Last news in Fakti

5 Май, 2021 10:16 1 775 26

Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас

  • прокурори-
  • апб-
  • съдебна власт

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на  ВНС

Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на прокурорите в България (АПБ) сезира Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO) и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас за "недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт" по повод внесените в 45-то Народно събрание законопроекти, които имат пряко отношение към върховенството на закона в Република България.

Според АПБ предложените промени „застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната“, не са подложени на никакво обществено обсъждане (каквито са препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), и „по същество представляват недопустим опит за политическа намеса в независимата по Конституция съдебна власт“.

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на Велико народно събрание (Решение №3 от 2003 г. по конституционно дело 22/2002 г. на Конституционния съд на Република България), а не на обикновено, каквото е 45-ото. Текстовете, отнасящи се до прокуратурата в предложените промени, предвиждат, че „главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание…“ и са идентични с тези в Конституцията от 1971 г. (известна като „Живкова конституция“). Приемането им би превърнало държавното обвинение в политически фактор, изцяло зависим от парламентарното мнозинство, предупреждават от АПБ и напомнят, че именно независимостта се смята за достижение на приетата преди 30 години Конституция на Република България, издържана в духа на най-добрите европейски демократични традиции.

Асоциацията на прокурорите в България изразява тревогата си и от други предложени законопроекти. „От председателя на парламентарната група на „Демократична България“ и група народни представители на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс“, с които се цели закриването на специализираните съд и прокуратура – структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията. Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализирания наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория. Още повече – дейността на специализираните съд и прокуратура вече в продължение на над 10 години е оценявана положително в доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, на групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO), както и в Доклада по новия механизъм относно върховенството на закона в страните членки на ЕС.

От АПБ предупреждават и за възможно блокиране на борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страната в случай че бъде приет внесения от политическа партия „Да, България“ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се цели закриването и разделянето на КПКОНПИ. „ В унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ…“, отбелязват от Асоциацията.

„Подсъдими и обвиняеми лица …… приветстваха и друг законопроект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, внесен от народни представители от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, с който се възстановяват отменените през 2010 г. текстове, даващи възможност на обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако до две години след повдигане на обвинение не е внесен обвинителен акт“, се посочва в писмото на АПБ. А наказателните производства срещу тези лица се отличават с фактическа и правна сложност, които предполагат по-дълъг период на разследване.

Принципът на разделение на властите и върховенството на закона е застрашен и от друг законопроект, внесен от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, който би позволил на съдии, прокурори и следователи да участват в избори като непартийни или независими кандидати, предупреждават от АПБ и посочват Декларацията от Бордо (8.12.2009 г.), според която „Подобно на независимостта на съдиите, независимостта на прокурорите не е привилегия или прерогатив, която им се дава според закона, а е гаранция в интерес на справедливото, безпристрастно и ефективно правосъдие“.

В деловодството на 45-то Народно събрание от партия „Има такъв народ“ е внесен и законопроект, с който се цели преобразуването на „Бюро по защита при главния прокурор“ и преминаването му от съдебната власт (главния прокурор) в изпълнителната власт (министъра на правосъдието). От АПБ предупреждават, че това е лобистко предложение, изцяло в интерес на организираната престъпност и обслужващо чужди национални интереси, тъй като дейността на Бюрото е насочена към защита на прокурорите и техните семейства, на жертви, свидетели и други лица, участващи в производството, и мястото му е именно към независимата съдебна власт, каквито са и препоръките на Консултативния съвет на европейските прокурори.

Предвид гореизброените примери в момента съществува реалната опасност от застрашаване устоите на правовата държава и върховенството на закона в страната и заличаване на напредъка, граден с десетилетия. Решението за налагане на мораториум от 22.04.2021 г., с което бяха блокирани действията на всички държавни органи, вкл. Висшия съдебен съвет, е пример за тази тенденция, посочват от Асоциацията на прокурорите в България в писмото си до европейските институции и посланиците.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо

    7 87 Отговор
    Само Герб може дани измъкне от тази политическа криза

    Коментиран от #10

  • 2 Пубертет

    40 4 Отговор
    Ще ми липсва Сийчето.
  • 3 Енисчо ортопед

    3 31 Отговор
    Хайда Бисмиллах пак Дпс щее на власт
  • 4 бай Иван

    29 2 Отговор
    Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било.
  • 5 12345

    64 5 Отговор
    Малките гешевчета квичат по заповед на господаря си.Колко са независими само.

    Коментиран от #19

  • 6 Софиянец

    52 3 Отговор
    Да пуснат и сигнал до кьовеши, да им се изсмее и да знае кого да разследва.
  • 7 Магазин за каскети

    51 3 Отговор
    Те европейските институции трева пасат !? Тя Кьовеши ясно показа, какво мисли за българската прокуратура?
  • 8 А.така

    26 3 Отговор
    Довиждане
  • 9 az #МУТРИ, ВЪН!

    45 2 Отговор
    С тези циркове, Прокуратурата като част от съдебната власт директно, нагло по мутренски се меси на законодателната власт! Факт!
  • 10 ???????

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асанчо":

    Батееее кога от герба ша дават пак пари?
  • 11 БХОРТЕИ

    25 2 Отговор
    Защо е този вой ще останат безработни ли някои търтеи.
  • 12 Патерици на Тулупа

    22 1 Отговор
    На хранилка. Кой ще компенсира потърпевшите граждани?
  • 13 гадно

    26 2 Отговор
    Намеса в съдебната система няма с това решение на парламента отнеха бухалката от ръцете на каскета.
  • 14 Деймос

    20 1 Отговор
    Защо българина слага равенство между мафиот и прокурор ?? Има ли основание ?? след като 66% приемат това за факт , това не е само нещо по медиите ..
  • 15 3.14К

    25 1 Отговор
    Следва декларация от чистачките, шофьорите и бюрото за охрана към прокуратурата. Лични декларации от Стъки, ПИК, Ваклин и личния брадат охранител на каскета.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пуркоратурата

    23 1 Отговор
    Не е независима, щото има там една къща за разследване, един шкаф с пачки, един хотел от един запис със братиню една фабрика за бира и още не малко неща
  • 18 Тези

    22 1 Отговор
    Какво правят? Защо ги храним? Говеда с претенции!
  • 19 Антимафия

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    По скоро "Дунгачетата" пищят ,
    А "Борисовчетата" РЕВАТ!
    Да се затрие цялата пасмен,
    е единственото решение?
  • 20 Нормални съдилища, не Трибунали!!!!

    19 1 Отговор
    Защитаващи власта!! Правосъдие за всички!!! Не на Трибуналите!!!!!
  • 21 Много съдии и прокурори са на "сянка"

    11 1 Отговор
    В тези Трибунали, заплатите са високи, ДМС Охрани!! Недосегаеми, каквото каже Жефа, а не законите!! Този да се Удари, Друг да се разваже, защото "не се съобразява с мене" ДО Тука!!! ЕЖОВ, Берия, Вишински, това време мина отдавна, Сега е ЕС, живееме в Демокрация!!!
  • 22 Шефа

    5 2 Отговор
    Каквото каже Шефа!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Джанго

    13 1 Отговор
    Каскета и колегите му, както и Бюрото за защита, са бухалки в ръцете на политическата мафия, разформироването им трябва да е само първата стъпка, след това трябва да бъдат разследвани и подведени под отговорност...
  • 26 безпартиен

    0 0 Отговор
    Най-добрия адвокат е прокурорът!А разликата между адвокат и прокурор е,че единият с работата си изкарва заплащането си,осигуровките и издръжката си,а за другия плаща държавата колкото и калпава работа да е свършил при това и с имунитет!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове