Last news in Fakti

5 Май, 2021 11:05 1 439 5

Политолог: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП

  • рего-
  • калоян методиев

В служебния кабинет ще се търси контраст спрямо предишния, смята той

Политолог: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Да се прави правителство с третия мандат щеше да бъде политическа неграмотност, каза в интервю за БНР политологът Калоян Методиев, основател на Институт „РЕГО“. По думите му всички, които са искали това да се случи, всъщност са искали да използват БСП за решаване на собствени проблеми или са били „заалчнели за някаква форма на власт или на политическо време, което да използват“.

За радост не се стигна до този сценарий, който щеше да е удар по БСП, коментира Калоян Методиев в предаването „Преди всички“. Той допълни, че БСП „стоят единствено стабилни в момента по отношение на ГЕРБ като политика“ на фона на крясъците в парламента, на хаотичното приемане на законодателство и на „безобразния Изборен кодекс, гласуван по нощите“.

В служебния кабинет на президента Радев ще се търси контраст спрямо предишния, смята Методиев. Според него предишният служебен кабинет е бил провал. Той се надява настоящият да е по-различен, по-конструктивен и по-балансиран.

„Защото ако го подкара към чист реваншизъм, при тази завихряща се хаотичност на изборите, която ни чака предвид Изборния кодекс, ще станем свидетели на фиаско. Тоест или ще се занимават с изборния процес отговорно, компетентно и спокойно, или ще тласнат страната към хаос.“

„Предполагам ще се търси и малко популизъм, за да може да се дрънкат оръжията предвид предстоящата президентска кампания“, коментира още политологът.

Няма нужда да се истеризира ситуацията, както правят някои „нови-стари, изключителни стари лица в днешния политически контекст“, категоричен е Методиев, според когото не може всеки ден да говориш от името на суверена.

„Като чуете говорене тип „гражданите искат, суверенът ми каза“, имайте предвид, че става въпрос за политическо мошеничество, за политическа измама, за популизъм, за нещо, което манипулира общественото мнение.“

Относно формирането на новия състав на Централната избирателна комисия Калоян Методиев посочи, че партиите си номинират кандидатите, както досега, а президентът само издава указ, по традиция председателят е на най-голямата партия, „но предвид ситуацията на ГЕРБ, това едва ли ще се случи“.

Според Методиев „вината е изцяло и единствено на ГЕРБ, които сами се докараха до тази ситуация да не се спазват традициите, а да се стига до процес на джуркане“. В този смисъл напрежение ще има, прогнозира той.

Това е рутинна процедура, а се превръща в централен обществен и политически проблем, отбеляза Методиев, който отдава това на „болестното състояние на политическата система“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриот

    2 1 Отговор
    Щяло да бъде удар по БСП. Дори и да имаше такъв удар, той щеше да бъде оздравителен за вас, но и патриотичен жест към България. Много по голям е удара, който вие сами си причинявате. защото дори "Липсата на новини са лоши новини". Пропуснахте момента да умилостивите старите си поддръжници и да спечелите нови. Типично във ваш стил. Абе как за толкова години ни венъж не направихте нещо, на което човек да ви се възхити? Жалко, че винаги дърпате страната назад!!
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а най-ниска в България - 6,40 евро, сочат данните на Федералната статистическа служба „Дестатис"- цитирана от БНТ.
  • 3 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Ами като сте много политически грамотни,защо не сте на първо място. Трябваше да опитате да предложите правителство за да се види кой е против мутрите от ГЕРБ. Сега 5 партии в парламента са против ГЕРБ а не желаят да съставят правителство. Значи сте точно политически неграмотни.
  • 4 Shponka

    0 2 Отговор
    А спомняш ли, че месечните заплати, при управлението на БСП в края на осемдесетте години, бяха даже и по малки от това, което сега получаваме само за един час труд?
  • 5 Курт

    1 0 Отговор
    Двама съседи австрийци, ставали винаги свидетели на това, че когато са развързани, кучетата им се втурват, към оградата която ги разделя и започват да се лаят с бясна свирепост. Един ден двамата решили да си направят експеримент, като разградят част оградата и дадът възможност на кучетата да премерят сили. С какво учудване обаче останали те, когато видяли, как след като стигнали до разградената част на оградата, кучетата подвили опашки и се отдръпнали най безславно?. Чудя се, дали с решенията си да се откажат от управлението на страната, някой наши партии не се оказаха в подобна ситуация?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове