6 309 53

Проф. Киров: Служебно правителство може да направи ревизия

Президентът ще излъчва служебни кабинети дотогава, докато действащ парламент не може да излъчи редовно правителство

Проф. Киров: Служебно правителство може да направи ревизия
Снимка: БГНЕС

В правото има понятие за разумен срок – кога да бъде разпуснат парламентът, ако БСП върне мандата за съставяне на правителство веднага. Това каза бившият конституционен съдия и член на КЗК Пламен Киров пред БНТ.

Според Киров, най-вероятно датата на следващите парламентарни избори ще е 11 юли. Той очаква Румен Радев да издаде указ за разпускане на 45 Народно събрание на 7 май.

Продължителността на управление на служебно правителство е "около 3 месеца", поясни Киров. Не е възможно да бъде назначено служебно правителство с хоризонт на управление до Нова година, добави той.

Президентът ще излъчва служебни кабинети дотогава, докато действащ парламент не може да излъчи редовно правителство. Има срок, в който държавният глава не може да разпуска парламент, който не е излъчил правителство – по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Бройте от 22 януари, 2022 година назад, посъветва Киров.

Служебният кабинет не може да актуализира бюджета, да тегли заема – т.е. всички действия, за които има нужда от одобрение на парламента. Може обаче да прави ревизия на предишно управление, заяви Киров. Той даде пример със служебното правителство на Стефан Софиянски, което започна процедурата за влизането ни в НАТО.

Изборите се провеждат от ЦИК, а служебното правителство осигурява логистиката и парите, припомни бившият конституционен съдия. И посочи, че държавният глава сега може да върне предложение за кандидатура за ЦИК и да поиска друга кандидатура. Киров определи като "малко шокиращо" предложенията на БСП, защото при трите им кандидатури няма нито един юрист. Сред предложенията е Емил Войнов, който от ГЕРБ посочиха като "виновник" за сложните протоколи на редовните избори на 4 април, 2021 година. Бившият конституционен съдия предупреди и, че ЦИК ще трябва да работи много стегнато заради свитите срокове – например на 57-мия ден преди датата на изборите трябва да се почнат консултации за Районните избирателни комисии, на 56-тия трябва да се утвърдят избирателните райони.

За финал Киров каза, че има комична ситуация - камерите т.е. видеонаблюдението ще следи машините, след като на следващите избори във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само машинно. "Доста комични ситуации ще има", прогнозира Пламен Киров.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Бацо

  71 5 Отговор
  Събирам шкафовете и бегам при Ержо
 • 2 Тошко

  68 7 Отговор
  Да повърнат откраденото!
 • 3 Гербаджии протестират против ... себе си

  85 7 Отговор
  Гербаджии протестират против ... себе си! Понеже този цирк е адресиран до зрителите му , явно си мислят , че и останалите хора носят главите си само за да има на какво да си качат шапките!...
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Джипчо Бибитков

  51 6 Отговор
  Е аз нали за това напълних гащите !

 • 7 Баи

  6 40 Отговор
  Бсп да сьстави правителство с - итн и дб или мутри вьн Смисьл от служебен кабинет няма за сега

  Коментиран от #35, #42

 • 8 Активист на БКП

  63 5 Отговор
  Сега Радев ще го набутва на Психичноболния колкото си иска
 • 9 ✌Къде в Европа има гласуване по пощата?

  45 5 Отговор
  ✌Къде в Европа има гласуване по пощата? 🔴Онзи ден в Народното събрание ми обясняваха, че нямало гласуване по пощата в Европа. Какво показват фактите? 😎Гласуване по пощата в Европа има в: Австрия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Словения, Испания, Швейцария и Великобритания ✌Така около 2 млн. българи в чужбина ще могат лесно да гласуват ☝В условията на пандемия, гласуването по пощата е страхотно решение! ☝Да си кажем честно, тези които не искат гласуване по пощата изпитват страх от високата активност!

  Коментиран от #10

 • 10 Чалга и ваксини

  38 2 Отговор

  До коментар #9 от "✌Къде в Европа има гласуване по пощата?":

  И в Румъния има. На 05.12.2020 около 2 млн румънци са гласували по пощата
 • 11 chi

  19 2 Отговор
  Не може а трябва!
 • 12 Чичо Гошо

  51 4 Отговор
  Бойкоооо, време е за рестарт. Нова конституция и Велико народно събрание. Нали така беше. Сега нещо квичиш? Марш при бай Ставри
 • 13 #ОКСтоп на глупостите на ГЕРБ за Алепу.

  36 3 Отговор
  #ОКСтоп на глупостите на ГЕРБ за Алепу. Подпорната стена си е тяхна и даже е с архитект съпруга на вицепремиерка. Вижте и схемата на кметовете-протестъри:
 • 14 Деймос

  21 1 Отговор
  Оффффффффф пак ли този :(( Киров ,Ненков ...дежурните дневални на БУДА да говорят по тема конституционен съд !?
 • 15 Перо

  46 7 Отговор
  Сбъднаха се лошите сънища на толупа! Ще има квичене!
 • 16 Професора търси сензация

  10 13 Отговор
  Не му вярвайте! Служебното правителство има друга задача, а не ревизия! Ревизия ще направи следващото редовно правителство! До тогава ще има пране на милиарди от чекмеджето в изкуствено “скапания” туростически бизнес.
 • 17 Един

  9 24 Отговор
  Радев и при предното си служебно правителство прави ревизия и не откри нищо!!!
 • 18 Докато някой не бъде

  17 3 Отговор
  Арестуван и осъден. И да си правят ревизии и да си правят сензации и театри аз не Вярвам!

  Коментиран от #24

 • 19 Професоре,

  8 1 Отговор
  като гледам какви специалисти излизат от университетите само ще направите обективно ревизия, дали изобщо някой ще проумее какво трябва да върши !
 • 20 цървули

  8 12 Отговор
  Много лошо е, когато цървули влязат в парламента под предтекст, че ще защитават правовата държава, а само за една седмица са нарушили десетки пъти законите. Пример - Приемането на промените в изборния кодекс е в тотално нарушение на действащите закони. Според тях - Член 26, ал.1,2,3,4,5 от Закона за нормативните актове гласят, че: - Изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност. - В процеса по изработване на проект на нормативен акт се провеждат обществени консултации - Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието по чл. 20 - Срокът за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации по ал. 3, е не по-кратък от 30 дни. - След приключването на обществената консултация по ал. 3 и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения. Нито едно от това не е свършено. И тези били за промяна. Неграмотник до цървул и обратното.

  Коментиран от #37

 • 21 Поп купа

  8 1 Отговор
  Слави евнуха министър диригент
 • 22 Vladi

  12 5 Отговор
  Президента да назначи Бойко Рашков за служебен Премиер , пълна ревизия на кражбите на диктатора от Банкя , закриване на Специализираната Престъпна Група начело с Пепи Еврото и Гешев и разследване , смяна и разследване на Цацаров от КОНПИ , Затвор за престъпниците

  Коментиран от #25

 • 23 Сус

  11 2 Отговор
  Ще има ревизия като при Ив.Костов и НДСВ на кукуво лято .Наивници
 • 24 Наивник

  8 0 Отговор

  До коментар #18 от "Докато някой не бъде":

  Няма да бъде осъден,не става с опорки и една жена каза.Досегс някой осъден има ли,няма и да има наивник!
 • 25 Мокри

  2 0 Отговор

  До коментар #22 от "Vladi":

  Мокри сънища вземи се подмий!
 • 26 Нико

  11 2 Отговор
  Е нали и при Греджиков правеха ревизия ! И кво! .Нищо! Смотаняци и капу...и!!!!И
 • 27 даааа

  2 3 Отговор
  Да,ама да направат ревизия от 1989 и комунисти бисепари костовисти сте сигурни затворници,за това не искат Гешев, той ви чака краците комунистически и костовисти.А лъжеца ,призидента иска преврат комуниста мръсен.
 • 28 Абсолютно

  3 0 Отговор
  необходимо е !
 • 29 5287

  9 2 Отговор
  Това им е и проблема на гербавите крадци- служебното правителство ИМА ПЪЛНИ ПРАВОМОЩИЯ ЗА ВСИЧКО. Единствените ограничения са там където е нужно парламента да гласува щото просто парламент в това време няма. И е 98% сигурно, че служебното правителство ВЕДНАГА ще почне проверките и ще набута в ареста доста народ. И тези в ареста с удоволствие ще изпеят всичко за Тиквун, Каскета, Шиши и т.н. Бонус- това ще бетонира Радев като президент и не е далеч момента в който правомощията на президента ще бъдат разширени доста. Буквално на 1 крачка от президентска република ще бъдем
 • 30 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  8 2 Отговор
  РЕВИЗИЯ И ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ! ЗА БОРИСОВ И КОМПАНИЯ БЕЗ МИЛОСТ! БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ!!!!!!!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 ПЪРВО

  7 1 Отговор
  В ЗАТВОРА БОРИСОВ И ГЕШЕФФФ! ПРОСТАК И КАСКЕТ!!!
 • 33 Стефан

  4 3 Отговор
  Президентска република с президент Румен Радев е бъдещето на България.

  Коментиран от #45, #52

 • 34 Bg темерут

  3 3 Отговор
  След предложен подкуп насаме, на тихо по кабинетите от НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЕВРО какво мислите че ще излезе от тази проверка. И преди имаше разследване, но след това разследване следователя по него изведнъж стана милиардер. И сега ще стане същото. Тук несе говори за 3-4 милиона, тук се говори за суми НАД 50 МИЛИАРДА ЕВРО. Те Олаф подкупиха Вие за разследване в България сънувате.

