Last news in Fakti

6 Май, 2021 18:35 2 115 38

Ден на храбростта и Българската армия

  • гергьовден-
  • българска армия

Самарското знаме и другите знамена светини, както и ротите на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции преминаха в тържествен марш

 Ден на храбростта и Българската армия - 1
Снимка: БГНЕС

Днес честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С водосвет и демонстрация на въздушна техника преминаха тържествата за 6 май в София тази година.

Стотици хора наблюдаваха тържествената церемония, която се проведе пред паметника на Незнайния войн.

Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит прочете молитва за успех на народа и благослови бойните знамена и войската.

"Нашата света православна църква винаги е имала в молитвите си войните, отдали живота си в изпълнение на своя дълг, но и тези, които продължават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и способностите си, готови да жертват, дори и най-святото, което имат - живота си. Честит и благословен празник! Христос Возкресе!"

Самарското знаме и другите знамена светини, както и ротите на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции преминаха в тържествен марш.

Тази година приветствието на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев беше разпространено в интернет. В словото си държавният глава припомни, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешка солидарност и родствена близост, а за Гергьовден Радев припомни думите на Борис Дрангов:

“За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, раболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението."

В София над храм паметника "Свети Александър Невски" прелетяха самолети, а от 12.00 часа пред администрацията на президента се проведе тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Военните в Казанлък, Варна, както и на полигона в Црънча също показаха умения в празничния ден.

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещите демонстрираха способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски, на Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС показаха елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции демонстрираха способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

В Силистра представители на местната власт поднесоха венци и цветя пред мемориала "Военно гробище". То е от времето на Първата световна война и третото запазено у нас - след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статутът на военно гробище обаче е придобит едва през 2012 година.

Мемориалът е включен в Националния регистър на военните паметници в България. Той е колективен - костница и военно гробище.

Посветен е на загиналите в Първата световна война и на Добруджанската епопея през 1916 година български воини, но всъщност мястото се оформя като военно гробище доста по-рано, разказва Вера Милева от Регионалния исторически музей в Силистра:

"Военното гробище в Силистра действа като такова от първите дни след Освобождението на България през 1878 година, като в него от начало са били полагани ранени руски войници, които са се намирали на лечение в Силистра, тъй като веднага след Освобождението турската болница в града е организирана във военновременна болница".

Сегашният си вид то придобива през 1916 година. За строежа му тогава са били похарчени 130 000 лева. Според откритите данни в Силистренското военно гробище са погребани 53-ма воини.

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол отбелязаха Деня на храбростта и празник на Българската армия. Музеят на Бойната слава обяви ден на отворените врати.

След отслужването на празничната литургия в православния храм "Св. Георги Победоносец” от църквата тръгна литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на светеца.

В шествието по централните ямболски улици участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон, духовия оркестър и граждани.

След тържествен водосвет и молебен пред сградата на общината представителни блокове от военните формирования преминаха в тържествен марш.

На днешния празник в Плевен почетоха паметта на загиналите в Дойранската епопея. Голяма роля за победата има участието на Девета пехотна плевенска дивизия.

Неправителствени организации на военни от запаса, както и инициаторите за издигане паметника на генерал Владимир Вазов положиха венци и цветя и се поклониха пред подвига на българските войни.

Майор инж. Величко Белеков призова

"Нека настоящият празник да бъде празник и на единението на нашата нация, защото винаги народът и армията ни са били заедно в отстояването на България. Никой не може да излезе насреща на обединените българи и да попречи на стремежа ни към възход и постигането на желания успех".

В приветствие за 6 май във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов честити празника на Българската армия и отбеляза, че започналата модернизация и подобряване на условията на труд в армията трябва да продължат.

"На 6 май честваме и Деня на храбростта, но смелостта трябва да има градивна цел, както битките - добра кауза", пише още министър-председателят и допълва, че днес повече от всякога е нужна мъдрост и отговорност, за да може България да преодолее щетите от пандемията и да продължи развитието си.

Честит ден на храбростта и празник на Българската армия, честит Гергьовден! Това пожела на празника лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Нека Св. Георги Победоносец ви дава вяра и сили. Не скланяйте глава пред трудностите. Fortes fortuna adiuvat - Съдбата помага на смелите. Бъдете смели в мечтите и делата си. Така както са били храбри нашите воини, прославили родината ни по бойните полета. Поклон пред паметта им. Честит празник на всички военнослужещи днес, посветили себе си на защитата на Отечеството. На земеделците пожелавам плодородна година, а на имениците здраве и сполука!“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    18 4 Отговор
    Мисля си, ГЕРБ етническа партия ли са?
    Техните избиратели са повечето цигани.
    ГЕРБ явно да оправдаят очакванията на електората си крадът като за световно. И ако съм прав в наблюденията си не трябва ли офисите на ГЕРБ да са само по гетата?

    Коментиран от #14, #15, #20

  • 2 тиквеник

    17 1 Отговор
    тиквата не е служил нито ден в бг армията....жена

    Коментиран от #11

  • 3 В момента съм на линия

    11 4 Отговор
    Светослав Илчовски е истински герой. Такива хора са нужни на България .

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пръц

    11 2 Отговор
    От уикито
    Самарското знаме е български боен флаг, национална светиня, един от най-важните военни символи на Българската армия. Създадено е от монахини от град Самара, Русия, и е дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война (1877 – 1878). Единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „За храброст“.
  • 6 мисир

    12 2 Отговор
    А защо го нямаше най-големия храбрец - боко банкянския?!
  • 7 Абе ,

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "В момента съм на линия":

    Намери и попрочети някои неща за твоя "герой" ..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да,

    10 2 Отговор
    Хубав празник, честито! но грабителя на народна пара и бъдеща следственна Мутра каракачан не трябваше да бъде допускан до президента Радев
  • 10 ФЕЙК

    8 0 Отговор
    До като пред храма вървеше тържествената церемония по случай деня на храбростта най-храбрия от храбрите в присъствието на най- храбрите мисирки храбро оплюваше всичко пред себе си защото пред него нямаше никой освен "Севда"тв. ТОЙ е доказан храбрец и врабец бягайки храбро от храбро обичащия го български народ. Но храбрата МУ Жипка вече я нема и храбростта МУ премина в храбро фалцетно, умопомрачително грачене. Накрая храбро ще получи тиквения медал за храброст.
  • 11 ФАКТ Е

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "тиквеник":

    МНО 4 000
    МВР 40 000

    Милиционерите са преторианската гвардия на комуниста Борисов!
    Вярното куче на Путин, комунистът Борисов с български пари
    построи руско турски балкански поток за Сърбия!
    И затегна още повече руската енергийна примка на шията на българина!
    Най бедният в ЕС!
    След три мандата на путиниста Борисов,
    вече далече от Румъния!

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 USA

    6 0 Отговор
    "и демонстрация на въздушна техника"

    Хайде бе да не са направили "новите" ни самолети F-16 блок 70 вх А на големи плакати и да са ги показвали на хората.
  • 14 тхйт

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Мисля си, дали БСП не са етническа партия? Техните избиратели са повечето цигани. Крадът като за световно. Нагли са... И най-важното като за етническа партия – всичките изглеждат по еднакъв начин. Ако съм прав в наблюденията си, не трябва ли офисите на бсп да са само по гетата??

    Коментиран от #18, #21, #24, #30

  • 15 Помакинята

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Наша партия е, от наште има най многу затуй грош излъчва злоба и бруталност и на каскета ората са от наште
  • 16 Ура

    7 1 Отговор
    Честит празник на всички горди и уважаващи себе си българи. Следващата година да се поздравим и с достоен военен министър, че дебелия с черните изгнили зъби караедикой си е срам за Велика България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ммм

    5 3 Отговор
    Ден на пошлостта, и на найглия фашизиран пингвин!!
  • 20 Пома кин ята

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маргинал":

    Грешиш, наша партия е
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Маргинал

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "тхйт":

    Плагиат. Със сигурност си от ГЕРБ.
  • 25 Гост

    1 1 Отговор
    Било 40 лет таму назад.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ммм

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Трол си":

    Е като сравняваш заплати, сравни и румънците какъв президент си имат и после сложи клепоухия пингвин до него... същата работа. Как да ги "минем"?!?

    Коментиран от #29

  • 28 Оди в Банкя

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Кинжал":

    Какъв комунист ли?
    Отиди в Банкя и виж!
    Още си държи в рамка в спалнята в Банкя
    червената книжка на БКП!
    Борисов е приемникът на комуниста Живков!
    Борисов е вярното куче и троянският кон на Путин в НАТО!
    Забрави ли?
    Навръх 3-ти март,
    Борисов единствен от балканските премиери,
    даде въздушен коридор на руските Панцир за Сърбия!
    И те вече са насочени срещу България и натовските и съюзници!
    Борисов няма да бъде съден, като Тато му Живков за кърпени чорапи и за раздадени апартаменти, а за национално предателство!
    И ген.Борисов ще бъде разстрелян, като ген.Заимов!
    Или като Чаушеску!

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 29 Трол си

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ммм":

    Сравни Кьовеши и престъпника с каскета Гешев!
    Покровителстващ престъпника Борисов с пачките и кюлчетата!
  • 30 Объркал си се

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "тхйт":

    Шкафчетата с пачки и кюлчета са при Борисов и ОПГ-ГЕРБ, нали?
  • 31 Дърт пее..раст...

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Оди в Банкя":

    Дето дал коридор за ,,Панцир,,,за Сърбия,Борисов е национален предател...!!!???..Ти много си се надъхал бе ,пиклю..Я,слез на планетата...!!!.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дърт пее..раст...

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Оди в Банкя":

    Оди си у гъзооо...т.!!!.И да не минаваш през Сърбия,да не те набучи ,някой ,Панцир,,..!!!
  • 34 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ И КИНОПРЕГЛЕДИ

    2 1 Отговор
    ..ПАРАД НА СЪВЕТСКО „ОРЪЖИЕ ”В СТРАНА ЧЛЕНКА НА Н.А.Т.О.😂😂😂
  • 35 Нема лаба'о

    3 1 Отговор
    Хубав парад :-) Само ми липсваше 'гвоздея' на БА - батальона на теляците. Ако не са 'засекретени', трябваше и те да 'друснат' един марш в пълно бойно снаряжение ( налъми и хавлия ), под звуците на ''Ох баня, ох кеф''. Треперете врагове на НАТО!
  • 36 въпрос

    1 0 Отговор
    гвардейците ни с гумени ботуши ли са лъснати със свинска мас,ако са гумени е срамно да имаме Ф-16,а гвардейците ни да да са обури с гумени ботуши
  • 37 Ние нямаме Армия !

    0 0 Отговор
    Имаме СТАТИСТИ към Киностудия " Бояна " !
  • 38 СусБе

    1 0 Отговор
    Смех... смех... смех... Щайка със шарени дрешки и памперси в бойната готовност!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове