1 378 26

Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на  ВНС

Прокурорите сезираха европейски институции за намеса в съдебната власт у нас
Снимка: БГНЕС

Асоциация на прокурорите в България (АПБ) сезира Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO) и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас за "недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт" по повод внесените в 45-то Народно събрание законопроекти, които имат пряко отношение към върховенството на закона в Република България.

Според АПБ предложените промени „застрашават върховенството на закона и разделението на властите в страната“, не са подложени на никакво обществено обсъждане (каквито са препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), и „по същество представляват недопустим опит за политическа намеса в независимата по Конституция съдебна власт“.

АПБ посочва, че внесените от „27 народни представители от парламентарната група на „Демократична България“ предложения за поправки в Конституцията касаят промяна на елементите на формата на държавно управление, което означава, че са от компетентността на Велико народно събрание (Решение №3 от 2003 г. по конституционно дело 22/2002 г. на Конституционния съд на Република България), а не на обикновено, каквото е 45-ото. Текстовете, отнасящи се до прокуратурата в предложените промени, предвиждат, че „главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание…“ и са идентични с тези в Конституцията от 1971 г. (известна като „Живкова конституция“). Приемането им би превърнало държавното обвинение в политически фактор, изцяло зависим от парламентарното мнозинство, предупреждават от АПБ и напомнят, че именно независимостта се смята за достижение на приетата преди 30 години Конституция на Република България, издържана в духа на най-добрите европейски демократични традиции.

Асоциацията на прокурорите в България изразява тревогата си и от други предложени законопроекти. „От председателя на парламентарната група на „Демократична България“ и група народни представители на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс“, с които се цели закриването на специализираните съд и прокуратура – структури, които се занимават с най-тежките дела в държавата, а работата им е оценена като добър модел за борба с организираната престъпност и корупцията. Премахването им би затруднило работата по разследвания от компетентност на Европейската прокуратура, тъй като именно Специализирания наказателен съд е компетентен да разглежда делата от тази категория. Още повече – дейността на специализираните съд и прокуратура вече в продължение на над 10 години е оценявана положително в доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, на групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO), както и в Доклада по новия механизъм относно върховенството на закона в страните членки на ЕС.

От АПБ предупреждават и за възможно блокиране на борбата срещу организираната престъпност и корупцията в страната в случай че бъде приет внесения от политическа партия „Да, България“ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се цели закриването и разделянето на КПКОНПИ. „ В унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ…“, отбелязват от Асоциацията.

„Подсъдими и обвиняеми лица …… приветстваха и друг законопроект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, внесен от народни представители от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, с който се възстановяват отменените през 2010 г. текстове, даващи възможност на обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако до две години след повдигане на обвинение не е внесен обвинителен акт“, се посочва в писмото на АПБ. А наказателните производства срещу тези лица се отличават с фактическа и правна сложност, които предполагат по-дълъг период на разследване.

Принципът на разделение на властите и върховенството на закона е застрашен и от друг законопроект, внесен от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, който би позволил на съдии, прокурори и следователи да участват в избори като непартийни или независими кандидати, предупреждават от АПБ и посочват Декларацията от Бордо (8.12.2009 г.), според която „Подобно на независимостта на съдиите, независимостта на прокурорите не е привилегия или прерогатив, която им се дава според закона, а е гаранция в интерес на справедливото, безпристрастно и ефективно правосъдие“.

В деловодството на 45-то Народно събрание от партия „Има такъв народ“ е внесен и законопроект, с който се цели преобразуването на „Бюро по защита при главния прокурор“ и преминаването му от съдебната власт (главния прокурор) в изпълнителната власт (министъра на правосъдието). От АПБ предупреждават, че това е лобистко предложение, изцяло в интерес на организираната престъпност и обслужващо чужди национални интереси, тъй като дейността на Бюрото е насочена към защита на прокурорите и техните семейства, на жертви, свидетели и други лица, участващи в производството, и мястото му е именно към независимата съдебна власт, каквито са и препоръките на Консултативния съвет на европейските прокурори.

Предвид гореизброените примери в момента съществува реалната опасност от застрашаване устоите на правовата държава и върховенството на закона в страната и заличаване на напредъка, граден с десетилетия. Решението за налагане на мораториум от 22.04.2021 г., с което бяха блокирани действията на всички държавни органи, вкл. Висшия съдебен съвет, е пример за тази тенденция, посочват от Асоциацията на прокурорите в България в писмото си до европейските институции и посланиците.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Асанчо

  7 87 Отговор
  Само Герб може дани измъкне от тази политическа криза

  Коментиран от #10

 • 2 Пубертет

  40 4 Отговор
  Ще ми липсва Сийчето.
 • 3 Енисчо ортопед

  3 31 Отговор
  Хайда Бисмиллах пак Дпс щее на власт
 • 4 бай Иван

  29 2 Отговор
  Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било.
 • 5 12345

  64 5 Отговор
  Малките гешевчета квичат по заповед на господаря си.Колко са независими само.

  Коментиран от #19

 • 6 Софиянец

  52 3 Отговор
  Да пуснат и сигнал до кьовеши, да им се изсмее и да знае кого да разследва.

 • 7 Магазин за каскети

  51 3 Отговор
  Те европейските институции трева пасат !? Тя Кьовеши ясно показа, какво мисли за българската прокуратура?
 • 8 А.така

  26 3 Отговор
  Довиждане
 • 9 az #МУТРИ, ВЪН!

  45 2 Отговор
  С тези циркове, Прокуратурата като част от съдебната власт директно, нагло по мутренски се меси на законодателната власт! Факт!
 • 10 ???????

  23 2 Отговор

  До коментар #1 от "Асанчо":

  Батееее кога от герба ша дават пак пари?
 • 11 БХОРТЕИ

  25 2 Отговор
  Защо е този вой ще останат безработни ли някои търтеи.
 • 12 Патерици на Тулупа

  22 1 Отговор
  На хранилка. Кой ще компенсира потърпевшите граждани?
 • 13 гадно

  26 2 Отговор
  Намеса в съдебната система няма с това решение на парламента отнеха бухалката от ръцете на каскета.
 • 14 Деймос

  20 1 Отговор
  Защо българина слага равенство между мафиот и прокурор ?? Има ли основание ?? след като 66% приемат това за факт , това не е само нещо по медиите ..
 • 15 3.14К

  25 1 Отговор
  Следва декларация от чистачките, шофьорите и бюрото за охрана към прокуратурата. Лични декларации от Стъки, ПИК, Ваклин и личния брадат охранител на каскета.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Пуркоратурата

  23 1 Отговор
  Не е независима, щото има там една къща за разследване, един шкаф с пачки, един хотел от един запис със братиню една фабрика за бира и още не малко неща
 • 18 Тези

  22 1 Отговор
  Какво правят? Защо ги храним? Говеда с претенции!

 • 19 Антимафия

  14 1 Отговор

  До коментар #5 от "12345":

  По скоро "Дунгачетата" пищят , А "Борисовчетата" РЕВАТ! Да се затрие цялата пасмен, е единственото решение?
 • 20 Нормални съдилища, не Трибунали!!!!

  19 1 Отговор
  Защитаващи власта!! Правосъдие за всички!!! Не на Трибуналите!!!!!
 • 21 Много съдии и прокурори са на "сянка"

  11 1 Отговор
  В тези Трибунали, заплатите са високи, ДМС Охрани!! Недосегаеми, каквото каже Жефа, а не законите!! Този да се Удари, Друг да се разваже, защото "не се съобразява с мене" ДО Тука!!! ЕЖОВ, Берия, Вишински, това време мина отдавна, Сега е ЕС, живееме в Демокрация!!!
 • 22 Шефа

  5 2 Отговор
  Каквото каже Шефа!!!
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Джанго

  13 1 Отговор
  Каскета и колегите му, както и Бюрото за защита, са бухалки в ръцете на политическата мафия, разформироването им трябва да е само първата стъпка, след това трябва да бъдат разследвани и подведени под отговорност...
 • 26 безпартиен

  0 0 Отговор
  Най-добрия адвокат е прокурорът!А разликата между адвокат и прокурор е,че единият с работата си изкарва заплащането си,осигуровките и издръжката си,а за другия плаща държавата колкото и калпава работа да е свършил при това и с имунитет!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.