  Коментиран от #41

 • 35 Лили

  3 0 Отговор

  До коментар #7 от "Баи":

  Не минава номера на ГЕРБ. Сега д$пе да му е яко на бибитко с жипката. Game over.
 • 36 Тито

  6 0 Отговор
  Ревизия на герб и затвор
 • 37 Subaru STI

  4 0 Отговор

  До коментар #20 от "цървули":

  А какво става с чекмеджетата на бай Ганьо Банкянски, тоя дето "размазва", "изгаря" опоненти? Да не би да има нещо незаконно.., а?
 • 38 Вижте сега

  6 0 Отговор
  Ревизии сме виждали. Искаме да видим политици в затвора!
 • 39 България

  2 1 Отговор
  Президентска република
 • 40 Зубала бубала

  5 0 Отговор
  На боко ще подаря,козмодиск,,за кръстта
 • 41 5287

  3 0 Отговор

  До коментар #34 от "Bg темерут":

  Така беше докато Тиквун беше послушното пуделче на ФАЩ- ако не си забелязал точно ФАЩ свалят тиквата и шайката му от власт и сега ще бъдат използвани "за назидание на другите". Ще ги набутат у пандиза, някои "случайно" ще се споминат от дупка в челото, на всички ще им приберат милиардите и посланието ще е ясно за всички- "Или изпълнявате заповедите, или ви ликвидираме". Но има един основен проблем- тоя номер ще мине тук, но никъде другаде. Просто ФАЩ вече са един НИКОЙ и всеки се гаври с тях. Справка- изгониха ги с ритници от Афганистан. И не само от там...
 • 42 Херо Мустака

  1 1 Отговор

  До коментар #7 от "Баи":

  Ялов Паламент!
 • 43 ivo

  6 0 Отговор
  ДАВАЙ РАДЕВ - ТИ СИ СЕГА НА ХОД!!!! АКО СИ ИСТИНСКИ ПОЛИТИК, А АЗ ВЯРВАМ, ЧЕ НЯМА ДА МЕ ОПРОВЕРГАЕШ И ЧЕСТА И ДОСТОЙНСТВОТО ТИ СА НАД ВСИЧКО МАКАР И ЗА МАЛКТО ВРЕМЕ ИМАШ ПРЕКРАСНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗПЪЛНИШ ЗАКАНАТА СИ - МУТРИ ВЪН!!! ВКАРВАЙ ГИ В ЗАТВОРА И ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ДА СЕ СВЪРШИ С ТЯХ!! ТЕ СА РАНЕНИ САМО И ТРЯБВА СЕГА ДА ГИ ЛИКВИДИРАШ - ГЛАВИТЕ ИМ ДА СА НА 5М. ОТ ТЕЛАТА ИМ!!! ТАКА ЩЕ ОСТАНЕШ ЗАВИНАГИ В ИСТОРИЯТА, КАТО ИСТИНСКИ ПОЛИТИК, ДЪРЖАВНИК, ПРЕЗИДЕНТ И МЪЖ!!
 • 44 Не виртуално а реално

  6 0 Отговор
  Мутрата Борисов пак е пуснал копоите да тероризират неудобни на режима, от къде това самочувствие не става ясно!?
 • 45 стоян

  0 2 Отговор

  До коментар #33 от "Стефан":

  До 33 ком -другарю -как може да искаш един обикновен летец назначен от кгб с прякор фигуранта -който цял живот не е спечелил един лев от бизнес- а е бил на държавна издръжка и подчинение да управлява икономика в държава-като ви е мерак за отмъщение направете го прокурор да обвинява -ама той няма толкова акъл

  Коментиран от #48


 • 46 Валери

  0 0 Отговор
  Глупости, за колективни решения на МС не подлежат на съд и каквато и да е ревизия,така поне гласи конституцията. Може да се търси персонална одговоност от министр само ако са направили закононарушения. Обаче дори да има далавери те са били направени законо. Вратички в законните колкото искате и юристи вминистерствата болллллл

  Коментиран от #49

 • 47 Герджиков и Близнатия

  2 1 Отговор
  бяха купени. Сега Радев е амбициран, дано да е избрал неподкупен служебен премиер.
 • 48 До стоенчо

  0 0 Отговор

  До коментар #45 от "стоян":

  Другарьо комунист, каква икономика може да управлява един шофьор? в последствие събирач и застраховател с бухалка?
 • 49 Валеркааа

  1 0 Отговор

  До коментар #46 от "Валери":

  Лъжеш или се лъжеш, справка Нено Димов.
 • 50 така така

  2 1 Отговор
  Служебно правителство не може да прави никаква ревизия.
 • 51 ПЕНКО

  2 0 Отговор
  ИМАМЕ АРМИЯ ОТ ПРОСТИ ФЕСЪРИ - НАД 3000 !!! ТЕ СА БЕЗ ПРИНОС НО С "ТИТЛА" !!! ТЕ СА БОЛЕСТ КРЪВОПИЕЦ - ПОЛУЧАВАТ ДОБАВКИ - БЕЗ ПРИНОС ЗА ДЪРЖАВАТА !!! НАКОИ СА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ПРОИЗВЕЖДАТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ КРЕ ТЕНИ С ДИПЛОМИ ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ / ОСОБЕННО -ПРАВИСТО -ЮРИСТИ / !?!?!?!?
 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Майк Алън Патън

  0 0 Отговор
  Не може ! А трябва да направи РЕВИЗИЯ ! А шайкаджиите няма от какво да се плашат , щом НЕ СА НАПРАВИЛИ НИЩО НЕРЕДНО , нали ?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.