1 859 37

Каракачанов: Скоро ще се наложи да прибираме нашите от Афганистан

В момента 165 български военнослужещи изпълняват задачи в четири операции на НАТО

Каракачанов: Скоро ще се наложи да прибираме нашите от Афганистан
Снимка: БГНЕС

Радвам се, че въпреки сложната ситуация в Афганистан въпреки факта, че предстои изтегляне, вие продължавате да изпълнявате задълженията си по достоен начин. Съвсем скоро ще се наложи да прибираме нашите военнослужещи и това е правилното решение.

Това каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов по време на видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница, каквато по традиция се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. В нея участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В момента 165 български военнослужещи изпълняват задачи в четири операции на НАТО, сред които са "Решителна подкрепа" в Афганистан и на стабилизиращите сили в Косово, както и в пет операции на Европейския съюз, между които "Алтеа" в Босна и Херцеговина и мисията за обучение на силите за сигурност на Мали.

Министър Каракачанов пожела в оставащите седмици до началото на изтеглянето здраве на личния състав и успешно завръщане в Родината, като поздрави военните ни в Афганистан с предстоящия празник на Българската армия.

Адмирал Емил Ефтимов също поздрави контингента и напомни, че при изпращането им в Карлово е обявил, че продължителността на мисията зависи от предстоящото политическо решение, което е факт, след като в средата на април НАТО взе решение за прекратяване на мисията и за изтегляне до септември тази година. Пред вас стои задачата да приключим мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки, каза адмирал Ефтимов.

От 42-ия ни контингент в Афганистан докладваха, че обстановката по сигурността в Афганистан се запазва усложнена и нестабилна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

Участието на Въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ започна през февруари 2002 и завърши в края на 2014 година. От началото на 2015 г. операцията се трансформира в небойната мисия на НАТО "Решителна подкрепа", в която участваме и към момента с контингент от около 120 военнослужещи, които изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база "Летище Баграм". Досега в операцията в Афганистан са участвали над 11 200 български военни.

От Босна и Херцеговина, където досега са участвали общо над 3580 български военни, съобщиха, че обстановката по сигурността в зоната на операцията "Алтеа" остава относително спокойна и стабилна, нивото на риск се оценява на ниско, няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Министър Каракачанов каза, че ситуацията в Босна е такава, че може да се промени в рамките на часове, и добави, че военните ни изпълняват мисията си по достоен и професионален начин.

От Косово, където досега сме участвали с над 1170 военнослужещи, съобщиха за относително спокойна, но динамична във вътрешнополитически план обстановка. Министър Каракачанов каза, че тази мисия е най-близо до българските граници, но това съвсем не я прави лека, и подчерта важността ѝ.

От Мали, където е най-малкият ни контингент - от военни медици, докладваха, че обстановката в зоната на тренировъчната мисия остава нестабилна, нивото на риск се оценява като високо, но няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високо ниво на българската военна медицина.

Каракачанов и Ефтимов поздравиха по повод предстоящия празник българските военни, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и ЕС. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Миро

  52 1 Отговор
  Добре че те няма в парламента, едвам те изтърпях 4 години
 • 2 Прибирай

  35 1 Отговор
  си ги ваш'те и се пръждосвай !
 • 3 Майна

  39 3 Отговор
  СКОРО ТИ ЩЕ ИМАШ ДРУГИ,,ГРИЖИ,,..ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е ТВОЯ РАБОТА, РАДЕВ ЩЕ РЕШИ
 • 4 Къф си ти бе

  40 2 Отговор
  Клиент на прокуратурата

  Коментиран от #12

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 русенец

  36 2 Отговор
  Градски, когато бяхме във Варшавския договор не ходехме да трепем хора зад граница, изключвам Чехословакия 1968. Хамериканците като си бъркат каши да си ги сърбат сами!

 • 7 Професора

  35 3 Отговор
  165 в момента се занимават с чужди интереси за сметка бг данъкоплатеца!!
 • 8 Лети ли рапторчето?

  37 1 Отговор
  А нещо за фърчила на картинка платени авансово с взети на заем пари на които в момента им текът лихви? Самолети няма обаче главница и лихви седят!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 бегом марш

  24 1 Отговор
  Този се търкаля пред строя
 • 11 стойкаНаПингвин

  18 1 Отговор
  Шкембо на танцувален бал ли е пошел.
 • 12 Да не

  15 1 Отговор

  До коментар #4 от "Къф си ти бе":

  го приберат него на топло при Боци
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Ох Баня

  10 1 Отговор
  Ми то много войници бреее. С колата ще ги взема. Трабант е.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Праси

  22 1 Отговор
  От 2002 г. до сега 2021 г. чий го търсиха българите в Афганистан? Кой е виновен, че грешни пари от бедния български народ се разпиляха за обслужване чужди интереси? Трябва да се потърси наказателна отговорност на политическото ръководство което е виновно за грешно похарчените български пари.
 • 18 Е това

  10 1 Отговор
  е кофти номер, да оставиш афганистанците без подкрепа. Ама "жълтата торбичка" да пита, къде другаде трябва демокрация и човешки права, и да ги праща.
 • 19 123

  8 1 Отговор
  Чий го дира там бе шкембе в бг нема демокрация та там ле че налагаме
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Джаба

  7 1 Отговор
  Изпращаме, прибираме. Интересно след афганистанския контингент кого ще приберат без изпращане...

  Коментиран от #32

 • 22 Реалист

  9 1 Отговор
  Мааазен дрънгел за бай ставри само:) без сапун ше го...
 • 23 1618

  9 2 Отговор
  Каракачанов е военолюбец,който в мирно време скара България с Македония и Русия!Ако,него го питате окото му няма да мигне да изпрати български войски на границите! Да каже кого ще бомбардира с новите бойни самолети, за които дадоха милиони с Борисов, вместо тези пари да бяха дадени да медицински хеликоптери и подпомагане на бизнеса!
 • 24 Наблюдател

  10 1 Отговор
  Изобщо какво правят Български войници в Афганистан !?

  Коментиран от #25, #27

 • 25 Диверсант

  4 1 Отговор

  До коментар #24 от "Наблюдател":

  Натовците като мятат бомби в Афганистан са миротворци, афганистанците ако мятат бомби в Гейропата са терористи.
 • 26 Тоя

  6 1 Отговор
  Чушкопек и хунтата ни ограбиха с 3 милиарда лева за самолети от 70-те години и то на чертежи. По големи лакеи на чужди господари даже и през турското робство не е имало тука.
 • 27 Ами

  4 1 Отговор

  До коментар #24 от "Наблюдател":

  Наемници и пушечно месо на новия задокеански господар.Тези които загинаха в Ирак,чии интереси защитаваха там? Българския петрол?
 • 28 ЯЯЯЯ

  5 1 Отговор
  ДО СЕ МАХАТ ОТ АФГАНИСТАН ПЛАСИРАТ СИ ОРЪЖИЕТО ТАМ ОТКЪДЕ ЛИ НЕ ОСТАВЕТЕ ХОРАТА НА МИРА ТЕ ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ПО МЕЖДУ СИ И НЯМА ДА БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА

  Коментиран от #31

 • 29 123

  5 1 Отговор
  АФГАНИСТАН Е БОРБЕН НАРОД ЩЕ СЕ ОПРАВИ ПО ДОБРЕ БЕЗ ВЪНШНА НАМЕСА

 • 30 Черен Петър

  3 1 Отговор
  Ама да ви пита човек, и тебе и ония преди тебе, за чий х..ги пратихте в Афганистан? Ако не бяхте ги пращали, сега нямаше да се налага да ги прибирате...Па и колко парá отиде на вятъра за тия "мисии"...
 • 31 СТРАТЕГ

  2 1 Отговор

  До коментар #28 от "ЯЯЯЯ":

  ПРАВИЛНО, ДОСТАВЯИТЕ ИМ ОРЪЖИЕ НА ФАБРИЧНИ ЦЕНИ, ПО КОРАВИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ И ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ /ПРИМЕР ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ В КАМБОДЖА/ ГЛАДА Е ПО СИЛЕН ОТ ТОКА И ОТ КАЛАШНИКОВ
 • 32 РОМЕЛ

  2 3 Отговор

  До коментар #21 от "Джаба":

  ВОЕННИТЕ ТРЯБВА ДА ВОЮВАТ НА ТЕРЕН ТОВА ИМ Е РАБОТАТ ,ДА НЕ СА СТАВАЛИ ВОЕННИ ИЛИ КАТО ПИЛОТА РАДЕВ ИМА ЛИ ПОНЕ ЕДНА БИТКА ДОРИ И ЗАГУБЕНА ПАРКЕТНИ ГЕНЕРАЛИСИМУСИ ТОЕСТ ПИНГВИНИ
 • 33 Нигога повече герб

  3 1 Отговор
  Пикльото от билла
 • 34 chi

  2 1 Отговор
  Министърът кюфте нещо пак реве!
 • 35 Лунатици

  0 1 Отговор
  Наемници за пари теляци и чистачи на американците палма пародия
 • 36 безпартиен

  0 0 Отговор
  Този е направил корем ното!
 • 37 КРАДЕЦ

  1 0 Отговор
  МНОГО СЕ ОТКРАДНА И ОТ АФГАНИСТАН , РАЗСЛЕДВАНЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КОЛКО Е ДЕЛЪТ НА КАРАКАЧАНОВ !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.