Last news in Fakti

7 Май, 2021 08:56 4 360 19

ИТН предлага Камелия Нейкова за шеф на ЦИК

  • цик-
  • комисия-
  • лого

Камелия Нейкова бе говорител на предишния състав на ЦИК

ИТН предлага Камелия Нейкова за шеф на ЦИК - 1

Мая Манолова призова "Има такъв народ" да предложи юристката Камелия Нейкова за председател на ЦИК като добър специалист, който се ползва с добро име.

Борисов абдикира за председател на ЦИК като оттегли кандидатурата на Красимир Ципов, сега трябва да решим този проблем, това заяви държавният глава Румен Радев, откривйки извънредните консултации за ЦИК.

Президентът Румен Радев свика тази сутрин от 8.00 часа нови консултации за излъчване на председател на ЦИК.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) и с това постави пред сериозно изпитание държавния глава.

От БСП и от ИТН се изказаха остро за решението на ГЕРБ да оттегли собствената си кандидатура, след като са настояли за нея и обвиниха Десислава Атанасова в лъжа..

ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

Христо Иванов също реагира на досегашните твърдения на ГЕРБ, че на тях им принадлежи правото като първа политическа сила да излъчат председател на ЦИК, а след това се отказва, създавайки хаос. Той изрази надежди, е ще бъде излъчен днес кандидат за председател на ЦИК.

Държавният глава беше натоварен от парламента с отговорността да проведе процедурата по избора на новите комисари. Изработените от него правила, по които да стане изборът, обаче не предвиждаха подобно развитие на ситуацията.

На консултациите между парламентарните политически сили, които се проведоха на „Дондуков” 2 на 5 май, Красимир Ципов беше единственото предложение за шеф на комисията. За неговата номинация настояваше председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Ден преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че единствено на ГЕРБ като на първа политическа сили подхожда да оглави ЦИК.

И изненадващо това се случи.

Срещу номинацията на Ципов възразиха яростно от БСП, от „Демократична България” и от Изправи се! Мутри вън!”.

Чуха се призиви към „Има такъв народ” – втората по големина парламентарна формация след ГЕРБ, да излъчи друг кандидат на мястото на Ципов.

От партията на Слави Трифонов обаче останаха безмълвни, с което дадоха да се разбере, че нямат намерение да поемат подобна отговорност. Така Радев беше принуден да приеме с подчертано неудовлетворение единствената номинация за председател и да продължи процедурата с изслушването на кандидатите за ЦИК, предвидено за 7 май от 9 часа сутринта.

Междувременно вчера Мая Манолова призова "Има такъв народ" да предложи юристката Камелия Нейкова за председател на ЦИК като добър специалист, който се ползва с добро име.

Камелия Нейкова бе говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев - тогава и той бе от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член.

51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана зам.-председател на основаната от него партия “Нова алтернатива”.

Проблемът трябва да се реши днес, тъй като Радев заяви, че на 11 май ще издаде укази за новата ЦИК, за разпускането на парламента и насрочване на избори на 11 юли.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 11 Отговор
    Искаме Мика Зайкова
  • 2 Проблема не е ЦИК

    25 4 Отговор
    А информационно обслужване. Там стават манипулациите, професирчето математик реди процентите. И да питам Гешефффффф - Илчовски изнася данни за прстъоление, проверка няма ли да има? Или Илчовски лъже или казва истината, и в двата случая проверка??????

    Коментиран от #5, #12, #19

  • 3 Деса ластика

    12 6 Отговор
    За 3 път си позволяваш да говориш толкова неуважително пред и срещу президента..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Е каква проверка

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема не е ЦИК":

    Гешев не смее, знае, че това е истина!
  • 6 Илхан

    14 7 Отговор
    Браво на Мая Манолова пое отговорността за председател на ЦИК,
    понеже герб се отметнаха за пореден път.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 др Гей Билтс

    3 9 Отговор
    Тая калинка не беше ли от ГЕРБ довчера?
  • 9 От малкото

    1 1 Отговор
    Което гледах е, че всички много се уважават! Уважаеми Г-н президент, уважаема Г-жо президент, уважаеми колеги и т. н. т!
  • 10 глоги

    1 6 Отговор
    Искаме Мика Зайкова. А ПЪК АЗ ИЗКАМ ЗАЕВ.ЗАЙО БАЙО ДА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК.СТИГА МУ ТОЛКОВА В МАКЕДОНИЯТА.
  • 11 бонбонче

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "цербер":

    Милф-ката е специалистка в други области..
  • 12 Прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема не е ЦИК":

    Защо мълчи, тоЯ пуяк.
  • 13 Байно

    12 2 Отговор
    Мина времето кога Баце ги "таковаше" с 200! Сега са се наредили всички и искат него да "таковат" с 200.
  • 14 Бойко Разбойко

    10 3 Отговор
    Предлагам Камелия.Фолкпевицата.
  • 15 Ахмет

    5 3 Отговор
    Мая има топки а боко?
  • 16 Боже боже боже

    10 2 Отговор
    Ще имате възможност да чуете тази селянка от Русе как говори. Не казва "Централната избирателна комисия, ами "Централна избирателна комисия"...Типично по селски. ИТН се изложиха още отсега, а тръгнали да управляват с кадри на ГЕРБ, НДСВ и БСП. Тази Нейкова е минала през тия партии. Боже , пази България! Ще гласуваме на 34 юли.
  • 17 нямат срама

    6 5 Отговор
    Тошко Африкански до тази ли семпла, но нахална женица от Русие, опря? Няма ли юристи- читави, интелигентни, и то от София, а тази за служба ще бие път чак от Русе, от 300 и кусур километри. Нямат срама тия ...
  • 18 безобразие

    3 1 Отговор
    Тази като говорителка в предишна ЦИК обясняваше ,че всичко било наред и оправдаваше безобразията на герберастите, а сега чалгарите я предлагат за шеф на уж новата ЦИК. Как не ги е срам тия измамници-чалгари, събрани от селата- от Учин дол, от Ямбол, от Разград, от Смолян.
  • 19 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Проблема не е ЦИК":

    Тошко Йорданов Африкански говори глупости. Всички грешки, изборни измами и манипулацийте които предстоят ще се с товарят основно на председателя на Цик. Така, че кандидатурата на опитния юрист Ципов бе правилно оттеглена. Заговора на червените партии предвождани от най старите и кагабейски партии Бсп и Дпс и президента Радев не успяха в този случай. Явно, че ще е по добре на предстоящите избори да се гласува за Демократична България или Републиканци за България, а всички останали партии са от клуба на кагабееца Леонид Решетников бивш резидент на Кгб в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове