не изпишат победител Гуайдо.
  • 3 choko

    56 13 Отговор
    а хартиената бюлетина колко дървета са отдечени за нея ?

    Коментиран от #14

  • 4 чобан гатю

    25 9 Отговор
    ари ва обед стана де го тва буциту ,още не са е изке-нзал с някой брифингче - скукааааа
  • 5 choko

    28 12 Отговор
    колко дървета са отсечени за нея ?
  • 6 Севда

    37 4 Отговор
    Кои са Германия, Нидерландия, Ирландия че да се сравняват с нас хихи

    Коментиран от #67

  • 7 ПСР

    45 14 Отговор
    Стига и един колосален проблем да реши вотът през машината-тоталната липса на гражданинът Бойко Борисов във Властта,во век и веков-амин!
  • 8 Митето ще изтърве едни парички...

    33 9 Отговор
    Които е усвоявал през управлението на Мутрю и сега се прави на голям експерт,това било десет стотинки,другото сто лева...Ами ние знаем кои пише ценоразписа!Верно е ,че сме оФЦи,ама такива са ни програмирали...
  • 9 Българка

    43 8 Отговор
    ГЕРБ твърдят, че машините са от Гватемала и са компроменмтирани. Но нали ГЕРБ бяха на власт при поръчката и закупуването на точно тези машини. Тогава бяха добри, сега не са. Гробарите са в шизофренична истерия. Чудят се какви опорки и лъжи да ръсят и сами се оплитат в тях. Сега трябва да мислят нови схеми. Снимането на хартиена бюлетина за доказване на купения вот отпада в повечето сексиции. "Производството" на недействителни б'летини също се ограничава. Гласуването с предварително попълнени бюлетини се стеснява. Надявам се да се упражни одит и контрол за надежността на вота.

    Коментиран от #32, #35

  • 10 Цветозар Томов и Димитър Димитров!!!

    33 7 Отговор
    Плачете ли, плачете, кое му струва толко на машинния вот, 55лв,???а Цветозар!!??? На хартиения, драскате с химикалка та, една" чавка" някъде и на конкурента Невалидна Бюлетината
    Това Искаш да продължи??? И дмамана сте Гербаджийски Мекерета!!! До тука бяхте!!!! На Народа много скъпо му излезе да търпи, 11 год Маниполации на Избори!!! Махайте се, а Димотров има да дава обяснения и да пише в не далечно време!!!
  • 11 питам

    36 9 Отговор
    Как пък изчислили, че 1 глас струвал 55 лв. през машина?!
    Направо се чудят какъв абсурд да измислят, за да отменят машинното гласуване.
    Нима тегленето на пари през банкомат струва 55 лв. на всяко теглене?!
  • 12 РЕАЛИСТ

    11 17 Отговор
    Във Великобритания се гласува на хартиена бюлетина и се попълва с молив. Не се проверява дори за документи за самоличност. Ама там хората са други и не гласуват за съмнителни персони, като Бойко и Слави.
  • 13 Двамата, двамата

    15 5 Отговор
    Сте Гербаджии!!
  • 14 Хахахахай

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "choko":

    За теб ,Грето,ще направим от коноп хартия.9472
  • 15 069

    25 5 Отговор
    Те за 11 години откраднаха милиарди, седнал да прави сметка колко щял да струва един глас. И това ако не е лицемерие от космически мащаб, здраве му кажи. Машините им бъркат в мозъка и в сърцето - разбираемо е. Няма вече фалшификации, няма индиански нишки, няма неграмотници... Нормален човек би се радвал. :)

    Коментиран от #37, #50

  • 16 Бае Въло

    35 6 Отговор
    Приемаме една секция - 200 човека. По 55 лв на човек - 11 000 лв за едно компютърче с 20" екранче и 1 програма.
    Един „геймърски“ (да не се бърса „гей-“ с „джендър-“) компютър с 24" екран, мощен процесор и видеокарта, 16 GB памет, 256 SSD, 4TB HD Win10 и куп още екстри - 4-5000 лв
    Пренасянето на „машината“ (кой еднокнижник измисли тази дума?) до и от секцията = пренасянето на кашоните с бюлетини.
    Пести се най-скъпото - човешкия труд. Няма броене, преброяване, проверки на бюлетини. Няма чакане посред нощ. Резултатите излизат веднага.
    И т.н. и т.н.
    КОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ, КРЪВОПИЙЦИ!?

    Коментиран от #21

  • 17 оффф

    20 4 Отговор
    Нидерландия също е в процес на машинно гласуване. Машинното гласуване предстои тепърва, особенно е добро за страни с повишен риск от измами и манипулации при избори. Страни като Германия нямат нужда от машинно гласуване, защото морала и съзнанието е на по-високо ниво. В Германия няма тъмни стаички при гласуване с бюлетини, а само ниски защитни прегради, както са при машините.

    Коментиран от #23

  • 18 щурецъ

    8 4 Отговор
    Един машинен глас струва 55 лева - като разходи, а хартиената бюлетина 70- 80 стотинки”, уточни Димитров. ЗНАЧИТ 1/ЕДИН/МАШИНЕН ГЛАС СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ ГЛАСУВАНЕТО НА БАБЕТАТА И ДЯДКИТЕ ЗА БОЙКО-50 ЛЕВА. ХУБАВА РАБОТА,АМА Е БЪЛГАРСКА! БОЙКО,ДАЙ 60 ЛЕВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ! ВРЕМЕ Е ДА УВЕЛИЧИШ МИЗАТА.
  • 19 Колко

    15 2 Отговор
    Колко недействителни бюлетини има в Нидерландия и колко в България, питам аз ?
  • 20 фтврххт

    15 2 Отговор
    В Германия има 2% недействителни бюлетини, позволено е максимум до 4%, а при нас са 15%!!!
  • 21 Миризлив пор

    9 6 Отговор

    До коментар #16 от "Бае Въло":

    Най-скъпото е софтуера, ако си свикнал да не си плащаш за софтуер и да го теглиш с кранове от Замунда съм съгласен с теб. Истината е, че основната цена е за софтуер и защита на машината. Не вярвам да си щастлив ако ходиш и гласуваш а машината накрая да покаже това което някой друг и е казал.

    Коментиран от #34

  • 22 ррррр

    13 2 Отговор
    В Калифорния има машинно гласуване.
  • 23 Да, точно така

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "оффф":

    просто германците са си честни и почтени по природа, и не могат да си представят, че някой може да фалшифицира.
  • 24 опааа

    15 3 Отговор
    "В Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдуми."
    Д
  • 25 прас

    9 2 Отговор
    "В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет. Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи, основно в чужбина."
    Дневник
  • 26 прас

    10 2 Отговор
    "В Естония хората могат да гласуват онлайн."
    Дневник
  • 27 Перо

    15 1 Отговор
    Дъртият пергиш,бивш говорител на ЦИК да се ограмоти,как гласуват 320 млн.души в САЩ и тогава да ръси мозък.
  • 28 Бай Ганьо селското магаре

    14 2 Отговор
    А в Германия има ли ромеи да гласуват по за 25 евра? За организиране на избори са нужни милиони левове, ма сте да не организираме избори . Да оставим Бат Бойко или който там иска на власт за винаги. По-евтино е.
  • 29 Глей ти

    22 5 Отговор
    Да. На изборите хартиената бюлетина е по-евтина, ама после, после да видите вие..... Груба сметка до тук за около 12години- над 30 млрд € заеми, една фалирала банка с още неоценени щети, поне един газопровод с неясна цена и възвръщаемост, неясно колко милиарда са закопани в некачествени пътища и мн. др. Смазаните и унищожени човешки съдби и мечти не могат да се изчислят. Те са неоценимо скъпи.
  • 30 Ама що тъй нагло лъжите,вааааа?

    13 4 Отговор
    В Нидерландия на последните избори скоро насред пандемията хората масово гласуваха на машини разположени по авто и жп гари,лично ги видях!Нищо не са изхвърлили!!!
  • 31 Предимства

    19 4 Отговор
    Машинният вот ще разреши проблема с
    1. Манипулираните недействителни бюлетини и няма да има такива
    2. Купеният вот, няма как да се крият в тъмните стаички и да се снимат с вота си.
    3. По бързо ще се броят гласовете
    4. Няма да се влачат тонове чували
    5. Няма да има толкова отсечени дървета ...

    Коментиран от #36

  • 32 7777

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Както винаги не си в час и само глупости плямпаш. Гарантирано че си над 70 годишна!
  • 33 Глей ти

    11 3 Отговор
    "Нитo Гeрмaния, нитo Нидeрлaндия, нитo Ирлaндия ce нaмирaт в 20 вeк, нo ca прeцeнили, чe oт глeднa тoчкa cигурнocттa нa избoритe e дoбрe дa нямa мaшиннo глacувaнe."
    Този господин Димитров, виждал ли е как протичат изборите в някои от тези държави? Едва ли. Иначе нямаше да ги споменава.
  • 34 Бае Въло

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Миризлив пор":

    Преди Win10, eдин Windows струваше 200-500 лв, в зависимост от конфигурацията, MS Office - 300 лв, Антивирусна - 30-50 лв.
    Най-новия AutoCAD e 4000 лв с възможности, за които малко хора имат представа.

    Така че, най-скъпото НЕ Е софтуера в случая. Това е обикновен алгоритъм, написан на машинен език. ВЕДНЪЖ! В десетки и стотици хиляди копия. За да достигнеш до него обаче, да го дизасемблираш и промениш или подмениш, можеш само хардуерно.

    Всеки може да си направи сметката и да види лъжите, които ни пробутва шайката на корумпето.

    Коментиран от #51

  • 35 Перо

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Остава да се въведе предварителна регистрация за да не се злоупотреби с “гласуване” на мъртви души и толупа е неутрализиран!
  • 36 5999

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "Предимства":

    А как ще си сигурен в софтуера че няма да е манипулиран.ЦИ К е на Радев.И защо да не се броят хартиените отрязъци от машината-защото ще се открие манипулацията.Само не ми казвай че е много трудоемко.Демокрацията го заслужава.
  • 37 Я па тоА

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "069":

    На теб какво ти откраднаха? Н а с р а н и т е гащи ли. Абе чули нещо и повтарят. После ходи разправяй че нямаш сестра.Комунистите ни откраднаха изторията и съсипаха 4/5 покуления Българи и от Европейци ги направиха интелектуално осакатен народ. И ти си от сакатите

    Коментиран от #39, #42

  • 38 Перо

    7 3 Отговор
    Важно е и областните шефове на МВР да се занимават и следят активно фирмите на ГРОБ,собственици и Изп.Директори за корпоративния вот,както и платения етносен вот на мургавото население.
  • 39 069

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Я па тоА":

    Да, прав си, комунистите от БКП2 a.k.a ГЕРБ, и то в най-грозен уродлив вариант, определено ни разкатаха фамилията. Такива комунистически отпадъци сме нямали в цялата ни история. Те сляха комунизъм и феодализъм в едно и се получи едно уродливо чудовище за България, което ни открадна на всички демократизма, мечтите и чувството за справедливост и справедливо развитие, което е най-лошото от цялата работа. За материалните щети и пропуснатите ползи да не говорим пък. Това е истината, сънароднико. Жалко, че не го осъзнаваш.
  • 40 мисирка

    10 1 Отговор
    ДимитроВ често сутрин -около 8.00 се разкарва около Орлов мост с по един придружител- и двамата неизтрезняли от нощния запой и разговарящи помежду си с викове, сипещи закани, предимно от Говорителя на ЦИК.
  • 41 удоволствие

    8 2 Отговор
    Истинско удоволствие е да гледаш как цвърчат и грухтят герберастите и лакеите им. Този от ЦИрК уж безпристрастен, пък от километри вони на купен от герберугите лакей. А за професор Мишка да говорим ли? Сега с машините ще им е много по трудно, на политическия труп от Банкя да му натаманят резултата. Истинско удоволствие е да ги гледам като хленчат.
  • 42 хихихихихи

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Я па тоА":

    А ти от кое покУление си? Защото граматиката ти е от интелектуално осакатеното покУление!
  • 43 Тъпи и Бедни

    4 10 Отговор
    Половината електорат на България които гласуват за болшевишкочалгаджийските партии отровители метежници Дубайци КТБецй са пълни идиоти Ще чакат тези дето ги крадяха да ги оправят Ами няма да стане Идват много лоши дни Не е изключено и гражданска война

    Коментиран от #47, #48

  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 1 Отговор
    Както при гласуването с хартиени бюлетини, така и при гласуването с машини може да се купуват гласове и да се фалшифицират изборите. Винаги моге да се фалшифицират изборите. При всякякво гласуване и закони ще има хора, които ще продават гласа си. Това, което реално може да се направи е да се намали броя на тези "зависими хора". Единствения начин да се намали продаването на гласове. Е като се намали броя на бедните и мизеруващите хора/гласуващи/. И се направи справедливо и честно правосъдие. Само финансово стабилния и свободен човек, може да откаже да се продаде. Бедните не отказват да се продадат, защото глада е много силен мотиватор. Другото, което прави трудно и дори невъзможно фалшифицирането са прозрачността, правилата и процедурите. Проблема не е в хартиените бюлетини, проблема е в правилата, дизайна на бюлетината и хората, които участват в изборния процес. Проблема е и в избирателите, които се продават за 50 лева, за синекурни кресла, за чиновническа, учителска, полицейска, лекарска, съдийска, прокурорска ... ЗАПЛАТА. Проблема е робската психика, която се дължи на 2 неща. Първото е безгръбначността(манталитета) на някои хора. И втората е околните условия(системата), което е така наречената "държавята". Много е жалко, че от такива неграмотници като тези двамата търсим АКЪЛ. 55 лева може да струва един глас при само едно единствено гласуване с машината. Но ако с една и съща машина се гласува на 10 избора подред едно гласуване ще струва 10 пъти п
  • 45 По каква

    9 1 Отговор
    методика изчисли,че един глас с машина струва 55лв. ?
  • 46 димитроф

    10 2 Отговор
    Подлого, не бери кахър колко ще струва, просто вас не ви искаме повече да давате наклон, ще си отговаряш пред всички нас в много блиско време гадино, народният сът може да реши как ще се гласува, не ти
  • 47 Не си помисляй

    6 3 Отговор

    До коментар #43 от "Тъпи и Бедни":

    Бедни, но не и тъпи. Не си и помисляй за гражданска война, че да не си ми насреща.

    Коментиран от #56

  • 48 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Тъпи и Бедни":

    Тези, които гласувате за "тикво-калинки", за бесепари и депесари рубладжии, за шкембе "патриоти", за фармацевто-бензиджии "магарета" ... Сте дори по-тъпи от гласуващите за "чалгарите".
  • 49 гневна

    6 1 Отговор
    "...прoцecът нaиcтинa e cлoжeн, дoри тeзи, кoитo ca eкcпeрти, чecтo нe мoгaт дa ce oриeнтирaт в coфтуeрa и тънкocтитe пo cъздaвaнe нa избoрния рeзултaт. Eдин мaшинeн глac cтрувa 55 лeвa..."
    ------
    Моля? Що за глупости!
  • 50 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "069":

    Много си наивен. И с машини, кокто и с хартиени бюлетини има начини да се фалшифицират изборите. Просто начинште са различни. Евни са точините при хартиенжте бюлетшни, д уги ка при машините. Машините не дават по-голяма гаранция от хартиените бюлетини. Защото накрая всичко опира до някой НАЗНАЧЕН или НАЗНАЧЕНА КОМИСИЯ с 15 или 18 ТИКВЕНИЦИ, "КАЛИНКИ", "ПАРАШУТИСТИ", РУБЛАДЖИИ, НАТОВЦИ, "ПАТРИОТИ", "ДИЗЕЛ-ФАРМАЦЕВТИ" ...

    Коментиран от #52

  • 51 Миризлив пор

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бае Въло":

    Говориш за софтуер писан и продаващ се във хиляди а някой в милионни копия, цената на разработката се дели на бройката продадени копия. Във случая, има софтуер писан специално за случая и цената лети нагоре. Преди да напишеш нещо първо провери за какво става въпрос.
  • 52 069

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Не съм толкова наивен да смятам, че не може да се бутне нещо по места. Но със сигурност силно ограничава опитите за манипулации. Дори само това да е, пак си има плюсовете, освен всички други вече изброени. Винаги истината е някъде по средата.
  • 53 Бончо лудия

    2 0 Отговор
    Боже -боже , спаси ни от тези неграмотни и тъпи висшисти в България
  • 54 Качо цигането

    2 0 Отговор
    другари стари Комунисти ,кажете къде в България има 6,5 милиона гласоподаватели
  • 55 Българин в БГ

    4 3 Отговор
    В eднa избoрнa ceкция в кoятo щe глacувaт нaпримeр 500 чoвeкa e нeoбхoдимo врeмe зa eдин чoвeк зa пoдaвaнe нa личнaтa кaртa,cвeрявaнe oт члeнoвeтe нa кoмиcиятa,дaвaнe нa кaртa зa мaшинaтa,врeмe зa глacувaнe,врeмe зa взимaни нa кaртaтa и тaлoнчeтo,врeмe зa прeдaвaнeтo им нa кoмиcиятa,oтмятaнe нa глacувaнeтo,врeмe зa взимaнeтo нa личнaтa кaртa и излизaнe oт зaлaтa зa дa влeзe другият избирaтeл.Тoвa в нaй-дoбрият cлучaй щe oтнeмe пoнe 3 минути.Тoвa зa 500 чoвeкa ca 1 500 минути,кoeтo прaви избoрeн дeн oт 25 чaca.A избoрният дeн e oт 13 чaca.И тoвa e в идeaлният cлучaй,кoгaтo избирaтeлитe глacувaт нeпрeкъcнaтo бeз дa ce oтчитa врeмe,кoгaтo нямa избирaтeли зa oпрeдeлeнo врeмe.Тoзи Пaрлaмeнт c рeйтинг"O" измиcли eднa нeдoмиcлицa.Бeз eднoврeмeннo глacувaнe и c хaртиeнa бюлeтинa трябвa дa глacувaмe двa дни.

    Коментиран от #60

  • 56 КуКу Къш

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Не си помисляй":

    Умен и беден е оксиморон. Нещо като дървено желязо.
    Който е умен не може да е беден.
  • 57 Чичо Тони

    1 1 Отговор
    Машинното гласуване може единствено да елиминира недействителните бюлетини като отпечатва вашия вот (бюлетина), който вот го пускате в урната и той след това се брои! Другото е СИК, РИК и ЦИК да се предоставят на вносителите на машините (чети пограмиста). Крайно време е сульо, пульо, Атанас и Спас да престанат да ни занимават с техните обсцесии и да извикат специалистите за мнение.
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    Cлeд мaшиннoтo, cлeдвa eлeктрoннo глacувaнe, зaщo пък нe и eлeктрoннo брaкocъчeтaниe.........? Тъкмo щe ce рeши прoблeмът c ДЖEНДЪРCКИТE cвaтби, хa-хa-хa!!! Ceриoзнo; глacувaнeтo нa избoри e oтгoвoрeн грaждaнcки aкт и личнoтo приcъcтвиe, пoпълвaнeтo нa бюлeтинaтa и пoдпиcът ca изрaз нa увaжeниe към вoтa. Тoвa нe трябвa дa ce зaмeня c мeхaничнo нaтиcкaнe нa бутoни пo клaвиaтурaтa, зaщoтo ce умaлoвaжaвa глacувaнeтo! Нe e cлучaйнo, чe дoри мeждупрaвитeлcтвeнитe дoгoвoри, рaзнитe пиcмa, мeмoрaндуми и т. н. ce пoдпиcвaт coбcтвeнoръчнo нa хaртия.
    Oтдeлнo, чe тeзи "мaшини" щe ce пoлзвaт мнoгo рядкo, a cтрувaт милиoни и милиoни....Публикувaнo във фaкти.бг: Мeжду 2000 дoлaрa и €3200 cтрувa eднa мaшинa........... 20 000 мaшини щe ca дocтaтъчни”, КOЙТO МOЖE НEКA ДA ПРECМEТНE!!! /близo 128 000 000 ЛEВA/.....ИМА МНОГОКРАТНО ПО-ЕВТИНИ НАЧИНИ ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ!!!
    Увaжaeми Цветозарчо, нe прирaвнявaйтe глacувaнeтo нa избoри c прoцeдурaтa c вeндинг мaшинaтa зa зaкуcки или c бaнкoмaтa, нo
    явнo cтe oт умcтвeнo изкълчeнитe чaлгa-пoчитaтeли нa шeбeкa Cлaви!!!

    Коментиран от #59

  • 59 Dds

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти очевидно се подписва вурху бюлетината.
  • 60 ттт

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Българин в БГ":

    Аз гласувах машинно. Едновременно с мен влезе човек, който гласува ръчно. Аз приключих преди него!

    Коментиран от #62, #63

  • 61 хнвр

    3 0 Отговор
    В цивилизованите държави, 9 дни преди самите избори всеки избирател получава по пощата писмо, със специален номер, датата и секцията, в която се гласува, като гласуваш освен личната карта, носиш и това писмо с номер.

    Ако искаш да гласуваш по пощата искаш да ти изпратят формуляр с два плика, втория е чист и анонимен и ги слагаш един в друг и така се запазва тайната на вота.

    Скоро ще могат да гласуват и електронно с новите лични карти, които имат чип, като банковите карти.
  • 62 пфуууй

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "ттт":

    И аз така. Гласувах машинно за секунди. Оня се кри и стоя дъъълго в тъмната стаичка, докато аз чаках и майка ми, която искаше да гласува с хартиена бюлетина, чаках я 15 минути за 3-ма човека!
  • 63 Да те светна

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "ттт":

    по въпроса.А аз и комшията гласувахме с бюлетина ,а оня дето беше влязъл с нас още не беше приключил с гласуването.
  • 64 фффф

    3 2 Отговор
    А знаете ли хартиената бюлетина колко е дълга, за сметка на това машинното гласуване е като билетче.
  • 65 по пощата

    2 0 Отговор
    Гласуване по пощата в цивилизованите страни:

    Всеки, който иска да гласува с писмо, уведомява Районната избирателна комисия не по-късно от третия петък (16-ия ден) преди деня на изборите или гласуването. 
    РИК задържат картата за гласуване (дааа, освен лична карта се гласува и с карта за гласуване, която се изпраща лично до всеки гласоподавател с QR код и специален номер за всеки!) и му изпращат материалите за гласуване по пощата, с адресиран плик за връщане с лични данни и неутрален плик за гласуване.  Имащите право на глас поставят документите в плика за гласуване и ги изпращат обратно в запечатан плик. ЦИК отварят плика за връщане, вътре е още един анонимен чист плик запечатан с вота вътре, подпечатват анонимния чист плик за гласуване и го поставя неотворен в урната.
  • 66 Тъпи

    0 1 Отговор
    избиратели на мафията мога да ви кажа че с тази врътка която направихте гласувалите ще бъдат 120% от имащите право на глас, а да видим какво ще каже фатмака след това
  • 67 Седалинчо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Севда":

    При президент фатмак как само с машини Поне нещо умно да бяха измислили пак с веницуела се сравнява ме
  • 68 Василева

    0 2 Отговор
    Които купува гласове,пак ще намери начин да купува.Гласове купуват всички партии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове